Menu Berbuka Asam Pedas Tetel Telur Kicap Ulam Timun Kek Milo


assalamualaikum & salam sejahtera 😊..

esok dah masuk Ramadhan ketiga
masih lagi kita berada di fasa ketiga PKP di Malaysia
seronok rasa hati bila mengenangkan Ramadhan kali ni saya berada di rumah
tak kecoh nak gi keje, anta amik anak-anak sekolah
aman damai je kehidupan di bulan Ramadhan kali ni. alhamdulillah..

langsung tak rasa rindukan bazar Ramadhan. sebab dah 2-3 tahun kebelakang tak aktif ke bazar Ramadhan
cuma tu la, para peniaga yg setiap tahun mendpt untung berlipat kali ganda di bazar Ramadhan, thn ini, pendapatan mereka amat terjejas! aduhai... bertabahlah ye

sharing is caring. memang berniat utk update menu berbuka setiap hari thn ni
semoga one day dpt buat compilation sendiri. wah, tingginya angan-angan
compilation of masak-memasak during Ramadhan time PKP 2020 😍..

semlm, 1st Ramadhan, kami berbuka dgn menu :asam pedas teteltelur kicapulam timunkek miloteh o panas


RESEPI ASAM PEDAS TETEL :daging teteldaun kesumbendibawang merah - dikisar halus1 inci halia - diketuk je2 inci kunyit hidup - dikisar halus2 btg serai - diketuk je4 senduk cilibohair asam jawasecubit garamtumiskan bawang merah, halia, kunyit hidup dan serai. then, masukkan ciliboh
masakkan sehingga terbit minyak. cili tu garing cantik
masukkan daging tetel dan air asam jawa. air asam jawa ni agak-agak ye. jgn nanti kuah terlalu cair! tak sedap plak
masak hingga daging tetel tu empuk. lastly, masukkan daun kesum, bendi dan perisakan dgn garam sesedap rasa
SIAP



RESEPI TELUR KICAP YANG AMAT MUDAH :3 biji telur ayam gred A1 labu bawang besar - dihiriskicap1 sudu besar sos tomatogoreng telur. saya suka bila telur kuningnya kurang masak. kegemaran anak-anak 😍
ketepikan
then, goreng bawang besar hingga sedikit layu. masukkan kicap dan sos tomato
kuah kicap tu curahkan atas telur mata kerbau tadi tu
SIAP! ni la dia telur kicap style saya. senang kan



biasa la kan. di timeline fb penuh dgn resepi aneka makanan.
yg viral. yg hampir nak viral. aneka makanan yg memang kena cuba la kan. kek milo.
ada pelbagai versi resepi utk kek milo ni. dulu kala saya pernah buat kek milo 3 bahan tau.
hmmmmm 😄😄😄 tak jadik!!!
kali ni cuba kek milo versi byk bahan. menjadik!!! sedap 😋.



RESEPI KEK MILO YANG SANGAT MUDAH :

1 cawan tepung naik sendiri1 cawan milo1/2 cawan gula castor2 biji telur ayam gred A3/4 cawan susu segar (saya guna susu full cream dutch lady1/4 cawan minyak masak1 sudu teh esen vanillatepung naik sendiri dan milo tu perlu diayak dulu ye. masukkan dlm satu bekas
kemudian, masukkan kesemua bahan yg lain tu ke dlm bekas tu. kacau sebatikan
tidak perlu guna mixer ye. kacau guna senduk aje 😀
masukkan dlm loyang. sila la kukus utk tempoh 45 minit

utk ganache milo nyer plak
masakkan atas dapur bahan-bahan di bawah ni
1/2 cawan milo1/2 cawan susu pekat2 sudu mentegabila ready, sila tuangkan atas kek milo kita tadi tu 😍. SIAP

sgt sedap tau! boleh ulang buat ni, menjadik 👍



nak la kongsi skit kisah sedih 😔😔😔.
sejak PKP, saya tak dpt nak beli daging. sebab pasar Durian Tunggal ni tak berfungsi langsung.
ada la 2-3 gerai dibuka. ikan, ayam dan sayur. semuanya tidak segar 😒😔. mengecewakan...
nak ke pasar besar Melaka, nun di Bachang, lebih 10 kilometer jauhnya! PKP kan... takut plak nak jejak sana.
so, menunggulah kalau-kalau ada penjual daging update dlm grup Facebook Komuniti Durian Tunggal.

alhamdulillah, dpt beli daging. harga agak mahal dari pasar besar Melaka.
tapi, takpe la. saya order dan siap delivery ke rumah Khamis lepas. excited!
beli daging 1kg, daging tetel 1kg dan tulang 1kg.
tapi mengecewakan!!! geram hati saya... semua yg diberikan tak dibersihkan dgn sempurna!
penjual belasah je letak dlm plastik dan timbang 1kg.
korang bayangkanlah, 1kg daging tetel yg saya order, rupanya dpt 700g je. selebihnya "sampah".
tulang 1kg. Allahu Akbar... keadaannya kalau nak buat sup, memang tak cantik.
tulang semata!!! tak berdaging langsung... apa la punya penjual!!! ni la yg dikatakan rezeki dia tak berkat.
aduhai 😔...

rezeki saya, 700g daging tetel..

moral of the story, dlm pada kita nak bantu para peniaga time PKP ni, kena juga check brg bila dia deliver depan rumah.
jgn percaya sgt 100%. sempurna? baru byr. if not, bye bye.
silap saya. percaya je. amik dan terus byr. sampai dapur, rasa nak panggil je balik runner tu hu hu hu hu...
takpe la. saya da delete dah no phone penjual tu. biar la dia bersama labu-labunya.


alkisah beli daging 😄.

ok. time to 😴. jam kat laptop ni dah 11:55 mlm.
4:30 pagi nanti nak bangun prepare sahur.

bye.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.adianiez.com/2020/04/menu-berbuka-dan-resepi-asam-pedas-tetel-telur-kicap-kek-milo.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resipi Asam Pedas Telur Ikan Mayong

Resipi Asam Pedas Telur Ikan Mayong

papar berkaitan - pada 28/4/2020 - jumlah : 397 hits
Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong Bagi sesetengah orang mungkin tidak pernah jumpa dan tahu tentang Telur Ikan Mayong ni kan Tapi bagi mereka yang sukakannya sudah pasti ianya menjadi makanan yang cukup exclusive Untuk pengetahuan korang ...
Menu Berbuka Nasi Daging Air Asam Pisang Bersos Kastard

Menu Berbuka Nasi Daging Air Asam Pisang Bersos Kastard

papar berkaitan - pada 27/4/2020 - jumlah : 279 hits
assalamualaikum salam sejahtera now saya kongsikan menu berbuka saya utk 2 Ramadhan nasi daging air asam first time saya buat menu ni kat rumah berharap agar dpt diterima oleh mr asben dan anak anak and yes Ijat suka selera anak bujang sora...
Menu Berbuka Puasa Resepi Ikan Tongkol Masak Kicap Berempah

Menu Berbuka Puasa Resepi Ikan Tongkol Masak Kicap Berempah

papar berkaitan - pada 2/5/2020 - jumlah : 653 hits
Assalamulaikum Sabtu 9 Ramadhan Hampir satu pertiga bulan Ramadhan Alhamdulillah Tahun ini Ramadhan tanpa bazar Ada yang terkesan bila tiada bazar Ramadhan Kali ini ramai yang mula memasak sendiri Mahir atau tidak tolak ketepi Kita masak ap...
Menu Berbuka Sambal Tumis Ikan Tenggiri Ulam Bayam Brazil Kuih Talam Seri Muka

Menu Berbuka Sambal Tumis Ikan Tenggiri Ulam Bayam Brazil Kuih Talam Seri Muka

papar berkaitan - pada 27/4/2020 - jumlah : 377 hits
assalamualaikum salam sejahtera Ramadhan day 4 PKP day 41 jam sekarang kul 9 50 pagi pagi pagi ni takde apa nak buat apa nak masak utk berbuka ptg ni dah tau dah kak Nurin Syuhada masih dlm bilik ntah hape yg diorang tgh buat Izzat lom bang...
Menu Berbuka Puasa Sambal Telur Dan Sayur Pak Choy

Menu Berbuka Puasa Sambal Telur Dan Sayur Pak Choy

papar berkaitan - pada 27/4/2020 - jumlah : 508 hits
Menu Berbuka Puasa Sambal Telur Dan Sayur Pak Choy Setiap orang ada menu kegemaran masing masing time nak berbuka Kalau saya lebih suka nasi dengan lauk ayam kari atau masak lemak cili api Air panas kopi tarik Cukuplah En suami pula dari ha...
Menu Sahur Dan Berbuka 1 Ramadhan

Menu Sahur Dan Berbuka 1 Ramadhan

papar berkaitan - pada 27/4/2020 - jumlah : 518 hits
Menu Sahur dan Berbuka 1 Ramadhan Assalamualaikum semua Salam ramadhan Alhamdulillah semalam kita seluruh umat islam didunia menyambut bulan ramadhan walaupun bersederhana kita tetap wajib melaksanakan kewajiban kita Wow sejak PKP ni ramai ...
Melly Goeslaw Jangan Pamer Menu Berbuka Dan Sahur Di Ramadhan Tahun Ini

Melly Goeslaw Jangan Pamer Menu Berbuka Dan Sahur Di Ramadhan Tahun Ini

papar berkaitan - pada 25/4/2020 - jumlah : 242 hits
Penyanyi dan pencipta lagu Melly Goeslaw menyampaikan pesan khusus pada hari pertama bulan Ramadhan tahun ini Dia mengingatkan warganet untuk tidak mengunggah foto foto menu berbuka puasa ataupun sahur di media sosial Gak udah pustang posti...
Menu Berbuka Ramadhan 2020

Menu Berbuka Ramadhan 2020

papar berkaitan - pada 25/4/2020 - jumlah : 254 hits
Assalamualaikum Salam SejahteraSeLamat berbuka korang korang berbuka apa ari ni Save kat sini Ramadhan 1Nasi PutihIkan bakar berempahSinggang dagingKerabu pegagaTembikaiKuih onde ondeAis orenSimple menu untuk hari pertama puasa apapun alham...
Sotong Goreng Kunyit Bersama Kacang Panjang Menu Berbuka Puasa Paling Ringkas Dan Sedap

Sotong Goreng Kunyit Bersama Kacang Panjang Menu Berbuka Puasa Paling Ringkas Dan Sedap

papar berkaitan - pada 26/4/2020 - jumlah : 520 hits
Sotong Goreng Kunyit Dan Kacang Panjang Paling Ringkas Dan Sedap Sepanjang bulan Ramadan dan masih dalam PKP ni sure sesekali otak buntu nak masak apa kan Tak kan asyik nak beli online je sesekali bolehlah kalau setiap hari mau koyak The po...
Bajet 2022 Berita Gembira Untuk Penjawat Awam

Xrpusd Ditolak Pada Rintangan

Filem Terbaru Beto Khusyairy Disamakan Dengan Squid Game Pengarah Tampil Beri Penjelasan

Chandra Muzaffar Sekolahkan Mujahid

Bina Negara Guna Air Tangan Sendiri

6004 Nak Buat Bisnes Tapi Bod H Student Pinjam Ahlong Tv Ppim 27 10 2021

Teaser Trailer Lightyear Chris Evans Terajui Filem Spin Off Toy Story

Bolehkah Mewarna Rambut Ketika Hamil



Bagaimanakah Hidupan Mampu Hidup di Tempat Panas atau Sejuk Melampau

Sekali Rasa Bergetar Jiwa KFC Perkenal Hidangan Burger P Ramlee Dengan Keenakan Kari Kandar

5 Lagu Popular Dengan Lirik Sampah

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Jiwa Yang Kau Puja Slot Megadrama Astro Ria

6 Kes Paling Lama Mangsa Penculikan Ditahan


Video Tular Hilux Tekan Minyak Rempuh Gerai Sebab Pemandu Pitam Tapi Suara Perakam Jadi Perhatian

Times Do Change Things

Sejarah Penjenayah Berbahaya Bentong Kali

Robot Vacuum Giselle Robo G1 Penyeri Kediaman

Bukannya T4kut Lagi Dah Cikgu Matematik Viral Buat Rumah H4ntu Macam Tempat Permainan Sahaja

Prn Melaka Muda Tidak Perlu Bertanding Tiket Ph