Menawan Aki Nabalu


 Sejak di bangku sekolah lagi teringin naik gunung kinabalu,sampai lah bekerja dan berkahwin hasrat untuk mendaki belum lagi tercapai..namun keinginan tu tetap di simpan ,agar suatu saat nanti keinginan itu akan tercapai juga...Sebelum berjinak-jinak dengan aktiviti hiking,run & sukan,saya adalah putri lilin yang takut sangat dengan matahari,pergi kedai, rumah jiran,pergi kerja atau pun jemur kain sentiasa on payung..samapikan saya di gelar puteri lilin😂..tapi sejak minat hiking..payung saya tolak ke tepi😁
Sejak aktif aktiviti hiking,banyak kenal kawan-kawan hiker..dan bermula lah episod menawan Aki Nabalu..join mendaki pun dari group hiker.3 bulan sebelum mendaki..segala persediaan mental fizikal di persiapkan...termasuklah persediaan alat keperluan mendaki dan juga yuran mendaki...
27/8/2020..
Stay D'Villa Rina Ria Lodge..one night before naik c akinabalu...malam sblm tidur , kasi kenyang perut dulu,spya blh tdr lena..first time berkenalan dgn kawan2 yang naik c aki nabalu...ada 1-2 org saja yg di kenal masa hiking pulau berhala satu ketika dulu..,ahlamdulillah kwn2 semuanya baik2 belaka...salam perkenalan kwn2#hantubukitoutdoor#kenanganterindah#akankudakisemula

aktiviti malam,bakar2 sayap





28- 29/8/2020MOUNT KINABALU..Day 1: part 1 : Senyum semanis madu lebah,senyum sampai telinga lagi kalau boleh,excited kan...#hantubukitoutdoor#kenanganterindah#akankudakisemula





28 - 29/8/2020..MOUNT KINABALU..Day 1: part2 : masa ni masih lg senyum sampai telinga..terlebih happy sebab moa start sdh kan pjalanan menuju puncak..Timpohon Gate lebih kurang jam10.00 pagi - sampai Panalaban dalam jam 3.00 petang begitu..kira laju juga lh kunuk..padahal sepanjang dalam perjalanan..hampir2 lagi moa patah semangat..senyuman manis bertukar jadi pahit,laluan perjalanannya bukan semuda Abc,tu baru bunganya..blm lg akarnya ,nasib baik ada kawan bagi kata2 semangat...lain lagi moa putus nafas,lain lagi kelaparan ,kering tekak,sakit kaki..macam2 lh lagi sepanjang perjalanan memang akan jadi sedikit jakun..org lain tidak tahu lah..tapi tu lah perasaan siurang spjg perjalanan ..oleh kerana sudah di bagi nasihat dari org yg terdahulu mendaki/org tua2..tutur kata amat lah penting bila berada di mana2,terutama kawasan hutan, dan jangan gatal tangan moa tapau2,br pun sekuntum bunga...termasuk juga batu bata#hantubukitoutdoor#kenanganterindah#akankudakisemula


















28 - 29/8/2020.MOUNT KINABALU..Day 2 : Part 1 : yang di tunggu2...menuju puncak c aki nabalu..lepas mkn dan bergambar2 sekejap...rehat secukupnya..sebab kena bangun awal,untuk besiap nnt..Tapi entah kenapa mlm tu tidak dapat tdr lena...rupanya ada kwn juga yg tidak dpt tidur lena..memikir perjalanan menuju puncak tepat jam 12 pagi bangun besiap...ambik kesempatan dulu bergambar2 d bilik ala2 keyangan..Laban Rata jam 2.40 pagi - SayatSayat jam 4.20 pagi - Low's Peak jam 6.00 pagi.. Dalam perjalanan ke SayatSayat hampir tersasar dr laluan sebenar..nasib baik ada guide berhenti di hadapan,sedang sambut call..terkejut bila bahu d tepuk..rupanya salah laluan "jln kena ikut tali yaa blgnya.Seriously masa dlm pejalanan ke puncak..betul2 mental down..kurang tidur , sakit kaki ,flu lg.kembang kempis bah lubang idung menarik nafas , time2 hampir menuju puncak beberapa kali tertidur sambil duduk..nasib baik ada guide yg tegur."jangan tidur..cepat jalan...Alhamdulillah sampai jg di puncak impian..hampir tdk percaya ..Tahniah kwn2 yg berjaya sampai puncak .Subhan'Allah indahnya ciptaan Tuhan..Tq guide & Nadia Dia yg tlg ambik gambar .Lebih kurang 7.30 pagi turun semula ke Laban Rata..Time moa turun tu..punya lh seksa..blh nanggis darah gais..Sepanjang perjalanan turun dua2 lutut sdh sakit..tapi sbb kejar masa...tpksa jg jln..Sampai penginapan jam 9.20 pagi (terus watsap husbn..ni lh pertama dan terakhir naik c aki) , rehat skejap..jam 10.30 pagi turun semula ke Timpohon gate...punya lh penat ..Dlm pjlnan turun tjumpa malim2 angkat tong gas, minyak dan mcm2 lh..blm sampai d Timpohon gate (2km sblm sampai Timpohon)..malim sdh blari2 turun...punya dorg kuat..apa petua dorg blh jln laju...moa tnya ni nnt. Alhamdulillah sampai Timpohon gate lebih kurang jam 3.30 ptg ,br pun hujan lebat dan basah kuyup tetap juga teruskan pjlnan..Tq kak Agusmah Andi Tajuddin yg bagi minyak kasi kurang sakit lutut..tq jg (kak & husbn) sbb kasi jln sy d hadapan,br pun jln lidut & jln mcm ketam sdh..tq Cikgu Burn penghibur dlm pjlnan turun ..Terima kasih suamiku izinkan mendaki, tanpa doa restu & sokonganmu tidak mungkin sampai di puncak..Terima kasih kwn2 group yg kuat bagi semangat..Tahniah utk kita semua..nnt roger2..klu moa menuju puncak lagi yaa#hantubukitoutdoor#kenanganterindah#akankudakisemula



check point sayat2..jika berjaya sampai di sini sebelum jam 5.20am,sijil berwarna jadi milik kita,tapi jika sebaliknya..hanya sijil bewarna putih sahaja ..


berbaloi-baloi kepenatan..bila sampai di puncak...


guide yang banyk bagi sokongan emosi,masa mendaki.

Peti pos tertinggi di asia tenggara dan malaysia.. dipendan hut..Laban rata ,Malaysia book of record..npk sangat muka penat,baru turun dr puncak....
Muda2han di beri umur panjang,di beri kesihatan yang baik..InsyaAllah tahun depan naik lagi....Aamin













Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://astyegirlz.blogspot.com/2020/10/menawan-aki-nabalu.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Selepas Patriot Kini Giliran Adik Ipar Tun M Pula Yang Membantah Larangan Jual Arak

Pelakon Pembantu Sah Positif Covid 19 Drama The Penthouse Hush Tangguh Penggambaran

Agong Harus Segera Kembalikan Kerajaan Mandat Rakyat Ngo

Disebabkan Kebebalan Ph Dan Penyokongnya Rakyat Terlepas Hak Untuk Dapat Br1m Rm5000 00 Sehingga 3 Kali

2 Das Tembakan Di Perut Dada Koperal Baharuddin

Lirik Lagu Odoi By Estranged

Dituding Danai Kepulangan Habib Rizieq Begini Jawaban Jusuf Kalla

Nak Pokok Cili Subur Gemuk Usahawan Tanaman Fertigasi Ini Kongsi Tip Power



Resepi Sambal Belacan Paling Power

Biodata Pendakwah Dan Penyanyi Dai Syed Syed Iqmal

3 Kaedah Cetak Rompak Terbaru Yang Popular di Malaysia

Biodata Chombi Penyanyi Lagu Rindu Rindu Anak Harry Khalifah

Kisah Serangan Siber Ke Atas Mesin ATM Bank Terbesar Dalam Sejarah Carbanak Cybergang


The Searcher By Tana French

Syarat Dan Permohonan Pengeluaran I Sinar Akaun 1 Kwsp Online

Bptar 2020 Permohonan Bantuan Pelajar B40 Ipta Rm300 Sebulan

Ucap Terima Kasih Atas Ucapan Bermakna Song Hyekyo Sambut Hari Jadi Ke 40

Penggambaran 8 Drama Ini Ditunda Selepas Covid 19 Jangkiti Pelakon Pembantu Staf

Sejarah 1999 Parlimen Bubar Selepas Pembentangan Bajet Ketika Pentadbiran Dr Mahathir Mungkin Berulang