Lelaki Pertengahan Usia Halang Kenderaan Prabowo Luah Kekecewaan Terhadap Penjawat Awam Bawahan
LANGKAT – Seorang lelaki pertengahan usia bertindak menghalang kenderaan Presiden Republik Indonesia, Prabowo Subianto, semata-mata untuk menyampaikan keluh kesah serta kekecewaannya secara bersemuka kepada pemimpin nombor satu negara itu.
Dalam kejadian tersebut, lelaki berkenaan turut meluahkan rasa tidak puas hati terhadap prestasi penjawat awam di peringkat bawahan yang didakwanya gagal menjalankan tugas dengan berkesan.
Insiden ketika lawatan Presiden ke kawasan banjir
Insiden itu berlaku di Jalan Amir Hamzah, Tanjung Pura, Kabupaten Langkat, Sumatera Utara ketika Prabowo dalam perjalanan menuju ke pusat pemindahan mangsa banjir di MAN 1 Langkat.
Lelaki berkenaan dilaporkan berjaya menghampiri kenderaan Presiden ketika Prabowo berhenti untuk menyapa penduduk setempat. Beberapa anggota Pasukan Pengamanan Presiden (Paspampres) dilaporkan terlepas pandang sebelum segera mengiringi lelaki itu ke tepi jalan.
Bagaimanapun, Prabowo sempat berinteraksi secara langsung dengan lelaki tersebut dan mendengar sendiri keluhan yang disampaikan.
“Saya pengundi bapak, tapi tiada bantuan”
Menurut hasil semakan wartawan, lelaki pertengahan usia itu mengaku sebagai pengundi Prabowo dalam Pilihan Raya Umum sebelum ini.
“Saya pengundi bapak, bapak bagus. Tetapi penjawat awam di peringkat bawahan tidak bagus, tidak cekap. Saya secara peribadi tidak menerima sebarang bantuan, pak,” katanya.
Difahamkan, lelaki tersebut merupakan salah seorang mangsa banjir yang melanda Tanjung Pura dan dipercayai bekas seorang guru.
Video kejadian tular di media sosial
Rakaman video kejadian penghadangan itu kemudiannya tular di media sosial, sekali gus mencetuskan perbincangan orang ramai mengenai isu bantuan dan keberkesanan penyampaian perkhidmatan di peringkat akar umbi.
Selepas insiden berkenaan, Prabowo meneruskan perjalanan ke pusat pemindahan banjir di MAN 1 Langkat.
Disambut penduduk di pusat pemindahan
Ketibaan Presiden disambut dengan penuh keterujaan oleh penduduk Desa Pekubuan yang telah menunggu di sepanjang jalan. Di lokasi, Prabowo dilihat menyalami penduduk seorang demi seorang sebelum memasuki kawasan pusat pemindahan.
Lawatan Presiden berlangsung kira-kira 30 minit dan diiringi beberapa pegawai kanan kerajaan serta pemimpin tempatan sebelum Prabowo meneruskan agenda lawatan seterusnya selepas meninjau keadaan mangsa banjir di Langkat.
Insiden berkenaan secara tidak langsung mencerminkan suara rakyat di peringkat akar umbi yang masih berdepan kekangan dalam mendapatkan bantuan, khususnya ketika bencana. Keberanian lelaki tersebut tampil menyuarakan keluhannya secara terbuka turut mengundang perhatian ramai, sekali gus membuka perbincangan mengenai keberkesanan penyampaian bantuan dan peranan penjawat awam di lapangan. – The Malaysian Update
The post Lelaki Pertengahan Usia Halang Kenderaan Prabowo, Luah Kekecewaan Terhadap Penjawat Awam Bawahan appeared first on The Malaysian Update.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.malaysianupdate.my/2025/12/18/lelaki-pertengahan-usia-halang-kenderaan-prabowo-luah-kekecewaan-terhadap-penjawat-awam-bawahan/