Lambatnya Poslaju Hantar Barang Ke Sabah


hi . Sesi nak membebel kejap. Sekarang ni, aku baru tahu yang jarak China - Kota Kinabalu tu lebih dekat berbanding jarak Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu ... semua ni berlaku selepas PKP, impak dari COVID19! eh jadi macam tu pula kan, tetiba jarak KL - KK ni jadi jarak yang rasa dia terlebih jauh! hiks, geram tau. 

Lepas ni aku kalau online shopping, kalau boleh semua beli dari China saja. Gembira sikit hati menunggu parcel datang laju berbanding beli barang yang postage dari KL ni (guna poslaju). 

Ni yang pakai delivery service Poslaju sajalah yang ada impak kot, rasanya kalau delivery service yang lain maybe tak da yang perlu tunggu parcel berminggu minggu hingga berbulan. Senang saja guna alasan 'PKP lah' ..

eh, PKP dah habis kot, dah boleh pergi kerja macam biasa (tapi kenalah amalkan social distancing dan jaga kebersihan diri. Pakai mask dan sanitize selalu). Janganlah bagi alasan lapuk


ni parcel yang baru sampai hari tu. yang putih tu straight dari China. Aku beli barang kat Shopee, dalam seminggu sampai. Pos dari China ke KK. Bagi aku, masa untuk sampai ke alamat aku dalam seminggu tu memang acceptable

yang parcel hitam tu pula, aku beli last month online. Seller dah ship out dua hari lepas aku buat payment (bukan dari Shopee). Guna POSLAJU. Fuiyo, aku tak tahulah poslaju peram barang ni sampai sebulan

Ada yang bagitau. masalah PKP hari tu, banyak barang kena peram, tak post out. So bila PKP dah mansuh, slowly barang semua ready for delivery. 
Tapi aku susah nak terima pakai alasan macam ni. Takkan sebulan kot baru nak gerak keluar barang barang ni. Customer bayar tau service parcel delivery ni, poslaju bukan cikai cikai dia punya postage price hantar ke Sabah. Why so delay

Alasan PKP? PKPP? so aku tengah imagine yang gudang kat China letak barang tu macam mana pula? Penuh ke tidak warehouse dorang? Aku rasa parcel dorang lagi banyak berbanding poslaju kan since buyer dorang all around the world

Aku tak salahkan seller seller yang menjual online semua. Dorang ni part hantar barang lepas kita buat payment memang laju. Hari ni bayar, kalau boleh terus ship out barang. Tapi parcel delivery service / courier ni yang aku upset why so late nak deliver parcel kitorang semua

siapa yang macam aku? barang lewat sampai? korang buat report tak kat courier service

aku memang nak buat report lepas blogger FS bagitau kot kot lepas buat report barang terus sampai ... so next day tu aku nak buat report, tup tup aku check dalam sistem barang dah masuk Sabah! Woha. 
Alhamdulillah, Allah Maha Mendengar kesedihan aku, terus saja barang tu sampai. Aku tak marah, tapi aku a bit upset saja. Terima kasih Allah kerana mendengar rintihan aku yang mengomel kenapa barang aku lambat sangat nak sampai, ekeke


dah barang sampai, jomlah kita unboxing ok. Hati pun dah happy dah. Yang gambar di atas ni, barang-barang yang aku beli dekat Shopee tu lah ... 
mangkuk makan untuk baby Namikuali kecik untuk goreng telur bentuk bungadisposable toilet seat cover (senang nak guna tandas awam yang kadang kadang ada mahkluk tak reti guna tandas awam, dorang pergi cangkung kat tandas duduk, habis cover tandas tu semua kotor)clock calender (letak dekat dapur satu, dan kat bilik tidur. Ada alarm sound, light, birthday reminder, calender, dan room temperature)caterpillar lazy bracket mobile phonefish skin brush scraping untuk buka sisik ikancutting hair waterproof cloth (ni untuk anak-anak nak gunting rambut senang, dah ada plastic cover)krim Psoriasis (ni untuk mr.Husband yang ada maslaah kulit)Anti slip carpet/rug sticker (ni nak letak kat door mate depan tandas yang asyik bergerak tak reti nak duduk diam bila anak anak keluar tandas, ganas betul anak anak kau ni guna door mate)
tu sajalah benda yang aku beli dalam parcel putih tu, manakala parcel hitam tu adalah buku belajar melukis dan mewarna, drawing pad dan toys untuk anak anak aku. Dan ada educational toys yang customer aku selit order sekali. Nasib baik customer sabar menanti barang dia lambat sampai

yang drawing pad tu menarik, anak anak tak guna pakai lagi, Yang time aku beli buku mewarna ni, memang anak anak still cuti sekolah, tapi lambat sampai kan, so now anak anak start school, nanti cutilah baru bagi kat dorang buku dan drawing pad tu

Tu sajalah aku nak membebel. Haha. Lepas ni aku harap POSLAJU bolehlah speed up penghantaran barang ok. Kena cari alternatif ok. Jangan guna alasan PKP PKPP tau

done bebel

cheers


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.mrspip.com/2020/08/poslaju-lambat-hantar-barang-sabah.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/eyYzxh+(MrsPipDotCom)

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kebobrokan Politik Sabah Shafie Miliki Kelebihan

Kebobrokan Politik Sabah Shafie Miliki Kelebihan

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 59 hits
Kredit Norman Radzuan Ubat kpd kebabian politik negara Ada yg terkejut saya gunakan ayat kebabian ia sekadar tanda marah saya sebagai rakyat kpd politikus yg hanya menggunakan rakyat utk kepentingan peribadi Jika benar ada tawar menawar dgn...
Wajar Bubar Dun Sabah Elak Suasana Tidak Menentu

Wajar Bubar Dun Sabah Elak Suasana Tidak Menentu

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 78 hits
GOMBAK 30 JULAI Dato Menteri Besar menyifatkan pembubaran Dewan Undangan Negeri Sabah wajar selepas wujud cubaan menggangu gugat kepimpinan negeri itu Dato Seri Amirudin Shari berkata langkah itu juga membuktikan kebijaksanaan Tuan Yang Ter...
Hanya Rakyat Sabah Mampu Malukan Rampasan Kuasa Pn

Hanya Rakyat Sabah Mampu Malukan Rampasan Kuasa Pn

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 68 hits
A KADIR JASIN 1 Tindakan bijaksana Yang di Pertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin membubarkan Dewan Undang Negeri daripada melayan SD 2 Saya yakin majoriti rakyat jelata Sabah menyokong keputusan mengembalikan hak memilih kerajaan negeri ...
Umno Perlu Rampas Kembali Sabah

Umno Perlu Rampas Kembali Sabah

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 68 hits
JOHOR BAHRU UMNO Sabah perlu mengambil semula kerusi Dewan Undangan Negeri yang penyandangnya melompat ke Parti Pribumi Bersatu Malaysia sebelum ini Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata UMNO Sabah juga perlu bersedia ...
Philippine Foreign Minister Reasserts Claim Over Sabah

Philippine Foreign Minister Reasserts Claim Over Sabah

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 86 hits
Philippine Foreign Affairs Secretary Teodoro Locsin Jr says he is summoning Malaysia s ambassador to Manila over claim PETALING JAYA Philippine Foreign Affairs Secretary Teodoro Locsin Jr today said no country can tell another what it can a...
Umno Sabah Tentukan Calon Prn

Umno Sabah Tentukan Calon Prn

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 48 hits
KUALA LUMPUR UMNO Sabah diberi kuasa autonomi sepenuhnya dalam membuat persiapan dan menentukan calon bagi Pilihan Raya Negeri Sabah Ahli Majlis Tertinggi UMNO Tan Sri Annuar Musa berkata sejurus pengumuman dan pengesahan rasmi Istana Neger...
Political Analysts Sabah Snap Polls Won T Have An Effect On Next Sarawak State Election

Political Analysts Sabah Snap Polls Won T Have An Effect On Next Sarawak State Election

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 82 hits
Dr Arnold Puyok Prof Dr Jayum Jawan and Assoc Prof Dr Awang Azman Awang Pawi KUCHING The Sabah snap elections will not have any bearing on the next Sarawak state election said political scientist Prof Dr Jayum Jawan He opined that Sarawak
Kudeta Sabah Gagal Pengajaran Buat Pemimpin Katak

Kudeta Sabah Gagal Pengajaran Buat Pemimpin Katak

papar berkaitan - pada 1/8/2020 - jumlah : 93 hits
Ahli Jawatakuasa Pusat DAP Liew Chin Tong hari ini berkata kegagalan menumbangkan Kerajaan Sabah akan menjadi satu pengajaran kepada pemimpin pemimpin politik lain yang berhasrat untuk melompat ke parti lain demi meraih keuntungan peribadi ...
Pan Dakwa Selangor Negeri Sembilan Sasaran Seterusnya Lepas Kudeta Sabah Gagal

Pan Dakwa Selangor Negeri Sembilan Sasaran Seterusnya Lepas Kudeta Sabah Gagal

papar berkaitan - pada 1/8/2020 - jumlah : 46 hits
Negeri Sembilan dan Selangor berkemungkinan besar menjadi sasaran seterusnya setelah cubaan kudeta Sabah gagal kata Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir Setelah cubaan kudeta Sabah gagal pastinya para pengkhianat takkan duduk senang Negeri Semb...
Sokongan 15 Mp Umno Punca Anwar Dapat Majoriti

Perancangan Anwar Najib Zahid Gagal

Ketika Perutusan Khas Perdana Menteri Ada Sesuatu Yang Tidak Kena Dengan Abah Muhyiddin Yassin

Zahid Pun Sokong Anwar

Anwar Ibrahim Tidak Automatik Jadi Perdana Menteri Meski Punyai Sokongan Majoriti

Begini Ciri Ciri Orang Terkena Sihir

Dia Suruh Berhenti Katanya Rumah Dekat Sini Tapi Bila Tengok Kiri Kanan Semuanya Hutan

Sidang Akhbar Anwar Kalutkan Keadaan



Info Dan Sinopsis Drama Sekali Ku Jatuh Cinta TV1

Kenapa Kerajaan Singapura Menghalang Wanita Muslim Bertudung

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Kebocoran Dokumen Sulit FinCEN

Biodata Penyanyi Ashira Aziz Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

5 Negara Yang Mengalami Diaspora Kaum Unik


Amalan Sebelum Solat Jumaat

Keputusan Prn Sabah Akan Tentukan Bila Parlimen Akan Dibubarkan

Hisham Umno Perlu Waspada Sedar Bahaya Sokong Anwar

What Are You Waiting For To Throw These Tablecloths

Uniknya Masker Berbentuk Semangkuk Ramen

Langgar Psbb Dki 188 Rumah Makan Dan 19 Perkantoran Disegel