Kitchen Cabinet Journey Susun Atur Transparent Canister Dan Makanan Dalam Tin


Bila dah masuk part susun atur, kau akan ketagih ! Ya, macam aku sekarang ketagih nak tengok semua barang dalam dapur tersusun. Aku sejenis manusia tak suka tengok barang tinggi atau rendah tak sekata. 

Nanti naik merenyam anak mata haha, padahal dulu habit ko erghhhh monyet tengok pun leh perli haha. Well people change every year hokey, including juju. 
Siapa dah baca entry lepas kisah susun atur dalam heavy wardrobe?Kalau belum mohon klik link di sebelah 👉 Susun Atur Gadget Dapur
Sambungan dari kisah susun atur gadget dapur, baru kita sambung kisah perihal kecil-kecil ni. Nampak seakan senang, sebenarnya dari sifat pemalas nak bertukar kepada sifat rajin sedikit pun uiii bukan main punya susah. 
Cara nak pum mood rajin menyusun?Macam mana nak bangkitkan mood rajin? Beli barang baru, sparks joy on the spot.
Contoh, aku kan tak pernah ada kitchen cabinet sendiri seumur hidup aku guna rak aluminium biasa je di rumah sewa, sekarang di rumah sendiri aku tempah installer pasang kc baru.
Inilah sparks joy aku setiap kali balik kerja. Sekarang bukan setakat aku suka susun atur, aku suka mengelap, mengemas dan memasak. Dah dekat sebulan lebih mood aku maintain macam ni tau. Cayalah haha. 😍Hasil umpan barang online buatan China je, kalau tengok kat page mat salleh beratus harganya, padahal China buat berapa ringgit je awak. Kena rajin la survey website murah-murah tu. Rajin please!
Pertama sekali...Macam mana nak susun atur makanan yang dalam plastik dan tin?
Semua kalau susun kan mesti susah nak menegak, lepas tu dah guna mesti letak dalam bekas berwarna warni. Ishhh mata aku memang sakit sangat warna banyak dalam kc. 

Sebab aku suka ketenangan. 
Kalau nak colourful pun biar bertempat sebab bila mata dah letih, badan tak ada mood lah katakan masa tu... mata nak tengok sesuatu yang beri efek ketenangan dan mudah dicapai. 

Bukan nak layan rainbow masa hati ko susah gituuu contoh jangan pula fikir ke laut sangat kihkih. 
Sisih
Kedua, bila dah set warna apa yang digemari kalau boleh satu warna sudah memadai tau terus longgokkan ke semua barang masakan di dapur. 

Belek satu-satu. 

#2 Kategorikan 3 jenis.
fast grab section - kopi, gula, milo, biskut, garamsecond grab section - tepung, rempah, herbathird grab section - barang kering macam bihun, agar tali, spagetthiIdea menyusun ni aku yang reka sebab aku tau yang mana guna dulu dan yang mana guna pertengahan dan terakhir atau senang kata jarang-jarang guna. 

Bila dah buat 3 bahagian, masa inilah ruang penyimpanan kita boleh pilih dan mula menyusun. 

Ehh, nak menyusun pun kena praktikal tau. Sebelum itu lihat gambar sebelum di bawah, persediaan aku hunting barang susun atur. 


Ya, bila mood rajin dah sampai, perkara kedua aku kena hadap bila walk in ke kedai-kedai berkenaan. 
Semua sold out atau kalau ada pun tidak menepati piawaian aku nak pun. Jadi aku beli dalam online. Alhamdulilah, kedap udara dan tidak lemau biskut atau koko krunch anak juju. Sebelum label custom made sampai, Abg Qi membantu juju di dapur dengan menulis sendiri di setiap balang dan soletap. Awwwwwww touching tau. TQ Abg Qi. Mmmuahh! 💓
#3 Beli Transparent Canister / Balang Telus Juju beli 3 jenis, tinggi - pertengahan dan paling rendah. 
Ada tujuan, sebab 3 kategori barang diatas lah juju susun. Contoh macam bihun kering, ia sangat banyak kan jadi aku masukkan ke dalam balang paling tinggi. Termasuk cili kering.
#4 Tempah label custom made
Sekarang dalam website online banyak penjual menawarkan label barang dapur yang boleh di custom made. 

Jadi sebelum buat tempahan, sila ambil pensil dan sehelai kertas. Catat satu-satu barang dapur yang paling utama sehingga yang jarang-jarang guna pun di catat sekali. 

Nanti bila balang dah ready, korang cuma tampal dan buat greding.

Ada teknik untuk menampal. Jangan tampal label sekata di tengah-tengah. Itu menyusahkan mata memandang. 

Teruskan membaca ya, sebab cara nak letak label juju ada tunjukkan di gambar-gambar berkenaan. 
BEFORE haha malu nak tunjuk, inilah perangai aku sebelum ni. Aku tau korang lagi rajin. Aku ni bukan tak ada bekas tapi macam inilah longokkan aku buat kalau nak masak. Lepas tu aku pening nak mencari haha. 
AFTERTadaaa! Alhamdulilah syukur. Semangat rasa nak kongsikan hasil sebulan susah payah mengumpul barang organize. 

Bukan senang ye, aku melalui turun naik tangga sampai ke sana ke sini berhari-hari. 

Lepas tu tak tidur malam nak realisasikan apa yang aku cita-citakan.
Inilah hasilnya, macam mana? Okey? 
Jap lagi aku zoom dekat-dekat korang boleh tengok material dan cara susunan transparent canister serta cara susun label.
Dah bersedia? Jom! 
Rak tin makanan
Makanan dalam tinlah paling payah nak susun kan? 

Sebab makanan dalam tin kan ada bermacam jenis saiz tinggi, rendah, gemuk, pendek, kurus semua tu lah. Lepas tu kita dulu-dulu suka longgokkan dalam bekas besar, nak mencari satu hal sebab label tin semua tenggelam dalam bekas besar. 

Paling membazir bila nak restock barang dapur, asyiklah terbeli stok yang sama berulang kali. Sudahnya semua jadi kedai runcit hahaha. 

Aku tak kata orang, aku cakap berdasarkan pengalaman aku lah. Bab tolak troli di pasaraya memang juara, bab menyusun dulu kelaut pergi. 

Jadinya, aku abadikan diri aku dengan Pinterest.
Pinterest mat salleh banyak membantu aku dalam menaikkan mood menyusun atur barang makanan di dapur. Serius, aku sangat cemburu tau !

Cemburu yang positif akan memberi kita ransangan baru untuk mengubah gaya hidup biasa ke luar biasa mengikut duit poket sendiri. 

Jangan melabur jika belum sampai waktunya ye, di khuatiri nanti korang tak rasa apa aku rasa.

Satisfaction = Kepuasan !
Rak tin pandangan paling dekat. Di atasnya semacam ada pelapik getah. 
Seronoklah barang tin makanan juju bertenggek di atasnya, masing-masing seolah-olah sedang berfashion show, semua nak tayang badan cantik hahahahaha aku ni kalau bab imaginasi jauh menerawang tau.Cantik je tengok, haip terpuji sendiri hehe. Kukuh betul rack ladder ni kan? 


Satu line kalau tin kecil boleh muat 6 tin. Kalau tin besar aku susun di belakang sekali. Tin rendah dan gemuk pendek hihi aku susun kat depan sekali. 
Serius, jatuh cinta banyak kali. 

Cukup satu rak tin, aku tak beli banyak sebab tak nak ajar diri bila nak restock barang dapur beli banyak-banyak. Biar sikit tapi cukup untuk kegunaan dua minggu atau 3 minggu sahaja. Gaya snap gambar ala-ala pinterest haha 😆
Transparent Canister 
Dekat sebulan aku test simpan biskut dan koko krunch dalam transparent canister ni. 

Percaya tak, ia tak lemau dan tak mengeras akibat masuk angin. 

Mungkin wardrobe kc juju kan bertutup dan tak terdedah dengan angin di luar kc. Satu pelaburan murah dan berbaloi-baloi sebenarnya. 

Serunding pun juju simpan dalam balang sederhana tinggi, pun tetap segar rasanya dan tak berbau kepam. Puas hati lah. 

Dulu kemain survey balang kata gaya bamboo style punya lid tu sekali tengok harga masyaAllah, mahal.

Itu sebab aku berani mencuba invest beli balang macam ini. Selain ia jenis plastik, ia mempunyai penutup yang sederhana ketat dan senang di guna berulang kali. 

Kalau rosak pun mungkin chances tu dalam 2-5 gitu kot, ikut berapa lasak korang pakai sehari-hari. Nak beli baru pun tak sakit, sebab satu balang pun dalam RM1-2 lebih je pun. Murah kan !
Fast grab wardrobe section.Kat sini kegunaan harian, susun di wardrobe paling dekat di capai. 
Cara Susun Label Makanan 
Dua jenis saiz balang diatas ialah jenis balang sederhana besar dan balang kecil. Lihat bagaimana juju tampal label makanan kering. 
Balang sederhana besar di tampal label di aras tinggi sedikit. Balang kecil di tampal di tengah. 
Jadi bila buka laci atau wardrobe kitchen kabinet, mata korang lagi cepat membaca dan mencari. Sebab label tidak bertindan di tengah untuk ke semua balang. Faham kan?
Fast grab organized, awww melting. Next! 
Second grab section Ini adalah ruang kedua penyimpanan. Boleh jadi tempat stok ulang-ulang guna tapi bukan kategori fast grab section. 

Di sini juju kategorikan aneka tepung, aneka rempah dan garam. 
Bila duduk dalam ruang penyimpanan kedua, bermaksud bukan hari-hari digunakan. Ia istilah kepada sesekali gitu. 
Suka label paten macam ini, senang di baca dan ada sedikit gaya. 👍Juju tak suka label yang nampak nerd (tulisan biasa hari-hari tengok di pejabat). 

Tak suka tulisan bersambung keterlaluan, cukup sekadar sekilas pandang dari jauh dapat baca label. 
All in one board. 
Third grab section Paling jarang nak guna. Aku susun di ruang penyimpanan kedua atas. Kat sini perasan tak ada balang paling tinggi dan balang paling kecil di sekalikan di sini. 
Balang paling tinggi - cili kering, bihun kering, snacks aku letak keropek kering, dan oat.Balng paling rendah - agar tali, ikan bilis, sagu dan kiub.
Senang, kalau yang jarang guna ni sebaiknya letak di second layer wardrobe. Tak menganggu capaian untuk section fast grab dna second grab. Jadinya third grab section lebih selesa tinggal di sini dengan gengnya. 
Tadaaa, second and third layer grab section.

"Shop Your Pantry First Before You Buy"
Free plastic makanan yang belum di proses dan tin makanan tersusun dengan sempurna. Tarikh luput bahan asas semua juju catat di bawah balang, senang je. Potong kertas kecil dan tulis dengan pen, soletap. Minta anak-anak turut serta buat label tarikh luput tu ye. 

Sebelum nak restock barang dapur, shop dulu dalam wardrobe. Baru tak berlaku lebihan dan kekurangan barang dapur. 

Sebenarnya, tak tahu nak gambarkan bagaimana perasaan bila kitchen kabinet juju tersusun dengan rapi sekali. Di masa akan datang, juju akan tunjuk macam mana juju susun pinggan, mangkuk paling minimal ruang okey. 
Kesannya: Tak serabut, tak bersepah, tak berhabuk, tak bertindan dan semua well organized mengikut bajet juju. Subhanallah, terima kasih kerasa selama ini selalu menyokong juju.
Next entry, juju nak sangat kongsikan tips penjagaan home care kitchen kabinet. Tunggu ye.

Jemput tonton video, kalau suka video ni jangan lupa subscribe, like dan komen. Lets Que sera sera ! 💗💙💚💛💜

Don't wanna miss a thing?Baca tips beli rumah dan deko rumah selanjutnya: 👉 Beli rumah tanpa rekod CCRIS 👉 Rumah undercons atau rumah siap👉 Tips beli rumah pertama 👉 Terjah dua warehouse lagi jimat 👉 Part 1 | Kunci rumah pertama julia 👉 Part 2 | Singki dapur idaman👉 Part 3 | Plaster siling minimalis
👉 Part 4 | Kitchen cabinet dah tempah👉 Part 5 | Kitchen Installation👉 Part 6 | Kitchen cabinet sudah siap pasang👉 Part 7 | Kitchen cabinet servis after installation👉 Part 8 | Kitchen organizing ideas, less is more!
👉 Part 9 | Kitchen pantry organizing, susun atur balang dan tin



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.juliajohari.com/2020/07/kitchen-cabinet-journey-susun-atur.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+WithJulia+%28With+Julia...%29

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kitchen Cabinet Susun Atur Gadget Dapur Guna Heavy Duty Wardrobe

Kitchen Cabinet Susun Atur Gadget Dapur Guna Heavy Duty Wardrobe

papar berkaitan - pada 24/6/2020 - jumlah : 143 hits
Hari ke 14 guna kitchen cabinet Makin serasi dan semakin sayang Walaupun kecil juju rasa ia sangat compact dan pelbagai guna Jadi setiap laci dapur yang di rangka dalam 3D design tidak dipersiakan begitu sahaja Nanti one day fine juju nak k...
Restoran Campur Campur Kitchen Aneka Jenis Pilihan Makanan

Restoran Campur Campur Kitchen Aneka Jenis Pilihan Makanan

papar berkaitan - pada 7/7/2020 - jumlah : 153 hits
RESTORAN CAMPUR CAMPUR KITCHEN ANEKA JENIS PILIHAN MAKANANMENU MENARIK SEDAP DAN HARGA BERPATUTANAgak lama AlongMurni rasa terkurung dalam rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan sebelum ini Dengar kata kat RESTORAN CAMPUR CAMPUR...
Gusi Anak Bengkak Dan Bernanah Lepas Gigit Ubat Stapler Dalam Makanan

Gusi Anak Bengkak Dan Bernanah Lepas Gigit Ubat Stapler Dalam Makanan

papar berkaitan - pada 3/7/2020 - jumlah : 71 hits
Sesetengah peniaga sering mengambil jalan yang mudah dan menjimatkan kos terutama sekali dalam aspek pembungkusan makanan Stapler menjadi pilihan utama mereka untuk membungkus makanan seperti sos dan yang sering kita jumpa pada bungkusan pu...
Jenis Makanan Yang Mengandungi Tinggi Omega 3

Jenis Makanan Yang Mengandungi Tinggi Omega 3

papar berkaitan - pada 3/7/2020 - jumlah : 50 hits
Assalamualaikum Hi Semua Jenis Makanan Yang Mengandungi Tinggi Omega 3Nak sihat tubuh badan nak kurus nak awet muda dan nak bertambah bijak semuanya bergantung pada jenis pemakanan yang kita ambil Untuk pengetahuan anda tubuh manusia boleh ...
Sektor Perkhidmatan Penyediaan Makanan Antara Terjejas Teruk

Sektor Perkhidmatan Penyediaan Makanan Antara Terjejas Teruk

papar berkaitan - pada 2/7/2020 - jumlah : 40 hits
KUALA TERENGGANU 2 Julai Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Dato Wira Mas Ermieyati Shamsudin mendedahkan sektor perkhidmatan penyediaan makanan antara yang paling terjejas teruk akibat penularan COVID 19 di seluruh dunia Ka...
Mengidam Makanan Pasar Malam Malaysia Ibu Ini Kongsi Pengalaman Mengandung Bersalin Di Mekah

Mengidam Makanan Pasar Malam Malaysia Ibu Ini Kongsi Pengalaman Mengandung Bersalin Di Mekah

papar berkaitan - pada 3/7/2020 - jumlah : 58 hits
Melalui proses kehamilan serta kelahiran bersendirian tanpa keluarga memang menguji kesabaran Dalam kita kerinduan mengingatkan ahli keluarga sebenarnya pengalaman begini mendidik kita untuk menjadi lebih kuat dan matang menghadapi sebarang...
Viral Foto Induk Kucing Dan 4 Anaknya Mati Diracun Cuma Minta Sisa Makanan

Viral Foto Induk Kucing Dan 4 Anaknya Mati Diracun Cuma Minta Sisa Makanan

papar berkaitan - pada 1/7/2020 - jumlah : 53 hits
Kucing dikenal sebagai hewan yang banyak dipelihara di rumah Bahkan kucing disebut sebut sebagai hewan kesayangan Nabi Muhammad SAW Namun masih ada saja orang yang tega menyakiti hewan yang lucu dan menggemaskan tersebut Contohnya dapat dil...
Gusi Anak Bengkak Bernanah Rupanya Tertelan Dawai Stapler Bila Beli Makanan Mak Ayah Tolonglah Periksa

Gusi Anak Bengkak Bernanah Rupanya Tertelan Dawai Stapler Bila Beli Makanan Mak Ayah Tolonglah Periksa

papar berkaitan - pada 2/7/2020 - jumlah : 106 hits
Setiap kali membeli makanan di kedai pernah tak anda memeriksa dawai stapler yang dijadikan salah satu bahan untuk membungkus makanan dengan rapi Mungkin kita tak perasan bahawa dawai tersebut juga boleh mendatangkan kecederaan bukan sahaja...
Ini 6 Jenis Makanan Yang Tidak Boleh Dimakan Oleh Kucing Termasuk Ikan Mentah

Ini 6 Jenis Makanan Yang Tidak Boleh Dimakan Oleh Kucing Termasuk Ikan Mentah

papar berkaitan - pada 2/7/2020 - jumlah : 83 hits
Kucing menjadi haiwan peliharaan yang sangat dikenali dengan sifatnya yang manja dan nakal Dianggap sebahagian daripada keluarga kasih sayang pemilik haiwan kepada kucing yang dipelihara tidak dapat disangkal lagi Pastinya setiap pemilik ku...
50 Jenis Fetish Seksual Yang Mengejutkan Ada Di Dunia

Muat Turun Borang Rayuan Bsh 2020 Bk 07

Bsh Bujang Tidak Lulus Apa Syarat Maksud Kod 05 Rayuan Ogos 2020

Lim Guan Eng Ditahan Sprm Sebentar Tadi

Dr Mahathir Tommy Thomas Dan Guan Eng Tipu Rakyat

Guru Cantik Dan Glowing Ini Jadi Rebutan Murid Laki Laki Di Sekolah Wah Auto Betah Ya Kalau Belajar

Misteri Mayat Gadis Sma Dalam Karung Terungkap Pembunuhnya Tak Disangka

Telemovie Aku Tak Gila Lakonan Zara Zya Hasnul Rahmat



Bagaimana Seorang Lelaki Model Etnik Uighur Hilang Tanpa Jejak di China

5 Idea Konten Paling Senang Sebagai Youtuber Berjaya

Maskne Masalah Jerawat Disebabkan Pemakaian Topeng Muka

Biodata Penyanyi Hanie Soraya Peserta Big Stage 2020

Resepi Paella Paling Terkenal


Paramorina Madu Pendukung Generasi Unggul

Kes Lim Guan Eng Kalau Bn Yang Kena Dap Cepat Bersorak

Special Baths New Temples Of Relaxation

Dua Positif Covid 19 Karyawan Aeon Mall Jalani Rapid Test Massal

Sterilisasi Aeon Mall Setelah Dua Karyawan Positif Covid 19

Thai Green Curry Burger Mcdonald S