Kisah Hari Raya Aidilfitri 2022


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Apa khabar pembaca dan rakan-rakan sekalian? Alhamdulillah. Agak lama juga aku bercuti daripada menulis dalam blog ini. Biasalah, masih dalam mood raya. Seperti biasa, kali ini aku nak kongsikan kisah raya aidilfitri untuk tahun 2022. Seperti kebiasaan setiap tahun, aku pasti akan menulis tentang raya di dalam blog untuk tatapan sendiri di masa depan dan sebagainya

KISAH HARI RAYA AIDILFITRI  2021 | KISAH HARI RAYA AIDILFITRI 2020
KISAH RAYA AIDILFITRI 2022Aku akan mulakan ceritanya dari awal kepulangan aku ke kampung. Baiklah, sebenarnya aku balik kampung awal seminggu. Seminggu sebelum raya aku dah sampai ke rumah ibubapa aku yang terletak di Kulim, Kedah. Aku dah agak kalau aku gerak lambat mesti akan lewat sebab kesesakan trafik di lebuhraya. Jadi, aku ambil keputusan untuk pulang lebih awal

Sempat berbuka puasa bersama keluarga di restoran

PERSIAPAN : Persiapan untuk raya kali ini bagi aku adalah lebih banyak berbanding tahun-tahun sebelum ini. Kalau sebelum ini tak banyak sangat yang aku keluarkan untuk beli barangan tetapi tahun ini aku sediakan bajet yang lebih

Antara barangan yang aku sempat beli sebelum pulang
Sebelum aku balik ke kampung, aku dah beli barangan persiapan kuih di Lembah Klang terlebih dahulu. RM200 aku sediakan untuk beli kesemua barangan seperti tepung, marjerin, mentega, telur, dan sebagainya. Sebelum membeli barangan tu adik aku dah senaraikan bararangan yang aku kena beli

Persiapan lain macam baju raya semuanya dah siap awal, tapi last minit baru aku tahu family aku ada buat tema baju raya batik. Nasib baik sempat aku beli baju batik di Shopee dan alhamdulillah sampai sebelum raya



KUIH RAYA : Okay, sejak Covid-19 melanda, tiap kali raya mesti aku dan keluarga akan buat kuih raya. Kalau sebelum covid buat kuih raya yang biasa-biasa sahaja dan boleh dikatakan 80% kuih raya akan dibeli sahaja. Tapi sejak tahun 2020, memang hampir 80% kuih adalah dibuat sendiri

Untuk tahun ini antara kuih raya yang aku dan keluarga buat adalah kuih samprit (dahlia), tart nenas gulung, kuih siput, kuih suji, kacang botak, dan honey cornflakes. Alhamdulillah, semua kuih menjadi elok. Yang paling aku bangga bilamana percubaan pertama membuat tart nenas gulung menjadi

Ketupat daun palas salah satu juadah wajib raya

MALAM RAYA : Seperti rakyat Malaysia yang lain, aku dan keluarga tidak menyangka bahawa tarikh hari raya adalah 2 Mei 2022. Bila mana pengumuman selesai dibuat, ayah aku terus mencari ayam untuk dibuat rendang manakala kami yang lain menyiapkan bahan-bahan serta menyiapkan baki kuih raya yang perlu disiapkan. Sepatutnya ayam dan beberapa juadah akan disiapkan pada esoknya tetapi sebab raya terkejut, memang kalut jugak malam tu


HARI RAYA : Pagi hari raya memang agak memenatkan. Disebabkan tidur lewat sebab menyediakan juadah serta mengemas rumah, pagi tersebut aku sendiri rasa macam penat yang teramat. Selesai solat sunat di masjid, pulang ke rumah dan berehat sahaja.  Untuk raya pertama ini aku dan keluarga hanya berada di rumah sahaja. Hari raya kedua dan keenam barulah kami akan beraya di rumah saudara mara yang terletak di sekitar Kulim dan juga kampung di sebelah ayah di Jitra, Kedah

Danial & danish datang beraya. Danial tak dapat duit raya tapi dapat mainan raya.
Nak bergambar dengan Danial tapi dia malu pulak

Baju raya untuk tahun 2022 : baju batik & kurta hitam
RAYA KEDUA :  Hari raya kedua aku dan keluarga menziarahi sedara mara di sekitar negeri Kedah dan Pulau Pinang. Alhamdulillah, agak lama juga tak ziarah menziarahi dan akhirnya tahun ini dibolehkan. Yang paling best selain menziarah pastinya mencuba pelbagai juadah hari raya yang betul-betul sedap.
RAYA KETIGA : Hari raya ketiga ( yang sepatutnya menjadi raya kedua ), aku dan adik beradik aku ke Amanjaya Mall, Sungai Petani untuk menonton filem Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).  Alhamdulillah, beraya di pusat beli belah pun seronok sebenarnya. Tiket untuk filem itu sebenarnya sudah dibeli awal sewaktu masih tiada sesiapa yang membeli tiket untuk tayangan tersebut. Bila tiba waktu tayangan, memang penuh penonton dari atas sampailah ke bahagian bawah. 
Seawal jam 10 sudah berada di Amanjaya Mall


RAYA KEENAM : Okay, hari raya ke 4 dan 5 kami sekeluarga berada di rumah sahaja, menonton rancangan yang ditayangkan di televisyen dan menghabiskan kuih raya dirumah. Raya kelima barulah kami pulang ke kampung halaman ayah aku di Jitra, Kedah. Pertamanya adalah untuk menghadiri majlis kenduri kahwin dimana semua adik beradik dan saudara mara berkumpul. Jadi senanglah untuk berjumpa dan beraya dengan menghadiri kenduri itu sahaja. 

Lebih dua tahun tak jumpa dan beraya, macam-macam perkara sudah berubah. Ada yang sudah berkahwin, ada yang semakin membesar dengan jayanya, ada yang bertambah ahli keluarga dan sebagainya.
RAYA KESEPULUH : Hari raya ke sepuluh pula merupakan hari ulang tahun kelahiran ayah aku yang ke 56. Persiapan untuk sambutan hari lahir untuk keluarga aku senang sahaja. Aku hanya memesan 5 keping pizza hut dan juga membeli sebiji kek di Kuala Ketil, Kedah. Memang kenyang makan kek dan pizza hut yang banyak


RAYA DALAM SUASANA MERIAHAlhamdulillah, untuk tahun ini aku memang bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan. Sambutan raya untuk tahun 2022 ini memang meriah tetai masih bersederhana. Walaupun perjalanan untuk menziarah-ziarahi itu menjadi agak lama disebakan kesesakan trafik yang melampau, tetapi itulah kemeriahan perayaan aidilfitri yang sebelum ini agak suram

Sebenarnya aku tak sabar untuk perayaan aidiladha yang akan datang kerana keluarga aku akan berpindah ke rumah baru yang terletak di kampung.  In shaa Allah akan siap sebelum menjelangnya raya aidiladha. 
Baiklah, aku rasa sampai disini sahaja untuk kisah raya aidilfitri 2022 dari aku. Semoga ditahun hadapan kisah raya aidilfitri aku akan menjadi lebih bahagia dengan kehadiran ahli keluarga baru. Apa-apapun aku rasa masih belum terlewat untuk aku ucapkan, selamat hari raya aidilfitri buat semua pembaca dan rakan-rakan

SEKIAN

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.aerill.com/2022/05/kisah-hari-raya-aidilfitri-2022.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Team Belakang Tabir Video Hari Raya Corner Ppim 2022

Team Belakang Tabir Video Hari Raya Corner Ppim 2022

papar berkaitan - pada 18/5/2022 - jumlah : 97 hits
SalamAlhamdulilah Sekalung penghargaan Terima Kasih kepada barisan Pentadbir SKI Pegawai kerani SKI Team Guru Pimpinan PPIM Ibu bapa anak anak PPIM SKI Semua warga pendidik SKI dan semua pihak yang terlibat secara langsung tidak langsung da...
Makan Malam Aidilfitri Hari Guru Tautan Kasih Jasa Dikenang 2022

Makan Malam Aidilfitri Hari Guru Tautan Kasih Jasa Dikenang 2022

papar berkaitan - pada 23/5/2022 - jumlah : 123 hits
Lokasi Anjung D Tasek Biru Alamat Jalan Tasik Biru 1 Taman Tasik Biru 48050 Rawang Selangor Waktu 7 00 11 00 malam Tema Baju Raya Tarikh Lawatan 20 Mei 2022 Makan Malam Aidilfitri Hari Guru Tautan Kasih Jasa Dikenang 2022 menjadi majlis set...
Rumah Terbuka Hari Raya Pulai Springs Resort 2022

Rumah Terbuka Hari Raya Pulai Springs Resort 2022

papar berkaitan - pada 30/5/2022 - jumlah : 74 hits
Assalamualaikum wbtSEMAKIN Penghujung Syawal ni nampaknya makin meriah Jemputan Rumah Terbuka Hari yang sama Sk sempat hadir ke Pulai Springs Resort bagi memenuhi jemputan rakan korporat media Charlotte Masih ingat lagi kemeriahan pada tahu...
Kisah Sehari Sebelum Hari Raya Terkejut

Kisah Sehari Sebelum Hari Raya Terkejut

papar berkaitan - pada 10/5/2022 - jumlah : 97 hits
Assalamualaikum Hi korang Memandangkan gambar terlampau banyak SA cuba la siapkan sikit sikit entry hari raya SA tahun ni hari raya kita tahun ni memang serba serbi terkejut Besar betul dugaan semua kan ada yang beraya atas jalan raya beray...
Raya Aidilfitri 2022 1443h Akhirnya Bebas Pkp

Raya Aidilfitri 2022 1443h Akhirnya Bebas Pkp

papar berkaitan - pada 20/5/2022 - jumlah : 94 hits
Assalamualaikum YEAY RAYA Akhirnya tahun ni ummat Islam Malaysia boleh bergumbira sebab akhirnya kerajaan telah membatalkan segala jenis PKP so akhirnya dapatlah kita beraya secara hampir normal HeheWalaubagaimana pun kalau nak menziarah se...
Riang Ria Raya Aidilfitri 2022

Riang Ria Raya Aidilfitri 2022

papar berkaitan - pada 19/5/2022 - jumlah : 110 hits
Riang Ria Raya Aidilfitri 2022 Assalamualaikum Hai korang semua masih dalam bulan syawal lagi tak terlambat nak simpan kenangan raya tahun ni yang sangat kelam kabut semua perancangan awal ditunda semula tahun ni alhamdulilah kita dapat ber...
Raya Aidilfitri Tahun 2022 Bukannya Tiba Tiba Seperti Yang Digembar Gemburkan Netizen

Raya Aidilfitri Tahun 2022 Bukannya Tiba Tiba Seperti Yang Digembar Gemburkan Netizen

papar berkaitan - pada 10/5/2022 - jumlah : 135 hits
Adakah korang termasuk golongan yang terkejut sebab Hari Raya Aidilfitri 1443 Hijrah tak ikut kalendar Seandainya korang rasa terkejut rasa macam tiba tiba atau macam kena kejutan budaya atau culture shock maknanya korang tak pernah tengok ...
Salam Aidilfitri 2022 Raya Terkejut

Salam Aidilfitri 2022 Raya Terkejut

papar berkaitan - pada 11/5/2022 - jumlah : 128 hits
Selamat Hari Raya Aidilfitri korang Dah raya ke 10 baru nak wish k fiezz Ala chill chill Raya kan sebulan Masa raya pertama minggu lepas busy uolls Tak mengadap sangat handphone Eh ada je mengadap handphone tapi nak update blog memang ke la...
Aidilfitri 2022 Raya Yang Paling Kalut Selepas 2 Tahun Pandemik Covid 19

Aidilfitri 2022 Raya Yang Paling Kalut Selepas 2 Tahun Pandemik Covid 19

papar berkaitan - pada 15/5/2022 - jumlah : 118 hits
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Walaupun sudah masuk minggu kedua bulan Syawal masih belum terlambat untuk CCL ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Ampun Maaf dipinta dari segi percakapan dan juga dari segi penulisan yang menguris hati ...
Bukan Susah Sangat Ada Video Pm Suruh Ksn Tubuh Jkk Untuk Siasat Isu Kppa Tengking Pegawai Imigresen Di Klia

Perubahan Dasar Pendidikan Yang Merugikan Bumiputera

Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tiada Berguna

Don T Hoard Cooking Oil Annuar Warns Producers And Sellers

Jumpa Robot Kat Freeport A Famosa Alor Gajah

We Re Bringing Multiracial Politics To Peninsula Says Warisan Leader

Pengvisualan Dan Penceritaan Membawa Makna Kepada Data

Perjalanan Pertama Tampil Lakonan Ahmad Tamimi Siregar Dalam Sinema Indonesia



5 Konsol Playstation Paling Rare Dan Paling Mahal

5 Atlet Tertua Yang Masih Mampu Menjuarai Temasya Sukan

5 Filem Komedi Seram Paling Lawak

Bercerai Dengan Noh Salleh Hujan Ini Biodata Penyanyi Mizz Nina

Nyanyian Sumbang Diperli Ning Baizura Terkilan


5 Common Plumbing Mistakes Made By Homeowners

Pandai Ismail Sabri Bersilat Matikan Langkah Gerak Geri Bersatu

5 Jenis Doodle Art Yang Umum Digunakan Untuk Desain Kemasan Produk

Benzooloo Areen Dane L Solid Chord

Saman Rm100 Tanpa Notis Kementerian Pertanian Arah Maha Henti Operasi Tunda Kereta Pengunjung

Ada Lagi Satu Skandal Besar Selepas Lcs Dedah Ketua Pemuda Pas