Kenapa Saya Masih Guna Kad Kredit Sehingga Hari Ini



Apabila keluar statistik yang menunjukkan kad kredit merupakan salah satu hutang yang membebankan golongan muda, saya sangat terkejut kerana masih tidak faham bagaimana kad kredit boleh menyebabkan mereka terbeban.

Kini, baru saya faham kerana ramai yang telah salah guna kad kredit mereka untuk tujuan yang tidak berfaedah. Apabila kad kredit menjadi sumber pendapatan untuk menampung perbelanjaan harian, hidup akan menjadi lebih sukar. Itu adalah satu konsep yang salah.

Masalah utama bukanlah pada kad kredit tersebut tetapi lebih kepada masalah diri sendiri yang tidak bijak menggunakan kad kredit. Saya telah gunakan kad kredit selama beberapa tahun dan tidak mempunyai sebarang masalah atau rasa terbeban.

Malah, terlalu banyak manfaat yang telah saya dapat dengan menggunakan kad kredit ini. Betul, jika salah guna kad kredit serta tidak pandai mengurus dengan baik, kad kredit itu sendiri akan menyebabkan kita terbeban dengan hutang yang banyak.

Namun, asas kepada penggunaan kad kredit adalah membantu dan memudahkan kita membuat bayaran tanpa perlu membawa tunai. Sebelum saya membuat keputusan untuk memohon kad kredit, saya akan buat kajian atau survey terhadap beberapa kad kredit dari setiap bank.

Anda boleh buat perbandingan dengan hanya melalui internet di laman web seperti ringgitplus, imoney, comparehero dan gobear.

#TIP 1 : Pilih manfaat

Salah satu tujuan saya ambil kad kredit adalah untuk memudahkan saya membuat bayaran tanpa perlu membawa tunai yang banyak. Apa yang saya amalkan adalah kad kredit hanya memudahkan bayaran dan tidak meningkatkan perbelanjaan.

Selagi mana penggunaan kad kredit tidak menyebabkan perbelanjaan bulanan saya meningkat, saya anggap kad kredit tidak membebankan.

Ketika memilih kad kredit yang sesuai, kriteria yang paling utama saya cari adalah bercirikan Islamik dan tidak mempunyai yuran tahunan (annual fee). Kebanyakan bank kini telah mengecualikan yuran tahunan untuk kad kredit mereka sebagai manfaat tambahan kepada pelanggan mereka.

Selain itu, saya juga akan pastikan kad kredit saya boleh memberikan pulangan tunai atau cashback setiap kali saya menggunakan kad kredit tersebut. Sambil berbelanja, saya juga dapat berjimat melalui pulangan tunai tersebut.

Kenapa terlalu penting untuk memilih kad kredit yang sesuai? Jika anda mengambil kad kredit tanpa mengetahui kelebihan atau manfaat kad kredit tersebut, anda sebenarnya telah rugi. Sebagai pengguna, fahamkan dan gunakan sebaiknya segala kelebihan yang telah diberikan oleh pihak bank.

Lebih best lagi jika anda mohon kad kredit, anda dapat free gift yang menarik. Ada sesetengah pihak ketiga yang menawarkan smartphone jika kad kredit anda diluluskan. Oleh itu, anda perlu rajin buat carian di laman web seperti di atas.

#TIP 2 : Fahami gaya hidup

Perkara kedua yang saya buat adalah dengan memahami gaya hidup saya sendiri. Jika saya banyak menggunakan kenderaan semasa bekerja, saya akan ambil kad kredit yang boleh beri banyak cashback dari penggunaan petrol ketika mengisi minyak.

Selain petrol, kebanyakan kad kredit juga akan boleh berikan pulangan tunai yang banyak jika sering berbelanja di pasaraya yang terpilih. Saya tahu jika saya pergi beli barang harian dengan menggunakan tunai, saya hanya akan dapat barang yang saya beli sahaja. Namun, selepas saya gunakan kad kredit, pulangan tunai yang saya dapat memberi kepuasan kepada diri sendiri kerana dapat mengurangkan kos perbelanjaan.

Dengan hanya memahami gaya hidup sendiri serta memilih kad kredit yang betul, banyak penjimatan saya dapat saya lakukan.

Jika anda seorang yang suka pergi melancong dengan menggunakan kapal terbang, anda mungkin boleh ambil kad kredit yang memberikan ganjaran tinggi apabila anda menempah tiket kapal terbang.

#TIP 3 : Kumpul dan tebus hadiah

Ini adalah antara sebab utama kenapa saya masih guna kad kredit sehingga hari ini. Setiap tahun, dengan jumlah mata yang terkumpul melalui perbelanjaan harian, saya dapat tebus atau tukar dengan pelbagai jenis hadiah yang pihak bank tawarkan.

Selain tebus hadiah dari mata terkumpul, saya juga selalu gunakan kad kredit untuk menonton wayang untuk dapatkan harga tiket yang lebih murah. Sangat beruntung! Ketika waktu promosi, anda boleh guna kad kredit untuk dapatkan satu tiket wayang percuma dengan setiap pembelian satu tiket.

Tapi ingat! Jangan beli sesuatu barang yang tidak perlu hanya kerana ingin mengumpul mata kad kredit.

Sekali lagi, jika anda minat melancong, anda juga boleh gunakan mata terkumpul seperti dari kad kredit Maybank, dan tukarkan ke AirAsia BIG Point. Anda boleh tukarkan mata terkumpul tersebut untuk tiket penerbangan. Semakin banyak mata yang anda kumpul, semakin mahal harga tiket yang anda boleh dapat secara percuma. Untuk lihat senarai hadiah yang kad kredit anda tawarkan, anda boleh semak di laman web bank kad kredit anda.

Bagi mengelakkan anda terlebih berbelanja menggunakan kad kredit, tetapkan had limit kad kredit anda pada satu jumlah yang minimum. Jumlah yang baik adalah bersamaan satu bulan gaji anda kerana itu adalah tahap risiko tertinggi anda.

#TIP 4 : Bayaran ansuran tanpa faedah

Sebagai pengguna kad kredit, pasti saya mengambil kesempatan daripada skim bayaran ansuran tanpa faedah. Maksudnya saya beli satu barang berharga RM1000 dan dibayar secara ansuran selama 12 bulan tanpa dikenakan sebarang faedah sekiranya saya membayar penuh baki kad kredit pada hujung bulan. Contohnya pada tahun lepas saya beli telefon bimbit jenama Vivo V11i pada harga RM1050 di Lazada. Jadi saya cuma perlu bayar RM87.50 setiap bulan selama setahun! Kalau saya bayar tunai pasti kena keluarkan duit simpanan ASB atau TH dulu. Lepas tu tak dapat point jika bayar tunai!

Cuma saya kena pergi beli di kedai yang menawarkan pelan ansuran tersebut kerana sedikit sahaja kedai yang menawarkan skim sedemikian. 

Akhir kata, kad kredit juga banyak membantu ketika berlaku sesuatu kecemasan yang tidak dapat dielakkan yang memerlukan perbelanjaan yang besar


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.zukidin.com/2020/01/kenapa-saya-masih-guna-kad-kredit.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hari Ke 75 Saya Tak Mesej Jho Low Mengenai Transaksi Kad Kredit Disekat Najib

Hari Ke 75 Saya Tak Mesej Jho Low Mengenai Transaksi Kad Kredit Disekat Najib

papar berkaitan - pada 4/2/2020 - jumlah : 26 hits
HIDIR REDUAN ABDUL RASHID FAISAL ASYRAF LANGSUNG Perbicaraan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak melibatkan dakwaan penyalahgunaan dana SRC International Sdn Bhd memasuki hari ke 75 di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur Malaysiakini mel...
Taman Tema Dikecam Netizen Kerana Guna Khinzir Untuk Lakukan Bungee Jump Pada Hari Pembukaan

Taman Tema Dikecam Netizen Kerana Guna Khinzir Untuk Lakukan Bungee Jump Pada Hari Pembukaan

papar berkaitan - pada 20/1/2020 - jumlah : 76 hits
Netizen di China menyelar tindakan pihak taman tema yang menggunakan khinzir untuk melakukan bungee jump setinggi 70 meter bagi merasmikan hari pembukaan taman tema mereka Dalam video yang dimuat naik di laman Weibo haiwan seberat 75 kilogr...
Saya Masih Lagi Belajar Untuk Membiasakan Diri Hidup Tanpa Bapa Farahdhiya Ke Kubur Setiap Hari

Saya Masih Lagi Belajar Untuk Membiasakan Diri Hidup Tanpa Bapa Farahdhiya Ke Kubur Setiap Hari

papar berkaitan - pada 30/1/2020 - jumlah : 38 hits
View this post on Instagram Alhamdulillah hari hari dapat melawat rumah baru Dada Your new home is my happiest and favourite place to be everyday Dada Makin ramai kawan kawan baru Dada teman Dada Farah masih lagi belajar utk m
Ibu Guna Google Untuk Rawat Anak Demam 6 Hari Kemudian Disahkan Hidap Penyakit Kawasaki

Ibu Guna Google Untuk Rawat Anak Demam 6 Hari Kemudian Disahkan Hidap Penyakit Kawasaki

papar berkaitan - pada 18/1/2020 - jumlah : 79 hits
Kewujudan laman Google sememangnya memudahkan pengguna internet tetapi tidak sepatutnya kita bergantung sepenuhnya kepada Google terutamanya apabila timbul isu mengenai kesihatan manusia Ini kerana jika tersalah pemahaman boleh membawa kepa...
Doktor Jangka Tak Dapat Hidup Lama Bayi Tanpa Tempurung Kepala Masih Bertahan Hingga Ke Hari Ini

Doktor Jangka Tak Dapat Hidup Lama Bayi Tanpa Tempurung Kepala Masih Bertahan Hingga Ke Hari Ini

papar berkaitan - pada 31/1/2020 - jumlah : 70 hits
Kehadiran seorang anak tentunya sesuatu yang indah untuk setiap ibu bapa Meskipun anak dalam kandungan disahkan bakal lahir dengan keadaan yang tidak sempurna dan pernah dinasihatkan oleh doktor untuk tidak meneruskan kandungan kerana anak ...
Paypal Penggunaan Tanpa Kad Kredit Dengan Rhb Bank

Paypal Penggunaan Tanpa Kad Kredit Dengan Rhb Bank

papar berkaitan - pada 20/1/2020 - jumlah : 23 hits
Bismillah Ketika saya menulis ni apa yang saya tahu saya akan tulis Kalau nak bercakap berkenaan internet dan teknologi pada hari ini mungkin pada masa akan datang ia mungkin kurang relevan lagi untuk di terima pakai atau ada perubahan peru...
Sekitar 200 000 Permohonan Etunai Telah Diterima Sehingga Tengah Hari Semalam Kredit Rm30 Untuk Dompet Digital

Sekitar 200 000 Permohonan Etunai Telah Diterima Sehingga Tengah Hari Semalam Kredit Rm30 Untuk Dompet Digital

papar berkaitan - pada 16/1/2020 - jumlah : 77 hits
https ift tt eA8V8J Kerajaan telah pun memulakan program eTunai dalam mengalakkan transaksi secara nirtunai dikalangan pengguna tempatan Untuk tujuan berkenaan tiga dompet digital telah dipilih iaitu Boost GrabPay adn juga Touch n Go sekali...
Lindungi Kad Debit Dan Kad Kredit Anda Dengan Bigpay

Lindungi Kad Debit Dan Kad Kredit Anda Dengan Bigpay

papar berkaitan - pada 22/1/2020 - jumlah : 73 hits
Bayar Guna Prepaid Debit Kad Lebih selamat Nak topup Touch n Go guna bigpay Nak topup Boost guna bigpay Nak buat bayaran online atau di kedai guna bigpay Ya kad debit prepaid bigpay ni dah seperti carapaling selamat untuk saya buat transaks...
Jokowi Tidak Ada 100 Hari Semua Berkelanjutan

Jokowi Tidak Ada 100 Hari Semua Berkelanjutan

papar berkaitan - pada 30/1/2020 - jumlah : 17 hits
Jokowi tidak menjawab soal target pencapaian pemerintah ke depan Menurutnya hal itu lebih pas ditanyakan kepada para menteri
Tidak Puas Hati Ayam Kfc Kecik Ini Tindakan Yang Anda Perlu Lakukan

A Aida Akui Reject Tujuh Lelaki Sebab Tak Sado

Theme Design Into Elementor

Petua Untuk Melawaskan Kencing

Scammer 03 9212 5840

Mencari Homestay Di Teluk Intan

Infinity Art Exhibition 2020 Galeri Seni Johor

Home Remedies



Info Penuh Program Ceria Megastar Musim 2 2020

8 Undang Undang Bola Sepak Yang Ramai Tak Pernah Tahu

Sejarah Roti Gardenia Siapa Sebenarnya Uncle Slocum Pencipta Resipi Rahsia Ini

Tarik Kemenangan Naim Daniel Di AJL34 Isu Hakcipta Lagu Ketua Juri Bersuara

Bagaimana Bola Sepak Moden Musnah Tanpa Boleh Dibaiki Lagi


Aku Suka Lagu 7 Nasihat Oleh Siti Nurhaliza

Senarai Harga Helmet Kyt 2020 Original Murah

Senarai Harga Helmet Arai Original Murah 2020 Malaysia

Senarai Harga Menu Sushi King Malaysia 2020 Murah

Senarai Harga Proton X70 2020 Malaysia Terkini

Roti Canai Transfer Road Penang