Kenapa Kita Kerja Setiap Hari



Assalamualaikum..

Hi korang..

Hari ni SA nak share sedikit tentang tajuk diatas...ini hanyalah perkongsian yang SA rasa SA perlu share sebab selalu SA dapat email dan pertanyaan- pertanyaan di media sosial tentang pekerjaan SA. Ada yang mengeluh, ada yang bertanya kenapa, ada yang mintak kerja ngan SA (read:kerja kat opis SA) dan macam- macam la. 

Berhubung dengan tajuk yang SA cuba share ni, pada pendapat SA seorang dewasa yang cukup sifat dan kuat tubuh badan serta tiada masalah mental perlulah bekerja bagi memenuhi pelbagai tujuan kehidupan dan disini SA memberi contoh beberapa sebab mengapa seseorang perlu bekerja:
Sebagai sumber pendapatan yang dapat memperbaiki status sosio-ekonomi dan meningkatkan kualiti hidup.Secara tidak langsung di beri status di dalam masyarakat. Walaupun sesetengah orang hanya sekadar bekerja makan gaji ianya salah satu lambang kejayaan peribadi dan sebagai motivasi untuk diri sendiri dan masyarakatMemberi rasa kesejahteraan fizikal dan psikologikalUntuk memenuhi kewajipan moral dan agama di mana seseorang mempunyai tanggungjawab terhadap diri sendiri, ibu bapa dan keluarga.Bekerja Adalah Ibadah


 
Ada juga soalan yang SA dapat baru ni...kenapa perlu bekerja sedangkan SA perempuan dimana soal makan minum dan keperluan asas perlu disediakan oleh suami..itu lain la sebab seseorang bergelar isteri memang keperluan segalanya disediakan oleh suami. SA ni suami pun takde...sape plak nak berikan segala keperluan itu semua kalau SA tak bekerja kan? nampak sangat diorang tak kenal SA macam mana dan siapa

Jom baca perkongsian ni yang SA petik dari halaman Berita Harian. Dan SA suka baca petikan risalah ni...mendalam dan terang sekali maksudnya

ISLAM amat menggalakkan manusia bekerja dan mencari rezeki bagi meneruskan kelangsungan hidup. Setiap individu yang mempunyai kemampuan dan keupayaan dari segi fizikal dan mental adalah dituntut agar bekerja. Islam amat memuji pekerja yang mahir lagi profesional sebaliknya menegah manusia daripada sifat malas dan meminta-minta. Bekerja boleh menjadi ibadah yang terbaik kerana ia juga merupakan sunah Nabi.
Manakala pekerjaan yang terbaik pula adalah daripada hasil usaha tangan sendiri. Rasulullah SAW bersabda di dalam sebuah hadis yang bermaksud: "Sesiapa yang pada petang harinya berasa letih daripada amal usaha yang dilakukan dengan kedua tangannya sendiri, maka dia pada petang itu telah diampunkan dosanya."  (Riwayat at-Tabrani)
Islam menyukai orang yang kepenatan di dalam mencari rezeki yang halal kerana ia juga dikira sebagai ibadah sebaliknya mengecam mereka yang menganggur dan menjadi beban kepada masyarakat.
Walaupun Islam menyarankan agar bertawakal kepada Allah SWT di dalam setiap urusan kehidupan, namun ia perlu dilaksanakan setelah berusaha melakukan pekerjaan yang boleh mendatangkan hasil. Rezeki yang ditentukan oleh Allah di dalam kehidupan seseorang amat berkait rapat dengan kerja dan usaha yang berterusan seperti kata pepatah 'Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.'
Pepatah Arab juga ada menyatakan 'mengharapkan kejayaan tanpa adanya usaha ibarat mengharapkan kapal belayar di daratan.'
Walaupun Islam menyarankan agar bertawakal kepada Allah SWT di dalam setiap urusan kehidupan, namun ia perlu dilaksanakan setelah berusaha melakukan pekerjaan yang boleh mendatangkan hasil. Rezeki yang ditentukan oleh Allah di dalam kehidupan seseorang amat berkait rapat dengan kerja dan usaha yang berterusan seperti kata pepatah 'Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.'
Pepatan Arab juga ada menyatakan 'mengharapkan kejayaan tanpa adanya usaha ibarat mengharapkan kapal belayar di daratan.'
Rasulullah SAW bersabda di dalam sebuah hadis yang bermaksud: "Jika kamu bertawakkal kepada Allah dengan benar-benar tawakal nescaya Allah merezekikan kamu seperti Dia merezekikan burung. Burung keluar pagi dalam keadaan lapar dan pulang petang dalam keadaan kenyang."  (Riwayat Ahmad)
Terdapat pelbagai jenis pekerjaan yang boleh dilakukan dalam kehidupan. Namun perkara paling utama adalah memastikan agar pekerjaan yang dilaksanakan   halal dan tidak bertentangan dengan syariat. Kita mungkin bekerja sebagai peniaga, usahawan, petani, pekebun, penternak, nelayan, mengambil upah, penjawat awam, bekerja di sektor swasta, maka itu semuanya digalakkan.
Setiap pekerjaan hendaklah dilakukan dengan niat yang betul bagi mentaati perintah dan menjauhi larangan Allah SWT.
Rasulullah SAW bersabda di dalam sebuah hadis yang bermaksud: "Barangsiapa mencari rezeki halal untuk menjaga diri daripada meminta-minta dan dengan tujuan memenuhi nafkah keluarga serta supaya dapat membantu tetangganya, nescaya dia akan datang pada Hari Kiamat dengan wajahnya yang berseri-seri seperti bulan di malam purnama."  (Riwayat al-Baihaqi)
Islam menuntut umatnya agar melaksanakan pekerjaan dengan itqan atau sifat tekun dan penuh komitmen. Itqan juga bermaksud melaksanakan kerja, tugasan, amalan bersungguh-sungguh, sempurna dan terbaik mengikut tatacara, peraturan, disiplin yang ditetapkan.
😊😊😊
oleh itu, perlulah kita ni bekerja untuk kelanagsungan hidup kita sendiri. Di dalam era kehidupan masyarakat yang penuh mencabar ini, lebih-lebih lagi semenjak wabak pandemik Covid-19 melanda dunia, ramai golongan yang terkesan sehingga kehilangan pekerjaan, namun ada juga yang berusaha meneroka peluang dan cuba melakukan pekerjaan yang baharu demi meneruskan kehidupan. 
Peluang tu ada, peluang tu harus di cari. Usaha selagi mampu. Rezeki tidak turun dari langit tetapi rezeki tetap ada sekiranya kita berusaha. Cari peluang pekerjaan, mula semula dari bawah, slowly insyaallah akan berjaya. Memanglah orang akan cakap...elehh...tak alami dan tak kena kat batang hidung sendiri boleh la cakap. For me orang yang cakap macam ni adalah orang yang negative. Dia sendiri tak nak ubah hidup dia kan...tapi bila orang lain yang dia nampak berjaya, dapat rezeki, setiap hujung bulan ada gaji, dia yang kecam dan mengeluh. Sedangkan diri sendiri tak usaha kan..

Usaha la...tak kisah la bujang ke atau berkeluarga ke...masing- masing ada tanggungjawab. Kalau bukan tanggungjawab untuk keluarga pun tetap ada tanggungjawab untuk diri sendiri. Kena ingat..setitis peluh kita bekerja selain kita bekerja untuk keluarga kita turut menyumbang kepada ekonomi negara. 
Am i right? So jangan mengeluh...sebaliknya USAHA..


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.suriaamanda.com/2022/06/kenapa-kita-kerja-setiap-hari.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dia Ada Kerja Je Sedih Mira Filzah Seronok Pantang Tiap Hari Belajar Benda Baru

Dia Ada Kerja Je Sedih Mira Filzah Seronok Pantang Tiap Hari Belajar Benda Baru

papar berkaitan - pada 3/6/2022 - jumlah : 76 hits
Buah hati kesayangan ramai Mira Filzah yang kini sedang berpantang mengakui momen berpantangnya adalah hari hari yang banyak membuatkan dirinya belajar tentang banyak perkara Lebih lebih lagi mengenal bayinya dan menguruskan semua perkara M...
Semua Masih Baru Banyak Perkara Saya Masih Blur Ernie Zakri Seronok Tengok Perkembangan Anak Setiap Hari

Semua Masih Baru Banyak Perkara Saya Masih Blur Ernie Zakri Seronok Tengok Perkembangan Anak Setiap Hari

papar berkaitan - pada 23/5/2022 - jumlah : 72 hits
Keseronokan bergelar ibu semakin bertambah setiap hari apabila dapat melihat perkembangan yang ditunjukkan oleh anak Sama seperti ibu ibu lain penyanyi popular Ernie Zakri tidak terkecuali sedang melalui fasa bahagia tersebut Isteri kepada ...
Siang Kerja Warga Bangka Selatan Babel Minta Petugas Gelar Vaksinasi Malam Hari

Siang Kerja Warga Bangka Selatan Babel Minta Petugas Gelar Vaksinasi Malam Hari

papar berkaitan - pada 23/5/2022 - jumlah : 84 hits
Mayoritas masyarakat bekerja sebagai petani dan pekebun yang seharian berada di lahan pertanian mereka
Ibu Ini Kongsi 4 Cara Set Mood Best Setiap Hari Kurang Rasa Penat Marah

Ibu Ini Kongsi 4 Cara Set Mood Best Setiap Hari Kurang Rasa Penat Marah

papar berkaitan - pada 25/5/2022 - jumlah : 77 hits
Mood ibu happy pasti hari tersebut anak anak pun rasa best Kalau dari pagi ibu dah rasa stres aura negatif ibu pasti akan dibawa sehingga ke malam Sebab itu menjaga mood ibu ini bukan boleh dibuat main main Ia bukan isu remeh kerana impakny...
Hiburan Breakfast Lunch Dinner Hanya Masak Maggi Setiap Hari Suami Tekad Ceraikan Isteri

Hiburan Breakfast Lunch Dinner Hanya Masak Maggi Setiap Hari Suami Tekad Ceraikan Isteri

papar berkaitan - pada 1/6/2022 - jumlah : 104 hits
Umum mengetahui maggi merupakan makanan segera yang paling mudah untuk dimasak jika kita malas atau tidak mempunyai kemahiran untuk masak Namun ternyata perkara ini telah membawa kepada keputusan yang mengubah hidup untuk pasangan ini diman...
Setiap Hari Anak Minta Papa Baru Lufya Omar Selesa Hidup Tanpa Suami

Setiap Hari Anak Minta Papa Baru Lufya Omar Selesa Hidup Tanpa Suami

papar berkaitan - pada 2/6/2022 - jumlah : 81 hits
Sudah dua tahun bergelar ibu tunggal pelakon Lufya Omar berkata dia masih belum terbuka hati lagi untuk mencari pengganti Memetik mStar Online Lufya berkata meskipun perkahwinannya sebelum ini gagal namun dia tidak trauma sebaliknya anaknya...
Tinggal Rumah Setinggan Setiap Hari Makan Telur G0reng Luahan Salih Yaacob Dibayar Gaji Rm5 Sehari

Tinggal Rumah Setinggan Setiap Hari Makan Telur G0reng Luahan Salih Yaacob Dibayar Gaji Rm5 Sehari

papar berkaitan - pada 28/5/2022 - jumlah : 85 hits
Cikgu tahu saya seorang banyak cakap Itu kata kata pelakon Salih Yaacob legenda hiburan tanah air yang cukup disegani Beliau lama menceburkan diri dalam dunia seni sejak tahun 80 an lagi Umum mengenali Salih yang terkenal sebagai penghibur ...
Pendapatan Tetap Setiap Hari

Pendapatan Tetap Setiap Hari

papar berkaitan - pada 30/5/2022 - jumlah : 93 hits
PENDAPATAN TETAP SETIAP HARI Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih Assalammualaikum wbt PENDAPATAN tetap ada banyak cara untuk mendapatkannya Tetap tu bermaksud sentiasa ada setiap bulan pada waktu yang sama dengan kuantiti...
Mencegah Beranak Menghadkan Bilangan Anak Hukumnya Haram Melainkan Bersebab Yang Diharuskan

The Super Comfortable Popilush Built In Shapewear

Advancing Your Medical Education In Malaysia An Overview

Miliki Rumah Sendiri Di Usia 32 Tahun Tanpa Pinjaman Bank

Yura Yunita Raikan Sedekad Dalam Industri Seni Bersama Peminat Di Malaysia

Menampilkan Tanda Centang Hijau Dihasil Pencarian Google

Pico Neo 3 Link Price Drop

Kena Gertak Nak Saman Tahu Pulak Delete Minta Maaf Hmmmm



5 Perangai Buruk Netizen Yang Dah Dianggap Perkara Biasa

10 Filem Melayu Malaysia Terbaru 2023 Mesti Tonton

Cara Kira Anggaran Penggunaan Elektrik Perkakas Rumah

Info Dan Sinopsis Filem Coast Guard Malaysia Ops Helang 2023

6 Pekerjaan Yang Mungkin Selamat Daripada Ancaman AI


Kuih Seri Muka

90 Pengundi Membuat Pengakuan Bersumpah Perikatan Merasuah Mereka Masa Pru15

Penjualan Mercun Akan Dibenarkan Tidak Lama Lagi Pendapatan Kerajaan Juga Akan Bertambah

Pleidoi Hendra Kurniawan Minta Dibebaskan Dan Nama Baik Dipulihkan

Kreativitas Seniman Nigeria Menyulap Sandal Bekas Jadi Karya Menakjubkan

Jatuh Dari Perahu Saat Bawa Wisatawan Lihat Lumba Lumba Nelayan Di Buleleng Tewas