Kenangan Hampir 2 Tahun Pdpr Pahit Pahit Manis Bila Teringat


assalamualaikum & salam sejahtera semua 💚
berkesempatan menaip di laman blog ptg ni. beberapa tugasan hakiki berjaya diselesaikan. Zero tunggakan kerja ye 😊. da list kan what to do for esok. di kala menunggu azan Asar berkumandang ni, kita exercise jari-jemari di papan keyboard ni. kebetulan, ada beberapa karangan di draft folder. marilah kita publish satu

kini, saya da kembali 100% bekerja di ofis. no more BDR. anak-anak bersekolah secara giliran. tiada langsung PdPR. minggu tidak bersekolah, mereka buat homeworks. dan saya nasihatkan diorang utk ulangkaji

so, bila masuk ke bilik PdPR diorang mlm td, sedang kak Syuhada ulangkaji (minggu ni minggu exam), terkenang la musim mereka PdPR few months ago. byk penambahbaikkan yg saya dan mr.asben buat demi memberi mereka keselesaan belajar di rumah. 
saya bercerita ni bukanlah nak meriak ibarat burung merak. tidak. hanya nak berkongsi proses tambah baik keperluan utk diri sendiri yg BDR pada masa tu, seiring dgn keselesaan anak-anak bertiga utk PdPR. kelengkapan asas untuk PdPR dan BDR :telefon bimbit & simcard utk kak Nurin & kak Syuhada. sebelum hangat PdPR, mereka berkongsi telefon lama tanpa simcard, connect wifi rumah saje. thn ni, kedua-dua mereka perolehi telefon baharu.sebelum PKP 3.0 dilaksanakan sepenuhnya, saya dan mr.asben ke kedai dan beli sebuah lagi laptop Acer Aspire 3. RM1700. digunakan sepenuhnya oleh kak Nurin. kak Syuhada guna MacBook dan Izzat pula gunakan desktop. cukuplah utk mereka bertiga sorang satu. tak la masing-masing missed GM.tambahbaik printer lama (mudah utk print dan scan kerja / tugasan)earphone / headphone (tambah konsentrasi masing-masing)capaian internet yang kuat - upgrade Unifi (lelebih kalau pelbagai gajet yang digunakan)meja dan kerusi yang bersesuaian (saya lengkapkan bilik kedua dgn 3 set meja dan kerusi utk anak-anak) [entri berkaitan : Bilik PdPR]
adakah semua ibu bapa mampu untuk sediakan capaian internet dan gajet mencukupi utk pastikan anak-anak dapat pendidikan sempurna semasa PdPR? surely bagi golongan kurang berkemampuan, ini adalah cabaran terbesar kepada mereka, khususnya di kawasan pedalaman bagi memastikan PdPR berjalan lancar. bagi kita-kita ni iaitu ibu bapa yang bekerja, sudah pastinya perlu bijak membahagi masa antara kerja hakiki dan PdPR anak di rumah. kena gunakan gajet dan capaian internet serentak dengan masa PdPR. kalau hanya ada satu atau dua sahaja gajet di rumah, bagaimana pula situasi ini boleh diatasi? 😕
kesayangan saya - HP Pavillion 20 All-in-One Desktop

kedudukan desktop ni berubah-ubah. meja makan or meja kopi depan tv, bergantung kpd penggunanya pada masa tu 😄. tak berat sgt, saya pun boleh angkat. mudah la nak diubah-ubah. ni otai ni. saya beli sekitar tahun 2015 kot dulu. masa tu PC Fair aktif di MITC Melaka. da upgrade HDDnya kepada SSD bulan Mei lepas

2 beradik wireless ni pun baru dibeli
keyboard dan mouse lama dah rosak hu hu hu 😔
MacBook ni digunakan sepenuhnya oleh Syuhada sepanjang PdPR

ni kesayangan saya juga ni. sebelum PdPR, saya yg guna MacBook ni sepenuhnya. khas utk blogging. senang blogging di mana-mana, atas katil, atas karpet, kat sofa, dalam kereta (jika perlu). battery memang tahan lama. otai jugak ni, beli sekitar tahun 2012. casing merah tu baru beli di Shopee 4-5 bulan lepas. pilihan kak Nurin. macbook saya ni bernama Old Macbook Pro 13" (A1278) di Shopee tau. ada perkataan 'old' 😅😆😆. nampak sgt dah lama hu hu hu... tapi masih best digunakan. alhamdulillah

laptop baru ni digunakan sepenuhnya oleh kak Nurin sepanjang PdPR

baru je beli, dalam bulan Mei 2021 lepas - Acer Aspire 3, skrin 15". beli sebab bila mana 3 anak dan ibu ayah sekaligus BDR dan PdPR, ibu dan ayah kena mengalah. kerja ditangguhkan sebab mengutamakan anak-anak yg ada Google Meet. kat situ, mr.asben dah kurang selesa, sebab kerja dia tertangguh

ni Muhammad Izzat sedang PdPR 😄. siap pakai kopiah
marah dia bila saya snap gambar ni tau ha ha ha aha..

laptop ke-3 dalam rumah - laptop ofis. dlm keadaan biasa, saya tak bawak balik rumah pun. stay dlm kabinet berkunci dalam bilik di ofis. namun, dek BDR yg berlanjutan sekian lama, ada la sebab utk ia dibawa balik. kerja utama saya sememangnya dari dulu lagi secara dalam talian, jaga sistem kursus pegawai. maka, sgt perlu utk akses ke sistem pada bila-bila masa. agar kerja tak tertangguh meskipun releks releks kat rumah

so, di samping saya buat kerja, sekaligus saya pantau PdPR Izzat. kalau saya guna utk kerja, meeting online dan sebagainya, Izzat akan berPdPR dgn desktop HP la. if not, desktop HP tu tak on. silent. or digunakan oleh mr.asben

and satu printer all in one yg legend
printer ni rasanya berusia lebih 13 tahun. tapi masih tip top
printer Brother DCP 165C. print, scan and copy
ink cartridges pun da lama modify 😂

printer ni memang beroperasi aktif dari dulu kala. dari kakak-kakak sekolah rendah, bila-bila masa nak photostat, printer ni lah. nak scan pun anytime. memudahkan. nowadays, da byk printer yg lebih advanced, perincian yg lebih best. terasa mcm nak beli jugak, siap boleh print dari phone je, kan. wireless. boleh connect wifi 😍

tapi tu la. kenangkan printer legend ni masih ok, tak la bazir duit beli yg lain. pakai la selagi ia boleh berkhidmat

ni penting. beli yg mahal dan dijamin oleh SIRIM
sometimes on semua sekali
ni dalam bilik yg khas utk kakak-kakak PdPR

lampu belajar. penting jugak, kan
lighting dlm bilik tu tak brape onz
ni membantu


wireless headphone utk kak Nurin dan Syuhada


ni utk saya
saya pun byk mesyuarat dan kursus secara online
ini amat membantu

tu la tu
byk hikmahnya PKP. rindu plak tiba-tiba 😄. sukar! letih! tapi bagi saya satu pengalaman yg takkan berulang (harapnyalah). akan terlipat rapi dlm kotak ingatan kita semua, sedunia! BDR... PdPR... 
paling best ialah homeschooling tercetus pom pom pom meletus-letus! ibu ayah dan guru berganding bahu. guru-guru byk berkongsi secara online. tak cukup dgn PdPR bersama murid, mereka turut buat extra video dlm YouTube. alhamdulillah... tak sukar dah kita-kita mak-mak ni nak cari pape berkaitan pelajaran mereka. dlm YouTube, hampir semua ada

😉 semoga covid 19 ni cepat-cepat diangkat Allah dan hilang dari muka bumi. kita masih belum menang, kan. kes harian masih beribu-ribu. aduhai. org yg dijangkiti dan positif masih dekat dgn kita, di mana-mana pada bila-bila masa. aduhai... berjaga-jagalah ye ketika bersosial. kita belum menang

PKP. PdPR. BDR. kamu semua dalam kenangan 😍


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.adianiez.com/2021/08/kelengkapan-asas-untuk-PdPR-BDR.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Isu Penerokaan Haram Kerajaan Selangor Selesaikan Masalah Hampir 40 Tahun Dalam 7 Bulan

Isu Penerokaan Haram Kerajaan Selangor Selesaikan Masalah Hampir 40 Tahun Dalam 7 Bulan

papar berkaitan - pada 1/12/2021 - jumlah : 73 hits
Masalah penerokaan tanah kerajaan secara haram selama 40 tahun oleh penduduk di Bestari Jaya telah diselesaikan dalam tempoh 7 bulan oleh pentadbiran Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari Menurut Amirudin isu Ladang Tennamaram ya...
Kenangan Manis Lepak Atas Yacht Bersama Your Cruise Sensation

Kenangan Manis Lepak Atas Yacht Bersama Your Cruise Sensation

papar berkaitan - pada 20/11/2021 - jumlah : 148 hits
Assalamualaikum hello people Kita sambung lagi aktiviti BBL buat di Langkawi tempoh hari Lepas breakfast kat villa Rouhi Retreat kami terus ke Langkawi Yacht Club lokasinya betul betul sebelah Jeti Kuah Cantik amat lobi yacht club ni Dari s...
Setelah Hampir 3 Tahun Debut Oneus Pertama Kali Menang Acara Muzik Dengan Luna

Setelah Hampir 3 Tahun Debut Oneus Pertama Kali Menang Acara Muzik Dengan Luna

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 115 hits
Setelah hampir 3 tahun kumpulan ONEUS debut mereka akhirnya memenangi trofi pertama mereka dengan lagu LUNA Pada program musik Show Champion pada 17 November calon untuk tempat pertama ialah lagu SCIENTIST oleh TWICE Butterfly Effect oleh B...
Hampir Lima Tahun Bergelar Ibu Tunggal Nora Ariffin Sah Akhiri Zaman Solo Tahun Ini

Hampir Lima Tahun Bergelar Ibu Tunggal Nora Ariffin Sah Akhiri Zaman Solo Tahun Ini

papar berkaitan - pada 19/11/2021 - jumlah : 145 hits
Selepas hampir lima tahun bergelar ibu tunggal penyanyi Datuk Nora Ariffin 48 atau nama sebenarnya Wan Noraafiza Datuk Ariffin berkongsi yang dirinya bakal melangsungkan perkahwinan tahun ini Tanpa mended4hkan tarikh hari bahagianya itu bel...
Rni Perpanjang Penggunaan Lahan Di Kawasan Jiep Hingga 20 Tahun

Rni Perpanjang Penggunaan Lahan Di Kawasan Jiep Hingga 20 Tahun

papar berkaitan - pada 23/11/2021 - jumlah : 61 hits
Beta mengungkapkan perpanjangan penggunaan tanah industri ini adalah seluas 2 925 meter persegi yang terletak di Jalan Pulokambing Kav I 11 di Kawasan Industri Pulogadung Jakarta Timur
Hiburan Genap 37 Tahun Siti Nordiana Mohon Doa Orang Ramai

Hiburan Genap 37 Tahun Siti Nordiana Mohon Doa Orang Ramai

papar berkaitan - pada 23/11/2021 - jumlah : 73 hits
Penyanyi dan pelakon memberitahu bahawa dia mengharapkan doa orang ramai semoga menjadi individu yang lebih beriman serta beramal soleh kepada Allah SWT sempena dengan ulang tahun kelahirannya 2 minggu laluSiti Nordiana Akui Imej Serta Repu...
Hebatlah Dik Netizen Kagum Tengok Adik Usia 5 Tahun Selamba Surf Di Laut

Hebatlah Dik Netizen Kagum Tengok Adik Usia 5 Tahun Selamba Surf Di Laut

papar berkaitan - pada 23/11/2021 - jumlah : 126 hits
Masa kecil dulu mesti korang selalu masukkan dalam biodata apa hobi korang kan Ada yang kata membaca lah ada yang kata memasak lah Minat kita terhadap sesuatu benda sudah semestinya akan dipupuk sejak usia muda lagi Sebab semasa masih kecil...
Ppkm Akhir Tahun Ratusan Personel Dishub Semarang Akan Disebar

Ppkm Akhir Tahun Ratusan Personel Dishub Semarang Akan Disebar

papar berkaitan - pada 23/11/2021 - jumlah : 63 hits
Dinas Perhubungan Kota Semarang mengerahkan ratusan personel untuk memantau pergerakan lalu lintas di lima titik bersama aparat TNI Polri mulai 20 Desember hingga 2 Januari 2022 Pemantauan arus lalu lintas di Kota Semarang diperkirakan baka...
Responding To Najib S Letter Of Demand Muhyiddin Reveals Ex Pm Sought Help To Remove Sri Ram From His Case

Islamictunesnews Kisah Inspiratif Berkatnya Kambing Dari Anjing

Insan Kurang War4s Sering Bertandang Owner Kedai Tersentuh Tengok Tengah Solat

Berbohong Kepada Peminat Untuk No Way Home Adalah Wajar Andrew Garfield

Selepas Dibenar P0ligami Isteri Dedah Sikap Khalid Samad Ketika Di Rumah Bersama Anak2

Rupanya Banyak Khasiat Peria Katak Tapi Tak Ramai Yang Tahu

Umno Akur Keputusan Sultan Johor

Sweet Home 2 Dilapor Mula Penggambaran Februari Ini



Apa Saya Cuba Sampaikan Ialah Kontroversi Solat di Luar Stesen Minyak Aisar Khaled Mohon Maaf

Kisah Merapu 2 Individu Yang Obses Dengan Anak Patung

Kisah Ejen Insurans Yang Terjebak Gerakan New Age

6 Pulau Buatan Manusia Paling Menarik di Seluruh Dunia

Bagaimana Sebenarnya Empangan Hidroelektrik Menjana Tenaga Elektrik


Dun Johor Bubar Hari Ini

Prn Johor Umno Yakin Menang Besar

Data 22 Januari 2022 Kasus Covid 19 Di Jakarta Tembus Seribu Lebih

Itagi Kasus Covid 19 Pada Anak Meningkat Saat Hari Libur

Kasus Covid 19 Terus Meningkat Menkominfo Minta Masyarakat Bijak Bepergian

Villa Acer By Maxim Calujac In Hincesti Moldova