Jom Buat Meat Ball Fish Ball Homemade Sedap


Sangat berbaloi. Buat sendiri meat ball dan fish ball di rumah. Sedap rasanya dan tidaklah susah sangat pun. Bebola ikan dan bebola daging adalah antara makanan sejuk beku yang kerap ada dalam peti sejuk di rumah. Alangkah bagusnya kalau kita buat sendiri dua makanan ini secara homemade. Mesti berbaloi.
BEBOLA IKAN HOMEMADE
Bebola Ikan.
BAHAN-BAHAN
300 gram isi ikan tenggiri
2 sudu teh tepung jagung
1/2 – 3/4 cawan air sejuk (dalam peti)
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
CARA MEMBUAT
1. Kikis isi ikan menggunakan sudu seramik. Ambil isinya sahaja.
2. Kisar isi ikan sehingga lumat.
3. Masukkan tepung jagung, garam dan lada sulah. Gaul sebati.
4. Tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga adunan mendapat tekstur yang tidak likat sangat dan tidak lembik sangat. Lebih kurang macam adunan cekodok pisang.
5. Kemudian keluarkan adunan dan masukkan ke dalam besen kecil. Basahkan tangan dan ambil adunan sedikit demi sedikit.
6. Adunkan doh ikan tadi dalam besen berulang kali sehingga anda rasa adunan menjadi kenyal, berkilat dan licin.
7. Semakin lama adunan dipukul, semakin kenyal tekstur bebola ikan anda.
8. Ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bebola seperti di dalam gambar.
9. Ambil bebola ikan menggunakan sudu dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk yang telah dibancuh dengan 1 sudu garam. Rendam selama 15 minit.
10. Didihkan air dan masak bebola ikan sehingga terapung. Kemudian toskan airnya dan dimasak mengikut citarasa.
Nota: Bebola ikan ini enak dinikmati bersama sup sayur, yong taufu. Boleh juga dijadikan penambah rasa dalam sajian nasi atau mi goreng. Boleh disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
Resipi daripada Telegram KakiMakan
BEBOLA DAGING MUDAH
Bebola Daging.
BAHAN-BAHAN
• 200 gram daging kisar
• 3 ulas bawang putih (tumbuk halus)
• Serbuk lada hitam
• Perasa dan garam secukupnya (beli di sini)
• 2 senduk tepung ubi atau tepung jagung (BELI DI SINI) & (BELI DI SINI)
• 1 biji telur ayam
• Air jika perlu
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua bahan dalam bekas. Gaul sebati.
2. Kemudian bulatkan ikut saiz kesukaan masing-masing.
3. Masuk dalam peti beku ½ jam atau 1 jam.
4. Keluarkan dan rebus. Pastikan rebus sehingga bebola timbul ke atas.
5. Bebola daging siap.
Resipi Oleh Ecah Jai dari Telegram KakiMakan
Sumber: Telegram KakiMakan
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://ift.tt/3gyOY0j
https://ift.tt/3gEzwjg
https://ift.tt/2BWf1jr
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://rasanakmasak.blogspot.com/2020/10/jom-buat-meat-ball-fish-ball-homemade.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Susu Halia Homemade Sedap Dan Berkhasiat

Susu Halia Homemade Sedap Dan Berkhasiat

papar berkaitan - pada 15/10/2020 - jumlah : 128 hits
Tak kira masih muda atau sudah berusia masalah angin dalam badan boleh dihadapi oleh sesiapa sahaja Jika anda kerap rasa sebu itu adalah salah satu tanda anda mempunyai masalah angin dalam badan Masalah angin dalam badan memang kerap berlak...
Tinggi Karbohidrat Sedap Mashed Potato Homemade Versi Special Untuk Anak Cukup Mudah

Tinggi Karbohidrat Sedap Mashed Potato Homemade Versi Special Untuk Anak Cukup Mudah

papar berkaitan - pada 22/10/2020 - jumlah : 222 hits
Sesekali menyediakan makanan barat untuk keluarga dengan sajian chicken chop atau fish and chip tidak lengkap rasanya tanpa menyediakan homemade mashed potato atau kentang putar Barulah anak anak makin kenyang dan makan bertambah Rupanya me...
Pumpkin Oat Ball Lembut Sedap Mudah Anak Makan

Pumpkin Oat Ball Lembut Sedap Mudah Anak Makan

papar berkaitan - pada 23/10/2020 - jumlah : 163 hits
Labu antara makanan yang sihat dan cukup berkhasiat untuk bayi kita Apa lagi kala digabungkan bersama oat yang sudah semestinya membekalkan serat dan khasiat yang cukup tinggi pada anak anak kita Tercari cari menu sarapan dan minum petang a...
Cara Buat Garlic Butter Spread Homemade Yang Simple Sedap

Cara Buat Garlic Butter Spread Homemade Yang Simple Sedap

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 180 hits
Garlic Butter Spread ni jika di pasaraya sebotol kecil harganya boleh tahan mahal Berbelas ringgit Kalau nak tahu anda boleh je buat sendiri di rumah guna bahan bahan yang sangat ringkas Malah kosnya berkali kali ganda lebih murah tau Nak c...
Resipi Ayam Percik Paling Mudah Sedap Rasa Macam Kedai Ini Tipnya

Resipi Ayam Percik Paling Mudah Sedap Rasa Macam Kedai Ini Tipnya

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 184 hits
Resipi dengan bahan bahan memasak yang banyak adakalanya membuatkan kita merasa sukar untuk menyediakannya Ditambah pula dengan cara membuatnya yang memakan masa membuatkan menu ringkas menjadi pilihan setiap kali memasak di dapur Namun res...
Bubur Jagung Lemak Manis Paling Senang Super Sedap

Bubur Jagung Lemak Manis Paling Senang Super Sedap

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 219 hits
Guna enam bahan aje kalau nak buat bubur jagung lemak manis Dahlah sedap sangat mudah dan cepat memasaknya Jom kita tengok resipi dari Suhaz Waniy ni Jagung tu penting kena pilih yang segar dan manis barulah meletup rasa sedapnya Lain lain ...
Mee Bandung Muar Sedap Hj Masjuki

Mee Bandung Muar Sedap Hj Masjuki

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 263 hits
Mencari menu mee bandung muar sedap merupakan salah satu agenda food hunter sekiranya mereka berkunjung ke Muar Bandar Maharani Bandar Diraja Tak lengkap rasanya jika anda berkunjung ke Muar tanpa dapat menghirup kelazatan mee bandung yang ...
Resipi Punten Menu Tradisi Sedap Warisan Orang Jawa

Resipi Punten Menu Tradisi Sedap Warisan Orang Jawa

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 216 hits
Punten adalah sejenis makanan tradisi dan popular di kalangan masyarakat keturunan Jawa terutamanya di daerah Sabak Bernam Malah sajian ini juga tidak asing lagi di kalangan masyarakat Melayu Rupanya seakan akan nasi impit namun sedikit ber...
Sedap Nama Bayi Fazura Fatah Nur Fatima Aisya

Sedap Nama Bayi Fazura Fatah Nur Fatima Aisya

papar berkaitan - pada 10/10/2020 - jumlah : 505 hits
Jika sebelum ini Fattah Amin dan Fazura enggan memberitahu nama dan memperlihatkan wajah puteri sulung mereka terkini selepas tujuh hari ianya telah dikongsi oleh mereka untuk peminat Mereka mendedahkan nama puteri sulung mereka ialah Nur F...
Fuh Tedia Rambut Mayat Keluar Dari Kubur

Ini Panduan Lengkap Bacaan Tekanan Darah Kanak Kanak Orang Dewasa Beza Bacaan

Keluarga Malaysia Atau Keluarga Saya

Walaupun Pahit

8 Cara Merawat Wajah Agar Tidak Kusam Lewat Perawatan Alami

Lagenda Brazil Masuk Icu Semula

Titan Summit 2021 Belajar Pengalaman Usahawan Pelbagai Industri

Akan Adakah Peniaga Tamak Mengambil Kesempatan Atas Alasan Pandemik Covid 19



7 Perbuatan Yang Menimbulkan Rasa Bersalah Walaupun Tak Salah

8 Band Terkenal Dengan Nama Asal yang Lucu

7 Atlet Yang Sudah Mencapai Taraf Billionaire

Dituduh Menipu dan Langgar SOP di Langkawi Ini Jawapan Balas Aliff Syukri dan Isteri

5 Undang Undang Cerai Kahwin Yang Anda Tak Sangka Diamalkan


Sebenarnya Cik En Sakit

Buat Sendiri Suci Murni Kuih Kacang Hijau Azie

Milo Champions Clinic E Coaching Badminton Minggu Kedua

Lirik Lagu Janji Putih Doddie Latuharhary

Pengotor Pengotor Pengotor Itulah Sikap Sebahagian Rakyat Malaysia

Lirik Pengerindu Ransi Lily Bintang