Jarak Yang Tepat Untuk Qasar
Solat merupakan kewajiban bagi umat Islam. Dalam kondisi apapun, atau ketika melakukan perjalanan jauh, seorang muslim harus tetap solat fardhu.
Namun ada keringanan dalam melakukan solat wajib ketika dalam perjalanan, yaitu dengan dijamak atau diqashar. Namun dalam praktiknya, kita harus tahu berapa jarak perjalanan yang membolehkan solat wajib diqashar.
Doktor Wahbah Az-Zuhaili menegaskan bahawa jarak 90-an km itu merupakan pendapat jumhur ulama (majoriti), baik dari kalangan mazhab Al-Malikiyah, Asy-Syafi’iyah mahupun juga mazhab Al-Hanabilah. Semua sepakat bahwa minimal berjarak 4 burud yaitu jarak yang memisahkan antara kota Mekkah dan Usafan.
Lalu apa dasar yang digunakan oleh tiga mazhab majoriti ulama ini?
Hadis yang paling banyak digunakan adalah hadis berikut ini :


يَاأَهْلَ مَكَّةَ لاَ تَقْصُرُوا فيِ أَقَلِّ مِنْ أَرْبَعَةِ بَرْدٍ مِنْ مَكَّةَ إِلىَ عُسْفَان


Dari Ibnu Abbas radhiyallahuanhu bahawa Rasulullah SAW bersabda,”Wahai penduduk Mekkah, janganlah kalian mengqashar solat bila kurang dari 4 burud, dari Mekkah ke Usfan”. (HR. Ad-Daruquthuny)
Latar belakang hadis ini adalah ketika Rasulullah SAW dan para sahabat dari Madinah dan berbagai negeri di luar kota Mekkah melaksanakan ibadah haji di tahun kesepuluh hijriyah, saat itu Beliau SAW selalu mengqashar solat dan sekaligus menjamak solat-solat ruba’iyah, yaitu Zhuhur-Ashar dan Maghrib-Isya’. Setidaknya 4 hari lamanya beliau melakukannya yaitu sejak tanggal 9-10-11-12 Zulhijjah.
Perbuatan Beliau SAW ini tentu saja diikuti oleh para jamaah haji lainnya, tidak terkecuali warga lokal penduduk Kota Mekkah.
Namun Rasulullah SAW melarang penduduk lokal Mekkah untuk mengqashar solat, dengan dasar kerana mereka tidak sedang dalam safar. Beliau SAW pun mengatkatan kalau mahu mengqashar atau menjamak solat, minimal jaraknya adalah antara Mekka dan Usafan.
Lalu berapakah jarak 4 burud itu sesungguhnya?
Di kitab-kitab fiqih klasik sebenarnya sudah terjawab, namun yang jadi masalah ternyata besaran jarak di masa kitab-kitab klasik itu ditulis berbeda dengan besaran jarak di masa sekarang ini. Sehingga tetap masih menyulitkan.
Disebutkan bahawa jarak itu adalah 24 mil, tapi istilah mil ini sendiri ada banyak versinya. Kerana ada juga versi Jarak ini juga sama dengan 48 mil hasyimi.
Juga disebutkan jaraknya adalah 16 farsakh. Dan istilah farsakh ini pun juga tidak dikenal di masa sekarang ini.
Tetapi bukan berarti tidak ada jalan alternatif. Mengapa tidak kita ukur saja langsung jarak antara Mekkah dan Usafan di hari ini?
Usafan terletak antara Mekkah dan Madinah. Dari Makkah berjalan ke arah Utama. Posisinya berada di Timur Laut kota Jeddah.
Jarak antara Mekkah dan Usafan adalah 89 Km. Ini sesuai dengan apa yang dituliskan oleh Dr. Wahbah Az-Zuhaili di dalam kitab beliau, Al-Fiqhul Islami wa Adillatuhu.


وتقدر بحوالي (89 كم) وعلى وجه الدقة:88.704 كم ثمان وثمانين كيلو وسبع مئة وأربعة أمتار


Dan dikonversikan menjadi sekitar 89 Km atau secara lebih presisi 88,704 km. Delapan Puluh Delapan Kilometer Tujuh Ratus Empat Meter.
Disebutkan bahawa di masa lalu Usafan ini salah satu rute kalau orang-orang mahu bepergian ke Madinah. Setidaknya merupakan salah satu rute yang biasa dilalui orang-orang. Banyak ditumbuhi pohon-pohon kurma di sekitarnya.
Maka sudah sangat jelas dari mana didapatkannya jarak 90-an km untuk jarak minimal dibolehkannya menqashar atau menjamak solat. Jawabannya adalah hadis Rasulullah SAW dan kemudian diproses lewat pengukuran secara langsung secara empiris.   SUMBER: RUMAH FIQIH (IP)


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.ustazcyber.com/2021/05/jarak-yang-tepat-untuk-qasar.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sudah Tepat Dewan Pengawas Tak Terlibat Urusan Operasional Kpk

Sudah Tepat Dewan Pengawas Tak Terlibat Urusan Operasional Kpk

papar berkaitan - pada 6/5/2021 - jumlah : 65 hits
Dewan Pengawas tidak boleh terlibat dalam kegiatan operasional Dewan Pengawas hanya perlu melakukan fungsi pengawasan saja
Arif Aiman Buat Pilihan Tepat Pilih Jdt Kini Digelar Revolusi Harimau Selatan

Arif Aiman Buat Pilihan Tepat Pilih Jdt Kini Digelar Revolusi Harimau Selatan

papar berkaitan - pada 6/5/2021 - jumlah : 83 hits
Arif Aiman kini dianggap sebagai wonder kid terbaru Liga Malaysia Nama beliau mulai menjadi sebutan peminat bola sepak tempatan setelah muncul sebagai penjaring termuda buat skuad Harimau Selatan menentang Kuching FA di saingan Piala Malays...
Ini Daftar Ka Jarak Jauh Dan Lokal Yang Beroperasi Saat Larangan Mudik 6 17 Mei

Ini Daftar Ka Jarak Jauh Dan Lokal Yang Beroperasi Saat Larangan Mudik 6 17 Mei

papar berkaitan - pada 4/5/2021 - jumlah : 88 hits
Lanjut dia untuk pengoperasiannya sudah mendapatkan izin dari pemerintah Yakni berpatokan pada peraturan yang ada
Cara Menghitung Kalori Harian Yang Tepat

Cara Menghitung Kalori Harian Yang Tepat

papar berkaitan - pada 6/5/2021 - jumlah : 97 hits
Makanan yang kita makan setiap hari tidak semuanya memiliki kalori yang sesuai dengan kebutuhan tubuh kita Terkadang kalori yang kita makan tidak memenuhi standar kebutuhan kalori harian kita dan seringkali justru jumlahnya jauh diatas kebu...
Beraninya Dia Lompat Dari Jarak Jauh Aksi Anak Vivy Yusof Buat Wargamaya Kecut Perut

Beraninya Dia Lompat Dari Jarak Jauh Aksi Anak Vivy Yusof Buat Wargamaya Kecut Perut

papar berkaitan - pada 4/5/2021 - jumlah : 108 hits
Anak anak kita yang sedang membesar sememangnya mempunyai pelbagai ragamnya Ketika usia membesar inilah anak menunjukkan pelbagai aksi lasak seiring usia mereka Anak ketiga usahawan berjaya Datin Vivy Yusof turut membuatkan wargamaya kecut ...
Kafir Umno Datuk Nikah Kahwin Boleh Padam

Adakah Ada Kejujuran Di Antara Kita

Ujian Saringan Berkurangan Wujudkah Kes Covid Tidak Dilaporkan

Rindu Hendak Ke Sarawak Lagi

Tiada Idea Nak Tulis Apa

Semak Bpr Tambahan Rm500 Sudah Mula Dikreditkan Secara Berperingkat Peringkat

5 Punca Utama Sakit Tumit Kaki

Lirik Cobalah Tuk Mengerti Mona LatumahinaKenapa Ada Produk Cetak Rompak China 100 Sama Macam Barang Ori

7 Corak dan Warna Ikan Betta Paling Unik di Dunia

Kisah Presiden Burkina Faso Yang Dibunuh Rakan Karib Thomas Sankara

5 Perbuatan Bodoh Yang Buat Kita Rasa Pandai Dalam Media Sosial

Biodata Syarifuddin Azman Damok Pelumba Motosikal Malaysia


Gergaji Balas Kuasa Bateri Battery Powered Reciprocating Saw

Popia Kentang

Bayaran Mahal Tak Setara Dengan Perkhidmatan

Satgas Covid 19 Minta Pemerintah Daerah Segera Optimalisasi Ppkm

Epidemiolog Kasus Baru Covid 19 Bertambah Terus Tanda Gagal Kendalikan Pandemi

Jabar Dan Republik Ceko Bahas Potensi Kerja Sama Di Bidang Kesehatan