Jadilah Suami Isteri Yang Baik Barulah Kita Boleh Jadi Ibu Bapa Yang Baik Ibu Ayah Idola Anak Anak


Bukan ibu sahaja yang kena bersedia dengan ilmu untuk bergelar ‘mama’, papa juga perlu siapkan diri dengan ilmu sebelum lahirnya anak pertama. Alasan utamanya kerana papa adalah idola anak-anak.
Jadi pada suami yang bakal bergelar papa kena siapkan diri. Menurut Dr Taufiq Razif, ilmu keibubapaan sebenarnya teramatlah penting dalam sesebuah rumah tangga. Beliau turut menyenaraikan 7 kesan buruk yang patut suami tahu dan sebaiknya elakkan.

Kesan Buruk Bila Suami Tak Belajar Ilmu Keibubapaan
1. Suami akan kurang EMPATI dalam rumahtangga
– Dengan empati ni la suami boleh rasakan kesusahan membesarkan anak dan keperitan membuat kerja rumah yang tak pernah surut
– Empati ni juga sangat penting bila berhadapan dengan anak anak. Kadang kadang kita duk tengking anak yang mengamuk padahal mungkin anak kita sebenarnya mintak perhatian atau kurang dibelai
– Anak anak tak pandai nak luah apa yang mereka rasa jadi kita sebagai mak ayah la yang perlu ada sifat empati yang kuat supaya kita boleh rasa apa yang anak kita rasakan
2. Suami cenderung gunakan kekerasan & tengkingan
– Cara tercepat nak diamkan anak yang meragam adalah dengan menengking dan membentak anak kita sekuat kuatnya
– Sesiapa yang tak belajar ilmu keibubapaan/parenting akan cenderung gunakan pendekatan tengking tersebut sebab benda ‘instant solution’ pada masalah anak yang suka meragam
– Padahal kesan jangka masa panjang adalah sangat dasyat. Emosi anak akan terganggu, otak dan psikologi anak juga akan terkesan!
3. Suami panas baran
– Tanpa ilmu keibubapaan yang betul, suami akan cenderung melepaskan emosi di tempat kerja kepada anak anaknya sendiri
– Ramai beranggapan yang anak anak kecil ni mampu serap tekanan dan kegeraman daripada mak ayahnya sendiri padahal anak kecil ni lah makhluk yang paling ‘fragile’ dan lemah ketahanan mindanya!

4. Suami terlupa nak jadi Icon
– Tugas suami bukan sahaja sebagai leader ataupun ketua dalam rumahtangga
– tugas suami juga adalah untuk menjadi icon ataupun idola terbaik untuk anak anaknya
– Suami yang tahu tentang ilmu ni akan sensitif dengan gerak geri dan perkataan mereka pada isteri mereka di rumah kerana mereka tahu anak anaknya sedang memerhati. Ingat, anak anak kita adalah CCTV terhebat di dunia!
5. Suami lupa jaga bonding dengan anak
– Suami yang terlalu sibuk bekerja memang akan cenderung lupa untuk fokus pada anak anak
– Tanpa ilmu keibubapaan yang betul, para suami takkan sedar tentang benda ni sehingga lah anak anak mereka menjadi pemberontak dan dah jauh terpengaruh dengan kawan kawannya
– Kenapa? Sebab bonding kawan kawan anak kita tu lebih kuat daripada bonding mak ayahnya sendiri dah! Masa tu nak menyesal pun dah tak berguna!
6. Suami cenderung salahkan si ibu
– Memang ibu adalah madrasah pertama si anak. Tu memang tak boleh nafi
– Cuma kita kena tahu dalam satu madrasah, kena ada imam dan warden untuk membantu. Siapa lagi imam dan warden madrasah rumahtangga kalau bukan si suami?
7. Suami terlalu manjakan anak
– Tanpa ilmu keibubapaan yang betul, kita sendiri pun akan cenderung memberikan semua yang anak kita minta
– Itulah sebenarnya bermulanya kerosakan pada anak kita. Anak yang diberikan semua yang mereka minta akan cenderung untuk tantrum, naik kepala dan tak boleh terima penolakan ( rejection control )
Sumber: Dr. Taufiq Razif
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
The post Jadilah Suami Isteri Yang Baik, Barulah Kita Boleh Jadi Ibu Bapa Yang Baik. Ibu Ayah Idola Anak-Anak appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/jadilah-suami-isteri-yang-baik-barulah-kita-boleh-jadi-ibu-bapa-yang-baik-ibu-ayah-idola-anak-anak/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kena Loving Loving Suami Isteri Barulah Bahagia Siap Bonus Boleh Jadi Kurus

Kena Loving Loving Suami Isteri Barulah Bahagia Siap Bonus Boleh Jadi Kurus

papar berkaitan - pada 8/2/2021 - jumlah : 142 hits
Jangan segan silu untuk berkongsi kasih sayang serta memanjakan antara satu sama lain Macam mana sibuk sekali pun dengan urusan lain amat penting untuk suami isteri saling menjaga dan ambil berat akan keadaan pasangan anda Carilah masa dan ...
Ibu Dan Bapa Tiri Amir Berdepan Hukuman Mati Didakwa Bunuh Anak

Ibu Dan Bapa Tiri Amir Berdepan Hukuman Mati Didakwa Bunuh Anak

papar berkaitan - pada 10/2/2021 - jumlah : 158 hits
522 total views 522 views today Sebelum ini tular berita mengenai penemuan seorang kanak kanak dikenali sebagai Zubaidi Amir Qusyairi yang ditemui meninggal dunia akibat lemas di dalam sebuah tong air Mangsa dipercayai telah didera oleh ibu...
Ditinggal Suami Seawal Usia 17 Tahun Wanita Pasrah Jadi Ibu Tunggal Anak Dua

Ditinggal Suami Seawal Usia 17 Tahun Wanita Pasrah Jadi Ibu Tunggal Anak Dua

papar berkaitan - pada 5/2/2021 - jumlah : 120 hits
Tidak dinafikan alam perkahwinan merupakan antara yang diingini oleh setiap insan tetapi tidak seperti yang digambarkan Momen gembira dan sedih itu pasti wujud dalam menjalani rumah tangga Begitulah yang terjadi kepada seorang wanita bernam...
Isteri Sah Hamil Anak Pertama Nazrief Nazri Tak Sabar Nak Jadi Bapa

Isteri Sah Hamil Anak Pertama Nazrief Nazri Tak Sabar Nak Jadi Bapa

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 218 hits
Pelakon Nazrief Nazri baru baru ini mengumumkan bahawa dirinya bakal bergelar bapa setelah isterinya Aizatul Aqma disahkan berbadan dua Sumber Instagram Nazrief Nazri nbsp Berita gembira itu diumumkan Nazrief menerusi satu hantaran di lam
Kenapa Anak Saya Tak Pandai Pandai Penjelasan Doktor Ini Menyedarkan Ibu Bapa

Kenapa Anak Saya Tak Pandai Pandai Penjelasan Doktor Ini Menyedarkan Ibu Bapa

papar berkaitan - pada 9/2/2021 - jumlah : 184 hits
1 Dalam dunia yang berorientasikan formula anak pandai anak hebat hari ini ramai ibu bapa yang turut terkesan dengan memberi tekanan luar biasa kepada anak anak untuk cemerlang dalam pelajaran Sehingga kadangkala jangkaan terhadap anak anak...
Boleh Kah Suami Memukul Isteri

Boleh Kah Suami Memukul Isteri

papar berkaitan - pada 11/2/2021 - jumlah : 113 hits
Boleh kah suami memukul isteri Apa hukum nya Ramai wanita merasakan seorang suami tidak patut memukul isterinya Lelaki tersebut akan digelar dayus jika dia memukul isteri Bagaimana pulak dalam islam Adakah memukul isteri di benarkan Dalam i...
Promo Pdpr Ibu Bapa Pening Kepala Anak Anak Jadi Mangsa

Promo Pdpr Ibu Bapa Pening Kepala Anak Anak Jadi Mangsa

papar berkaitan - pada 27/1/2021 - jumlah : 179 hits
Sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah yang mula diperkenalkan sejak sekolah dibuka 20 Januari lalu kini menjadi topik hangat ibu bapa setiap hari Jika pada mulanya semangat menemani anak belajar secara online berkobar kobar di hati na...
Kenapa Ibu Bapa Sekarang Suka Membanding Bandingkan Anak Dalam Segenap Aspek

Kenapa Ibu Bapa Sekarang Suka Membanding Bandingkan Anak Dalam Segenap Aspek

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 113 hits
Anak kau tak puasa ke Anak aku mula puasa masa umur 4 tahun aku ajar dari awal Sekarang umur 6 tahun puasa penuh Alhamdulillah Rugilah anak kau umur dah 6 tahun belum puasa penuh Nanti makin besar makin payah nak ajar Bukan bab puasa saja b...
Isu Founder Cium Budak Tmj Minta Ibu Bapa Ajar Anak Tentang Gangguan Seksual

Isu Founder Cium Budak Tmj Minta Ibu Bapa Ajar Anak Tentang Gangguan Seksual

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 171 hits
Sejak semalam video video seorang founder perniagaan yang meluahkan rasa kasih sayang terhadap adik angkatnya dengan cara mencium bibir telah mengundang pelbagai maklum balas daripada warganet Dalam satu ulasan seorang pendakwah dikenali se...
Inikah Perangai Peniaga Dinegara Kita

Bagaimana Cara Terbaik Menghabiskan Sisa Usia Sebelum Mati

Ketika Engkau Susah Mohonlah Hanya Kepada Allah

20 Fantastic Winter Pillow Designs That Will Refresh Your Seasonal D Cor

One Roof House By Ambroggio Arquitectos In Rio Cuarto Argentina

Bersarapan Pagi Dengan Roti Kitab Menu Klasik Ala Ala Kampung Pak Inchik Kafe Laman Ole Ole Maharani Muo

Jadual Badminton Bwf World Tour Finals 2021 Waktu Malaysia

5 Cara Untuk Atasi Masalah Buang Angin



Kenali Jenis Nama Dan Sifat Gigi Makrifat Gigi

Kenali Grandmaster Catur Paling Muda Dunia Rekod 2021

6 Sebab Kenapa Kena Rasa Makanan Restoran Makanan Jepun Ini

Dari Mana Datangnya Istilah Omicron

7 Filem Box Office yang Dijangka Akan Gagal Pada Mulanya


Huza Tahir Mawar Chord

Terkini Alhamdulillah Syukur Ya Allah Jahidah Seiamat Iahirkan Bay1 Ielaki

Terkini Mama Hiiang Satu2nya Anak Peiajar Tingktan 5 Temui Ajai Ktika Puiang Dari Sekolah

Buy Honor 50 Series And Enjoy Triple Rewards Worth Up To Rm 10 000 000

Thereishelp Twitter Launches A Dedicated Search Prompt For Hiv

Lg Smart Tv Now Offers Apple Music For Even More Entertainment Options