Inilah Yang Terjadi Pada Tubuh Anda Jika Anda Minum Air Lemon Setiap Pagi


 
MANFAAT LEMON BUAT TUBUH KITA


Lemon ni memang sedia maklum dengan dua khasiatnya yang terulung iaitu
Sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk boost immune system

Sebagai ‘ubat kurus’ kerana jus limau membantu dalam proses pencernaan dan sebagai ‘pembersih’ hati
Lemon mengandungi asid citric, Calsium, Magnesium, Vitamin C, Bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan tahap imun sistem kita dan melawan sebarang jangkitan
Jom kita korek apakah rahsia Lemon, si kuning yang menawan ini

Kebaikan Minum Air Lemon Setiap Pagi
Berikut adalah 12 kebaikan dan faedah Air Lemon kepada kita:
1. Minum air lemon sebaik sahaja bangun tidur boleh melegakan dan mengelakkan masalah penghadaman seperti kembung perut, gastrik dan pedih ulu hati

2. Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan ‘pembersihan’ yang baik kepada hati, buah pinggang dan darah. Hati kita bekerja untuk perkumuhan dan penapis, apabila ia dibersihkan, kita akan merasa lebih bertenaga dan bersemangat untuk membuat kerja

3. Minum air lemon pada waktu pagi memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh

4. Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh bersifat alkali dan membuang asid dalam badan

5. Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit

6. Minum Air Lemon boleh meningkatkan kesihatan kulit. Kandungan Vitamin C dalam lemon boleh membantu memperbaiki masalah kulit, lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit

7. Limonoid glucosides adalah sejenis flavonoid yang ada dalam lemon, kajian mendapati ia ada ciri-ciri anti-karsinogik yang boleh membantu mengelak barah

8. Air Lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil

9. Ciri-ciri antibakteria yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak. Jika anda mengalami sakit tekak, minum seteguk air lemon dalam beberapa jam

10. Air lemon boleh membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan

11. Terdapat banyak sumber yang mengaitkan faedah dan kelebihan air lemon dalam membakar lemak dan membantu untuk kurus

12. Air Lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang juga boleh membantu mengurangkan bau badan

Lain-Lain Keistimewaan Lemon:
Menghilangkan acne
Lemon mengandungi citric acid yang sangat berkesan dalam merawat acne. Vitamin C yang dijumpai dalam lemon ini adalah sangat penting untuk kulit yang sihat dan bersinar
Caranya:
Dengan menggunakan jari atau cotton ball tu, letakkan sedikit jus lemon ke tempat acne tu dan biarkan semalaman. Bilas pada esok pagi. Mula-mula memang rasa pedih tapi bila dah selalu buat dah tak rasa apa
Campurkan satu bahagian lemon yang telah diperah dengan satu bahagian madu. Letakkan campuran ini dikawasan acne tersebut dan biarkan sekurang-kurangnya setengah jam. Bilas dengan air. Lakukan dua kali sehari (satu awal pagi, satu lagi malam)
Tapi kalau acne ni dah teruk atau ada luka, mintak nasihat dari doctor sebelum memulakan rawatan ye

Menghilangkan rasa takut dan cemas
Kajian membuktikan lemon balm mempunyai effect menenangkan dan seterusnya boleh menghilangkan keletihan, kelesuan, penat, pening, rasa cemas, takut dan stress

Lemon oil juga dipercayai dapat meningkatkan konsentrasi dan kepekaan. Sebab tu lah banyak kita jumpa air freshner berbau lemon kan

Caranya:
Kalau stress, percikkan beberapa titisan lemon balm essential oil atas sapu tangan dan hidu

Tiada lagi ulser mulut (saya panggil mata ikan, HEHE)
Sifat antibacteria dan antiviral lemon dapat mempercepatkan penyembuhan ulser mulut ni
Caranya:
Campurkan lemon yang telah diperah dengan air suam dan kumur dengan solution ni at least 3 kali sehari. Mula-mula memang rasa pedih tapi lama-kelaman nanti dah tak rasa apaBye-bye demam
Selain dari rawatan demam yang pernah saya kongsikan sebelum ini, ada cara lain untuk merawat demam bagi orang dewasa

Caranya:
Campurkan sebiji perahan lemon dengan secawan air panas yang telah dicampur madu. habiskan pada waktu tu jugak, tak perlu simpan-simpan

Minum setiap 2jam sehingga demam tiada lagi

Selesema dan Sakit Tekak
Bila kita selesema ni, lemon sangat membantu sebab ia boleh merawat secara dalaman dengan membekalkan Vitamin C yang diperlukan kepada sel pertahanan badan dan secara luaran melalui sifat antiviralnya untuk membunuh virus pada mucous (kahak/hingus) dalam hidung dan tekak
Caranya:
Campurkan sebiji lemon yang telah diperah dengan air suam dan minum setiap 2jamSekiranya sakit tekak, tambahkan 1 sudu kecil garam laut (5ml) ke dalam 1 cawan air suam dan 1 biji perahan lemon. Berkumur sampai ke tekak 3 kali sehari selama 1 minit untuk setiap sesi

Kalau ada tonsil, berkumur setiap 2 jam sekali selama 30saat dengan sebiji perahan lemon. Dongak sedikit bagi membolehkan sifat antibac dan antiviral lemon ni bertindak pada tekak. Lepas tu telan la jus ni untuk membolehkan sifatnya yang boleh boost immune sistem ni pulak bertindak dalam badan
Merawat kutil dan ketuat (corn and calluses)
Caranya:
Letakkan potongan lemon setebal 5mm pada kutil dan balut dengan kemas
Biarkan semalaman
Sapukan kawasan yang dijangkiti dengan lemon essential oil yang pekat dan belum dicairkan juga membantu proses penyembuhan
Sapu dengan cotton ball atau Q-tip untuk mengelakkan dari terkena kawasan yang tidak dijangkiti
Merawat Eczema
Lemon Wrap mungkin dapat membantu anda yang terkena jangkitan kulit
Caranya:Tambahkan 8 titik lemon essential oil kepada 1 cawan (250ml) air suam and 1 sudu besar (15ml) madu. Madu juga mempunyai kesan anti radang dan menguatkan lagi healing power of lemon tadi
Rendamkan kain ke dalam campuran tadi, perah, dan letak kain tu di kawasan jangkitan selama 15 minit, 2 ke 3 kali sehari
Bukan sahaja mengurangkan jangkitan, malah mengurangkan perasaan ingin menggaru

Merawat Keletihan
Sekiranya kita letih sangat-sangat, especially kepada world traveller

Caranya:
Cucuk lemon dengan straw dan sedut je. Ini boleh menjadi ubat dan pada masa yang sama sebagai refreshmentTambahkan lemon pada air minum biasa, ia boleh menjadi antiseptic dan mengelakkan penyakit akibat allergy pada sumber air minum yang berbeza-bezaLemon oil juga boleh merangsang brain activity. Jadi bila rasa letih, tambahkan 4 titik lemon oil kepada bekas aromatherapy yang telah diisi airAtaupun minum segelas air lemon selang beberapa jam
Hypertension
Bawang putih, bawang merah dan lemon apabila bergabung boleh melawan hypertension

Caranya:
Tambahkan 3 crushed bawang putih dan 1 chopped onion kepada 1liter susu rendah lemak ataupon susu soyaReneh atas api selama 5 minitTapiskan dan sejukkanTambahkan 3 biji perahan lemon dan minum sepanjang hariDan sekiranya ada penghidap kolestrol tinggi, kuasa pectin yang ada dalam lemon boleh merendahkan kolestrol, InsyaAllah
Melegakan sengatan serangga berbisa
Caranya:
Sekiranya penyengat masih ada, amik tweezer dan tarik dia
Urut di tempat yang terkena gigitan tu dengan 1 atau 2 titis lemon oil, campurkan dengan 1sudu sudu kecil madu
Untuk buat insect repellent, tambahkan 20 titis lemon oil kepada 1 cawan (250ml) air dan spray ke udara. Dah la berbau wangi, siap boleh halau serangga lagi
Ataupon boleh juga rendam cotton ball dalam lemon oil dan letak je dalam bilikSekiranya nak buat aktiviti di luar rumah, boleh sapukan kulit yang tak ditutupi baju dengan lemon oil ataupon boleh sapukan dengan 1/2 oz sunflower oil yang telah dicampurkan dengan 10 titisan lemon oil
Menidurkan Insomnia
Kajian menunjukkan lemon balm yang digabungkan dengan beberapa calming herbs seperti chamomile dapat mengurangkan keresahan dan membantu untuk tidur

Dalam kajian ini 18 orang volunteers menerima 2 single dosage lemon balm extract ( 300mg dan 600mg) selama 7 hari. 600mg dose of lemonbalm meningkatkan mood dan meningkatkan ketenagan dan kepekaan
Menyelamatkan perut
Setiap kali makan, minumlah sebiji lemon yang diperah kedalam air suam
Asid pada lemon akan merangsang penghasilan asid dalam perut dan aktiviti otot perutSelamat tinggal Varicose Vein

Caranya:
Tambah 6 titis lemon oil kepada 50ml wheat germ oil, 2 titis cypress dan 2 titis juniper oilGunakan campuran ini setiap hari untuk mengurut kaki dari bawah ke atas, in the direction of the heart
Untuk mandian yang menyegarkan urat dan badan, campurkan 8 titisan lemon oil kedalam air mandian yang suam. Tambahkan juga 4 titisan cypress oil yang di blend dengan 1 sudu besar (15ml) madu. Berendam selama 15 minit. dah sudah tu jangan lap badan tapi tekap-tekap je badan tu dengan tuala

Menghilangkan kesakitan
Amalkan meminum sebiji lemon yang diperah kedalam air suam 3 kali sehari. Sekiranya sakit yang teruk, letak 2 biji lemon untuk minuman 3 kali sehari
Lemon oil mempunyai sifat melegakan kesakitan. Jadi untuk mengurangkan kesakitan, urutlah dibahagian yang sakit itu dengan beberapa titisan lemon oil dicampur dengan 1 sudu besar (15ml) jojoba oil
Menghilangkan nafas berbau!
Lemon boleh membantu menyegarkan nafas terutamanya selepas makan, ataupon selepas merokok ataupon air liur yang tak cukup ke

Caranya:
Berkumur dengan sebiji perahan lemon yang dicampur dengan segelas air suamAtaupon kunyah lemon slice setiap kali lepas makan

Sumber : Resepi Sheila Rusly

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.suriaamanda.com/2021/07/inilah-yang-terjadi-pada-tubuh-anda.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Air Kelapa Pandan Lemon Menyegarkan

Air Kelapa Pandan Lemon Menyegarkan

papar berkaitan - pada 30/7/2021 - jumlah : 123 hits
Masih dalam cuaca musim panas Mendung pun terasa bahang kepanasan tu bila hujan tak jadi turun Dan dan tu lah rasa nak minum air kelapa Bila suami nak keluar saya tak lupa nak kirim air kelapa Air kelapa tanpa gula ye pesan saya Air kelapa ...
Minum Air Sejuk Boleh Jaga Kesihatan

Minum Air Sejuk Boleh Jaga Kesihatan

papar berkaitan - pada 20/7/2021 - jumlah : 190 hits
Minum air sejuk boleh mententeramkan keadaan serta mengawal tekanan darah Minum Air Sejuk Boleh Jaga Kesihatan Air sejuk juga tidak mengandungi kalori Minum Air Sejuk Boleh Jaga Kesihatan Minum air sejuk setiap hari sebanyak 6 atau 7 gelas ...
Tubuh Kanak Kanak Ini Tidak Boleh Terkena Air

Tubuh Kanak Kanak Ini Tidak Boleh Terkena Air

papar berkaitan - pada 21/7/2021 - jumlah : 179 hits
Noah Yaxley menjadi satu daripada 200 kanak kanak kecil di dunia yang mengidap penyakit yang jarang berlaku Sebabnya ia mengalami kelainan kulit dan tidak boleh bersentuhan dengan air Jika dirinya terkena air maka nyawanya akan terancam Ibu...
Pernikahannya Dengan Lesty Resmi Ditunda Rizky Billar Selalu Ada Hikmah Dalam Setiap Kejadian

Pernikahannya Dengan Lesty Resmi Ditunda Rizky Billar Selalu Ada Hikmah Dalam Setiap Kejadian

papar berkaitan - pada 24/7/2021 - jumlah : 126 hits
Seharusnya menikah pada 23 Juli lalu Billar dan Lesty akhirnya menunda pernikahan sampai waktu yang belum bisa dipastikan
Kasut Setiap Orang Tak Sama

Kasut Setiap Orang Tak Sama

papar berkaitan - pada 24/7/2021 - jumlah : 133 hits
Orang bercakap kadang2 tak faham atau cuba tak nak faham keadaan orang yang dinasihatkan tu Yang bercakap pun pendapatan langsung tak terjejas time PKP Tapi takla semua gitu Ada yang faham dan membantu terima kasih diucapkan Saya post bukan...
Panglima Tni Harap Setiap Daerah Miliki Fasilitas Isolasi Terpusat Pasien Covid 19

Panglima Tni Harap Setiap Daerah Miliki Fasilitas Isolasi Terpusat Pasien Covid 19

papar berkaitan - pada 25/7/2021 - jumlah : 93 hits
Oleh karena itu Panglima TNI datang langsung ke sarana isolasi terpusat di Rumah Sakit Lapangan Khusus Covid 19 Bambanglipuro Bantul Yogyakarta untuk memeriksa pelaksanaan tracing di tempat itu
Penerima Vaksin Pfizer Mungkin Perlu Disuntik Setiap Tahun

Penerima Vaksin Pfizer Mungkin Perlu Disuntik Setiap Tahun

papar berkaitan - pada 30/7/2021 - jumlah : 217 hits
Seorang lelaki menerima suntikan vaksin Pfizer BioNTech baru baru ini Foto AFP WASHINGTON Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla berkata dalam satu temu bual pada Khamis bahawa para penerima vaksin Covid 19 keluaran syarikat ubat ubat...
Nafi Terima Sumbangan Rm20 Juta Setiap Tahun Nadir Al Nuri Jawab Soalan Ebit Lew

Nafi Terima Sumbangan Rm20 Juta Setiap Tahun Nadir Al Nuri Jawab Soalan Ebit Lew

papar berkaitan - pada 25/7/2021 - jumlah : 92 hits
Sewaktu sidang media pendakwah terkenal Ustaz Ebit Lew berkaitan misi kemanusiaannya di Gaza tempoh hari beliau turut mengajukan soalan berkenaan sumbangan rakyat Malaysia sebanyak RM20 juta setahun kepada Presiden Cinta Gaza Malaysia Nadir...
Teknik Hasil 6 Artikel Di Blog Setiap Hari

Teknik Hasil 6 Artikel Di Blog Setiap Hari

papar berkaitan - pada 21/7/2021 - jumlah : 65 hits
Dalam dunia blogging terutama untuk blogger baru mendapatkan indek oleh Google adalah priorities utama Tanpa indeks oleh Google umpama memandu kereta Ferrari tetapi di jalan kampung hehehhee Umpama kau pecah rekod dunia tetapi tiada penonto...
Bukan Ahli Silap Mata Tetapi Ong Kim Swee Janjikan Nafas Baru Buat Sabah

Magistrate Saved My Life Says Single Mum After Lock Up Ordeal

Another Selangor Forest At Risk Of Being Developed

Masya Allah Bijak Nya Dia Hairul Azreen Kongsi Telatah Alisa Aisyah Baca Alif Ba Ta Ramai Yang Ger4m

Dilema Kluster Katak Oh Katak Oh Katak Dimana Kamu Nak Tanding

Lelaki Ditemui Mati Dalam Kereta Terapung Di Kg Batu 7 Sandakan

Terkini Ya Allah Adikk Mninggai Ktika Sedang Mncari Rezeki Bawa Pelancong

Tak Mandi Situ Tapi Sungai Hulu Yam Baharu Tempat Buang Makhluk Halus



The Ultimate Descent Terjunan dari Puncak Gunung Everest Dengan Paragliding

Kalau Nak Tahu Selepas Kahwin Yusuf Bahrin Zizi Kirana Dedah Rahsia

Bolehkah Anda Menangkap Gambar Orang Lain Tanpa Kebenaran

Kisah Anak Penyanyi Legenda Frank Sinatra Diculik Penjenayah

Zizi Kirana Berkahwin Ini 10 Fakta Biodata Suaminya Yusuf Bahrin


Mayat Demi Mayat Tiba Tak Putus Putus Doktor Htar

Bulughul Maram Shalat Lukisan Di Arah Kiblat Saat Shalat Baiknya Dihindari

Nasihat Kewangan Untuk Orang Muda

Bella Poarch Build A Bitch Chord

Besar Pengorbanan Muhyiddin Hingga Jawatan Pm Dilepaskan Tajuddin

Irjen Napoleon Bakal Diperiksa Terkait Penganiayaan M Kece Besok