Ikan Unga Masak Kari Tak Cukup Bahan Tetap Sedap


Ikan Unga Masak Kari Sedapnya! Sejak kat rumah ada banyak stok ikan unga dan ikan kambing, maka berikan-ikan lah kita menu sehari-hari. So kita pelbagaikan menu tu dari kari, asam pedas, goreng berlada dan macam-macam lagi. Nanti saya akan kongsi resepi unga masak kari, okay!

Kari kepala ikan unga. Walau masak simple dengan beberapa bahan tak ada, masak dengan basic resepi, tetap sedap dan menjilat jari orang yang memakakannya.. hehe


Ikan Unga Masak Kari Sedapnya!
Nak masak kari ikan, tak boleh pakai rempah kari daging ya. Nanti rasa dia pelik-pelik, silap haribulan tak dimakan lauk tu. Tapi, jika anda masukkan rempqh kari ikan dan campur sedikit rempah kari daging, tak mengapa... itu semua pengalaman saya masak dulu.. 
Bahan-bahan;
1 ekor ikan unga - potong beberapa bahagian5 sudu makan rempah kari ikan - kalau nak pekat boleh tambah - kisar1 biji bawang besar - kisar2 ulas bawang putih - kisar2 inci halia - kisar5 tangkai cili kering - kisar1 tangkai daun kari1 batang kayu manis1 keping asam keping1 sudu makan serbuk kunyit - kisar1 kotak santan Kara - dibancuh dengan airGaram dan gula secukupnyaHiasan - kacang bendi & tomato - jika ada
Cara Penyediaan:
1. Semua bahan kisar ditumis sampai kering atau garing. Sampai naik bau. Masukkan dengan batang kayu manis sekali

2. Masukkan sedikit air. Kacau sebentar. Masukkan asam keping
3. Masukkan ikan unga dan kacau rata. Biarkan ikan masak. Kecilkan api

4. Masukkan pula santan tadi dan kacau sebentar. Biarkan sampai mendidih

5. Masukkan daun kari, kacang bendi dan tomato, jika ada

6. Perisakan dengan garam dan gula. Kalau suka serbuk perisa, boleh masukkan sekali

7. Matikan api bila ikan telah betul masak. Ikan unga ni isi dia tebal sikit, so kena pastikan ikan telah masak baru dihidangkan

Selamat mencuba


Lauk ini sedap bila dimasak waktu sahur atau berbuka. Memang bertambah makannya walau bahan-bahan tak berapa lengkap. Yang buat sedap tentulah ada daun kari tu.. memang naik la rasa ikan unga masak kari

Semoga bermanfaat


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.kisahresepi.com/2021/04/ikan-unga-masak-kari-tak-cukup-bahan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sedap Berbuka Dengan Nasi Kurma Kari Ikan Jenahak

Sedap Berbuka Dengan Nasi Kurma Kari Ikan Jenahak

papar berkaitan - pada 19/4/2021 - jumlah : 140 hits
Sekali sekala jamu ahli keluarga dengan menghidangkan Nasi Kurma dengan Kari Ikan Jenahak memang terbaik Kalau nak makan di luar memang mahal Apa lagi di musin PKP yang mendesak ni lebih baik kita buat sendiri lebih jimat dan terjamin rasa ...
Resepi Gulai Kari Ikan Tongkol Mudah Dan Sedap

Resepi Gulai Kari Ikan Tongkol Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 13/4/2021 - jumlah : 97 hits
Resepi Gulai Kari Ikan Tongkol Mudah dan SedapBahan bahanIkan tongkol sederhana besar sekor2 sudu rempah kari ikan tambah air sikit buat pes1 sudu besar cili kering kisar4 ulas bawang merah kecil 3 ulas bawang putih Sedikit halia 1 sudu bes...
Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap

Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 128 hits
Ikan kembung percik adalah salah satu menu yang popular bila tibanya bulan puasa Pergila ke mana mana bazar sekalipun pasti ada yang menjual hidangan ini Namun jika nak masak sendiri di rumah tidak susah pun Malah lagi puas hati Kalau makan...
Resepi Ikan Tenggiri Masak Lemak Bersama Peria Kambas

Resepi Ikan Tenggiri Masak Lemak Bersama Peria Kambas

papar berkaitan - pada 15/4/2021 - jumlah : 129 hits
Assalamualaikum Dan Selamat Pagi Salam 3 Ramadhan ada tak dekat sini peminat Peria tak kisahlah peria apa Peria Katak Peria Kambas semua Bonde Suka he he he pahit tu adalah penawar This is a content summary only Visit my website for full li...
Mazola Melting Paling Mudah Cukup Rasa Lemak Kacangnya Ranggup Gerenti Sedap

Mazola Melting Paling Mudah Cukup Rasa Lemak Kacangnya Ranggup Gerenti Sedap

papar berkaitan - pada 23/4/2021 - jumlah : 112 hits
Macam macam biskut moden yang diolah dengan pelbagai resipi menjadi pilihan tiap kali menjelang hari raya Namun bagi sesetengah individu biskut style lama tetap tiada tandingannya walaupun banyak pilihan yang ada sekarang Ok kali ini bagi p...
Udang Masak Kari Kering Simple Tanpa Santan

Udang Masak Kari Kering Simple Tanpa Santan

papar berkaitan - pada 7/4/2021 - jumlah : 112 hits
Assalamualaikum Selamat Petang Tadi sebelum pergi kerja Encik suami request masakkan payak kari tanpa santan Payak mean udang halus yeah Actually di Sarawak musim udang sekarang Kebetulan weekend haritu Abang sulung balik bawa 8 kg payak Di...
Resipi Murtabak Mini Guna Kulit Popia Sedap Tak Guna Banyak Bahan

Resipi Murtabak Mini Guna Kulit Popia Sedap Tak Guna Banyak Bahan

papar berkaitan - pada 23/4/2021 - jumlah : 161 hits
Murtabak merupakan menu popular dan wajib ada bila di bulan puasa Didatangkan dengan pilihan inti daging atau ayam dan dicicah bersama kuah bawang atau kari ia sememangnya sangat sedap dan membuka selera setelah seharian berpuasa Bagi yang ...
Kari Kepala Ikan Salmon Ketagih Dibuatnya

Kari Kepala Ikan Salmon Ketagih Dibuatnya

papar berkaitan - pada 15/4/2021 - jumlah : 121 hits
Kalau anda penggemar kari kepala ikan kena cuba kari kepala ikan salmon sangat sedap Alasan susah nak potong kepala ikan beli je kepala ikan salmon yang sudah dibelah dua atau minta penjual potong kecil siap siap balik rumah tinggal cuci be...
Jom Masak Sup Tulang Ala Thai Pasti Sedap

Jom Masak Sup Tulang Ala Thai Pasti Sedap

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 171 hits
Terdapat pelbagai jenis menu sup tulang Ada yang berempah masam masam pedas dan ada yang tidak terlalu beraroma Jika anda ingin mencuba masak sup tulang ala Thai berikut resipinya dan cara memasak Bahan Bahan 1kilo tulang lembu 2 biji bawan...
10 000 Doktor Kontrak Diserap Kejawatan Tetap Semasa Ph Bohong Sikit Sikit Dah La Bro

Dulu Labuan Beribu Kes Kini 8 Contohilah Labuan

Pertukaran Pengarah Kesihatan Sabah Tiada Kaitan Sop Dine In Kata Masidi

No 2 Di Ranking Netflix Global Kini Kingdom Ashin Of The North Raih Komen Pro Kontra

Prepare For Delta Wave Of Covid 19 Outside Klang Valley

A Factory In Pontian And Sneaky House Visits For A Celebration In Kulai Lead Malaysia S Covid 19 Clusters Today

Keluarga Degil Terima Padah Dkompaun Sakan Berkumpul Buat Mjlis Khwin

Ufabet1688 10



Akan Ada Artis Yang Bermasam Muka dan Sudah Tidak Tegur Kita Nasihat Padu Awal Buat Nabila Huda

7 Haiwan yang Kelihatan Serupa Tetapi Tidak Sama

Biodata Welson Sim Atlet Perenang Malaysia

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Lockdown Astro Ria

Ini Sebab Mengapa 3 Sukan Olimpik Dibatalkan Sejak 1896


Malaysia Hasil Kit Ujian Covid 19 Salixium Sensitiviti 91 23 Ketepatannya 100

Tidak Ada Pengiktirafan Kepada Doktor Kontrak Dalam Ucapan Adham Baba

Costly For Umno To Stay Silent In Parliament Say Analysts

Refund Those Fined After July 21 Says Guan Eng

Sharp Rise In Unemployment Among Grads Salaries Fall Too

2 Lelaki Nyaris Maut Bila Mpv Terjunam Ke Gaung Jalan Lahad Datu Kunak