Ikan Haruan Sembuhkan Luka Bersalin Tetapi Ramai Yang Tersilap Cara Penyediaannya



Alhamdulillah Abang Di (Rosdi)…… dapat juga ikan haruan untuk bini Lan…
Kata seorang sahabat yang terbayang kegembiraan di wajahnya bila ikan haruan telah berjaya di tangkap oleh saya dengan menggunakan serkap di bendang tadi, untuk isterinya yang baru bersalin anak pertama pagi tadi…
“Nanti balik saya nak buat sup nak bagi bini saya makan supaya dia cepat sembuh” kata Lan sambil membantu saya memegang serkap supaya saya dapat memegang ikan haruan untuk di masukkan kedalam guni beras cap rambutan yang di bawanya…
“Cukuplah Lan dua ekor kita dapat ikan nie!! hari dah nak maghrib jom kita balik” kata saya pada Lan..
“Ok abang Di nanti ajar saya cara bagaimana untuk buat sup ikan haruan ye abang” kata Lan dengan penuh gembira.
“Yelah nanti abang ajarkan dekat Lan” sambil tersenyum saya melihat wajah Lan, maklumlah baru jadi seorang ayah, tentu ingin buat yang terbaik kepada keluarganya..
Kami pun pulang dengan baju yang di penuhi lumpur tanah bendang sambil melihat keindahan alam kejadian Tuhan, maghrib semakin hampir kami pun bergegas pulang kerumah untuk menunaikan solat maghrib dan mengajar Lan bagai mana cara menyediakan sup pati ikan haruan….
Untuk pengetahuan semua hari ini ramai orang tidak tahu dan salah dalam penyediaan sup ikan haruan untuk isteri bersalin.
Sebenarnya kalau kita hendak menyediakan sup ikan haruan untuk isteri bersalin atau luka, kita harus mengikut panduan cara orang-orang tua terdahulu barulah ikan haruan itu menjadi ubat kepada isteri bersalin…
Caranya mudah sahaja, samasa ikan haruan di potong, jangan basuh ikan haruan dengan apa-apa jenis asam dan tidak dibenarkan membuang lendir pada kulit ikan haruan tersebut, cukup sekadar membuang darah dan isi perut ikan haruan sahaja, basuh perut ikan dan cuci darah yang terdapat pada perut ikan haruan sehingga bersih barulah di jadikan sup.
Kerana lendir itulah penawar untuk merawat luka sebenarnya, lendir yang terdapat pada badan ikan haruan mempunyai asid amino yang penting untuk menyembuhkan luka, selain itu juga ia mempunyai glisin merupakan komponen kolagen untuk kulit..
Jikalau kita membuang lendir ikan haruan maka tiada maknanya di namakan sup ikan haruan untuk isteri bersalin, kerana tiada penawar penyembuhan untuk merawat luka lagi.
Hari ini sebenarnya ramai yang tidak tahu pekara ini….
Sumber: Md Rosdi Hasan
The post Ikan Haruan Sembuhkan Luka Bersalin, Tetapi Ramai Yang Tersilap Cara Penyediaannya appeared first on Islam Itu Indah.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.islamituindah.my/ikan-haruan-sembuhkan-luka-bersalin/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Mat Sabu Buka Ikan Haruan

Mat Sabu Buka Ikan Haruan

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 98 hits
Pada suatu hari Menteri Pertahanan Mat Sabu teringin nak makan ikan haruan untuk buka puasa Dia beli beberapa ekor ikan haruan di Pasar Borong selayang Apabila pulang ke rumah dia minta isterinya Normah siangkan ikan untuk dia nak masak Ket...
Cara Berniaga Air Balang Di Bazaar Ramadhan

Cara Berniaga Air Balang Di Bazaar Ramadhan

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 164 hits
Memandangkan bulan suci Ramadhan dah tak lama lagi ada yang bercadang nak buat side income dengan jual air balang di bazaar ramadhan Bisnes air adalah antara yang paling mudah di bazaar Ramadhan tetapi boleh menjadi hambar apabila anda tida...
Wanita Kreatif Ini Kongsikan Cara Senang Diy Cermin Ala Ala Diamond Mirror Dengan Bajet Rm350 Je

Wanita Kreatif Ini Kongsikan Cara Senang Diy Cermin Ala Ala Diamond Mirror Dengan Bajet Rm350 Je

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 201 hits
Dekorasi hiasan dalaman termasuk warna cat posisi langsir dan pemilihan cermin adalah sangat penting untuk memberi impak ruangan rumah lebih luas Jika pandai memilih perabut rumah korang juga akan kelihatan mewah Menerusi laman Kelab Kaki D...
Pemerintah Cari Cara Revisi Aturan Upah Buruh Untungkan Semua Pihak

Pemerintah Cari Cara Revisi Aturan Upah Buruh Untungkan Semua Pihak

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 40 hits
Menteri Ketenagakerjaan Hanif Dhakiri mengatakan permintaan buruh untuk merevisi Peraturan Pemerintah Nomor 78 tahun 2015 tentang Pengupahan harus dikaji lebih dulu Dia menegaskan revisi upah buruh harus saling menguntungkan baik bagi peker...
Petua Chef Thailand Cara Paling Cepat Masak Daging Atau Tulang Supaya Cepat Empuk

Petua Chef Thailand Cara Paling Cepat Masak Daging Atau Tulang Supaya Cepat Empuk

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 397 hits
Petua Chef Thailand Cara Paling Cepat Masak Daging Atau Tulang Supaya Cepat EmpukCara
Tips Dan Cara Mudah Untuk Kekalkan Berat Badan

Tips Dan Cara Mudah Untuk Kekalkan Berat Badan

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 357 hits
Sudah banyak dikongsikan tips cara untuk turunkan berat badan tetapi jarang dikongsikan tips untuk maintain atau kekalkan berat badan Ramai yg mengalami masalah adalah selepas The post appeared first on
Cara Import Export Install Preset Lightroom Mobile

Cara Import Export Install Preset Lightroom Mobile

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 86 hits
Adobe Photoshop Lightroom CC adalah satu perisian untuk edit gambar Untuk kali ini saya kongsikan tentang tutorial Adobe Photoshop Lightroom CC versi mobile berkaitan preset 1 Pertama sekali kita perlukan application ini Install dulu di tel...
Cara Memohon Jawatan Dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Melalui Jobsmalaysia

Cara Memohon Jawatan Dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Melalui Jobsmalaysia

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 309 hits
AssalamualaikumBismillahBagi yang belum pernah mendaftar dalam JobsMalaysia anda dikehendaki untuk mendaftar dahulu sebagai PENCARI KERJA dalam laman web JobsMalaysia Hal ini demikian kerana Jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran ...
Cara Menjimatkan Kuota Internet Apabila Menonton Video Youtube

Cara Menjimatkan Kuota Internet Apabila Menonton Video Youtube

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 97 hits
Youtube merupakan sebuah laman sesawang menonton video terbesar didunia Dihalaman Youtube juga anda boleh dapatkan pelbagai manfaat untuk untuk digunakan Contohnya video video tutorial berita perkembangan dunia semasa dan sebagainya Tetapi ...
Akibat Ketagih Makan Mee Segera Setiap Malam Pelajar Lelaki Ini Disahkan Mengidap Kanser Perut

Penaklukan Syaitan Telemovie Lakonan Ben Amir Dan Mawar Rashid

Restoran Kak Sal Kelate Permatang To Kandu Permatang Pauh

Kagum Gadis Kudung Tangan Guna Kaki Pakai Tudung

Gio Bukan Milikku Lagi Chord

Bulughul Maram Akhlak Menjadi Pionir Kebaikan

Menariknya Bunga Kuning

Pelakon Dan Watak Drama Syurgaku Tak Sempurna 2 Hyppsensasi Unifi Tv



Kisah Penari Eksotik yang Mengalahkan 50 000 Orang Tentera Mata Hari

Isu Poligami Amar Asyraf Giliran Ashraf Muslim Buka Mulut

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Pertama

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Kedua

Selepas Bintangi Video Muzik Erra Fazira Shahir Buka Mulut


Azura Cinta Hati Datuk Jamal Sanggup Bangun Tengah Malam Selepas 13 Tahun Rehat

Arwah Tak Sempat Tengok Anak Sulung Kami Masih Terkejut Suami Pergi Dulu

Kafir Harbi 13 Soalan Untuk Timbalan Presiden Pas

Polis Tahan Komisioner Polis

Belanjawan2020 Ucapan Ketua Pembangkang

Taiwan Excellence Esports Cup Kini Tiba Di Grand Finale