Ibu Tunggal Merayu Jangan Ditarik Motosikal Terpaksa Berhutang Beli Beras Telur Untuk Anak Makan


 


Berat mata memandang, tak seberat bahu yang memikul. Begitulah peribahasa yang sesuai digambarkan untuk seorang wanita yang menggalas tanggungjawab sebagai seorang ibu

Lagi-lagi mereka yang bekerja bersendirian, mencari rezeki sesuap nasi untuk membesarkan anak-anak yang masih kecil. Tambahan pula di luar sana banyak saingannya


Begitulah nasib seorang rider GrabFood yang terpaksa berdepan esukaran dengan bebanan hutang sehingga membuatkannya menitis air mata

Video tular yang menyentuh hati ramai di TikTok itu memaparkan seorang ibu tunggal bernama Siti Norol Salwani Ismail. Menurutnya, dia didatangi seorang individu

Jelas ibu tunggal ini, motosikal yang dibawanya untuk membuat penghantaran makanan sejak lebih setahun bakal ditarik kerana gagal menjelaskan tunggakan ansuran bulanan


@wanie_kelate kisah hari nie dgn keadaan selsema xsihat bt juga grab tiba2 ada yg dtg nk tarik motor dia kata 3 bulan dh xbyr mmg ada tunggakkan bulan2 byr juga 100 150 mcm tu bulan nie je xbyar lagi dia kata sy bt keje sy je nk x nk kena tarik motor nie, terus ckp ng dia klau awk tarik sy nk keje mcm mne nk cari duit bt byar smua tunggakkan tu dgn anak kt rmah lagi nk mkn apa? bkn xbyr trus cuma xbyr penuh je bincang2 dia kata xpe la sy lepaskan tapi klau org lain yg tahan sy xthu la mcm mne pstu dia minta duit kopi terus terang ckp ada dlm beg rm3 je...dia pon gerak terus.... entah la mcm mne nk bt lagi nk settle kn smua tu duit nk mkn lagi bru je lepas byar rmah bnda lain lagi dtg kalau ada duit 6k trus boleh settle duit motor tapi tu la nk cari untk 3 bulan pon susah
♬ original sound - ~bunga_larangan~
Ibu muda berusia 28 tahun itu berkata, dia kini menetap di Kuala Lumpur bersama anak lelaki berumur sembilan tahun dan adik perempuan yang mengalami masalah kesihatan

“Keadaan kesihatan adik tidak mengizinkannyan untuk bekerja. Saya menjadi ibu tunggal sejak anak masih dalam kandungan

“Sebenarnya saya terkejut, tak sangka video luahan tu jadi viral. Saya hanya berkongsi kesedihan sebab sangat terdesak, tapi bukan mahu meraih simpati,” ujarnya

Mesra disapa Wanie, dia mengaku terkejut apabila mengetahui tunggakan bayaran ansuran untuk motosikalnya berjumlah kira-kira RM2,000

“Saya bukan tak bayar langsung, tapi bayar kurang daripada jumlah yang sepatutnya setiap bulan. Selain itu, saya ada juga tunggakan sewa rumah kira-kira RM1,000

“Syukur tuan rumah faham keadaan saya, dan saya masih dapat bayar sikit walau tak banyak,” katanya yang menetap di Kuala Lumpur dengan kadar sewa RM800 sebulan

Dengan bebanan hutang termasuk bil elektrik sebanyak RM400, anak kelahiran Pasir Mas, Kelantan itu tidak mempunyai pilihan selain merayu agar motosikalnya tidak ditarik

“Saya cakap dengan orang tu bahawa motosikal ini adalah satu-satunya kenderaan untuk saya buat kerja, cari rezeki. Bukan saya nak meraih simpati, tapi saya benar-benar tak mampu

“Kadang-kadang, adik dan anak dapat makan nasi dengan telur goreng bersama kicap. Saya tak makan tak apa, asalkan mereka makan di rumah

“Nak beli beras dan telur pun tak mampu, saya berhutang dengan kedai runcit dekat rumah,” katanya yang pernah keluar bekerja seawal 8 pagi hingga 10 malam

Menurut anak kelima daripada 10 beradik itu, dia mengakui bukan semua memahami kesusahan yang dialaminya hanya kerana dia bekerja sebagai penghantar makanan

“Orang luar tak tahu keadaan saya, yang tahu pun hanya rakan-rakan terdekat. Kalau ada yang nak tolong, saya terima sebab sekarang pun keadaan terdesak

“Saya pernah keluar bekerja cuma bawa duit syiling, cukupkan RM5 hanya untuk isi minyak motor. Selepas tu saya tunggu cash out daripada kerja delivery yang saya buat,” katanya sambil menambah kebiasaannya makan roti atau ihsan rakan sekerja ketika bertugas

Enggan dianggap meraih simpati, Wanie yang mula menerima bantuan Baitulmal sebanyak RM400 sebulan berhasrat untuk menjana pendapatan sampingan dengan berniaga makanan

“Saya pernah berniaga daging harimau menangis pada 2021 dan bertahan selama setahun je sebab tak cukup modal

“Kalau ada modal atau offer untuk saya berniaga makanan, insyaAllah saya terima. Apapun, terima kasih kepada semua yang mendoakan saya dan hanya Allah yang dapat membantu membalas kebaikan anda semua,” katanya

sumber:@wanie_kelate

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.kelimerah.com/2023/02/ibu-tunggal-merayu-jangan-ditarik.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Seorang Ibu Tunggal Dan Anak Perempuannya Sanggup Berhujan Panas Bawa Motosikal Demi Menu Rahmah

Seorang Ibu Tunggal Dan Anak Perempuannya Sanggup Berhujan Panas Bawa Motosikal Demi Menu Rahmah

papar berkaitan - pada 3/2/2023 - jumlah : 89 hits
nbsp Seorang ibu tunggal dan anak perempuannya bersedia untuk berada di bawah hujan dengan memandu motosikal mereka demi mendapatkan makanan dari kedai Menu Rahmah di pusat bandar raya Kedai tersebut menawarkan harga yang berpatutan bagi me...
Tak Sangka Ada Masalah Hati Ibu Ini Pesan Jangan Ambil Mudah Masalah Kuning Anak

Tak Sangka Ada Masalah Hati Ibu Ini Pesan Jangan Ambil Mudah Masalah Kuning Anak

papar berkaitan - pada 10/2/2023 - jumlah : 157 hits
Masalah jaundis atau kuning adalah keadaan yang biasa dialami bayi selepas beberapa hari dilahirkan Biasanya keadaan ini berlaku sekitar dua atau tiga hari dilahirkan Apabila bayi jaundis kulit atau mata putih akan menjadi kekuningan Mengik...
Ibu Bapa Amp Anak Terpaksa Bangun Seawal Jam 4 30 Pagi Kpm Disaran Mulakan Sesi Persekolahan Pada Jam 8 Pagi

Ibu Bapa Amp Anak Terpaksa Bangun Seawal Jam 4 30 Pagi Kpm Disaran Mulakan Sesi Persekolahan Pada Jam 8 Pagi

papar berkaitan - pada 31/1/2023 - jumlah : 181 hits
Foto sekadar hiasan MalaysiaKiniBagi meraikan konsep Malaysia Madani dan slogan Murid Ceria Guru Bahagia Sekolah Bitara dan Negara Sejahtera pakar penddikan dari Pusat Kajian Kepelbagaian Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia Dr Anuar A
Pusat Pakaian Hari Hari Pilihan Utama Ibu Bapa Beli Kelengkapan Sekolah Anak

Pusat Pakaian Hari Hari Pilihan Utama Ibu Bapa Beli Kelengkapan Sekolah Anak

papar berkaitan - pada 9/2/2023 - jumlah : 247 hits
hai assalammualaikumPusat Pakaian Hari Hari Pilihan Utama Beli Kelengkapan Sekolah Anak Korang dah selesai belum beli kelengkapan sekolah anak Tahun ni masuk persekolahan tahun baru bulan 3 Nad baru nak beli barang sekolah anak ni Biasalah ...
Tzuyu Twice Beli Penthouse Mewah Bernilai Hampir Rm14 Juta Buat Ibu Di Taiwan

Tzuyu Twice Beli Penthouse Mewah Bernilai Hampir Rm14 Juta Buat Ibu Di Taiwan

papar berkaitan - pada 6/2/2023 - jumlah : 76 hits
Sebagai seorang anak kita pastinya ingin bekerja keras untuk membalas jasa dan pengorbanan ibu bapa ARTIKEL BERKAITAN Begitu juga dengan Tzuyu TWICE yang baru baru ini dilaporkan telah membeli sebuah rumah kepada ibunya Khususnya saluran me...
Tiba Tiba Anak Diam Ibu Panik Tali Mainan Lato Lato Terbelit Di Leher Anak

Tiba Tiba Anak Diam Ibu Panik Tali Mainan Lato Lato Terbelit Di Leher Anak

papar berkaitan - pada 31/1/2023 - jumlah : 90 hits
Sejak kebelakangan ini mainan lato lato antara yang menjadi trend dalam kalangan kanak kanak Mainan yang mempunyai dua bola pemberat ini dikatakan boleh mendatangkan kecederaan jika tak dikendalikan dengan baik Mungkin bagi kanak kanak keci...
Wajib Tukar Tekstur Makanan Bayi Ikut Umur Tak Selamanya Anak Kena Makan Bubur

Wajib Tukar Tekstur Makanan Bayi Ikut Umur Tak Selamanya Anak Kena Makan Bubur

papar berkaitan - pada 31/1/2023 - jumlah : 106 hits
Bila bercakap soalan pemakanan bayi tekstur atau bentuk makanan bayi harus berubah mengikut keadaan umur bayi itu sendiri TUKAR TEKSTUR MAKANAN BAYI MENGIKUT UMUR 6 7 Bulan Puri Cair Kisar Halus Baby belajar merasa makanan dan telan Sesuai ...
Anak Lelaki Yang Baik Ibu Sakit Kini Kim Jongkook Dedah Ingin Belajar Memasak

Anak Lelaki Yang Baik Ibu Sakit Kini Kim Jongkook Dedah Ingin Belajar Memasak

papar berkaitan - pada 30/1/2023 - jumlah : 102 hits
Umum pasti mengetahui bahawa Kim Jong kook mempunyai hubungan yang rapat dengan ibunya ARTIKEL BERKAITAN Terbaru dalam siaran 29 Januari program My Little Old Boy Lee Sang min Kim Hee chul dan DinDin sedang berada di rumah Kim Jong kook Ket...
Analisis Adakah Anwar Akan Tergelincir Bersama Nilai Ringgit

Why Didn T Cabinet Discuss Ringgit S Decline Asks Hamzah

Jalan Jalan Di Laman Warisan Seni Kampung Laut Kelantan

Lirik Lagu Ibu Aku Ingin Bersandar Nabila Maharani

Polis Musnahkan 6 Harley Davidson Bersalut Emas

Pertama Kali Naik Keretapi Seat Biasa

Airasia Contributes To Strengthening Of Malaysia India Relations With Extensive Connectivity Between Both Countries

Ringgit Likely To Hit 4 20 4 40 Against Us Dollar By Year End



Biodata Penyanyi Roxy Ixzy Juara Peserta Bintang RTM 2024

Kenapa Netizen Suka Melabel Sesuatu Sebagai P rn

Info Dan Sinopsis Indigo Filem Seram Indonesia 2023 Kini Di Platform Netflix

Senarai Penuh Keputusan Pemenang Gempak Most Wanted Awards 2023 2024 Astro

Senarai Calon Top 5 Kategori Persembahan Penyampai Trofi Undian Tarikh Gempak Most Wanted Awards 2023 2024 Astro


Malaysia Di Kelayakan Piala Dunia 2026 Piala Asia 2027

Restu Untuk Mila

Batas Senja Menceritakanmu Chord

Doa Mohon Dilindungi Daripada Aib

Super Tracker A Custom Sportster 1200 With Supermoto Steeze

Aslam Tak Mampu Poligami Abby Terkejut Perubahan Marissa