Hukum Membuat Video Eksperimen Sosial Gold Digger


Soalan
Assalamualaikum wbt. Saya ingin mohon pandangan mufti berkenaan video prank gold digger social experiment, yang mana konten video sebegini semakin popular di youtube. Adakah dalam Islam dibenarkan buat video sebegini?
Ringkasan Jawapan
Islam mengangkat tinggi kehormatan manusia dan diwajibkan untuk kita menjaga aib sendiri mahupun aib orang lain, maka dilarang dan ditegah untuk melakukan video yang mempunyai content sebegini. Video eksperimen social gold digger yang hangat dipertontonkan di media sosial kini merupakan prank, yang mana pada sesetengah keadaan tidak sesuai untuk dilakukan. Apatah lagi jika melibatkan maruah dan aib, penipuan, dan ujian yang direka kononnya mahu menguji seseorang namun hakikatnya hanya untuk meraih keuntungan dan kemasyhuran.
Huraian Jawapan
Alhamdulillah segala puji bagi Allah SWT tuhan sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga, para sahabat, dan orang yang mengikuti jejak Langkah Baginda sehingga hari kiamat. Semoga kita semua sentiasa di bawah lindunganNya.
Definisi
Secara bahasanya menurut kamus Merriam-Webster, prank bermaksud ‘to play a trick or prank on someone’. Berdasarkan terjemahan tersebut, prank boleh difahami sebagai gurauan atau menjadikan seseorang itu bahan jenaka. Manakala gold digger pula menurut kamus Merriam-Webster boleh diterjemahkan kepada ‘seseorang yang dimana hubungan romantiknya, ataupun perkahwinannya adalah semata-mata didorong oleh keinginan untuk mendapatkan wang’’. Istilah ini boleh difahami sebagai seseorang yang membina/mengejar hubungan kerana tertarik dengan wang yang merupakan simbol kekayaan.
Maka, video berkenaan prank gold digger ini boleh dituntaskan sebagai perbuatan jenaka terhadap seseorang yang memandang dan mahukan wang ketika membina hubungan dengan seseorang. Dikatakan video seumpama ini dibuat demi menguji ketabahan pasangan dengan menggunakan wang sebagai umpan, untuk melakukan perkara-perkara yang selalunya bersifat peribadi (cara ini popular dikalangan pasangan yang mahu menguji pasangannya mengenai sifat kesetiaan). Kebiasaannya prosedur prank ini dirakam tanpa pengetahuan tuan empunya badan, dan kemudian pada akhir video baru akan dijelaskan perkara yang sebenar bahawa tuan empunya badan sudah diprank. Objektif video ini dirakam dan disebarkan di youtubeselalunya untuk menaikkan rating dan jumlah tontonan yang ramai agar memperoleh bonus yang berbentuk wang. Boleh dikatakan, seorang youtuber memuat naik videonya sebagai sumber pendapatan sambilan mahupun sepenuh masa.
Secara moral, merakam atau mengambil video tanpa keizinan seseorang adalah dilarang sama sekali dan perlu meminta izin tuan empunya badan terlebih dahulu. Ini untuk menjaga air muka seseorang dan mengelakkan masalah yang tidak diingini seperti dendam dan lain-lain. Tambahan pula jika video sedemikian yang seharusnya diselesaikan secara peribadi seperti masalah hubungan suami isteri, kemudian disebarkan lalu menjadi punca pendapatan seseorang itu, maka boleh dihukumkan sebagai syubhah bahkan haram kerana menjana pendapatan berdasarkan aib seorang manusia.
Renungan
Allah SWT telah menciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian. Manusia itu dikurniakan beberapa kelebihan berbanding dengan makhluk yang lain seperti dalam firman Allah SWT:
وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا
Maksudnya: “Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam; dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut; dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan”
(Surah Al-Isra’:70)
Pada ayat di atas, Imam Al-Qurtubi dalam tafsirnya mengatakan mengenai karamah insaniyyah yang dikurniakan oleh Allah SWT, bahawa manusia diberi nikmat yang pelbagai. Antara nikmat tertinggi yang Allah SWT kurniakan adalah kemuliaan dan kehormatan diri, dimana dua nikmat ini tidak ada pada mahkluk yang lain. Selain itu, manusia juga diberikan akal dan kelebihan bertutur yang sempurna, bagi membezakan perkara baik dan buruk serta mengucapkan kata-kata yang baik.
[Lihat Jami’ Ahkam Al-Quran: 5/190]
Karamah Insaniyyah bermaksud kehormatan diri yang meliputi maruah dan harga diri seseorang. Seorang manusia mempunyai hak yang sama dengan manusia yang lain tidak kira bangsa mahupun agama, baik dari segi hak kehormatan, hak untuk dijaga maruah, dan juga hak untuk tidak dicampuri urusan peribadi. Hak yang dikurniakan kepada manusia ini harus dijaga dengan sebaik-baiknya. Tidak wajar kepada kita untuk merendah-rendahkan martabat dan maruah orang lain demi kepentingan diri sendiri untuk mengaut keuntungan. Apatah lagi jika mendedahkan aib dan menjaja kehormatan orang lain di media sosial yang boleh tersebar dengan laju dan tanpa sempadan.
Sabda Nabi SAW di dalam sebuah hadith:
لا يأخذنّ أحدكم متاع أخيه لاعبا ولا جادّا
Maksudnya: “Tidak boleh seseorang daripada kalian untuk mengambil barang saudaranya, baik bergurau mahupun serius”
[Hadith Riwayat Abu Daud: 5003]
Menurut kitab ‘Aunul Ma’bud, sebuah karya yang mensyarahkan Sunan Abu Daud, hadith di atas menjelaskan berkenaan jika mengambil barang orang lain secara terus terang tanpa niat gurauan, maka dilarang kerana itu dikira sebagai mencuri. Ada pun jika mengambil barang tersebut dengan niat sebagai gurauan, maka dilarang juga kerana tiada faedah padanya. Bahkan boleh menimbulkan kemarahan dan menyakiti tuan empunya barang.
[Lihat ‘Aunul Ma’bud: 8/141]
Melalui hadith di atas, dapat kita kiaskan bahawa perbuatan bergurau atau membuat seseorang menjadi bahan jenaka tanpa pengetahuan tuan empunya badan, adalah dilarang kerana khuatir akan timbulnya kemarahan dan penyakit hati. Apatah lagi jika gurauan itu merupakan keaiban tuan empunya badan yang kononnya menjadi bahan eksperimen. Dalam hal ini, Islam melarang keras penganutnya daripada menyebarkan aib seseorang kepada orang ramai.
Daripada Ibn Umar RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:
مَنْ تَتَبَّعَ عَوْرَةَ أَخِيهِ المُسْلِمِ تَتَبَّعَ اللَّهُ عَوْرَتَهُ، وَمَنْ تَتَبَّعَ اللَّهُ عَوْرَتَهُ يَفْضَحْهُ وَلَوْ فِي جَوْفِ رَحْلِهِ
Maksudnya: “Barangsiapa yang mencari-cari aib (atau kelemahan) saudaranya yang Muslim, nescaya Allah akan membuka aibnya walaupun dia berada di dalam rumahnya”
[Hadith Riwayat Imam Al-Tirmidhi: 2032]
Contoh lain yang boleh kita ambil daripada perbuatan prank adalah seperti gangguan terhadap seseorang ketika beliau sedang berehat atau kepenatan, semata-mata untuk jenaka atau bahan gurauan. Perbuatan seperti ni ditegah di dalam Islam kerana ianya berlawanan dengan saranan Nabi SAW seperti yang dinyatakan di dalam hadith:
حدثنا أصحاب رسول الله صلى الله عليه وسلم: أنهم كانوا يسيرون مع رسول الله صلى الله عليه وسلم في مسير فنام رجل منهم فانطلق بعضهم إلى نبل معه، فأخذها، فلما استيقظ الرجل فزع فضحك القوم فقال: ما يضحككم؟ فقالوا: لا إلا أنَّا أخذنا نبل هذا ففزع، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: لا يحل لمسلم أن يروع مسلمًا
Maksudnya: Dikhabarkan kepada kami oleh para sahabat Rasulullah SAW: Ketika mereka sedang dalam perjalanan bersama Rasulullah SAW maka telah tertidur seorang daripada mereka. Ketika itu rakan-rakannya ingin bergurau dan mengambil barangnya, maka terkejut lalu terjagalah orang itu daripada tidur lalu rakan-rakannya keriangan tertawa. Maka berkata Rasulullah SAW: “Apa yang ditertawakan oleh kamu?” Maka berkata mereka: “Tiada apa-apa melainkan kami bergurau dengan mengambil barangnya lantas beliau terkejut”, maka berkata Rasulullah SAW: “Tidak dibenarkan ke atas seorang Muslim untuk menyakiti Muslim yang lain”.
[Hadith Riwayat Abu Daud: 4986]
Kesimpulan
Berdasarkan penjelasan di atas, kita seharusnya berusaha untuk menjaga aib orang lain seperti menjaga aib diri sendiri, kerana Islam sangat memandang tinggi akan kehormatan diri seseorang manusia. Disarankan agar youtuber tersebut untuk menukar kepada content yang lebih bermanfaat dan berfaedah serta tidak menimbulkan fitnah. Ingatlah bahawa kehidupan kita tidak akan tenang jika sering menyebarkan aib orang lain. Wallahua’lam.
Bibiliografi
Salim Mustafa Badri. 2000. Tafsir Jami’ Ahkam Al-Quran li Imam Al-Qurtubi. Terbitan Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah: Beirut
Asyraf Siddiqi Abadi. 2011. Aunul Ma’bud li Syarh Sunan Abi Daud. Terbitan Al-Qudus: Kaherah
Jami’ at-Tirmidhi. Kitab Al-Birr Wa As-Shilah. Sunnah.com, Hadith 2032
Sunan Abi Daud. Jilid 5 Kitab Al-Adab. Muflihun.com, Hadtih 4986
 
Sumber: muftiwp.gov.my
The post Hukum Membuat Video Eksperimen Sosial ‘Gold Digger’ appeared first on Islam Itu Indah.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.islamituindah.my/hukum-membuat-video-eksperimen-sosial-gold-digger/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Video Influencer Sendiri Mengaku Tak Ikut Sop Tak Pakai Mask Penjarakan Sosial Kelaut Fashion Show Usahawan Langgar Sop

Video Influencer Sendiri Mengaku Tak Ikut Sop Tak Pakai Mask Penjarakan Sosial Kelaut Fashion Show Usahawan Langgar Sop

papar berkaitan - pada 25/3/2021 - jumlah : 153 hits
Belum reda lagi isu influencer dan pasangan selebriti rentas negeri kini timbul pula isu panas baru di mana satu pasangan usahawan terkenal didakwa tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard atau SOP ketika mengadakan majlis pertunjukan fesye...
Video Tak Terkucil Pun Tular Nabila Razali Rehearsal Peluang Kedua Jadi Perhatian Netizen

Video Tak Terkucil Pun Tular Nabila Razali Rehearsal Peluang Kedua Jadi Perhatian Netizen

papar berkaitan - pada 16/3/2021 - jumlah : 92 hits
Nampaknya isu Nabila Razali dengan persembahan live lagu Peluang Kedua kembali timbul selepas menyaksikan persembahannya di Anugerah Juara Lagu yang ke malam tadi Ia menjadi buah mulut dan topik utama netizen Namun begitu ramai rakan artis ...
Video Pakatan Harapan Menang Pilihan Raya Umum Ke 15

Video Pakatan Harapan Menang Pilihan Raya Umum Ke 15

papar berkaitan - pada 15/3/2021 - jumlah : 53 hits
Kedudukan PERIKATAN NASIONAL tanpa penyertaan UMNO lebih baik sedikit Didapati 16 34 peratus responden memilih PERIKATAN NASIONAL dengan PAS mendapat tempat teratas iaitu 7 58 diikuti BERSATU 5 O8 GPs 2 29 dan GERAKAN 1 39 Sementara itu par...
Video Azmin Politikus Terjahat Xavier Elak Media Durjana Politik Semua B

Video Azmin Politikus Terjahat Xavier Elak Media Durjana Politik Semua B

papar berkaitan - pada 15/3/2021 - jumlah : 55 hits
Antara paparan Sekilas Fakta 15 Mac 2021 1 Azmin ahli politik paling jahat abad ini Syed Badli 2 Saya berpegang dengan kenyataan saya Xavier enggan ulas 3 PAS sambut baik tawaran baru PN pada rakyat Malaysia 4 Polis sahkan insiden pertengka...
Video Reguillon Naik Gila Tak Percaya Gol Rabona Lamela Ini

Video Reguillon Naik Gila Tak Percaya Gol Rabona Lamela Ini

papar berkaitan - pada 16/3/2021 - jumlah : 80 hits
Lamela memang dikenali dengan kepakarannya melakukan rabona Malah sebelum ini beliau pernah menjaringkan gol dengan gaya rabona Dalam aksi berdepan dengan Arsenal bintang tersebut menjadikan peminat takjub dengan gol ajaib beliau Lamela mel...
Video Dikecam Dicemuh Sepanjang Minggu Sekali Ronaldo Diamkan Pengkritik Dengan Hatrik Sempurna

Video Dikecam Dicemuh Sepanjang Minggu Sekali Ronaldo Diamkan Pengkritik Dengan Hatrik Sempurna

papar berkaitan - pada 16/3/2021 - jumlah : 81 hits
Cristiano Ronaldo melalui minggu yang sukar pada minggu lalu selepas dikritik teruk terutama sekali media di Itali Namun seperti biasa abang Do membuktikan dia bukan pemain yang lemah menerima kritikan malah dia masih Ronaldo yang pantang d...
Muat Naik Video Paksa Anak Untuk Meniarap Sekali Ini Respon Warganet Pada Laman Ig Emma Maembong

Muat Naik Video Paksa Anak Untuk Meniarap Sekali Ini Respon Warganet Pada Laman Ig Emma Maembong

papar berkaitan - pada 16/3/2021 - jumlah : 104 hits
Sejak menimang cahaya mata pelakon Emma Maembong sering memuat naik aktiviti dan gambar anaknya di laman media sosial Malah dia turut menyediakan satu laman akaun rasmi khas anaknya sendiri shariqgabriel
Beza Umur Dengan Suami 12 Tahun Niat Nak Kongsi Gambar Dan Video Bersama Suami Tapi Lain Pula Yang Jadi

18 Mp Pas Judi Jadi 22 Cabutan Kalau 88 Mp

Resepi Tart Nenas Klasik Turun Temurun Di Campur Satu Bahan Rahsia Menyedapkan Lagi Kuih Tart Syhh

Moh Covid 19 Cases On The Rise Worldwide Not Just Malaysia

Lirik Cincin Di Jari Anjas Wasae Feat Ella

Permohonan Ytp Mara 2021 Young Talent Development Programme

Drama Kisah Cinta Rumi Gandingan Khai Bahar Riena Diana

Tertarik Dengan Servis Optom EyecareKisah Mangsa Radiasi Nuklear Paling Teruk Di Dunia Tragedi Tokai 1999

Ini Sebab Mengapa China Haramkan Bangunan Pencakar Langit

Yoshiko Kawashima Puteri China yang Menjadi Perisik Jepun

Biodata Penyanyi FareedPF K Clique Rakan Seanggota MK Dan Tuju

Segalanya Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kontroversi Penganjuran European Super League


Sophia Zuhri Game Of Charades Chord

Aisha Azuan Feat Aidilia Hilda Pemilik Hatiku Chord

Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit

Maximinos Apartment By Rem A In Braga Portugal

Derma Arab Najib Adalah Satu Penipuan Sithambaram

Sekjen Pdip Tegaskan Pertemuan Nadiem Dan Megawati Tidak Bahas Reshuffle