Hati Hati Guna Carrier Hanya Tersentuh Plastik Sup Panas Kaki Bayi 5 Bulan Melecur


Pemakaian carrier atau penggendong memudahkan tapi ibu ayah perlu berhati-hati. Kisah ibu ini boleh dijadikan pengajaran.
Perkongsian daripada ibu ini, Puan Marliyana boleh dijadikan teladan kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil. Lebih-lebih lagi yang masih pada usia bayi (setahun ke bawah). Anaknya yang bernama Haffaz Musa berusia 6 bulan melalui detik cemas apabila kakinya mengalami lecur ketika kunjungan ke pasar malam gara-gara bersentuhan dengan plastik berisi sup panas.

27/3/2019
2nd degree burn
Haffaz Musa bin Hazman ibu tak sangka sangat.
MERENGEK & BILA LIHAT KAKI BERKEDUT-KEDUT
Pergi pasar malam pakai carrier lepas tu beli bihun sup. Tengah pegang tu tiba tiba haffaz musa menjerit masa tu dah agak plastik sup terlanggar kaki kot then terus bagi dekat ummi (my aunty) lepas tu jalan macam biasa pergi beli kuih neram tengah beli dia merengek pelik dah kenapa sekali angkat berkedut kedut dah kaki dia kena.

SUP PANAS DALAM PLASTIK WALAU PUN TIDAK TUMPAH BAHAYA
Sup panas panas dalam plastik bukan pecah atau tumpah terkena kaki dia terus melecur macam ni. ya allah masa tu ibu punya gelepor tuhan je tahu menangis nangis sama naik dengan anak. sampai org suruh bertenang mcm mana nak bertenang sebab jadi dekat anak sendiri . sebab rasa diri bersalah sangat .
3hari xmakan sebab takde selera. im so so restless , sadness and desperate on that 3 days . couldnt accept this happen to my son and is my fault. sorry haffaz musa ibu xsengaja sangat2 

Langkah pertama jika melecur sebenarnya kena
1.Alirkan ke air paip dikawasan yang melecur selama 15minit atau rendamkan untuk mengurangkan rasa panas dan bengkak. jangan letakkan ais.
2.Jika kawasan sudah sejuk sapukan aloevera(optional lain jika dirumah) atau ssd cream atau antibiotic yang dibenarkan (order by doctor)
 28/3/2019
ALHAMDULILLAH LUKA AKHIRNYA KERING
Alhamdulilah. wound totaly kering. sebulan kaki berbalut dengan payah nak mandi nak cuci air besar. tiap minggu pergi jumpa surgeon sebab followup kaki dia teralih aquacell sebab dia nak meniarap merangkak. lepas tu tengah nak tukar rinkiplastis dia boleh cabut aquacell yg doktor lee tampal tu tanpa nangis . ibu debar dah.

TRAUMA DENGAN APA-APA YANG PANAS
lepas ni berhati hati pergi pasar malam sambil pegang makanan tu bahaya ada dimana mana. apa apa yang panas memang trauma sangat.
terima kasih dr lee , kak lin dr lee melayan tca, nilam , a&e staff, suria tlg masa dlm klinik , haris kmc , kmc staff , koni & alya dtg tgok masa dekat , a&e staff , zamrud team & my family sebab tolong dan ada dikala perlu . and my agen ariff hantar sampai bilik siap .
jadi sekarang ni siapa tahu nak pakai apa untuk pudarkan parut kalau boleh hilangkan parut lagi bagus . ibu need help
alhamdulilah dari awal kena dengan berbalut sampailah sekarang dah ok haffaz musa sangat aktif dah siap merangkak merata musing lagi . happy mum
Image may contain: one or more people.

6 TIP MENGGUNAKAN ALAT PENGGENDONG
Pa&Ma ingin berkongsi beberapa tip pemakaian penggendong yang boleh dijadikan panduan agar boleh menghindari kemalangan dan kejadian yang tidak diingini.
a)Setiap kali sebelum menggunakan alat penggendong, pastikan ia berada dalam keadaan baik. Jika ada kesan koyak atau kemungkinan akan koyak, hentikan penggunaannya.
b)Hati-hati apabila melalui pintu kawasan yang mempunyai sudut atau bucu mahupun bergerak di persekitaran yang tajam atau panas. Kepala atau kaki anak mungkin boleh terdedah kepada bahaya tersebut.
c)Walaupun kedua belah tangan bebas bergerak, anda masih perlu memegang anak dengan sebelah tangan demi keselamatannya.
d)Sentiasa pegang anak anda ketika membongkok atau bergerak dengan cepat agar dia tidak jatuh atau terkeluar daripada alat penggendong.
e)Jangan pakai alat penggendong semasa memandu, menunggang motosikal atau ketika mengendalikan mesin.
f)Pastikan bahagian pinggul bagi disokong oleh penggendong bagi mengelakkan masalah hip dysplasia.
Sumber: Marliyana Botbot
Artikel berkaitan: Kenali Alat Penggendong Bayi. Jangan Guna Sesuka Hati, Beringat Tentang 6 Perkara Ini

The post Hati-Hati Guna Carrier. Hanya Tersentuh Plastik Sup Panas, Kaki Bayi 5 Bulan Melecur appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/hati-hati-guna-carrier-hanya-tersentuh-plastik-sup-panas-kaki-bayi-5-bulan-melecur/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kaki Dia Terkena Sup Panas Dalam Plastik Terus Melecur Camni

Kaki Dia Terkena Sup Panas Dalam Plastik Terus Melecur Camni

papar berkaitan - pada 6/5/2019 - jumlah : 122 hits
Apabila mempunyai anak kecil seratus peratus tumpuan harus diberikan kepadanya bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku Bilik air dapur pekakasan elektrik antara tempat dan barangan larangan untuk bayi atau kanak kanak kecil Ti...
Hanya Guna Bahan Di Dapur No Salt No Sugar 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi

Hanya Guna Bahan Di Dapur No Salt No Sugar 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi

papar berkaitan - pada 26/4/2019 - jumlah : 109 hits
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi lagi resipi kuih muih ataupun kudap kudapan Jangan risau di sini disertakan 10 resipi kudap kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja Di sini mami ingin berkongsi antara menu ...
Sampainya Hati Bayi 3 Bulan Ditumbuk Dipulas Hingga Patah Maut Didera Ayah

Sampainya Hati Bayi 3 Bulan Ditumbuk Dipulas Hingga Patah Maut Didera Ayah

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 125 hits
Sampainya hati ayah Pilunya hati bayi baru 3 bulan menderita penderaan hingga akhirnya maut di tangan ayah sendiri Bayi kecil memerlukan penjagaan rapi ibu bapa Pada awal usianya bayi akan kerap menangis dan masih menyesuaikan diri dengan p...
Tip Jimat Masa Bulan Ramadan Siap Awal 29 Lauk Ibu Hanya Guna 15 Minit Memasak

Tip Jimat Masa Bulan Ramadan Siap Awal 29 Lauk Ibu Hanya Guna 15 Minit Memasak

papar berkaitan - pada 30/4/2019 - jumlah : 95 hits
Bulan Ramadan masa untuk menyediakan masakan berbuka pendek bagi ibu ibu bekerja Idea diutarakan ibu ini boleh menjimatkan masa Anak suami juga gembira makan air tangan ibu Menyediakan sajian keluarga sendiri memberikan kepuasan lebih terja...
Ibu Ralit Guna Telefon Nyawa Bayi 8 Bulan Melayang Digilis Lori

Ibu Ralit Guna Telefon Nyawa Bayi 8 Bulan Melayang Digilis Lori

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 131 hits
SEORANG bayi lapan bulan yang sedang belajar bertatih maut digilis sebuah treler apabila walker yang dinaikinya menggelongsor ke tengah jalan di Soi Suksawat 84 Thailand Pemandu treler berkenaan kemudiannya menghentikan lori tersebut sebelu...
Apabila Bayi Masuk 6 Bulan Mula Belajar Makan Jenis Makanan Ini Patut Diperkenalkan

Apabila Bayi Masuk 6 Bulan Mula Belajar Makan Jenis Makanan Ini Patut Diperkenalkan

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 77 hits
Bayi berusia enam bulan sudah sepatutnya diperkenalkan dengan makanan pejal Sebaiknya ibu masak sendiri makanan bayi daripada bahan yang berkhasiat Selain menyihatkan kebersihan dan keselamatan makanan lebih terjamin Tentu pada peringkat pe...
Mungkin Khilaf Saya Ibu Cemas 38 Jam Bayi 8 Bulan Tertelan Bateri Lampu Hiasan

Mungkin Khilaf Saya Ibu Cemas 38 Jam Bayi 8 Bulan Tertelan Bateri Lampu Hiasan

papar berkaitan - pada 1/5/2019 - jumlah : 79 hits
Cemasnya bila terjadi sesuatu kepada anak Tambahan pula jika masih bayi Boleh berderau darah bila tahu anak tertelan bateri Bayi kecil banyak meneroka dan rangsangan pada mulut atau mouthing menyebabkan mereka cenderung memasukkan objek ke ...
Cara Tekapan Mulut Bayi Salah Hanya Akan Menyakitkan Ibu Anak Pun Tak Kenyang

Cara Tekapan Mulut Bayi Salah Hanya Akan Menyakitkan Ibu Anak Pun Tak Kenyang

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 150 hits
Antara aspek utama penyusuan susu ibu yang berjaya adalah tekapan mulut bayi Sekiranya bayi anda tidak menekap dengan betul ke payudara anda penyusuan mungkin menyakitkan Terdapat teknik khusus yang boleh digunakan untuk membantu bayi menek...
Dalam Hati Hanya Ada Allah

Dalam Hati Hanya Ada Allah

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 82 hits
Assalamulaikum Jangan lupa berselawat pada hari ini
Viral Datuk Kosmetik Nak Pakai Spender Kena Tanya Pa

Pasukan Audit 1mdb Terkejut Dengar Gugur Penyata Kewangan Saksi

Nasib Baik Semak Kalau Tak Kena Bayar Rm200 Untuk Bil Air

Aku Penghiburmu

Isu Tender Terbuka Baja Pertubuhan Peladang Kebangsaan Nafas

Resepi Karipap Pusing

Amalan Di Usia Senja

Si Adik Sedang Lena Dipangku Di Bahu Ayahnya Si Kakak Pula Di Raga Motosikal



Senarai Lagu Separuh Akhir Muzik Muzik 34 SFMM34 Minggu Ketiga

Keputusan Separuh Akhir Muzik Muzik 34 SFMM34 Minggu Kedua

Biodata Syahmi Sazli Bintang Youtube Malaysia Popular

Lelaki yang Paling Dikehendaki Oleh Mafia Itali Roberto Saviano

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Isa Khan


Kek Viral Basque Burnt Cheese Cake

Tak Kiralah Berapa Kali Bersalin Masuk Je Labour Room Terus Seram Sejuk

Bukan Fisik Atau Janji Manis Pasangan Yang Cerewet Soal 4 Hal Ini Wajib Banget Diperjuangkan

Adu Kreativitas Gambar Ikan 13 Hasil Ini Jauh Di Luar Dugaan Orang Orang Selow Yang Bikin Ngakak

Dapur Fiezasani Kek Batik

Menteri Kereta Terbang Dikecam Gara Gara Gambar Ini