Hanya Guna Bahan Di Dapur No Salt No Sugar 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi


Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi  kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja. 
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR

PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatuta
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
 

SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
 

PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.

FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
 

FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
 

CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
 

DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
 

PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
 

CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
 

CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: ‎Eyra Nissa‎ 
 
The post Hanya Guna Bahan Di Dapur, No Salt No Sugar! 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/hanya-guna-bahan-di-dapur-no-salt-no-sugar-10-resipi-snek-sihat-untuk-bayi/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
No Salt No Sugar Dalam Makanan Bayi Tapi Ibu Boleh Gantikan Dengan Herba Herba Ini

No Salt No Sugar Dalam Makanan Bayi Tapi Ibu Boleh Gantikan Dengan Herba Herba Ini

papar berkaitan - pada 1/5/2019 - jumlah : 107 hits
Pemakanan untuk bayi tidak dibenarkan untuk meletak perasa seperti garam dan ajinomoto Garam atau ajinomoto boleh digantikan dengan beberapa jenis herba dan rempah dalam makanan bayi yang berumur satu tahu ke atas sahaja Bagi bayi yang beru...
Petua Penawar Sakit Lutut Dengan Bahan Dapur Berkesan

Petua Penawar Sakit Lutut Dengan Bahan Dapur Berkesan

papar berkaitan - pada 17/4/2019 - jumlah : 69 hits
Apabila usia makin meningkat sakit lutut mula terasa Apatah lagi rumah aku ini di tingkat kayangan Bertabahlah dengan kesakitan yang di alami Biasanya aku sapu sapu lutut dengan minyak panas apabila kesakitan menyerang Ada beberapa penawar ...
10 Hidangan Sedap Dengan Hanya Tiga Bahan Sahaja

10 Hidangan Sedap Dengan Hanya Tiga Bahan Sahaja

papar berkaitan - pada 24/4/2019 - jumlah : 147 hits
Mak laparlah Adik boleh tak masak petang ini Abang malas nak makan luar Boleh tak ayang masak Setelah seharian bekerja ketiga tiga dialog inilah dialog terakhir anda nak dengar Bukannya anda berasa malas nak masak Anda cuma rasa penat Apabi...
Guna 3 Bahan Semula Jadi Ni Je Untuk Buat Skrub Boleh Hilangkan Jerawat Kulit Jadi Lembab

Guna 3 Bahan Semula Jadi Ni Je Untuk Buat Skrub Boleh Hilangkan Jerawat Kulit Jadi Lembab

papar berkaitan - pada 19/4/2019 - jumlah : 79 hits
Aura wajah sudah mesti nak kena jaga tak kisahlah lelaki atau perempuan lagi lagi kalau anda yang nan melangsungkan perkahwinan nak raikan sesuatu majlis atau perayaan Selalunya sebelum ini kita banyak menggunakan pencuci muka yang mana gun...
3 Resep Protein Hair Treatment Dengan Bahan Bahan Dapur

3 Resep Protein Hair Treatment Dengan Bahan Bahan Dapur

papar berkaitan - pada 21/4/2019 - jumlah : 66 hits
3 Resep protein hair treatment dengan bahan bahan rumahan Gunakan alpukat telur atau yogurt yang kaya protein Kombinasikan dengan bahan bahan dengan nutrisi yang baik untuk rambut seperti minyak kelapa madu atau pisang
Guna Ayat Al Quran Sebagai Bahan Jenaka Ustaz Warning Budak2 Supaya Taubat

Guna Ayat Al Quran Sebagai Bahan Jenaka Ustaz Warning Budak2 Supaya Taubat

papar berkaitan - pada 18/4/2019 - jumlah : 79 hits
Sesetengah perkara tidak boleh dijadikan bahan gelak ketawa seperti hal melibatkan agama kerana isu sensitif seperti ini tidak hanya melibatkan sesetengah pihak tetapi melibatkan seluruh penganutnya Ajaran Islam sendiri melarang umatnya mem...
Cara Mengecilkan Liang Pori Hanya Dengan Bahan Semulajadi

Cara Mengecilkan Liang Pori Hanya Dengan Bahan Semulajadi

papar berkaitan - pada 18/4/2019 - jumlah : 72 hits
Original Content Kulit yang licin lembut halus dan mulus tanpa sebarang cela sememangnya menjadi dambaan kebanyakan orang lebih lebih lagi bagi seorang wanita Seboleh bolehnya satu liang pori pun tidak mahu kelihatan di wajah Namun usia yan...
Tkn Tantang Bpn Tak Hanya Klaim Kemenangan Prabowo Tapi Buka Dapur Penghitungan Suara

Tkn Tantang Bpn Tak Hanya Klaim Kemenangan Prabowo Tapi Buka Dapur Penghitungan Suara

papar berkaitan - pada 21/4/2019 - jumlah : 59 hits
Sekretaris Tim Kampanye Nasional Jokowi Ma ruf Amin Hasto Kristiyanto menantang Badan Pemenangan Nasional Prabowo Sandiaga Uno untuk membuka dapur penghitungan suara yang menyatakan kemenangan pasangan capres cawapres nomor urut 02
Rambut Gugur Lepas Bersalin Kembali Lebat Amalan Wanita Ini Guna Petua 3 Bahan Saja Berkesan

Rambut Gugur Lepas Bersalin Kembali Lebat Amalan Wanita Ini Guna Petua 3 Bahan Saja Berkesan

papar berkaitan - pada 12/4/2019 - jumlah : 95 hits
RAMBUT GUGUR LEPAS BERSALIN KEMBALI LEBAT AMALAN WANITA INI GUNA PETUA 3 BAHAN SAJA BERKESAN Masalah rambut gugur biasa bagi wanita tapi yang beri kerisauan bila gugur terlalu banyak hingga ada bahagian yang nampak botak Kalau lepas bersali...
Masalah Pelajar Sekolah Zaman Sekarang

Berapa Bintang Untuk Safawi Rashid

Sampai Lambat Lagi

Hari Anugerah Pelajar Cemerlang Di Sekolah Anak Anak

Kedai Laksa Sedap Di Kuala Kangsar

Hasil Paru Paru Perokok Selama 30 Tahun

The 5 Most Delicious Malaysian Foods Have You Tried Them

Blueberry Muffin



10 Negara yang Tidak Mengalu alukan Kunjungan

Kenapa Ketiak Orang Korea Wangi

5 Propaganda China Untuk Kelihatan Cool Oleh Seluruh Dunia

10 Bandar Eropah yang Penduduk Tempatannya Benci Pelancong

Ibrahim Pendek Anak Malaysia Pertama Membintangi Filem Hollywood


Semangkuk Port Kacang Pool Gearbox Kambing Dan Roti Goyang Di Nilai

Indonesia Ada Fpi Bolivia Punya Fpk

Didik Anak Menjadi Hamba Baik Agar Kelak Tidaklah Kita Bertuankan Mereka

Xiaomi 100w Super Charge Turbo Kini Rasmi Diperkenalkan Bateri 4000mah Penuh Dalam Masa 17 Minit

Samsung Galaxy 11 Mungkin Dilengkapi Skrin 120hz

Artificial Intelligence Algorithms Pros Cons