Hantar Proton Wira Kesayangan Ke Bengkel Untuk Allingment Dan Balancing


Assalamualaikum..
Maaf agak lama tak berupdate blog ini berikutan terlalu sibuk dengan kerja . Oh ye , dua minggu lepas sempat Hantar Ke Bengkel Proton Wira Kesayangan Untuk Allingment Dan Balancing . Memang dah agak lama juga tak Allingment dan Balancing ni sampai apabila memandu rasa tidak selesa keadaan stereng ke kiri sahaja dan rasa sedikit gegaran . Memang hancus mood memandu kalau kena macam ni . Jadi sempat ke beberapa bengkel sebab banyak pula kereta , jadi memang rezeki saya pada masa tu ada bengkel yang masih sudi untuk lakukan Allingment dan Balancing pada kereta Proton Wira kesayangan ni .

sampai je , terus buat apa yang patut , memang laju buat kerja
Ok sebelum saya ceritakan dengan lebih lanjut pasal Allingment dan Balancing ini , mari saya ceritakan serba sedikit panduan untuk semua . mana tahu berguna pada masa akan datang .

Panduan Alignment Dan Balancing Tayar Kereta Alignment Alignment dalam bahasa teknikal disebut car / handling / suspension geometry setting. Di mana dua tayar di depan diselaraskan untuk sama rata masa driving (maksudnya lurus kedepan) dan tayar belakang pula sama lurus dengan tayar depan supaya serentak semasa on the road. Allignment dibuat bergantung pada steering rack dan adalah disarankan setiap 3,000 hingga 5,000 km alignment perlu dibuat.
TOE-in TOE-out Alignment juga disebut sebagai adjust TOE untuk kesemua 4 tayar axle depan dan belakang tetapi axle belakang tidak semua model boleh adjust , ia bergantung kepada sistem suspensinya. TOE maksudnya adalah berapa banyak tayar terkangkang keluar atau masuk. TOE ada dua iaitu Toe in ( tayar terkangkang ke dalam ) dan Toe Out (tayar terkangkang keluar).
Caster Caster adalah setting yang menggunakan mesin tembak light antara kedua tayar supaya selari kemudian adjust nut untuk diselaras semula. Namun bagi sesetengah kereta caster biasanya dah tetap dari kilang dan tidak boleh diubah.
Camber Camber pula adalah sebanyak mana tayar terkangkang keluar atau masuk dari pandangan hadapan sama ada dengan menambah screw camber yang boleh adjust. Jika tayar kereta kelihatan semakin terkangkang adalah disarankan melakukan camber adjust.
Tanda-tanda kemungkinan camber setting lari :
Mungkin langgar lubang yang kuat Kalau tepi tayar kelihatan berbulu ( tayar makan sebelah )
Cuba pusing steering ke kiri dan ke kanan semasa kereta berhenti atau selekoh. Kalau rasa tak sama berat, contohnya kekanan lebih berat daripada kekiri, atau steering senget sebelah hendaklah anda hantar kereta ke bengkel tayar untuk pemeriksaan. Selalunya standard screw camber specs kilang berbentuk bolt dengan batang beralur dengan kepala bentuk segienam manakala nut pula adalah pengikat, bentuk segienam dengan alur di tengah-tengahnya. fixed camber standard screw camber specs kilang dalam bentuk -0.5 degree camber
Perbezaan antara camber screw biasa dengan adjustable camber
Sekiranya kereta adjust kepada lowered , pakai spring sport , absorber sport yang tapak rendah, atau spring potong atau sport rim besar kedai tayar selalunya akan advice menukar camber screw asal standard -0.5 degree itu kepada adjustable camber -1.5 degree.
Kereta Standart tak ada lowered tak pernah tukar absorber selain absorber standard, spring standard kilang, tak perlulah pakai jenis adjustable chamber (-1.5 degree).
Bacaan berdasarkan reading kat skrin komputer wheel alignment:
A) unit ukuran TOE biasanya dalam mm namun ada juga dalam unit degree.
TOE 0 mm bermaksud tayar tegak lurus ke arah depan.
TOE +5mm bermaksud tayar terkangkang keluar sebanyak 5mm dari hub.
TOE -5mm bermaksud tayar terkangkang masuk sebanyak 5mm dari hub.
B) unit ukuran CAMBER adalah degree.
CAMBER 0 degree bermaksud tayar tegak ke atas.
CAMBER -1.0 degree bermaksud bahagian atas tayar masuk ke dalam sebanyak 1 degree.
CAMBER +1.0 degree bermaksud bahagian atas tayar keluar ke luar sebanyak 1 degree.
A) kalau duduk dalam petak hijau contohnya, selalunya antara tolerence +0.1 hingga ke -1.5 degree masih dikira baik tetapi kalau kanan condong sangat(-ve) dan terkangkang dari kiri steering akan berat sebelah, kalau lepas stering kereta akan kekiri dan sebaliknya.
B) kalau duduk dalam petak merah contohnya, camber kereta tersebut memang sudah lari, masuk ke dalam ruangan “merah” di luar toleransi camber yang dibenarkan. Tentukan perbezaan antara kiri kanan tidak lebih dari 0.5 dikira masih baik.

Tyre Balancing Balancing pula bermaksud imbangan tayar beserta rim. Ia adalah untuk memastikan putaran tayar beserta rim ini adalah seimbang pada paksi putarannya (pada hub tayar). Balancing tayar disarankan setiap enam bulan.
Ketika anda sedang membawa kereta dan steering bergegar, anda perlu buat balancing, mungkin sebab tayar berpusing tidak seragam. Selain itu steering gegar mungkin berkaitan sport rim dah bengkok.
Apa ciri-ciri yang anda rasa pada kereta anda jika sportrim bengkok :
1. Steering bergegar (stereng jadi gegar gile bila speed 110.)
2. Dashboard bergegar
3. Tayar berbonjol
4. Cermin tingkap bergegar
5. Satu kereta bergegar (paling teruk)
Info kredit kepada Facebook Page JSK Motorsports Community
Alhamdulillah , selesai je semua urusan Allingment dan Balancing , alang-alang saya suruh tukar minyak hitam , Oil Filter dan palam pencucuh atau Plug . Banyak juga modal yang dibelanjakan , tetapi tak mengapalah , urusan macam ni dah memang wajib untuk kereta lebih-lebih lagi Proton Wira kesayangan ni dah berusia 
The post Hantar Proton Wira Kesayangan Ke Bengkel Untuk Allingment Dan Balancing appeared first on wanzawawi[dot]net.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://wanzawawi.net/2019/03/hantar-proton-wira-kesayangan-ke-bengkel-untuk-allingment-dan-balancing/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pemilik Proton X70 Menganjurkan Perjalanan Pemanduan Ke China

Pemilik Proton X70 Menganjurkan Perjalanan Pemanduan Ke China

papar berkaitan - pada 26/2/2019 - jumlah : 103 hits
Subang Jaya 26 Februari 2019 PROTON telah menyerahkan lebih daripada 5 500 unit Proton X70 sejak model itu dilancarkan dan disebabkan itu ramai pemilik model tersebut begitu teruja untuk melihat sendiri kelebihan yang ada pada kereta mereka...
Projek Ganti Bateri Kunci Kereta Proton Persona

Projek Ganti Bateri Kunci Kereta Proton Persona

papar berkaitan - pada 25/2/2019 - jumlah : 257 hits
Salah satu projek penambahbaikan kereta Proton Persona Elegance keluaran tahun 2009 warna kelabu transmisi manual ialah menggantikan bateri kawalan jauh kunci kereta Proton Persona tersebut Jika kawan kawan tak tahu Proton Persona Elegance ...
Proton Persona Baharu Akan Dikeluarkan Tahun Ini

Proton Persona Baharu Akan Dikeluarkan Tahun Ini

papar berkaitan - pada 26/2/2019 - jumlah : 100 hits
Proton kini memperkenalkan wajah baharu Proton Persona mereka bagi segmen B yang sebelum ini telah memenangi anugerah Persona baharu ini akan dikeluarkan bersama satu lagi model mereka iaitu Proton Iriz yang dijangka akan diperkenalkan pada...
Proton Iriz Berwajah Baru Akan Dilancarkan Bulan Hadapan Mac 2019

Proton Iriz Berwajah Baru Akan Dilancarkan Bulan Hadapan Mac 2019

papar berkaitan - pada 28/2/2019 - jumlah : 148 hits
Subang Jaya 28 Februari 2019 Proton Iriz 2019 diperlihatkan secara rasmi kepada media Malaysia Dengan reka bentuk luaran yang diberi nafas baharu serta dilengkapi unit stereo pintar sama yang diperkenalkan pada Proton X70 model hatchback se...
Proton Jual Lebih 5 000 Kereta Bulan Lalu Kuasai 12 7 Pasaran

Proton Jual Lebih 5 000 Kereta Bulan Lalu Kuasai 12 7 Pasaran

papar berkaitan - pada 7/3/2019 - jumlah : 121 hits
Proton mencatatkan pertumbuhan jualan sebanyak 42 bagi 2 bulan pertama tahun ini berbanding tempoh sama pada 2018 KUALA LUMPUR Proton Holdings Bhd meneruskan permulaan cemerlang tahun ini apabila mendaftarkan 5 283 unit kereta bulan lalu In...
Proton Iriz 201 9 Baharu Tempahan Cuma Rm9 99 Secara Online

Proton Iriz 201 9 Baharu Tempahan Cuma Rm9 99 Secara Online

papar berkaitan - pada 4/3/2019 - jumlah : 117 hits
Dah tengok versi terbaru Proton Iriz 2019 tak Fuh memang bergaya habis weihhh modifikasi pada bentuk yang cukup mengiurkan pada pandangan saya Saya fikir bodykit terbaru Proton Iriz 2019 memang memikat terutama untuk golongan muda bergaya M...
Mengejutkan Yayan Ruhian Dilatih Oleh Hairul Azreen Untuk Filem Wira

Mengejutkan Yayan Ruhian Dilatih Oleh Hairul Azreen Untuk Filem Wira

papar berkaitan - pada 6/3/2019 - jumlah : 177 hits
Tak disangka pula bahawa pelakon yang muncul dengan filem Paskal Hairul Azreen mampu untuk melatih bintang Indonesia bertaraf antarabangsa Yayan Ruhian sebagai persediaan untuk filem Wira yang bakal menjalani penggambaran tak lama lagi Mene...
Wira Tak Didendang Netizen Terharu Melihat Abang Posmen Berteduh Bawah Pokok Rendang Melaksanakan Tugas

Wira Tak Didendang Netizen Terharu Melihat Abang Posmen Berteduh Bawah Pokok Rendang Melaksanakan Tugas

papar berkaitan - pada 5/3/2019 - jumlah : 142 hits
Admin yakin sekarang ni kalau boleh korang tak nak keluar rumah kan Ya lah sekarang ni kan negara kita sedang mengalami gelombang haba dijangkakan berlarutan sehingga akhir Mac ini Wira tak didendang Netizen Terharu Melihat Abang Posmen Ber...
Lepas Ayah Setuju Tukar Nama Tanah Kat Kami Adik Beradik Baru Nak Tinggalkan Ayah Di Rumah Orang Tua Anak Perempuan

Mic Bela Ltte Kenapa Pas Umno Diam Soal Firdaus Wong

Terkini Fenomena Belalai Air Di Jitra Penduduk Laung Azan Minta Perlindungan

Nak Tau Apa Beza Antara Halal No Pork Dan Free Pork Meh Baca Perkongsian Ni Kalau Nak Tau

Meow Meow Cat With Quotes

Entry Level Street Fighter Modenas Pulsar Ns160 Vs Benelli 150s

Xiaomi Airdots Di Lazada Cuma Rm69

Keputusan Separuh Akhir Piala Malaysia Kedah Lawan Pahang



Siapa Sebenarnya Pemerintah Hong Kong

5 Nama Kumpulan Rock Yang Berunsurkan Elemen Agama

Kisah Kampung yang Dipenuhi Patung 10 Kali Ganda Melebihi Penduduk

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Kedua

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Ketiga


Buang Eg0 Alhamdulillah Farah Lee Ally Iskandar Bersatu Demi Anak Buat Ramai Yang Teruja Ini Sebabnya

Remy Ishak Akui Sedang Berubat Bakal Jumpa Psikiatri

Najib Minta 039 Bincang Dengan Jho Low 039 Berhubung Kehilangan As 1 Bilion Kata Saksi

Video Pernah Gagal Spm Kini Pendapatan Lebih Rm20 000 Sebulan

Hari Sukan Sempena Bulan Sukan Negara Di Tasik Utp Tronoh Perak

Saya Tak Boleh Bergerak Benda Tu Gelak Mengilai