Guan Eng Tak Kebal Lagi Diperintah Bayar Rm250 000


 
Benarkah Guan Eng semakin terdesak? Dan apa erti kenyataan 'mahkamah rendah telah terkhilaf menolak saman Abdul Azeez terhadap Lim..' dalam kenyataan di bawah ini'?

Fitnah: Guan Eng diperintah bayar RM250,000 kepada Abdul Azeez August 21, 2023
PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini memerintahkan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng membayar ganti rugi am RM250,000 kepada bekas Ahli Parlimen Baling Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim kerana memfitnah berhubung pembinaan projek terowong dasar laut Pulau Pinang.
Panel tiga hakim terdiri daripada Datuk Azizah Nawawi, Datuk Seri Mariana Yahya dan Datuk Azimah Omar yang membenarkan rayuan Abdul Azeez turut memerintahkan Lim selaku responden membayar kos RM70,000 kepada Abdul Azeez.
Hakim Azimah ketika membacakan keputusan itu berkata mahkamah rendah telah terkhilaf menolak saman Abdul Azeez terhadap Lim dan membenarkan pembelaan Lim bagi justifikasi, komen yang adil dan keistimewaan yang layak berhubung kenyataannya berkaitan Abdul Azeez.
Abdul Azeez merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 11 Dis 2020 yang menolak saman fitnahnya terhadap Lim.
Abdul Azeez telah memfailkan saman itu pada Mac 2018, mendakwa Guan Eng telah mengeluarkan kenyataan fitnah semasa sidang akhbar di pejabat Ketua Menteri pada 28 Feb 2018 dan semasa rumah terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang pada hari sama yang mengaitkan beliau dengan pembayaran sebanyak RM3 juta sebagai yuran perundingan oleh pemaju projek terowong dasar laut.
Hakim Azimah berkata responden (Lim) tidak berusaha untuk mengesahkan maklumat itu dan beliau tidak pernah meminta sebarang maklum balas daripada perayu untuk pengesahan.
Mengulas lanjut, beliau berkata Lim mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah itu ketika negara bakal mengadakan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 2018.
“Responden bertindak demi kepentingan politik beliau dan mempunyai agenda dan kepentingan peribadi,” tambah beliau.
Hakim Azimah juga berkata kenyataan responden itu telah melangkaui dengan meminta pihak berkuasa menyiasat isu dakwaan salah laku projek terowong dasar laut selain mendakwa perayu terlibat dalam perkara itu.
“Tiada bukti responden menghubungi perayu, tidak ada proses pengesahan. Responden terburu-buru menghebahkan kenyataan fitnah itu,” katanya sambil menambah Lim tidak mengeluarkan kenyataan tersebut dengan niat baik tetapi dibuat demi kepentingan politik.
Menurut hakim, pemaju projek Consortium Zenith Construction Sdn Bhd telah menghantar notis tuntutan (NOD) kepada Abdul Azeez pada Februari 2018 untuk mendapatkan semula wang itu tetapi kemudian menarik balik NODnya dalam masa seminggu, berikutan maklum balas Abdul Azeez terhadap syarikat berkenaan.
Hakim Azimah berkata responden bukanlah “orang awam biasa” tetapi merupakan “ahli politik veteran terkenal dan berpengalaman” yang bukan orang asing dalam proses litigasi.
Justeru, kata hakim ia sepatutnya jelas kepada Lim bahawa NOD itu menunjukkan Abdul Azeez tidak bersalah dan tiada percubaan daripada Lim untuk mengesahkan kandungan LOD itu.
Pada prosiding hari ini yang dijalankan secara dalam talian melalui Zoom, Abdul Azeez diwakili peguam Porres Royan dan Craign Ho manakala Lim diwakili peguam Datuk N. Mureli dan Felix Lim. – BERNAMA


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Guan Eng tak kebal lagi, diperintah bayar bayar RM250,000..


Lihat komen atas kenyataan ini..
(i) Kerajaan apa ni, tutup surau kerana tiada air.. 
Norazian Md Ali
Di Kuantan, sejak kira-kira dua tahun lalu, penduduk di Felda Sungai Panching Utara, 28 kilometer dari sini terpaksa menelan kesukaran dihadapi mereka. Ini berikutan masalah gangguan bekalan air di kawasan itu belum menunjukkan bakal berakhir.
Penduduk mendakwa isu berkenaan sudah lama berlaku dan aduan juga sudah dibuat kepada pihak Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP).
“Surau kami pun kadang kala terpaksa ditutup, kalau tak ada (bekalan) air, tak bolehlah nak buat solat berjemaah di sini,” kata bilal Surau As-Sajiddin, Felda Sungai Panching Utara, Norazian Md Ali, 52, ketika ditemui, hari ini.
Norazian berkata, sebelum ini surau berkenaan menerima ramai jemaah setiap kali masuk waktu solat fardu, namun sejak masalah gangguan air berlaku, tidak lagi boleh mengadakan solat berjemaah seperti sebelumnya.
“Macam sekarang, dah dua tiga hari kami tak boleh berjemaah di sini, jadi semua perlu ke Masjid Al Huda jika nak solat berjemaah.."


Seorang lagi penduduk Felda Sungai Panching Utara, Hayati Baharum, 52, mengakui masalah itu turut menjejaskan perniagaannya. (Foto)
Dia yang sebelum ini mengusahakan nurseri mendakwa terpaksa menghentikan operasi perniagaan itu berikutan masalah gangguan bekalan air.
Aduan dan laporan penduduk itu sudah sampai kepada pengetahuan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Panching, Ustaz Mohd Tarmizi Yahaya yang turut sama meninjau masalah berkenaan hari ini. 
Apandi menunjukkan bekas yang digunakan untuk menadah air kepada Ustaz Mohd Tarmizi.
(ii) Melayu bodoh? Siapa bodoh sebenarnya.. 

Presiden PAS menjelaskan..
"Saya terbaca satu artikel dalam media Malaysiakini yang merendahkan Melayu dengan merujuk kepada tulisan Abdullah Abdul Kadir Munshi (1796–1854) yang merupakan seorang penulis khadam kepada penjajah pada zaman kemuncaknya (sila baca riwayat hidupnya). 
Bukunya yang diterbitkan pada zaman penjajah dahulu dalam tulisan Jawi, membawa fikrah yang sama dengan penulisan para orientalis Barat yang merendahkan Islam dan penganutnya, termasuk bangsa Melayu kerana Islam yang dianutinya.
Mereka sengaja menutup sejarah keemasan atau menafikan kehebatan rumpun Melayu Nusantara yang mempunyai tamadun sendiri ketika bersama Islam selama beberapa abad, sehingga perjuangan mereka melahirkan tokoh-tokoh ulama’ dan raja yang alim, raja yang adil, serta para mujahid (pejuang) yang menentang penjajah. Penjajah Barat telah melupai jasa tamadun Islam yang mengeluarkan mereka daripada era kegelapan ilmu.
Dipilihnya model Kelantan dan Terengganu, negeri terakhir dan benteng terakhir yang dijajah sebagai sasaran tekanan, sehingga diteruskan selepas mencapai kemerdekaan oleh anak-anak penjajah pula.
Terkini, sebabnya adalah kerana Perikatan Nasional (PN) mengalahkan Pakatan Harapan (PH) yang tersungkur rebah bersama ideologi warisan penjajah yang menjadi perjuangan mereka. Sekalipun mereka banyak menggunakan senjata fitnah dan pembohongan yang menjadi sebab rakyat menolak mereka.".
Akhirnya diringkaskan dari suntingan Presiden PAS ini, beliau menyarankan...
Kepada mereka yang membodohkan Melayu, saya bacakan firman Allah SWT:
﴿وَإِذَا قِيلَ لَهُمۡ ءَامِنُواْ كَمَآ ءَامَنَ ٱلنَّاسُ قَالُوٓاْ أَنُؤۡمِنُ كَمَآ ءَامَنَ ٱلسُّفَهَآءُۗ أَلَآ إِنَّهُمۡ هُمُ ٱلسُّفَهَآءُ وَلَٰكِن لَّا يَعۡلَمُونَ١٣ وَإِذَا لَقُواْ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ قَالُوٓاْ ءَامَنَّا وَإِذَا خَلَوۡاْ إِلَىٰ شَيَٰطِينِهِمۡ قَالُوٓاْ إِنَّا مَعَكُمۡ إِنَّمَا نَحۡنُ مُسۡتَهۡزِءُونَ١٤ ٱللَّهُ يَسۡتَهۡزِئُ بِهِمۡ وَيَمُدُّهُمۡ فِي طُغۡيَٰنِهِمۡ يَعۡمَهُونَ١٥ أُوْلَـٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ ٱشۡتَرَوُاْ ٱلضَّلَٰلَةَ بِٱلۡهُدَىٰ فَمَا رَبِحَت تِّجَٰرَتُهُمۡ وَمَا كَانُواْ مُهۡتَدِينَ١٦﴾
“Apabila dikatakan kepada mereka, ‘Berimanlah kamu sebagaimana orang-orang lain telah beriman.’ Mereka menjawab, ‘Adakah kami akan beriman sebagaimana orang-orang yang bodoh itu telah beriman?’ Ingatlah, sesungguhnya, merekalah orang-orang yang bodoh; tetapi mereka tidak tahu. (13) Dan apabila mereka berjumpa dengan orang-orang yang beriman, mereka mengatakan, ‘Kami telah beriman.’ Dan apabila mereka kembali kepada syaitan-syaitan mereka, mereka mengatakan, ‘Sesungguhnya, kami berpendirian seperti kamu, kami hanyalah berolok-olok.’ (14) Allah akan (membalas) olok-olokan mereka dan membiarkan mereka terumbang-ambing dalam kesesatan mereka. (15) Mereka itulah orang yang membeli kesesatan dengan petunjuk, maka tidaklah beruntung perniagaan mereka dan tidaklah mereka mendapat petunjuk. (16)” [Surah al-Baqarah: 13–16]
Kumpulan yang membodohkan Islam telah wujud pada masa al-Quran mula diwahyukan. Maka, pada zaman kini, lebih ramai lagi baka keturunannya yang berkeliaran menjadi bala tentera syaitan atau pencari upahannya.
Kepada mereka yang mempertahankan Islam pula, bacalah firman Allah SWT:
﴿وَعِبَادُ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلَّذِينَ يَمۡشُونَ عَلَى ٱلۡأَرۡضِ هَوۡنٗا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ ٱلۡجَٰهِلُونَ قَالُواْ سَلَٰمٗا٦٣ وَٱلَّذِينَ يَبِيتُونَ لِرَبِّهِمۡ سُجَّدٗا وَقِيَٰمٗا٦٤﴾
“Dan hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati, dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata (yang mengandungi) keselamatan. (63) Dan orang yang melalui malam hari dengan bersujud dan berdiri ikhlas kerana Tuhan mereka. (64)” [Surah al-Furqan: 63–64] (rujuk kenyataan Presiden PAS 21 Ogos 2023)
Sekian.

Kesimpulan:
Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.
Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 
Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.
Sekian. Wassalam. Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.ibnuhasyim.com/2023/08/guan-eng-tak-kebal-lagi-diperintah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pas Perak Bayar Guan Eng Rm250k Untunglah

Pas Perak Bayar Guan Eng Rm250k Untunglah

papar berkaitan - pada 7/9/2023 - jumlah : 221 hits
250k tu dah boleh tolong bina shelter untuk gelandangan Kalau baiki rumah orang miskin dengan kos 20k setiap rumah Dah lebih 10biji boleh baiki Tapi tulah kan Hidup ni politik
Puma Malaysia Launches Exhilarating 75th Anniversary Celebration With Prizes Worth Rm250 000

Puma Malaysia Launches Exhilarating 75th Anniversary Celebration With Prizes Worth Rm250 000

papar berkaitan - pada 27/8/2023 - jumlah : 217 hits
The global sports and lifestyle brand is celebrating 75 years of excellence by offering customers a chance to win big from a brand new Mazda 2 to the latest tech gadgets and more PUMA Malaysia is set to kick off an electrifying nationwide c...
Gara Gara Pautan Palsu Wanita Mahu Bayar Saman Rm50 Rugi Rm31 000

Gara Gara Pautan Palsu Wanita Mahu Bayar Saman Rm50 Rugi Rm31 000

papar berkaitan - pada 7/9/2023 - jumlah : 119 hits
Mangsa tidak sedar pautan itu palsu sebelum dimaklumkan bank terdapat tiga pindahan wang dibuat menerusi akaunnya kata polis PETALING JAYA Seorang wanita yang cuba menyelesaikan saman trafik berjumlah RM50 mengalami kerugian RM31 638 85 apa...
Declare Penang A Special Financial Zone Says Guan Eng

Declare Penang A Special Financial Zone Says Guan Eng

papar berkaitan - pada 13/9/2023 - jumlah : 152 hits
Bagan MP Lim Guan Eng says Penang has critical mass and a mature manufacturing industry for it to be made a special financial zone KUALA LUMPUR Penang should be made Malaysia s second special financial zone as it is the country s top manufa...
Kementerian Pppa Dalam 18 Bulan Terjadi 15 000 Lebih Kekerasan Terhadap Perempuan

Kementerian Pppa Dalam 18 Bulan Terjadi 15 000 Lebih Kekerasan Terhadap Perempuan

papar berkaitan - pada 5/9/2023 - jumlah : 137 hits
KPPPA dan JalaStoria mengajak jurnalis untuk ikut melakukan kampanye dan aktif dalam semua acara tersebut
30 000 Foreign Workers Needed To Work In 3 Sectors Says Sivakumar

30 000 Foreign Workers Needed To Work In 3 Sectors Says Sivakumar

papar berkaitan - pada 6/9/2023 - jumlah : 107 hits
V Sivakumar says the Cabinet will discuss the best mechanism to recruit workers for barber shops textile shops and goldsmith shops KLANG Three business sectors barber shops textile retailers and goldsmiths are experiencing a shortage of at ...
Viral Peredaran Uang Rp 100 000 Hasil Mutilasi Setiap Lembar Nomor Seri Beda

Viral Peredaran Uang Rp 100 000 Hasil Mutilasi Setiap Lembar Nomor Seri Beda

papar berkaitan - pada 7/9/2023 - jumlah : 163 hits
Satu bagian uang asli disambung dengan bagian uang lainnya yang diduga uang palsu
503 000 Oz Of Gold Deposit In Kelantan Owned By Singaporeans

503 000 Oz Of Gold Deposit In Kelantan Owned By Singaporeans

papar berkaitan - pada 8/9/2023 - jumlah : 153 hits
CNMC Goldmine Holdings Ltd which public listed company in Singapore currently has a gold mine in Kelantan Malaysia as well as an ore processing facility Its mining rights to the area which covers 10 square kilometres expire on April 7 2018 ...
Over 2 000 Dead In Morocco Quake Strange Animal Behaviour Noted

Over 2 000 Dead In Morocco Quake Strange Animal Behaviour Noted

papar berkaitan - pada 10/9/2023 - jumlah : 88 hits
A terrible earthquake has struck Morocco late Friday nite killing over 2 000 people The death toll is still rising Here is a short video Meantime animals have shown strange behaviour over the past few days Dog owners have seen their pets sc...
Duit Aku Hidup Aku Oleh Faiz Azmi

Malaysia The Sarawak Secession

Tarikh Dan Panduan Semakan Keputusan Spm 2023

Stress Management 6 Ways To Manage Stress

Pohon Tengkawang Tumbuhan Maskot Kalimantan Dengan Segudang Manfaat

Iron Filters For Well Water On A Budget Affordable Options That Work Your Comprehensive Guide Pen Spark

Your Guide To Using Paymaya For Online Casinos In Ph

Dispelling Myths Surrounding Methylfolate And Folic Acid5 Kumpulan Muzik Terkenal Dengan Suara Vokalis Yang Annoying

10 Drama Melayu Terbaru TV3 Best Mesti Tonton 2024 Juga Tersedia Online

5 Sisi Gelap Perangai Guru di Malaysia Yang Kita Takut Nak Perkatakan

Info Sinopsis Kutipan The Experts Filem Malaysia 2024

10 Fakta Biodata MK K Clique Pelakon Drama Berepisod Aku Bukan Ustazah TV3 Gandingan Erysha Emyra Yang Beristerikan Siti Hajaar Syeikh Nordin


Pas Lawatan Sosial Beg Diselongkar Kereta Sewa Dan Dormani Hotel

Lirik Lagu Tentang Rasa Astrid

15 Inspiring Mediterranean Home Office Interiors That Make Work A Breeze

Natural Baking By Oytt Design In Shenyang China

Layan Kuew Teow Tom Yam Kat Mara

Fahimi Suka Chord