Giant Malaysia Melancarkan Program Csr Sudah Makan Bagi Membantu Rakyat Malaysia Yang Memerlukan


Assalammualaikum semua! Pada 24 Ogos 2022, Giant Malaysia telah mengumumkan bahawa ia menyasarkan untuk menyediakan 500,000 sumbangan makanan dengan kerjasama The Lost Food Project (TLFP) menjelang akhir tahun depan

Kempen ini akan menerajui usaha Giant bagi menyediakan 500,000 Sumbangan kepada Keluarga Malaysia dan NGO dengan kerjasama The Lost Food Project. 

Ini dijangka akan tercapai dengan pelancaran Kempen "Have You Eaten?" atau 'Sudah Makan”', di mana peratusan daripada semua produk beras jenama Meadows yang dibeli, akan disalurkan untuk membeli beras bagi golongan yang memerlukan. 
GIANT MALAYSIA MELANCARKAN PROGRAM CSR “SUDAH MAKAN?” BAGI MEMBANTU RAKYAT MALAYSIA YANG MEMERLUKAN 
Bersama-sama dengan kempen ini, Giant Malaysia juga memberi sumbangan sebuah lori penghantaran Giant, kepada The Lost Food Project (TLFP), sebagai sebahagian daripada kerjasama berterusan mereka. 

Pelancaran itu disaksikan oleh Encik Quek Kia Ann, Pengarah Bahagian Komuniti, Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia di Pasaraya Giant Setapak. 
Kempen yang dinamakan "Have You Eaten?", sebuah frasa yang sering digunakan di Asia bagi menggambarkan kebimbangan dan keprihatinan, adalah salah satu usaha tanggungjawab sosial korporat GCH Retail untuk mengurangkan bebanan rakyat yang memerlukan dan meningkatkan sumbangan kepada sekuriti makanan di Malaysia. 

Encik Lee Yik Hun, Pengarah Pemasaran, SEA (Makanan) berkata: “Giant sedang berusaha untuk memberikan nilai dan kualiti terbaik untuk membantu pelanggan kami meningkatkan nilai mata wang mereka pada masa yang mencabar ini. Kami sedar bahawa semakin ramai dalam komuniti setempat yang mungkin tidak mampu untuk mendapatkan makanan walaupun sehari sekali, apatah lagi tiga kali sehari bagi menampung kehidupan seharian mereka.” 
“Oleh itu, selari dengan misi kami untuk menyediakan pelanggan apa yang mereka perlukan, kami juga perlu berusaha untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik dan kurang berkemampuan, lebih-lebih lagi pada masa yang mencabar ini.” 
“SUDAH MAKAN?”
Kempen 'Sudah Makan?' bertujuan untuk bekerjasama dengan pelanggan Giant, di mana bagi setiap 1 kg beras Meadows yang dijual, 10 sen akan disumbangkan kepada pembelian beras Meadows, pada harga kos. Sumbangan beras Meadows ini dianggarkan akan dapat memenuhi sebahagian besar daripada sasaran 500,000 hidangan makanan kepada penerima bantuan, di mana ia merupakan matlamat Giant dengan kerjasama TLFP. 
 
 
Kempen “Sudah Makan?" ini akan menyaksikan Giant turut bertumpu dan berusaha lebih gigih menderma makanan, terutamanya beras, bagi memenuhi permintaan yang paling banyak ketika pemberian sumbangan, kerana ia merupakan makanan ruji yang penting. 
Komitmen ini meliputi seluruh produk beras Meadows yang boleh dibeli di Giant, serta semua pasaraya di bawah GCH Retail yang turut menyokong pengembangan Program sumbangan makanan Giant, dengan kerjasama TLFP. 
GIANT FOOD RESCUE X TLFP 
Giant telah mula merintis dan bekerjasama dalam program Selamatkan Makanan dengan TLFP pada 2018, dengan hanya 12 cawangan yang mengambil bahagian. Kini dengan kerjasama yang lebih kukuh bersama TLFP, Giant bakal menambah bilangan pasaraya yang mengambil bahagian kepada 12 buah pasaraya Giant yang akan turut memberi sumbangan bagi kategori makanan Segar & Kering. 
Encik Lee Yik Hun, Pengarah Pemasaran, SEA (Makanan) berkata: “Penambahan ini adalah perlu kerana kini terdapat lebih banyak keluarga yang memerlukan bantuan, terutamanya pasca pandemik, di mana ianya telah menjejaskan lebih ramai orang dalam komuniti di sekeliling kami.” 
“Matlamat kami adalah untuk sentiasa menambahbaik serta mengembangkan program ini ke seluruh negara, walau bagaimanapun dua tahun kebelakangan ini sememangnya mencabar. 
Kami amat bersyukur kerana kini kami dapat meneruskan niat murni kami untuk mengembangkannya ke seluruh negara, dengan tujuan untuk memberikan bantuan kepada masyarakat di kawasan lain yang mempunyai operasi pasaraya Giant.” 
SUMBANGAN MAKANAN GIANT X TLFP
Pada pelancaran hari ini, Giant juga telah mengumumkan kerjasama baharunya dengan TLFP melalui pemberian lori penghantaran Giant, bersama dengan 4,000 kg makanan keperluan atau anggaran bersamaan dengan 11,430 hidangan makanan, kepada 200 buah keluarga yang terdiri daripada PPR Seri Semarak dan PPR Sg Bonus. 

Majlis serba ringkas tetapi penuh bermakna itu turut disaksikan oleh Encik Quek Kia Ann, Pengarah Bahagian Komuniti, Jabatan Kebajikan Masyarakat. Diantara barangan makanan yang sempat disumbangkan oleh Giant, terdiri daripada barangan keperluan seharian seperti Beras Meadows, Minyak Masak, Tepung, Gula, Kit Ujian Kendiri C-19 dan beberapa barangan runcit. Baucar tambahan bernilai RM100 turut disumbangkan kepada setiap keluarga, bagi membolehkan mereka membeli apa yang mereka perlukan. 

Beliau berkata, “Program kolaborasi seumpama ini amat baik bagi membantu masyarakat yang mengalami krisis kekurangan makanan. Jalinan kerjasama antara Giant bersama The Lost Food Project sewajarnya dijadikan contoh oleh syarikat-syarikat korporat yang lain bagi membantu golongan yang daif dan memerlukan supaya tiada siapa yang terpinggir selari dengan janji utama dan transformatif bagi Agenda 2030 untuk Matlamat Pembangunan Mampan (SDG),” ulas Encik Quek Kia Ann, Pengarah Bahagian Komuniti, Jabatan Kebajikan Masyarakat, ketika menyaksikan penyerahan lori penghantaran Giant kepada TLFP serta majlis penyerahan sumbangan makanan kepada wakil keluarga jemputan yang turut hadir. 
Sememangnya perubahan iklim merupakan salah satu cabaran terbesar pada generasi kini. Kesan buruknya semakin ketara daripada gelombang haba Eropah kepada banjir dan musim kemarau yang berulang di Malaysia. Kesannya terhadap tanaman, perikanan dan ternakan hanya dapat dibayangkan, yang mana ia mungkin dengan secara tidak langsung, boleh mengakibatkan peningkatan kelaparan. 
Gas rumah hijau (GHG) daripada industri makanan sahaja, menyumbang 34% daripada jumlah pelepasan yang telah mengakibatkan krisis iklim hari ini. 

“Kami merasa amat berbesar hati dapat bekerjasama dengan Giant bagi memberikan sebahagian daripada penyelesaian bagi pengurangan perubahan iklim. 
Tindakan untuk meminimumkan lebihan makanan di mana perlu dan mengelakkannya daripada berakhir di tapak pelupusan sampah, sebaliknya menjadikan ia sebagai pemberi harapan kepada keluarga yang kurang berkemampuan, dengan membantu memenuhi meja makan mereka dengan makanan,” jelas Zaiwiyah binti Saimon, Presiden The Lost Food Project. 
Dermaan makanan sahaja adalah tidak memadai, kerana terdapat juga keperluan untuk mengagihkannya dengan cepat, terutamanya barangan segar. Oleh itu, Giant mengambil satu lagi langkah untuk membantu menyelesaikan perkara ini dengan menderma sebuah lori penghantaran Giant. 

Lori ini bertujuan untuk mengumpul dan mengagih lebihan makanan, di kawasan sekitar pasaraya Giant di Lembah Klang. Lori ini dihiasi dengan penjenamaan kempen dengan terang. 
Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menimbulkan kesedaran tentang inisiatif ini, Giant juga telah mengubah penampilan semua kenderaan penghantarannya untuk memaparkan mesej kempen tersebut, sebagai jemputan dan galakkan kepada pelanggannya untuk turut serta dalam membantu memberi makanan kepada mereka yang kelaparan. 
Encik Lee menyimpulkan bahawa, “Kami ingin menggalakkan pelanggan kami dan orang ramai untuk menyertai kami dalam usaha membantu masyarakat yang memerlukan, serta menangani masalah kelaparan di Malaysia. 
Walaupun dengan hanya membeli sekilo beras, anda sudah boleh membuat satu perubahan. Lagipun, kami benar-benar percaya bahawa “If's The Little Things That Will Make a Giant Difference!”. 
MENGENAI GCH RETAIL (MALAYSIA) SDN BHD 
GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd., (GCH Retail) merupakan anak syarikat kepada DFI Retail Group, iaitu pengendali rangkaian pasar raya besar dan pasar raya Giant; TMC, Cold Storage, Mercato dan Giant Mini. 
Mengikuti trend pasaran terkini, GCH Retail akan terus memberikan pengalaman runcit moden dan memanfaatkan pelanggan Malaysia melalui pelbagai produk dan hasil, termasuk pilihan nilai berkualiti serta tawaran premium dan eksklusif. 
GIANT | FACEBOOK | INSTAGRAM

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.ruby.my/2022/08/giant-malaysia-melancarkan-program-csr.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Nak Ajak Semua Rakyat Malaysia Bersedekah Di Tempat Masing Dengan Niat Tanda Syukur Penyamun Sudah Masuk Penjara

Nak Ajak Semua Rakyat Malaysia Bersedekah Di Tempat Masing Dengan Niat Tanda Syukur Penyamun Sudah Masuk Penjara

papar berkaitan - pada 25/8/2022 - jumlah : 130 hits
Semoga keadilan penghakiman berterusan ke atas 40 lagi penyamun dan Malaysia terus maju dengan kepimpinan PM sekarang PRU nanti fikir semula Boleh kecam tetapi jangan kutuk Jangan Hina Jangan fitnah
Hiburan Lebih 50 Rakyat Malaysia Ada Minimum 1 Tanda Kulit Sensitif Kajian

Hiburan Lebih 50 Rakyat Malaysia Ada Minimum 1 Tanda Kulit Sensitif Kajian

papar berkaitan - pada 19/8/2022 - jumlah : 116 hits
Bagi kebanyakan kita yang tidak menghadapi sebarang masalah kulit mungkin menyangka kita mempunyai kulit normal Tapi pernahkah terfikir sebenarnya kita mungkin ada masalah kulit tanpa disedari Jenama nombor satu dalam penjagaan kulit dermat...
Aeon Perkenalkan Program Real Beauty Rancangan Realiti Menyokong Jenama Tempatan Malaysia

Aeon Perkenalkan Program Real Beauty Rancangan Realiti Menyokong Jenama Tempatan Malaysia

papar berkaitan - pada 25/8/2022 - jumlah : 197 hits
hai assalammualaikumAEON Perkenalkan Program Real Beauty Rancangan Realiti Menyokong Jenama Tempatan Masih ada yang beranggapan produk import itu jauh lebih berkualiti dan bagus daripada produk tempatan Sebenarnya produk tempatan pun tak ku...
Malu Nak Mengaku Rakyat Malaysia Nih

Malu Nak Mengaku Rakyat Malaysia Nih

papar berkaitan - pada 16/8/2022 - jumlah : 117 hits
Ada hikmahnya Singapura keluar dari Malaysia Ranking Indeks Persepsi Rasuah terkini Singapura tangga ke 4 MALAYSIA tangga ke 62 Tidak heranlah jika UMNO BN kembali berkuasa ranking Indeks Persepsi Rasuah Malaysia terus jatuh
Program Jualan Keluarga Malaysia 2022 Di Aeon Big Danau Kota

Program Jualan Keluarga Malaysia 2022 Di Aeon Big Danau Kota

papar berkaitan - pada 15/8/2022 - jumlah : 207 hits
Program Jualan Keluarga Malaysia di Aeon Big Danau Kota Assalamualaikum and holla gais korang pernah tak dengar tentang Program Jualan Keluarga Malaysia ni Qaseh sebelum ni pernah dengar tapi tak pernah berkesempatan untuk pergi tapi hari n...
Surat Terbuka Kepada Semua Rakyat Malaysia

Surat Terbuka Kepada Semua Rakyat Malaysia

papar berkaitan - pada 23/8/2022 - jumlah : 179 hits
TAN SRI LEE KIM YEWDunia sedang memerhatikan kita Malaysia Sila sedar terutamanya sokongan terhadap Najib Razak Ia tidaklah sehebat yang anda sangkakan penyokong Najib boleh dikira Percayalah wang tidak boleh membeli segalanya dan wang juga...
Polis Sahkan Rakyat Malaysia Terlibat Kes Proses Syabu Ditahan Di Indonesia

Polis Sahkan Rakyat Malaysia Terlibat Kes Proses Syabu Ditahan Di Indonesia

papar berkaitan - pada 16/8/2022 - jumlah : 146 hits
Polis sahkan rakyat Malaysia terlibat kes proses syabu ditahan di Indonesia nbsp Dikemas kini 2 jam yang lalu Diterbitkan pa
Terkini Portal Cadangan Bajet 2023 Kini Dibuka Kwsp Bersasar Menjadi Tumpuan Utama Rakyat Malaysia

Terkini Portal Cadangan Bajet 2023 Kini Dibuka Kwsp Bersasar Menjadi Tumpuan Utama Rakyat Malaysia

papar berkaitan - pada 26/8/2022 - jumlah : 198 hits
PETALING JAYA Kementerian Kewangan menjemput orang ramai berkongsi berpendapat dan idea dalam Portal Cadangan Bajet 2023 yang baru dilancar bagi membantu kerajaan dalam proses penyediaan bajet Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdu...
Penipuan Kerja Di Luar Negara 168 Rakyat Malaysia Terkandas

Penipuan Kerja Di Luar Negara 168 Rakyat Malaysia Terkandas

papar berkaitan - pada 19/8/2022 - jumlah : 247 hits
Penipuan kerja di luar negara 168 rakyat Malaysia terkandas Dikemas kini 33 minit yang lalu Diterbitkan pada 19 Aug 2022 6 5
8 Karakter Di Drama Korea Ini Bisa Jadi Contoh Bahwa Emansipasi Bukan Cuma Cita Cita Wanita Indonesia

Bersih Slams Hulu Selangor Funds Ahead Of Kuala Kubu Baharu Polls

Penyalahgunaan Kuasa Penyakauan Harta Rakyat Oleh Mahathir Wajib Didedahkan

Wee Barking Up The Wrong Tree

Zus Coffee Ice Green Tea Latte

Let S Be Reasonable Tun M Don T Call The Kettle Black

Isu Buang Beras Sardin Semuanya Sudah Rosak Busuk Bekas Ahli Parlimen Kuala Krau

7 Petunjuk Tentukan Kemenangan Prk Kuala Kubu BharuKisah Restoran Colonel Sanders Selain KFC Yang Tidak Boleh Dikembangkan

Info Dan Sinopsis Filem J2 J Retribution J2 J Retribusi Filem Malaysia 2021 Di Netflix Sekuel J Revolusi

Info Sinopsis Kutipan Sheriff Narko Integriti Filem Malaysia 2024

Info Dan Sinopsis Dough Doh Filem Malaysia 2023 Lakonan Syafiq Kyle Kini Di Netflix

Info Dan Sinopsis The Djinn s Curse Khong Khaek Filem Seram Thailand 2023 Kini Di Netflix Malaysia


Filem Reversi

Pucuk Manis Khasiat Dan Kesan Sampingan

Arief Apa Salahku Chord

8 Tanda Tanda Buasir Berdarah Mungkin Sebenarnya Kanser Usus

Afidivit Sokong Tahanan Rumah Najib Razak Ada Kesilapan

K Speed Strikes Again With A Menacing Honda Dax Caf Racer