Fam Didenda Fifa 7 Pemain Warisan Digantung Kemuka Dokumen Palsu
FAM Didenda FIFA, 7 Pemain Warisan Digantung Kemuka Dokumen Palsu
KUALA LUMPUR — Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) mengambil tindakan terhadap Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan tujuh warisan Harimau Malaya selepas didapati melanggar Artikel 22 Kod Tatatertib FIFA (FDC) berkaitan pemalsuan dan penipuan dokumen.
Menurut FIFA dalam satu kenyataan, FAM telah mengemukakan dokumen yang dipalsukan kelayakan pemain kepada FIFA untuk membolehkan pemain-pemain tersebut diturunkan dalam perlawanan rasmi.
Tujuh pemain terlibat adalah Facundo Tomás Garcés, Rodrigo Julián Holgado, João Vitor Brandão Figueiredo, Jon Irazábal Iraurgui dan Hector Alejandro Hevel Serrano.
Difahamkan, FIFA telah menerima aduan mengenai status kelayakan kesemua pemain itu yang turun mewakili Malaysia dalam aksi menentang Vietnam dalam pusingan ketiga kelayakan Piala Asia AFC Arab Saudi 2027 pada 10 Jun lalu.
Hasil siasatan yang dilakukan oleh Jawatankuasa Disiplin FIFA memutuskan untuk denda sebanyak CHF350,000 (RM1.8 juta) terhadap FAM.
Manakala setiap pemain pula dikenakan denda CHF2,000 (RM10,560) dan digantung daripada sebarang aktiviti bola sepak selama 12 bulan, berkuat kuasa serta-merta.
Sementara itu, FIFA dilapor telah merujuk status kelayakan tujuh pemain berkenaan untuk mewakili Malaysia kepada Tribunal Bolasepak FIFA bagi pertimbangan lanjut.
FAM dan para pemain telah dimaklumkan mengenai terma keputusan Jawatankuasa Disiplin FIFA hari ini
“Selaras dengan peruntukan berkaitan dalam FDC, mereka mempunyai tempoh sepuluh hari untuk mengemukakan rayuan, jika diminta dan akan diterbitkan di legal.fifa.com.
“Keputusan ini juga tertakluk kepada kemungkinan rayuan di hadapan Jawatankuasa Rayuan FIFA,” maklum kenyataan persatuan tersebut.
Sumber: FIFA
BACA: Tiga Tahun Tinggal Tanpa Ibu Bapa, Kisah Adik Alis Runtun Hati Ramai
BACA: Kisah Pelajar Yatim Piatu Daftar UUM Sendirian Buat Netizen Sebak
The post FAM Didenda FIFA, 7 Pemain Warisan Digantung Kemuka Dokumen Palsu appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/09/26/fam-didenda-fifa-7-pemain-warisan-digantung-kemuka-dokumen-palsu/