Faktor Pemakanan Adalah Punca Utama Jerawat Asyik Hinggap Di Muka


Faktor Pemakanan Adalah Punca Utama Jerawat Asyik ‘Hinggap’ Di Muka. Memang ada sesetengah orang mengalami masalah kulit dan cenderung ada masalah jerawat. Faktor-faktor lain menyebabkan jerawat antaranya termasuklah bakteria dah hormon. Namun menurut kajian yang dilaporkan menerusi healthline.com, diet seseorang turut menyumbang kepada masalah tersebut. Ini bermaksud, ada orang yang mudah naik jerawat akibat reaksi terhadap sesetengah makanan. Nak tahu apa jenis makanan tu? Jom tengok di bawah.

1. GULA PUTIH Menurut ahli dermatologi Marina Peredo, M.D. dalam Men’s Journal, gula putih mengandungi agen keradangan yang boleh memburukkan kondisi kulit, terutamanya mereka yang berkulit sensitif. Selain gula putih, karbohidrat berproses (refined carbohydrate) juga menaikkan kadar gula dengan cepat dan mudah menyebabkan jerawat.

2. MAKANAN BERLEMAK & BERGORENG Selain makanan tinggi gula dan tinggi karbohidrat berproses, seseorang yang cenderung mengalami masalah jerawat juga dinasihatkan agar mengelakkan makanan berlemak dan bergoreng. Ini kerana makanan seperti ini akan meningkatkan kandungan glukosa (gula) dalam darah daripada karbohidrat dan lemak. Elakkan makan roti canai malam-malam.

3. PRODUK TENUSU Walaupun susu mengandungi banyak kebaikan, terdapat kajian yang mengaitkannya dengan masalah jerawat terutamanya dalam usia remaja. Namun jika seseorang mengalami masalah kulit, anda mungkin perlu lebih berhati-hati kerana ia dipercayai mengaktifkan kelenjar sebum dan menyebabkan wajah seseorang cenderung menjadi lebih berminyak lalu menyebabkan jerawat.

4. MINUMAN BERKAFEIN & BERKARBONAT Minuman berkafein boleh mengganggu tidur anda di samping merembeskan hormon penyebab stres. Minuman berkarbonat pula mengandungi perlu dijauhi kerana bukan saja ia tidak sihat, malah kandungan gula yang tinggi akan menyebabkan kulit berminyak dan memburukkan keadaan kulit yang berjerawat.

5. MAKANAN DIPROSES & MAKANAN SEGERA Mana-mana makanan bukan dari sumber asli biasanya mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi selain turut diperasakan dengan pelbagai jenis bahan kimia dan pengawet. Jadi, jauhi makanan jenis ini walaupun ia sangat mudah dan senang dinikmati pada bila-bila masa.

6. MAKANAN PEDAS Orang Malaysia memang sinonim dengan makanan pedas. Sebenarnya makanan pedas boleh mengaktifkan kelenjar peluh dan menyebabkan muka kita cepat berminyak. Secara tak langsung, ia boleh menjadi masalah kepada kulit. Kalau suka makan pedas, kenalah rajin-rajin basuh muka bila berpeluh agar tidak mengundang bakteria dan mengelakkan pori tersumbat.

BANYAKKAN MINUM AIR & MAKAN BUAH-BUAHAN Kajian menunjukkan 6 jenis makanan di atas dapat memburukkan lagi keadaan kulit yang sedia bermasalah dan seterusnya menyebabkan pertumbuhan jerawat. Kajian juga menunjukkan pengambilan sesetengah makanan seperti teh hijau dan kunyit boleh mengurangkan masalah keradangan pada kulit. Oleh itu, banyakkan minum air kosong dan makanlah daripada sumber yang sihat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayuran. Ia bukan saja baik untuk kulit, tetapi juga untuk tubuh anda seluruhnya!
Sumber: Sirap Limau
Artikel Lain

Tanda Lelaki Tak Serius Dengan Anda! No. 3 Paling WIN Sekali! Ramai yang tertipu dengan lelaki yang tidak bertanggugjawab.

1. Sudah berpunya Elakkanlah jatuh cinta dengan suami atau teman lelaki orang. Banyak lagi lelaki bujang/ single di luar sana. Nanti anda yang makan hati berulam jantung. Lagipun kan tak elok merosakkan kebahagiaan orang lain.

2. Playboy Ini jenis lelaki yang tidak reti nak setia dengan satu perempuan sahaja. Kalau anda masih pilih untuk mempunyai hubungan dengan lelaki seperti ini, anda perlu bersedia juga menghadapi risiko yang dia akan bermain kayu tiga bila-bila masa sahaja.

3. Kaki pukul Alahai, jangan kerana cinta badan binasa ya ! Seorang lelaki yang baik tidak akan sesekali mengasari anda dan kalau sekali dia berani buat, percayalah perkara tersebut pasti berulang lagi.

4. Suka rendahkan perempuan Lelaki seperti ini jenis lelaki yang punya ego tak bertempat. Mereka juga jenis yang tak tahu menghargai pasangan mereka dan sentiasa merasakan diri mereka sahaja yang betul.

5. Kaki tipu Kejujuran adalah nilai yang penting untuk sebuah hubungan yang sihat. Kalau dah kerap sangat dia “kantoi” menipu, anda juga akan hilang hormat dan kepercayaan terhadap dia.
The post Faktor Pemakanan Adalah Punca Utama Jerawat Asyik ‘Hinggap’ Di Muka appeared first on .


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.apakes.com/faktor-pemakanan-adalah-punca-utama-jerawat-asyik-hinggap-di-muka/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jerawat Kenalpasti Punca Sebenar Wajah Di Tumbuhi Jerawat

Jerawat Kenalpasti Punca Sebenar Wajah Di Tumbuhi Jerawat

papar berkaitan - pada 26/11/2018 - jumlah : 28 hits
Biasanya apabila wajah di tumbuhi jerawat mesti di salahkan pada ketidakseimbangan hormon atau akibat tidak mencuci wajah dengan betul Ataupun salah memilih produk penjagaan wajah juga ada di perkatakan Namun ketahuilah kecantikan dan kesih...
Punca Utama Google Adsense Anda Kena Banned

Punca Utama Google Adsense Anda Kena Banned

papar berkaitan - pada 13/11/2018 - jumlah : 40 hits
Google Adsense adalah antara sumber pendapatan paling utama dan popular bagi blogger dan pemilik website Ini kerana ia sangat mudah diaplikasi iaitu dengan hanya install code adsense set and forget Iklan google atau google ads akan dipapar ...
Jerawat Penuh Di Muka Masa Hamil Jom Kecutkan Jerawat Cara Selamat

Jerawat Penuh Di Muka Masa Hamil Jom Kecutkan Jerawat Cara Selamat

papar berkaitan - pada 16/11/2018 - jumlah : 53 hits
Kebanyakan produk bagi masalah jerawat dipasaran boleh membahayakan ibu hamil dan bayi dalam kandungan Saya kongsikan cara untuk atasi masalah jerawat semasa hamil yang semulajadi dan selamat tapi berkesan
Jerawat Bernanah Penuh Di Muka Tanda Badan Banyak Toksin

Jerawat Bernanah Penuh Di Muka Tanda Badan Banyak Toksin

papar berkaitan - pada 24/11/2018 - jumlah : 50 hits
erawat bernanah penuh di muka memang boleh menyebabkan stress dan rasa rendah diri Kalau jerawat tu tumbuh sesekali masa bulan mengambang ok la lagi kan Masalahnya jerawat bernanah tu penuh dan bertambah sepanjang masa Tak sempat kecut lagi...
Muka Penipu

Muka Penipu

papar berkaitan - pada 11/11/2018 - jumlah : 36 hits
Kalau asal usul PENIPU berlakon macam malaikat pun kalau MUKA dah PENIPU memang tah leh elak mudah dikenali Bila ditanya lain ditanya lain jawabnya atas nama demokrasi reformasi Tak cukup setakat itu bini dikerah jadi abdi lawat kawasan Seb...
Konektivitas Digital Harus Jadi Agenda Utama Indonesia 5 Tahun Kedepan

Konektivitas Digital Harus Jadi Agenda Utama Indonesia 5 Tahun Kedepan

papar berkaitan - pada 21/11/2018 - jumlah : 18 hits
Founder Forum Ekonomi Indonesia Shoeb Kagda menilai kemajuan teknologi informasi jika digunakan dengan benar dapat membuat sektor industri meraup untung ganda Ini berarti bahwa pendapatan dapat tumbuh karena efisiensi berkat teknologi yang ...
Dettol Profresh Gel Mandian Pilihan Utama Kami Sekeluarga

Dettol Profresh Gel Mandian Pilihan Utama Kami Sekeluarga

papar berkaitan - pada 20/11/2018 - jumlah : 43 hits
Assalamualaikum Hai Kat rumah mertua ni kan masing masing ada favourite sendiri untuk sabun mandian tau Jadi ada bermacam jenis dan jenama mandian la yang berkampung dalam bilik mandi tu Tapi macam mana sekalipun si Dettol selalu mengunggul...
Studi Merokok Jadi Salah Satu Penyebab Kematian Utama Pada 2017

Studi Merokok Jadi Salah Satu Penyebab Kematian Utama Pada 2017

papar berkaitan - pada 19/11/2018 - jumlah : 18 hits
Hal yang menyebabkan kematian paling tinggi di seantero planet bumi bukanlah senjatam atau hiu atau bahkan kecelakaan lalu lintas Dari serangkaian data yang diterbitkan jurnal sains The Lancet ada empat penyebab kematian paling banyak seben...

Ummi Nazeera Malu Bila Lihat Penyokong Harimau Malaya Buat Sesuatu Yang Memalukan

Datuk Awie Mengaku Diuji Ketika Dan Selepas Menunaikan Umrah

Terkini Lihat Apa Terjadi Bila Najib Keluar Mahkamah Najib Tak Mahu Buat Sidang Media

Tmj Sedih Bila Ada Yang Cuba Ambil Kesempatan Diatas Kesusahan Orang Lain Ini Yang Apa Tmj Bagitahu

Tabung Haji Dibawah Bnm Ini Pandangan Ustaz Zaharuddin

Kisah Kejayaan Staf Mcdonald S Patut Dijadikan Pengajaran Dan Iktibar

Provokasi Singapura Mat Sabu Jangan Membisu

Roasted Tomato White Cheddar Mac And Cheese



The Residence Tiket Penerbangan Paling Mahal Di Dunia

Ini Sebab Mengapa Tiada Signal Telefon Dalam Lif

Kisah Komuniti Burakumin Masyarakat Kasta Rendah Jepun

Benarkah Orang Jepun Berasal Dari Keturunan Cina

7 Eksperimen Sains Paling Pelik Dan Menakutkan Pernah Dilakukan


Bagaimana Untuk Mendidik Anak Anak Berbuat Baik Terhadap Orang Lain

Pak John Steamboat Ioi Putrajaya Lebih Luas Selesa Dan Lebih Banyak Variasi Makanan

Tips Dan Tutor Filemail Com Hantar Fail Bersaiz Hingga 50gb Melalui Emel

Minum Kopi Sebagai Terapi Minda Atau Kerana Ketagih

Order Makanan Di Hujung Jari Dengan Food Valet

Umno Semakin Cemas