Dua Wanita Rugi Rm565 200 Dalam Penipuan Online
KUANTAN: Dua wanita di Pahang mengalami kerugian besar berjumlah RM565,200 akibat terpedaya dengan skim pelaburan dan penipuan dalam talian.
Ketua Polis negeri, Datuk Seri Yahaya Othman, menceritakan kes pertama yang melibatkan seorang doktor berusia 44 tahun. Dia kerugian RM433,700 selepas terjerat dengan iklan pelaburan bitcoin yang dilihat di Telegram sekitar bulan Julai tahun lepas.
“Mangsa diarah untuk klik pautan yang membawa dia ke aplikasi WhatsApp dengan pengurus pelaburan, yang menawarkan pelbagai pakej pelaburan dari RM500 hingga RM5,000,” ujarnya.
Doktor tersebut memilih pakej asas serendah RM500 yang kononnya menjanjikan keuntungan RM15,000 dalam tiga jam. Selama tempoh pelaburan itu, dia tanpa sedar telah melakukan 22 transaksi ke 16 akaun berbeza, menjumlahkan RM433,700.
Bagaimanapun, setelah menunggu duitnya pulang, dia menyedari tidak ada sebarang pulangan dan rasa tertipu lantas membuat laporan polis.
Dalam insiden kedua, seorang ahli perniagaan berusia 61 tahun ditipu RM131,500 selepas menerima panggilan daripada seorang yang menyamar sebagai staf Tenaga Nasional Berhad (TNB). Suspek mendakwa kononya mangsa terlibat dalam kes kecurian elektrik di rumahnya pada bulan Januari lepas.
“Suspek menggunakan taktik psikologi dengan menakut-nakutkan warga emas itu, mendakwa dia terlibat dalam aktiviti wang haram dan mengalihkan panggilan ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuantan, seakan-akan untuk bercakap dengan pegawai polis,” jelasnya.
Tidak mengambil masa yang lama, mangsa diarahkan untuk memindahkan wang ke satu akaun yang diberikan, dan dia akhirnya melakukan 26 transaksi, menghabiskan keseluruhan RM131,500, termasuk simpanan peribadi dan duit KWSP.
“Mangsa hanya sedar ditipu selepas mendapatkan panggilan lanjutan untuk memasukkan wang lagi. Oleh itu, pihak polis ingin menasihati orang ramai untuk sentiasa menyemak kesahihan sebelum membuat pelaburan dalam talian bagi mengelak menjadi mangsa penipuan,” tegas Yahaya.
Source link
The post Dua Wanita Rugi RM565,200 Dalam Penipuan Online appeared first on Edisi Viral Plus.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://plus.edisiviral.com/dua-wanita-rugi-rm565200-dalam-penipuan-online/