Dr Kongsi Cara Hilangkan Tangan Rasa Pijar Selepas Guna Cili Mudah Berkesan


Selepas memotong atau menumbuk cili, kebanyakan ibu-ibu akan terasa pijar dan pedih di tangan. Itu adalah normal tetapi jika ia berterusan sehingga beberapa jam atau seharian, agak menganggu untuk melakukan rutin harian lain.
Ada macam-macam petua yang dikongsikan oleh orang dulu-dulu. Kadang ada yang berkesan, ada yang mengambil masa lama juga. Jadi untuk membantu ibu-ibu mengurangkan rasa pijar, tip dikongsikan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan boleh dicuba.

“Doktor, tangan saya pijar! Macam mana nak hilangkan? Seksa, doktor!”
Kadang-kadang, ada pesakit datang ke klinik sebab tangan dia pijar selepas dia menyambal. Kesilapan utama yang dilakukan oleh ramai orang adalah, mencuci dengan air sahaja.

Tangan kita pijar selepas pegang cili adalah kerana cili mengandungi capsaicin. Sebatian ini, akan merangsang reseptor deria sakit. Kalau kena kulit, kita rasa pijar, kalau kena lidah, kita rasa pedas.
Capsaicin ni, ia tak larut air. Kalau kita cuci tangan dengan air sahaja, capsaicin ni sukar nak tanggal dari kulit kita. Capsaicin ni larut dalam minyak/lemak. Oleh itu, kita gunakan:
1. SUSU: susu berlemak dan mengandungi sejenis protin dipanggil casein. Ia akan memutuskan ikatan antara capsaicin dengan reseptor di kulit. Selepas cuci dengan susu, bilas dengan air sabun.

2. MINYAK: jika nak cuci tangan guna susu, rasa macam membazir pula. Jadi kita boleh gunakan minyak. Minyak akan mencairkan capsaicin. Selepas itu perlu juga bilas dengan air sabun.
3. CUKA: capsaicin bersifat alkali, jadi secara teori bahan berasid boleh meneutralkan atau melemahkan kesannya. Boleh juga gunakan air asam, perahan limau, atau sos tomato.

4. ALKOHOL: capsaicin juga boleh dilarutkan dengan alkohol. Jadi boleh gunakan pensanitasi tangan berasaskan alkohol untuk mencuci tangan yang pijar. Kena gunakan banyak.
5. LOSYEN: gunakan losyen berasaskan minyak untuk melarutkan capsaicin, kemudian disusuli dengan bilasan air sabun untuk buang losyen yang telah dicemari capsaicin tadi.
Selain mencuci gunakan bahan-bahan tertentu, capsaicin juga boleh ditanggalkan menggunakan geseran. Maknanya kena gosok tangan dengan tuala, berus, garam atau hampas kelapa.
Semoga bermanfaat!
Kredit: Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
The post Dr Kongsi Cara Hilangkan Tangan Rasa Pijar Selepas Guna Cili. Mudah & Berkesan! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/dr-kongsi-cara-hilangkan-tangan-rasa-pijar-selepas-guna-cili-mudah-berkesan/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Hilangkan Ketumbit Mata Guna Cili

Cara Hilangkan Ketumbit Mata Guna Cili

papar berkaitan - pada 25/1/2022 - jumlah : 134 hits
Cara Hilangkan Ketumbit Mata Guna Cili Nampak macam menakutkan guna cili nak letak kat mata kan Tapi itu petua yang paling mudah dan berkesan pada umi Masa mula mula keluar benjolan kecil dibawah alis mata tu umi dah rasa sangat tak selesa ...
Selepas Kongsi Hidapi Kanser Thyroid Park Sodam Sapa Peminat Dengan Surat Tulisan Tangan

Selepas Kongsi Hidapi Kanser Thyroid Park Sodam Sapa Peminat Dengan Surat Tulisan Tangan

papar berkaitan - pada 5/1/2022 - jumlah : 87 hits
Park So dam menulis surat buat peminatnya ARTIKEL BERKAITAN Pada Disember lepas dimaklumkan bahawa Park So dam telah selesai menjalani pembedahan yang disebakan kanser thyroid Seterusnya pada 4 Januari Park So dam telah memuat naik foto sur...
Cara Mudah Buat Cili Jeruk Tanpa Masak Potong Gaul Siap

Cara Mudah Buat Cili Jeruk Tanpa Masak Potong Gaul Siap

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 102 hits
Kalau makan mi nasi atau kuey teow goreng memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk ni Ada cara yang mudah dan cepat untuk buat cili jeruk tanpa masak Cara yang dikongsikan saudari Aisyah Humaira ini hanyalah potong dan gaul dah siap ...
Atasi Kulit Wajah Kering Kusam 6 Cara Yang Patut Hijabi Cuba Mudah Berkesan

Atasi Kulit Wajah Kering Kusam 6 Cara Yang Patut Hijabi Cuba Mudah Berkesan

papar berkaitan - pada 23/1/2022 - jumlah : 124 hits
Kult wajah yang kenyal dengan tekstur lembut lembab dan sihat menjadi dambaan semua orang Kulit wajah kering dan tampak bersisik serta kusam akan mengganggu penampilan dan rasa keyakinan diri
Cara Mudah Bagi Ibu Hamil Untuk Hilangkan Masalah Morning Sickness

Cara Mudah Bagi Ibu Hamil Untuk Hilangkan Masalah Morning Sickness

papar berkaitan - pada 18/1/2022 - jumlah : 114 hits
Morning sickness adalah perkara biasa yang dialami oleh ibu hamil Ia biasanya dicirikan oleh rasa mual dan muntah pada waktu pagi dan merupakan salah satu simptom kehamilan yang biasa Morning sickness biasanya dialami sehingga usia kandunga...
Rupanya Guna Arang Je Boleh Hilangkan Bau Najis Kucing Berkesan

Rupanya Guna Arang Je Boleh Hilangkan Bau Najis Kucing Berkesan

papar berkaitan - pada 21/1/2022 - jumlah : 132 hits
Busuknya bau najis kucing ni Hari hari cuci dah Hmm Bagi anda yang memelihara kucing situasi di atas pasti sering dialami kan Bau najis kucing sememangnya boleh menggangu persekitaran dan juga mental Lagi memalukan jika tetamu hadir ke ruma...
Cara Masak Bakso Mudah Tapi Sedap Sup Ringkas Siap Sambal Cili Power

Cara Masak Bakso Mudah Tapi Sedap Sup Ringkas Siap Sambal Cili Power

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 94 hits
Hidangan seperti bihun mungkin sudah terbiasa bagi anak anak kita Apa kata kali ini kita cuba kelainan dengan menghidangkan bakso pula untuk anak anak Resipi bakso simple tapi sedap menyengat perkongsian Nor Asiah ini mama wajib cuba Sedap ...
Layur Daun Sireh Letak Atas Dada Petua Mudah Hilangkan Kahak Hingus Bayi

Layur Daun Sireh Letak Atas Dada Petua Mudah Hilangkan Kahak Hingus Bayi

papar berkaitan - pada 8/1/2022 - jumlah : 108 hits
Batuk dan selesema antara yang paling mudah dijangkiti bayi dan kanak kanak Keadaan ini normal jika anak masih aktif dan menyusu seperti biasa Namun jika keadaan anak nampak tidak aktif ibu bapa perlu segera bawa ke klinik atau hospital Bag...
Importance Of Having A Domain

Hiburan Dari Jauh Dah Jerit Tutup Kedai Cuci Kereta Di Jb Didakwa Pilih Kasih Hanya Terima Pelanggan Singapura

The Original Gangster Filem Aksi Termahal Pertama Syamsul Yusof Di Bawah Produksi Sendiri

Lama Tamat Young Lady Gentleman Duduk Tinggi Dalam Ranking Populariti Netflix Global Kini

Cek 4 Hal Tentang Investasi Yang Bikin Kamu Nggak Perlu Worry Soal Inflasi

Stadium Utama Piala Dunia 2022 Al Janoub Qatar Tercanggih

Prejudicial To Use Rosmah S Case To Acquit Zahid Says Lawyer

Apa Itu Plagiarisme Dan Bagaimana Cara Menghindarinya Dalam Blogging



5 Kesilapan Terbesar Ibu Bapa Zaman Moden Membesarkan Anak

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Tiada Maaf Buatmu Slot Megadrama Astro Ria

Biodata Penyanyi Jaclyn Victor Peserta Gegar Vaganza 2022 Musim 9 GV9

10 Lagu Terbaik Ciptaan Allahyarham Bob Lokman

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 2022 GV9 Minggu 3


The Colours Of Life Bengkel Teknik Penjagaan Alat Muzik Tradisional

Judge In Zahid S Case Right To Use Rosmah Verdict Says Sri Ram

Wanita Berjubah Niqab Diselamatkan Orang Ramai

Pulut Berhias Cantik Untuk Majlis Akad Nikah Kak Long

Sam Smith Unholy Chord

Remaja Maut Dipanah Petir Ketika Berdua Duaan Dengan Kekasihnya Dalam Khemah