Dr Izzar Pesan Garam Semulajadi Dalam Susu Cukup Tak Perlu Risau Makanan Anak Tawar


Ramai ibu bapa tertanya-tanya tentang penambahan garam ke dalam makanan bayi. Kebanyakannya beranggapan menambah rasa dalam makanan bayi boleh bagi rasa sedap dengan harapan anak berselera makan.
Sebenarnya jika diikutkan tak perlu pun menambah garam atau gula kerana dalam tempoh usia setahun buah pinggang anak sedang dalam proses untuk berfungsi dengan baik.
View this post on Instagram
TAMBAH GULA DAN GARAM DALAM MAKANAN BABY . Bila baby dah start boleh makan (weaning) pada umur 6 bulan, parents / anasir luar mesti ada cakap ‘tambahlah garam/gula dalam makanan baby tu, kesian makan takde rasa’ .Hmm.Bolehkah kita tambah gula / garam dalam makanan baby? . Sebenarnya baby dah mendapat garam semulajadi yang secukupnya daripada susu ibu. Kalau beri susu formula pun cukup juga. So kalau kita tambah lagi garam dalam makanan baby, ia akan memudaratkan baby sebab buah pinggang baby tak cukup matang lagi nak memproses garam berlebihan di dalam darahnya. Kang kecil2 dah rosak buah pinggang. Kesian anak. . Untuk gula pula, bakpo nak tambah gula atau kasi makanan/minuman manis kat baby? Orang dewasa pun tak patut mengambil makanan/minuman bergula, apatah lagi baby. Nanti obese pulak baby. N kalau baby ada gigi, nanti senang nak mereput gigi dia (tooth decay). . Yang paling merisaukan kalau baby dah didedahkan dengan makanan manis/masin dari kecil, ia akan membentuk taste preference baby iaitu dia akan suka makan manis/masin je. Yang lain taknak. Kesan jangka masa panjang ialah dia akan membesar dengan risiko tinggi untuk mendapat penyakit darah tinggi, penyakit jantung, obesity atau diabetes. Pilihlah mana2. . So ibu bapa , elakkan tambah garam dan gula dalam makanan baby. Kita orang dewasa pun tak digalakkan makan garam n gula berlebihan. Kalau boleh, makanan baby tu beli yang memang khas untuk baby. Bukannya beri baby makanan orang dewasa sebab kandungan garam/gula tak sesuai langsung untuk baby. Jagalah amanah anda dengan baik dan bertanggungjawab. #drizzarshares
A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar) on Aug 6, 2019 at 7:59pm PDT

Perkongsian dari Dr Izzar Anwari mengenai tambah gula dan garam dalam makanan bayi boleh dijadikan panduan semua ibu bapa.
Bila baby dah start boleh makan (weaning) pada umur 6 bulan, parents / anasir luar mesti ada cakap ‘tambahlah garam/gula dalam makanan baby tu, kesian makan takde rasa’ .Hmm. Bolehkah kita tambah gula / garam dalam makanan baby?
Sebenarnya baby dah mendapat garam semulajadi yang secukupnya daripada susu ibu. Kalau beri susu formula pun cukup juga. So kalau kita tambah lagi garam dalam makanan baby, ia akan memudaratkan baby sebab buah pinggang baby tak cukup matang lagi nak memproses garam berlebihan di dalam darahnya. Kang kecil2 dah rosak buah pinggang. Kesian anak.Untuk gula pula, kenapa nak tambah gula atau kasi makanan/minuman manis kat baby? Orang dewasa pun tak patut mengambil makanan/minuman bergula, apatah lagi baby. Nanti obese pulak baby. N kalau baby ada gigi, nanti senang nak mereput gigi dia (tooth decay).
Yang paling merisaukan kalau baby dah didedahkan dengan makanan manis/masin dari kecil, ia akan membentuk taste preference baby iaitu dia akan suka makan manis/masin je. Yang lain tak nak. Kesan jangka masa panjang ialah dia akan membesar dengan risiko tinggi untuk mendapat penyakit darah tinggi, penyakit jantung, obesity atau diabetes. Pilihlah mana2.So ibu bapa, elakkan tambah garam dan gula dalam makanan baby. Kita orang dewasa pun tak digalakkan makan garam n gula berlebihan. Kalau boleh, makanan baby tu beli yang memang khas untuk baby. Bukannya beri baby makanan orang dewasa sebab kandungan garam/gula tak sesuai langsung untuk baby. Jagalah amanah anda dengan baik dan bertanggungjawab.
Sumber: Dr Izzar Anwari
The post Dr Izzar Pesan Garam Semulajadi Dalam Susu Cukup. Tak Perlu Risau Makanan Anak Tawar appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/dr-izzar-pesan-garam-semulajadi-dalam-susu-cukup-tak-perlu-risau-makanan-anak-tawar/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Gigi Susu Cepat Rosak Beri Kesan Untuk Anak Bercakap Dan Kunyah Makanan

Gigi Susu Cepat Rosak Beri Kesan Untuk Anak Bercakap Dan Kunyah Makanan

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 354 hits
Penjagaan gigi susu tidak boleh dipandang ringan dan perlu dititikberatkan oleh ibu bapa dan anak itu sendiri Ia adalah asas kepada kesihatan mulut dan gigi kekal sebaik kanak kanak menginjak ke usia remaja dan memasuki alam dewasa Sekirany...
Anak Tolak Makanan Bertekstur Kasar Nak Yang Halus Lembut Je Oral Over Sensitive Mama Kena Tahu

Anak Tolak Makanan Bertekstur Kasar Nak Yang Halus Lembut Je Oral Over Sensitive Mama Kena Tahu

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 355 hits
Perasaan tak ada daripada anak anak kita yang tidak makan makanan jenis lembut dan lembik seperti bubur Mereka hanya sukakan bubur jenis kasar tanpa di kisar Itu mungkin biasa tetapi bagaimana pula anak yang menolak makanan berstuktur kasar...
Hadkan Kongsi Gambar Anak Di Media Sosial Risau Ada Yang Ambil Kesempatan

Hadkan Kongsi Gambar Anak Di Media Sosial Risau Ada Yang Ambil Kesempatan

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 340 hits
Tak salah kita kongsikan gambar anak di media sosial cuma haruslah kena pada caranya Jangan main sebarangan kongsikan semua gambar anak semata mata untuk simpanan mereka apabila besar kelak Mak ayah kenalah tapis dan nilaikan dahulu Bukan a...
Seminar Penyusuan Membesarkan Anak Hebat Dengan Susu Ibu Tanda Sokongan Padu

Seminar Penyusuan Membesarkan Anak Hebat Dengan Susu Ibu Tanda Sokongan Padu

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 592 hits
Bersempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia Majalah Pa Ma tidak terkecuali menyokong kempen ini Namun istimewanya minggu hebat ini yang berlangsung dari 1 Ogos hingga 7 Ogos ini diraikan Pa Ma dengan penuh gilang gemilang bersempena Pa Ma Baby ...
Netizen Judge Ibu Bagi Anak Minum Susu Pekat Tapi Kena Kecam Balik

Netizen Judge Ibu Bagi Anak Minum Susu Pekat Tapi Kena Kecam Balik

papar berkaitan - pada 6/8/2019 - jumlah : 1016 hits
Siapalah kita untuk judge kehidupan orang lain especially kalau tak tahu apa yang mereka lalui atau kesusahan yang ditanggung Tapi seorang netizen telah mendapat kecaman selepas dia kongsi pasal nasib malang seorang ibu Melalui yang makin v...
Nak Naikkan Berat Anak Cuba Teknik Goreng 2 Kali Makanan Tinggi B12 Tingkatkan Selera

Nak Naikkan Berat Anak Cuba Teknik Goreng 2 Kali Makanan Tinggi B12 Tingkatkan Selera

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 335 hits
Apabila bayi kita disahkan underweight atau berat badan di bawah paras yang normal pada carta pertumbuhan kita tentu akan berusaha menaikkan berat badannya Ikuti 7 tip daripada pegawai dietetik ini Amar berumur 12 bulan tetapi berat badanny...
Jaga Rahim Sejak Anak Kecil 3 Makanan Ini Yang Disarankan Dato Dr Hamid Arshat

Jaga Rahim Sejak Anak Kecil 3 Makanan Ini Yang Disarankan Dato Dr Hamid Arshat

papar berkaitan - pada 2/8/2019 - jumlah : 352 hits
Sebagai wanita kita sebenarnya perlu mengamalkan penjagaan kesihatan dalaman daripada awal lagi dan wajib mengamalkan penjagaan awal ini kepada anak anak perempuan walaupun mereka masih kecil Begitu juga yang disarankan oleh Dato Dr Hamid A...
Salah Cuci Botol Susu Punca Anak Selalu Jatuh Sakit Bawah 12 Bulan Wajib Steril

Salah Cuci Botol Susu Punca Anak Selalu Jatuh Sakit Bawah 12 Bulan Wajib Steril

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 291 hits
Tidak mencuci mensterilkan peralatan makan minum anak pemerahan susu ibu dengan betul boleh jadi punca bayi selalu jatuh sakit Mama papa tolong jangan skip langkah ini ia sangat mustahak Tata cara mencuci memainkan peranan penting dalam tah...
Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak Kanak

Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak Kanak

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 303 hits
Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak kanak l Assalamualaikum Tahu tak korang yang sistem imun adalah salah satu fungsi tubuh yang sangat penting untuk anak anak Tanpa sistem imun kita akan mudah diserang penyakit yang...
Aslam Tak Mampu Poligami Abby Terkejut Perubahan Marissa

Restu Untuk Mila

Intineri Sehari Di Melaka 2024

Komisi Iii Puji Keputusan Polri Jadi Yang Pertama Rekrut Kelompok Disabilitas

Tether The Most Successful Company You Ve Never Heard Of

Malaysia Di Kelayakan Piala Dunia 2026 Piala Asia 2027

Super Tracker A Custom Sportster 1200 With Supermoto Steeze

Farewell Goodies



Memahami Beza Hispanic Mestizo Spanish Latino dan Chicano

Resepi Agar Agar Sirap Paling Simple Sedap Bila Dimakan Sejuk Sejuk

Biodata Zafir Karipap Personaliti TikTok Yang Kahwini Diyana Arefin

5 Faedah Utama Matawang Ringgit Lebih Murah Berbanding US Dollar

Biodata Penyanyi Roxy Ixzy Juara Peserta Bintang RTM 2024


Restoran Vip Di Jakarta

Buasir Otak Tv Setiap Kali Beli Goreng Pisang 3 Ringgit

Happy Birthday Syahim

Engineering Excellence Exploring The Innovation Behind Camso Track Systems

Size Matters Navigating Bully Sticks Varieties For Your Pup S Happiness

2 Individu Terbakar Polis Siasat Kes Sebagai Cubaan Bunuh