Dominasi Bn Di Johor Melaka Akan Berkurang Jika Serah Kerusi
Penganalisis berkata serah kerusi akan mengurangkan dominasi BN ketika beberapa pihak desak pembahagian sama rata.
Penganalisis percaya BN akan sukar melepaskan kerusi di Johor dan Melaka kepada PH.PETALING JAYA: Dominasi Barisan Nasional di Johor dan Melaka akan berkurangan jika menyerahkan kerusi kepada Pakatan Harapan, kata penganalisis ketika beberapa pihak mendesak pembahagian sama rata
Malah, Chin Yee Mun dari Universiti Tunku Abdul Rahman percaya, situasi itu akan menyebabkan BN sukar melepaskan kerusi di Johor dan Melaka kepada PH.
“Sekiranya diadakan secara serentak, mungkin perbincangan berdasarkan cara tukar ganti kerusi di negeri-negeri dikuasai PH boleh dilakukan dan ini membolehkan BN Johor dan juga di Melaka untuk mempertimbang untuk memberikan sesetengah kerusi kepada PH.
“Tetapi keadaan tidak sedemikian dan langkah wajar BN di kedua-dua negeri ialah mengekalkan kerusi yang pernah ditandingi mereka,” katanya kepada FMT.
Dalam situasi itu, menurut Chin, BN dan PH masih boleh menuruti formula PRN lalu yang menyaksikan pertandingan terbuka di negeri berkenaan.
Katanya, langkah sedemikian tidak akan membuatkan BN tersepit di Johor dan Melaka, manakala PH boleh tidak endah desakan BN apabila PRN diadakan di Selangor dan Pulau Pinang.
Pertikaian kerusi di Melaka timbul selepas sembilan cawangan DAP Melaka meluluskan strategi yang membahagikan kerusi sama rata antara PH dan BN.
Di Johor, Naib Pengerusi Amanah Negeri, Zuhan Zain, berkata PH sedang mempertimbangkan senario di mana ia bekerjasama bersama BN dalam berhadapan PRN, namun katanya hal itu memerlukan komitmen PH Johor untuk bawa ‘agenda pembahagian kerusi sama rata’.
Felo Majlis Profesor Negara, Azmi Hassan, percaya BN tidak akan serah kerusi secara sama rata di Johor dan Melaka, berpandukan semangat mempertahankan kerusi dimenangi pada PRN lalu.
Beliau mengingatkan bahawa BN beri laluan kepada Amanah mempertahankan Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram pada pilihan raya lalu.
Beliau bagaimanapun percaya rundingan boleh dilakukan berdasarkan peluang boleh menang sesebuah kerusi, bergantung pada perbezaan undi.
“Jika PH tewas sedikit dan BN banyak tewas maka itu dikatakan beri peluang kepada PH bertanding,” katanya.
PH dan pembangkang merupakan minoriti di Johor dan Melaka. Di Melaka, BN menduduki 20 kerusi manakala PH lima kerusi, berdepan tiga pembangkang. Di Johor, 40 kerusi di tangan BN berbanding 12 milik PH, berdepan tiga pembangkang. - FMT
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com/2025/05/dominasi-bn-di-johor-melaka-akan.html