Doa Majlis Hari Raya Sekolah




Masih lagi meriah dengan majlis hari raya di sana sini, tak kira majlis open house dirumah, pejabat, sekolah dll mesti ada yang ditugas baca doa, kan?


Termasuk la saya hehehe..Esok kena baca doa untuk majlis ramah tamah aidilfitri untuk sekolah lagi. 
Sekolah tempat saya bertugas menyambut 2 perayaan selaligus. Gawai + raya kerana perayaan ini berdekatan tahun ni. Tambah extra sambutan hari guru juga sebab hari guru haritu jatuh dalam bulan puasa

Jadi saya nak kongsi doa yang sesuai untuk majlis ramah tamah hari raya. Boleh disesuaikan dengan majlis lain juga seperti doa untuk majlis akhir tahun, doa hari guru, doa majlis perpisahan, doa selamat dan lain-lain cuma tukar tajuknya saja. Saya pilih 2 doa. Anda boleh pilih ikut kesesuaian

Doa 1:
بِسْمِ اللهِ اْلرَّحْمٰنِ اْلرَّحِيْم
الحمد لله ربّ العالمين والصلاة والسّلام على سَيِّدِنَا محمدٍ وَعَلَى ﺁلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ
رَبَّنا ﺇنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِيْ لِلاِيْمَانِ أَنْ ﺁمِنُوْا بِرَبِّكُمْ فَامَنَّا. رَبَّنَا فَاغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَكَفِّرْعَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ اْلأَبْرَارِ. رَبَّنَا وَﺁتِنَا مَا وَعَدْتَنَا على رُسُلِكَ وَلاَ تُخْزِنَا يَوْمَ اْلقِيَامَةِ ﺇنَّكَ لاَ تُخْلِفُ اْلمِيْعَادِ
اللهمّ يا رحمن، يا عزيز، يا غفّار
Pada bulan syawal yang mulia ini, kami berhimpun untuk meraikan majlis Hari Raya Aidilfitri, yang disebut sebagai hari kemenangan bagi ummat Islam yang telah berjaya menghadapi segala cubaan dan dugaan melawan kehendak nafsu dengan keimanan, ketabahan dan kesabaran sepanjang Ramadan yang telah lalu

Dihari yang mulia ini, kami menadah tangan memohon RahmatMu, Limpahkanlah Taufiq HidayahMu, petunjuk dan inayahMu kepada kami. Sedarkan kami atas segala kesalahan dan kesilapan yang telah kami lakukan. Mudah-mudahan Ramadhan yang akan datang akan menjadi lebih bermakna bagi kami semua

Ya Allah, kami memohon dariMu, Makmurkanlah kesepakatan kami ini dengan limpahan rahmat kasihMu, Tautkanlah ikatan ukhuwwah dan silaturrahim antara kami. Jauhilah kami dari segala sifat mazmumah, hasad dengki, fitnah, umpat keji dan segala yang membawa bencana kepada kami

اللهمّ يا ربّ العالمينSesungguhnya kami telah banyak membuat kezaliman terhadap diri kami sendiri, dan tiada yang dapat mengampuni dosa-dosa kami kecuali Engkau. Curahkanlah keampunan dan belas kasihan kepada kami. Sungguh Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

رَبَّنَا ﺁتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلأخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار. وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا محمدٍ وَعَلَى ﺁلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ. بِرَحْمَتِكَ يَا أرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ. ﺁمِيْنَ يَا رَبَّ اْلعٰلَمِيْنَ


Doa 2: (untuk mereka yang tak mahu baca ayat doa bahasa arab boleh pilih yang ini)
Ya Allah

Kami bersyukur di atas segala nikmat yang telah Engkau kurniakan kepada kami , lantaran nikmat itu dapat kami menghadiri dan mengikuti majlis sambutan hari raya kali ini  dengan jayanya

Ya Allah

Semoga dengan majlis sambutan hari raya ini akan dapat melembutkan hati-hati kami dan menyedarkan kami tentang kesilapan kami, oleh itu ampunkanlah kami dan  tunjukkanlah kepada kami jalan yang membawa keselamatan dan selamatkanlah kami dari kegelapan kepada ke jalan yang benar

Ya Allah,
Jadikanlah kami seorang yang yakin dan percaya pada diri sendiri , sabar dan tabah hati , berani maju untuk menempah kebahagiaan dunia dan akhirat , punya keazaman yang kuat untuk mengembangkan potensi dan kekuatan diri yang dianugerahkan oleh Engkau ,memiliki budipekerti yang mulia dan terpuji sehingga kami menjadi umat  yang merdeka dalam semua aspek kehidupan dan  pengharapan kami hanya  kepada-Mu Ya Allah

Ya Allah
Eratkanlah hati-hati kami , kekalkan kemesraan antara hati-hati kami , tunjukkanlah kepada hati-hati kami dengan limpahan iman dan keyakinan dan keindahan tawakkal kepada-Mu Hidup suburkan hati-hati kami dengan ma’rifat sebenar kepada -Mu

Kredit kepada blog2 yang kongsi doa2 ini. Diambil dari banyak sumber.

Cikguzim doakan semoga majlis hari raya di sekolah, pejabat sahabat semua diberkati dan dimudahkan ya


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://cikguzim.blogspot.com/2019/06/doa-majlis-hari-raya-sekolah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Mini Open House Dan Jamuan Hari Raya

Mini Open House Dan Jamuan Hari Raya

papar berkaitan - pada 1/7/2019 - jumlah : 125 hits
Assalamualaikum Minggu kedua bulan Syawal Fiza berkesempatan untuk menjemput kawan kawan dan jiran terdekat untuk hadir memeriahkan mini open house di rumah kami Alhamdulillah walaupun jemputan kami tidak ramai tetapi hampir semuanya dapat ...
Reaksi Yang Tak Dijangka Pertama Kali Terjumpa Xyz Di Rumah Terbuka Hari Raya

Reaksi Yang Tak Dijangka Pertama Kali Terjumpa Xyz Di Rumah Terbuka Hari Raya

papar berkaitan - pada 29/6/2019 - jumlah : 241 hits
Raya kan sebulan Disebabkan itu bulan ni memang meriah dengan jemputan rumah terbuka Time ni la jumpa dengan saudara mara kawan sekolah dan hmmm xyz pun ada Positif tarik nafas dalam2 dan cakap Kita datang nak beraya kan jadi buatla muka se...
Hari Raya Gathering Di Rumah Puan Sri Nisa Dan Tan Sri Bakri

Hari Raya Gathering Di Rumah Puan Sri Nisa Dan Tan Sri Bakri

papar berkaitan - pada 29/6/2019 - jumlah : 339 hits
Hello pembaca kesayangan Masih sibuk beraya lagi ke tu Bukan you alls je Misz ella pun tak ketinggalan berhari raya bersama kawan kawan tapi bukanlah semua undangan dapat dipenuhi Almaklumlah raya hanya sebulan tapi jumlah undangannya berti...
Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Dun Bukit Gasing Petaling Jaya Sangat Meriah

Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Dun Bukit Gasing Petaling Jaya Sangat Meriah

papar berkaitan - pada 29/6/2019 - jumlah : 167 hits
Pakcu berkemah3 lagi kat sini ehhh dimana tue Kat mana lagi time3 raya ni confirm lahh rumah terbuka org dah jemput kita mesti datang lah nak Kata duitt pokett dah menipis lepas3 raya ni segan pulak Kikkiki Okay Pakcu tetap pendirian nak da...
5039 Suasana Kemeriahan Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Malaysia Gazette Malaysia Gazette 01 07 2019

5039 Suasana Kemeriahan Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Malaysia Gazette Malaysia Gazette 01 07 2019

papar berkaitan - pada 2/7/2019 - jumlah : 153 hits
Ratusan tetamu yang hadir pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Gazette di D Saji Titiwangsa Kuala Lumpur foto HAZROL ZAINAL 01 JULAI 2019 Ahli Dewan undangan Negeri Seri Setia Halimey Abu Bakar bersalaman dengan sebahagian pekerja kakitangan ...
Jamuan Hari Raya Rumah Julia Johari 2019 Meriahnya

Jamuan Hari Raya Rumah Julia Johari 2019 Meriahnya

papar berkaitan - pada 2/7/2019 - jumlah : 381 hits
Macam mana nak mula ni aduyai tak sabarnya nak cerita kat korang akhirnya sampai juga rezeki julia dan suami nak anjur jamuan makan untuk keluarga kejiranan dan rakan rakan kenalan kami berdua Dari bulan 2 2019 selepas julia keluar dari HKL...
Jangan Lewatkan 4 Waktu Mustajab Doa Hari Jumat

Jangan Lewatkan 4 Waktu Mustajab Doa Hari Jumat

papar berkaitan - pada 21/6/2019 - jumlah : 104 hits
Doa hari Jumat lebih banyak waktu mustajab dibandingkan hari hari lainnya Jangan lewatkan empat waktu mustajab ini untuk berdoa di hari Jumat Insya Allah doa kita dikabulkan Nya Hari Jumat adalah hari yang sangat istimewa Sayyidul ayyam sek...
Menitis Air Mata Suami Azankan Anak Tasha Syukur Doa Bersalin Hari Jumaat Makbul

Menitis Air Mata Suami Azankan Anak Tasha Syukur Doa Bersalin Hari Jumaat Makbul

papar berkaitan - pada 22/6/2019 - jumlah : 159 hits
Momen azankan anak selepas dilahirkan pasti akan menyentuh hati bapa Pilu dan sebak menatap anak buat kali pertama air mata menitis Tasha Manshahar selamat bersalin anak sulungnya semalam Dalam kemaskini Instagram dia turut berkongsi rakama...
Semak Status Bantuan Prihatin Nasional B40 M40

Bila Golongan Kaya Memohon Hak Sama Rata Dengan Orang Miskin

Begini Pula Jadinya Lockdown Di India Pekerja Migran Ramai Ramai Balik Kampung

Bantuan Prihatin Nasional Daftar Dan Semak Bermula 1 April

10 Makanan Yang Baik Untuk Mencegah Virus Covid19

Genius Tuan Ibrahim Tuan Man Menteri Alam Sekitar Nih

Kisah Tauladan Yang Mesti Korang Baca

Ajal Bersama Doktor Anak Berusia 8 Bulan Maut Selepas Van Hospital Terbabas



5 Teori Bagaimana Penularan COVID 19 Bakal Berakhir

Malaysia Hotspot Coronavirus Dunia

5 Peringkat Perubahan Mutasi Kuman Sebelum Menjadi Wabak Besar

6 Berita Gempar Dunia Yang Ramai Tak Peduli Disebabkan COVID 19

Resepi Popcorn Ayam Popcorn Chicken Paling Rangup


Arti Mimpi Tubuh Penuh Tato

Subsidi Gaji Rm600 Tidak Cukup Elak Pembuangan Pekerja

Black Hanifah Tak Ambil Duit Sewa Untuk 6 Buah Rumah

I Lestari Kwsp Cara Mohon Tarikh Ahli Menerima Bayaran

Dia Rindu Nak Dating Amyra Dapat Suprise Siap Ada Candle Light Daripada Amar

Abah Hati Hati Kesihatan Tu Penting Bila Pm Ambil Berat Hal Rakyat Satu Malaysia Sayang Beliau