Doa Majlis Hari Raya Sekolah




Masih lagi meriah dengan majlis hari raya di sana sini, tak kira majlis open house dirumah, pejabat, sekolah dll mesti ada yang ditugas baca doa, kan?


Termasuk la saya hehehe..Esok kena baca doa untuk majlis ramah tamah aidilfitri untuk sekolah lagi. 
Sekolah tempat saya bertugas menyambut 2 perayaan selaligus. Gawai + raya kerana perayaan ini berdekatan tahun ni. Tambah extra sambutan hari guru juga sebab hari guru haritu jatuh dalam bulan puasa

Jadi saya nak kongsi doa yang sesuai untuk majlis ramah tamah hari raya. Boleh disesuaikan dengan majlis lain juga seperti doa untuk majlis akhir tahun, doa hari guru, doa majlis perpisahan, doa selamat dan lain-lain cuma tukar tajuknya saja. Saya pilih 2 doa. Anda boleh pilih ikut kesesuaian

Doa 1:
بِسْمِ اللهِ اْلرَّحْمٰنِ اْلرَّحِيْم
الحمد لله ربّ العالمين والصلاة والسّلام على سَيِّدِنَا محمدٍ وَعَلَى ﺁلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ
رَبَّنا ﺇنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِيْ لِلاِيْمَانِ أَنْ ﺁمِنُوْا بِرَبِّكُمْ فَامَنَّا. رَبَّنَا فَاغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَكَفِّرْعَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ اْلأَبْرَارِ. رَبَّنَا وَﺁتِنَا مَا وَعَدْتَنَا على رُسُلِكَ وَلاَ تُخْزِنَا يَوْمَ اْلقِيَامَةِ ﺇنَّكَ لاَ تُخْلِفُ اْلمِيْعَادِ
اللهمّ يا رحمن، يا عزيز، يا غفّار
Pada bulan syawal yang mulia ini, kami berhimpun untuk meraikan majlis Hari Raya Aidilfitri, yang disebut sebagai hari kemenangan bagi ummat Islam yang telah berjaya menghadapi segala cubaan dan dugaan melawan kehendak nafsu dengan keimanan, ketabahan dan kesabaran sepanjang Ramadan yang telah lalu

Dihari yang mulia ini, kami menadah tangan memohon RahmatMu, Limpahkanlah Taufiq HidayahMu, petunjuk dan inayahMu kepada kami. Sedarkan kami atas segala kesalahan dan kesilapan yang telah kami lakukan. Mudah-mudahan Ramadhan yang akan datang akan menjadi lebih bermakna bagi kami semua

Ya Allah, kami memohon dariMu, Makmurkanlah kesepakatan kami ini dengan limpahan rahmat kasihMu, Tautkanlah ikatan ukhuwwah dan silaturrahim antara kami. Jauhilah kami dari segala sifat mazmumah, hasad dengki, fitnah, umpat keji dan segala yang membawa bencana kepada kami

اللهمّ يا ربّ العالمينSesungguhnya kami telah banyak membuat kezaliman terhadap diri kami sendiri, dan tiada yang dapat mengampuni dosa-dosa kami kecuali Engkau. Curahkanlah keampunan dan belas kasihan kepada kami. Sungguh Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

رَبَّنَا ﺁتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلأخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار. وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا محمدٍ وَعَلَى ﺁلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ. بِرَحْمَتِكَ يَا أرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ. ﺁمِيْنَ يَا رَبَّ اْلعٰلَمِيْنَ


Doa 2: (untuk mereka yang tak mahu baca ayat doa bahasa arab boleh pilih yang ini)
Ya Allah

Kami bersyukur di atas segala nikmat yang telah Engkau kurniakan kepada kami , lantaran nikmat itu dapat kami menghadiri dan mengikuti majlis sambutan hari raya kali ini  dengan jayanya

Ya Allah

Semoga dengan majlis sambutan hari raya ini akan dapat melembutkan hati-hati kami dan menyedarkan kami tentang kesilapan kami, oleh itu ampunkanlah kami dan  tunjukkanlah kepada kami jalan yang membawa keselamatan dan selamatkanlah kami dari kegelapan kepada ke jalan yang benar

Ya Allah,
Jadikanlah kami seorang yang yakin dan percaya pada diri sendiri , sabar dan tabah hati , berani maju untuk menempah kebahagiaan dunia dan akhirat , punya keazaman yang kuat untuk mengembangkan potensi dan kekuatan diri yang dianugerahkan oleh Engkau ,memiliki budipekerti yang mulia dan terpuji sehingga kami menjadi umat  yang merdeka dalam semua aspek kehidupan dan  pengharapan kami hanya  kepada-Mu Ya Allah

Ya Allah
Eratkanlah hati-hati kami , kekalkan kemesraan antara hati-hati kami , tunjukkanlah kepada hati-hati kami dengan limpahan iman dan keyakinan dan keindahan tawakkal kepada-Mu Hidup suburkan hati-hati kami dengan ma’rifat sebenar kepada -Mu

Kredit kepada blog2 yang kongsi doa2 ini. Diambil dari banyak sumber.

Cikguzim doakan semoga majlis hari raya di sekolah, pejabat sahabat semua diberkati dan dimudahkan ya


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://cikguzim.blogspot.com/2019/06/doa-majlis-hari-raya-sekolah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Mini Open House Dan Jamuan Hari Raya

Mini Open House Dan Jamuan Hari Raya

papar berkaitan - pada 1/7/2019 - jumlah : 179 hits
Assalamualaikum Minggu kedua bulan Syawal Fiza berkesempatan untuk menjemput kawan kawan dan jiran terdekat untuk hadir memeriahkan mini open house di rumah kami Alhamdulillah walaupun jemputan kami tidak ramai tetapi hampir semuanya dapat ...
Reaksi Yang Tak Dijangka Pertama Kali Terjumpa Xyz Di Rumah Terbuka Hari Raya

Reaksi Yang Tak Dijangka Pertama Kali Terjumpa Xyz Di Rumah Terbuka Hari Raya

papar berkaitan - pada 29/6/2019 - jumlah : 334 hits
Raya kan sebulan Disebabkan itu bulan ni memang meriah dengan jemputan rumah terbuka Time ni la jumpa dengan saudara mara kawan sekolah dan hmmm xyz pun ada Positif tarik nafas dalam2 dan cakap Kita datang nak beraya kan jadi buatla muka se...
Hari Raya Gathering Di Rumah Puan Sri Nisa Dan Tan Sri Bakri

Hari Raya Gathering Di Rumah Puan Sri Nisa Dan Tan Sri Bakri

papar berkaitan - pada 29/6/2019 - jumlah : 480 hits
Hello pembaca kesayangan Masih sibuk beraya lagi ke tu Bukan you alls je Misz ella pun tak ketinggalan berhari raya bersama kawan kawan tapi bukanlah semua undangan dapat dipenuhi Almaklumlah raya hanya sebulan tapi jumlah undangannya berti...
Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Dun Bukit Gasing Petaling Jaya Sangat Meriah

Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Dun Bukit Gasing Petaling Jaya Sangat Meriah

papar berkaitan - pada 29/6/2019 - jumlah : 269 hits
Pakcu berkemah3 lagi kat sini ehhh dimana tue Kat mana lagi time3 raya ni confirm lahh rumah terbuka org dah jemput kita mesti datang lah nak Kata duitt pokett dah menipis lepas3 raya ni segan pulak Kikkiki Okay Pakcu tetap pendirian nak da...
5039 Suasana Kemeriahan Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Malaysia Gazette Malaysia Gazette 01 07 2019

5039 Suasana Kemeriahan Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Malaysia Gazette Malaysia Gazette 01 07 2019

papar berkaitan - pada 2/7/2019 - jumlah : 251 hits
Ratusan tetamu yang hadir pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Gazette di D Saji Titiwangsa Kuala Lumpur foto HAZROL ZAINAL 01 JULAI 2019 Ahli Dewan undangan Negeri Seri Setia Halimey Abu Bakar bersalaman dengan sebahagian pekerja kakitangan ...
Jamuan Hari Raya Rumah Julia Johari 2019 Meriahnya

Jamuan Hari Raya Rumah Julia Johari 2019 Meriahnya

papar berkaitan - pada 2/7/2019 - jumlah : 521 hits
Macam mana nak mula ni aduyai tak sabarnya nak cerita kat korang akhirnya sampai juga rezeki julia dan suami nak anjur jamuan makan untuk keluarga kejiranan dan rakan rakan kenalan kami berdua Dari bulan 2 2019 selepas julia keluar dari HKL...
Jangan Lewatkan 4 Waktu Mustajab Doa Hari Jumat

Jangan Lewatkan 4 Waktu Mustajab Doa Hari Jumat

papar berkaitan - pada 21/6/2019 - jumlah : 121 hits
Doa hari Jumat lebih banyak waktu mustajab dibandingkan hari hari lainnya Jangan lewatkan empat waktu mustajab ini untuk berdoa di hari Jumat Insya Allah doa kita dikabulkan Nya Hari Jumat adalah hari yang sangat istimewa Sayyidul ayyam sek...
Menitis Air Mata Suami Azankan Anak Tasha Syukur Doa Bersalin Hari Jumaat Makbul

Menitis Air Mata Suami Azankan Anak Tasha Syukur Doa Bersalin Hari Jumaat Makbul

papar berkaitan - pada 22/6/2019 - jumlah : 249 hits
Momen azankan anak selepas dilahirkan pasti akan menyentuh hati bapa Pilu dan sebak menatap anak buat kali pertama air mata menitis Tasha Manshahar selamat bersalin anak sulungnya semalam Dalam kemaskini Instagram dia turut berkongsi rakama...
Kanak Kanak Didakwa Jadi Mangsa Seksual Anak Pengasuh

Pecatlah Annuar Sebagai Setiausaha Bn Jika Umno Ada Maruah

Kira Kira 100 Individu Bersenjata Serang Masjid 5 Jemaah Terkorban Dan 40 Lagi Diculik

Bapa Empat Anak Meninggal Selepas Tenat Dipatuk Ular Foto Tular Bongkar Kehidupan Daif

Polis Sedia Ambil Tindakan

Telemovie Tersimpang Ke Alam Bunian Lakonan Farid Kamil Amerul Affendi Shahidan Izwan

Jusuf Kalla Angkat Suara Soal Habib Rizieq Pengikutnya Banyak Karena Rakyat Tak Percaya Pemerintah

Aturan Baru Terkait Gaya Berfoto Dan Selfie Begini Instruksi Kapolri



Pekan Whittier Komuniti Yang Hidup Disebalik Gunung Dalam Satu Bangunan

Kenapa Ucapan Mayday Sebagai Panggilan Kecemasan

Helmet Ini Mampu Tingkatkan Produktiviti Pekerja Pada Tahun 1925

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 8

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 7


Di Mana Kluster Mengketil

Adakah Irfan Bakti Akan Kembali Ke Negeri Sembilan

Cara Bayar Bil Elektrik Sesb Dengan Jompay

Pas Parti Pukul Keliling

Dicanang Sebagai Watak Utama Penonton Persoal Kurangnya Babak Kang Hanna Dalam Start Up

Yang Ini Geng Ph Payah Nak Faham Kos Kesihatan Sosial Lebih Besar Berbanding Hasil Cukai Arak