Childhood Kedai Rare Yang Mengimbas Zaman Kanak Kanak Ku


Childhood Kedai Rare Yang Mengimbas Zaman Kanak-Kanak Ku Assalamualaikum dan Selamat Petang, Hai reader semua. Zaman kanak-kanak adalah zaman yang sangat meninggalkan banyak kenangan. Zaman tu jugalah mengajar kita erti kehidupan pada hari ini. Bonde suka nak kongsikan sesi terjahan Bonde ke Kedai Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam ni. Perghh bila pandang barang-barang dan makanan dekat sini memang teringat dan memang mengimbas kenangan dulu-dulu.

Childhood Kedai Rare Yang Mengimbas Zaman Kanak-Kanak Ku  

Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
Bonde lahir pada tahun 1978 memang ChildHood Kedai Rare ini banyak menjual barangan dan makanan ringgan zaman kanak-kanak Bonde, pada tahun 1985 Bonde sudah mula bersekolah rendah dan belajar untuk mengunakan duit syiling dan kertas.  Pada tahun 1985 nilai duit syiling 50 sen terlalu besar bagi Bonde waktu itu setiap hari ayah akan bekalkan duit 50 sen untuk belanja sekolah.  
Waktu tu apa yang boleh dapat dengan duit belanja 50 sen? 
MakananNasi Lemak 30 senMee Goreng 30 SenBihun Goreng 30 senkuih-muih 5 sen -10 sen ikut saiz dan jenisroti 10 sen
Minumanair sirap 10 senair oren 10 senoren kajang 30 senais krim malaysia 10 sen
Boleh tak bayangkan apa yang boleh dibeli dengan Nilai 50 sen.  Bonde  juga akan bawa bekal air setiap hari, Mak sediakan air tea o atau air sarsi tengok pada apa yang dibekalkan oleh Mak, tinggal bawa jer bukan susah kena bancuh sendiri.
Zaman 80 an mata wang Malaysia masih besar lagi tak macam sekarang ni! jadi baki dari duit belanja tulah Bonde akan beli makanan ringgan atau jajan.  Dekat sekolah tak jual semua makanan ringgan ni.  Masa tu beli dekat kedai runcit dekat kampung.  Kedai ni akan pergi masa rehat mengaji dekat surau zaman Bonde duu ngaji dekat surau, sekolah agama tak wujud masa tu, sekolah agama wujud dekat Kampung Bonde pada tahun 1986 dapat setahun sahaja sekolah agama jadilah dapat rasa juga.  Waktu pergi sekolah ngaji Bonde dah makan tengahari dekat rumah.  memang kenyang dah makan jadi dekat surau nanti, bila waktu rehat hanya akan makan makanan ringgan dan ngaji dekat surau ni, Bonde dapat 30 sahaja.  Kalau campur baki sekolah pagi adalah 40 sen atau 50 sen tengoklah perbelanjaan belah pagi, tapi selalunya memang ada baki untuk mengaji petang.  Sebab nak layan makan jajan dengan kawan-kawan. he he he
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
Antara makanan ringgan yang Bonde beli dulu-dulu :
1. Chewing Gum & bubblegumChewing Gum & bubblegum makanan tak mengeyangkan Mak selalu marah beli dan makan swingum nih.  Katanya membazie beli! tapi degillah zaman kanak-kanak selalu memberontak mana yang di tegah itulah yang dibeli, beli secara sorok-sorok lepas tu tak makan depan Mak. (takut kena marah ha ha ha) zaman Bonde dulu 1 biji - 5 sen jer swimgum nih murahkan! suka benar makan dan letopkan dekat dalam mulut.
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
2. Gula-Gula SusuIni memang fav, suka sangat beli.. Tapi sekarang ada jual juga rasanya tak sama seperti dulu-dulu beli 5 biji - 20 sen tak silap.
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
3. Gula-gula Kapas


Gula=gula kapas pun kesukaan Bonde, makan je hilang dalam mulut, makan je hilang dalam mulut.  Lepas tu tak cukup makan satu.  Dulu gula-gula kapas ni murah 10 sen jer satu.

Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
4. Tora dan Ding Dang Tora dan Ding Dang ni biasanya akan dibeli kalau teman arwan Atok Maah (nenek) ambik pencen dekat Pekan.  Masa nilah nak pow Atok sebab dapat duit pencen.  Bonde tak akan beli guna duit belanja sebab mahal dulu harganya dekat RM 2 atau RM 3 juga mahal.  Tak mampulah nak beli kalau guna duit belanja yang diberi kena simpan dan kumpul bila dah cukup baru beli. jadi memang tak belilah mahal.  Lagi pun dulu-dulu beli Tora dan Ding-Dang ni bukan nak makan sangat pun nak mainan dalam tu jer he he he
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
4. Bedak Cuticura dan Bedak AgnesiaBedak Cuticura nih memang rare sekali.  Kami sekeluarga memang pakai, zaman tu belum mucul jenama-jenama follow me, safi, zaitun, anchanter memang bedak ni jerlah yang digunakan setiap kali gaji, Ayah memang akan top up bedak nih.  Wangi dia tahan lama juga pakai pagi sampai tengahari tak hilang bau dia tau! sampai petang masih bau lagi..
Bedak Agnesia bedak ni memang sentiasa ada, disebabkan dulu kami ni duduk memang kampung. zaman masih belum tak ada letrik, zaman tu pakai lambu gaslin jer nyamuk tak usah nak cakaplah, ubat nyamuk pasang selori pun nyamuk tak takut.  Jadi kami lepas mandi memang akan pakai bedak ni juga, petua dia kalau pakai bedak nih, sebabnya nyamuk tak nak hinggap dekat badan kalau pakai bedak nih! bila nyamuk gigit tak gatal, Bedak ni i sebenarnya bedak ni untuk ruam-ruam macam baby selalu guna. Tapi zaman tu main bedal jer guna.. he he he


Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
5. Prickly Heat Powder dan  Holiday On IcePrickly Heat Powder ini fungsi dia sama macam bedak Angesia kalau ada baby dekat rumah memang kena ada bedak ni... Rindu pulak bau bedak ni, dulu Mak Cik-Mak Ciklah yang selalu guna.
Holiday On Ice ni.. Bedak arwah Atok Maah suka pakai waktu siang, katanya bedak ni sejuk jer kalau time tu tengah hari memang panas dia elok jer nampak rilex tak panas... petuanya pakai bedak Holiday On Ice.

Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
6. Bedak Sejuk Happy dan Bedak Sejuk KingBedak sejuk Happy ni memang bedak kegemaran Mak dan Atok Maah, zaman dulu mana ada fondation jadi bedak nihlah yang mereka pakai tuk melawa.
Bedak Sejuk King dulu Atok Maah akan buat sendiri bedak sejuk dari tepung beras wangi tau bau pandan ingat lagi pernah tolong buat, seronok titik-titikkan bedak tu lepas tu jemur, tapi kalau musim hujan tak boleh nak jemur bedak sejuk jadi beli yang ready made untuk standby di pakai.
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
7. Sabuk Cap Kapak dan Sabun 999Sabun Cap Kapak dan Sabun 999 ni memang sentiasa ada sebab masa tu memang ada jenis tu jer.. Sabun ni memang rare sangat, buat rendam baju dan cuci baju.  Walau lama rendam dalam bilik air, air rendaman tak bau busuk pun.  Tak tahulah memang dulu cuci baju pakai tangan tak ada mesin basuh jadi kalau pakaian kotor tu memang akan redam semalaman dengan dua jenis sabun ni.
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
8. Spray Becurl dan Spray IsabellaSpray Becurl dan Spray Isabella cuba teka siapa guna kedua jenis spray nih?  Ini adalah kegunaan ha ha ha ini adalah kegemaran Kakak dan Abang-abang Bonde.  Zaman diaorang rambut mesti ada remous ala jambul kat dahi tu, ha ha ha kegunaan spray ni untuk keraskan rambut.  Zaman tu kena ada remous baru ada style ha ha ha geli pula hati.
Childhood Kedai Rare dekat I-City Central Shah Alam
Sebenarnya ada banyak lagi yang menarik dalam Kedai Childhood ni, nanti Bonde akan sambung lagi yea.  InyaAllah Bonde akan sambung dalam waktu terdekat.
To be continue...

  ~ Bonde Senyum Riang ~

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.bondezaidalifah.com/2019/11/childhood-kedai-rare-yang-mengimbas.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pencarian Agent Mommyhappy Pembekal Barangan Pendidikan Kanak Kanak

Pencarian Agent Mommyhappy Pembekal Barangan Pendidikan Kanak Kanak

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 121 hits
For more info atau pertanyaan tentang produk yang ditawarkan whatsapp mak Terima kasih
Sumbat Cili Dalam Mulut Kanak Kanak Sehingga Maut Tercekik Hukuman Penjara Terhadap Pengasuh Ditambah 10 Tahun

Sumbat Cili Dalam Mulut Kanak Kanak Sehingga Maut Tercekik Hukuman Penjara Terhadap Pengasuh Ditambah 10 Tahun

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 76 hits
Putrajaya 13 Nov Baru sahaja selesai menjalani hukuman penjara sejak Jun lepas atas tuduhan menyumbat cili hijau ke dalam mulut seorang kanak kanak sehingga maut seorang pengasuh dipenjara semula apabila Mahkamah Rayuan menambah hukuman pen...
Penginapan Di Svolvaer Lofoten Yang Mesra Kanak Kanak Aurora Terang Sangat Di Sini

Penginapan Di Svolvaer Lofoten Yang Mesra Kanak Kanak Aurora Terang Sangat Di Sini

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 101 hits
P s Booking Link dengan diskaun 10 ada di hujung post Hari ini saya nak kongsikan tentang penginapan kami di Lofoten yang duduk dari dalam bilik saja pun boleh nampak dan ambil gambar Aurora Kami bermalam di pekan Svolvaer untuk hari pertam...
Terkini Enam Sekeluarga Termasuk Kanak Kanak Maut Dalam Serangan Roket Israel

Terkini Enam Sekeluarga Termasuk Kanak Kanak Maut Dalam Serangan Roket Israel

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 25 hits
Pertempuran tercetus selepas Israel membunuh komander Islamic Jihad pada Selasa lalu Tidak lama selepas itu pihak Palestin bertindak balas mengepung Israel Sebagai tindak balas serangan roket tersebut israel melancarkan beberapa serangan ud...
Kanak Kanak Lelaki Antara Mangsa Yang Maut Dalam Nahas 7 Kenderaan Di Lebuhraya Plus Semalam

Kanak Kanak Lelaki Antara Mangsa Yang Maut Dalam Nahas 7 Kenderaan Di Lebuhraya Plus Semalam

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 63 hits
Empat termasuk seorang kanak kanak maut dalam kemalangan membabitkan tujuh kenderaan di Kilometer 317 Lebuhraya Utara Selatan malam tadi Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia negeri Perak berkata pihaknya menerima panggilan mengen...
Tabiat Pemakanan Kanak Kanak Malaysia Mungkin Kurang Nutrisi Menurut Kajian Seanuts I

Tabiat Pemakanan Kanak Kanak Malaysia Mungkin Kurang Nutrisi Menurut Kajian Seanuts I

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 77 hits
Menurut tinjauan di Malaysia menunjukkan satu daripada lima orang kanak kanak mempunyai berat badan berlebihan atau obes hampir satu daripada 10 kanak kanak terbantut untuk usia mereka dan dalam 20 kanak kanak mempunyai masalah kurang berat...
Anak Ayam Jadi 039 Penawar 039 Kanak Kanak Hakis Ketagihan Peranti Digital

Anak Ayam Jadi 039 Penawar 039 Kanak Kanak Hakis Ketagihan Peranti Digital

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 29 hits
KONGSI ARTIKEL BANDUNG Pemerintah di Bandung Indonesia memperkenalkan program membela anak ayam bagi mengatasi masalah ketagihan gadget atau peranti digital dalam kalangan kanak kanak Menurut laporan yang dipetik daripada Sinar Harian setia...
7 Cedera Van Mini Rempuh Sekumpulan Kanak Kanak Di Jepun

7 Cedera Van Mini Rempuh Sekumpulan Kanak Kanak Di Jepun

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 48 hits
7 cedera van mini rempuh sekumpulan kanak kanak di Jepun nbsp Dikemas kini 1 jam yang lalu Diterbitkan pada 11 Nov 2019 11 4
Sayu Viral Kanak Kanak Dipercayai Kelaparan Intai Rakan Sebaya Menjamu Selera Dari Luar Kelas Tunggu Sisa Makanan

Sayu Viral Kanak Kanak Dipercayai Kelaparan Intai Rakan Sebaya Menjamu Selera Dari Luar Kelas Tunggu Sisa Makanan

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 86 hits
Sayu hati melihat sekeping gambar yang tular mengenai seorang kanak kanak perempuan dipercayai kelaparan memegang bekas kosong sedang mengintai ke dalam kelas yang dipenuhi pelajar sedang makan tengah hari untuk diisi sisa makanan Divya men...
Guru Berusia 22 Tahun Jadi Sasaran Pelajar Kerana Terlalu Cantik

Petua Mudah Halau Kucing Suka Buang Najis Di Halaman Rumah

Majikan Melutut Basuh Kaki Pekerja Yang Bawa Keuntungan Besar Kepada Syarikat

Buat Nasi Goreng Guna Nasi Sejuk Sebabkan Keracunan

Kekalahan Ph Di Prk Tg Piai Menunjukkan Ada Prima Facie Perlunya Pm 8 Segera

Ayam Goreng Pedas Ala Korea Jadi Kegilaan

5 Tanda Anda Dan Pasangan Tidak Bahagia

Cara Cara Menjimatkan Air Di Rumah



5 Punca Utama Berlakunya Perang Dunia Kedua WW2

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Keenam

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Separuh Akhir Minggu Ketujuh

6 Tradisi Menghias Wajah Yang Masih Diamalkan Masyarakat Dunia

10 Memorabilia Sukan Paling Mahal Pernah Dijual


Dapur Kaca Macam Bom Jangka Ramai Yang Sudah Jadi Mangsa

Begini Kunci Agar Ahli Jualan

Lirik Lagu Andi Bernadee Ismail Izzani Hello

Kisah Aku Dan Bas Mini

Masjid Haci Hafiz Yusuf Yilmaz Masjid Cantik Dipuncak Gunung

Alamat Penerima Pos Laju Salah Pulak