Cerita Raya Kami 2019


Cerita Raya Kami 2019  | Assalamualaikum. Selamat Hari Raya. Alhamdulillah setelah berhempas pulas satu bulan berpuasa, akhirnya Syawal disambut dengan jayanya. Raya tahun ni beraya di belah keluarga suami dahulu di Melaka dan hari raya ke tiga baru balik ke Pahang. Buat julung kalinya, keluarga di Melaka tak keluar beraya. Semua sanak saudara serbu rumah mertua memandangkan ayah mertua adalah anak sulong dan mak antara anak yang paling tua dan masih hidup. Raya aku kali ni memang kebanyakan masa adalah di dapur dan memasak. Macam biasa la kan. Tapi tahun ni paling sibuk rasanya. 
Raya Pertama di Melaka 2019

Aku sampai dari KL sehari sebelum Raya. Bertolak dari rumah pukul 9.30 pagi dan pukul 11.30 pagi aku dah sampai di rumah mertua. Perjalanan paling smooth setakat ni. Rasanya sebab semua dah balik awal jadi highway pun lengang. Aktiviti raya pada hari pertama kami seperti biasa, bermaaf-maafan, tangkap gambar, bagi duit raya dan terima kunjungan tetamu. Malam Raya kami sibuk masak rendang, masak lodeh, rebus ketupat, dan sediakan pinggan mangkuk. 
Gambar dalam rumah senget, dekat luar pun macam sedih je
Dah jadi tradisi, setiap kali Raya mesti abang ipar akan beli sate dan bakar panas-panas untuk dihidangkan untuk tetamu. Memang meriah walaupun sedikit penat. Memang tak ada peluang nak pakai smart kalau kena kipas sate. Jadi, aku lebih rela duduk bahagian dapur refill makanan. Bijak kan? Masa raya ni lah semua ambil kesempatan berkunjung ke rumah saudara. Meriah teruk, 
Raya Ketiga di Pahang

Raya masih diteruskan walaupun Raya ke tiga baru aku balik ke Pahang. Memang tahun ni giliran aku dan adik beradik lain beraya bersama keluarga mertua. Jadi Raya pertama hanya ada dua orang abang aku yang temankan mak. Raya ke tiga baru penuh rumah. Masih meriah sebab Raya ke tiga kami masak Nasi Bukhari dan laksa Utara. Oleh sebab dah raya ke tiga kami sempat beraya di rumah adik arwah abah je di Felda Bukit Mendi. Itu pun sebuah rumah je. Kurang mood nak beraya sebab badan penat memasak. 
Pengantin LamaSecara rasminya kami tak ada gambar satu keluarga pakai baju raya sebelah Pahang. Tema Baju Raya sebelah Melaka ialah purple dan Raya di Pahang kami pakai warna Biru. Stress mak! Sempat tangkap gambar bersama suami je. Nak tangkap gambar satu keluarga macam nak berperang. 
Tak semua adaTradisi Bergambar Bersama di Hari Raya 

Dah jadi tradisi masa hari Raya la kami akan pastikan ada gambar bersama. Bayangkan kalau semua ada. Sepuluh beradik hanya seorang yang bujang. Ditambah dengan anak-anak memang kecoh jadinya sesi bergambar. Tak pelik kalau ambil masa sejam untuk siap tangkap gambar keluarga. kahkahkah. Dalam gambar ada tiga beradik yang tak ada. Adik bawah aku, anak ke tujuh tak dapat balik raya sebab kena bertugas. Nasib kerja Jururawat begitulah. Lagi dua orang dah balik ke sarang masing-masing. 
Barisan cucu-cucuAhamdulillah masih lagi diberi peluang beraya bersama mak dan mertua dalam keadaan sederhana. Masing-masing dah dewasa nak hargai setiap detik yang ada. Bersyukur sangat dengan nikmat Allah beri. Semoga diberi kesempatan nak berpuasa dan beraya pada tahun hadapan.

Apa cerita raya korang? Harapnya yang indah-indah sahaja ya. Selamat Hari Raya. 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.rodiahamir.com/2019/06/cerita-raya-kami-2019.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bazaar Raya 2019 Pwtc Kuala Lumpur Bazar Raya Yang Kelima Kami Terjah

Bazaar Raya 2019 Pwtc Kuala Lumpur Bazar Raya Yang Kelima Kami Terjah

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 145 hits
Tahun 2019 tahun kami semangat jalan jalan ke semua Bazar Raya di KL tau my husband la paling semangat dia ckp kalau tak sokong org Melayu kita berniaga siapa lagi kitalah ayuhhhh jalan antara kami singgah ialah jangan lupa klik link biru t...
Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2019 1440h

Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2019 1440h

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 153 hits
Pengumuman Hari Raya AidilFitri 2019 1440H Umi pasti ramai yang menanti pengumuman tentang raya ni kan Walaupun sibuk dengan persiapan hari The post appeared first on
Lagu Raya Baru 2019

Lagu Raya Baru 2019

papar berkaitan - pada 3/6/2019 - jumlah : 157 hits
Lagu raya baru 2019 Banyak juga lagu raya baru yang menarik Baiklah Ini antara senarai pilihan saya 1 Menanti di Aidilfitri Wany Hasrita Wani Syaz Muna Shahirah Wan Azlyn Menampilkan 4 orang artis FMC yang cantik dan bersuara merdu Wany Has...
Gene Martino Persediaan Hari Raya 2019

Gene Martino Persediaan Hari Raya 2019

papar berkaitan - pada 3/6/2019 - jumlah : 90 hits
Salam Penghujung Ramadhan Pejam celik kita kini dah di akhir ramadhan Semoga kita lebih baik daripada sebelumnya dan istiqamah dengan kebaikkan dan sifat yang di pupuk sepanjang bulan mulia ini Kali ini Un nak share persediaan baju raya un ...
Pre Raya 2019 Rutin Setiap Tahun Pergi Mantai

Pre Raya 2019 Rutin Setiap Tahun Pergi Mantai

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 132 hits
Hi korang Pagi semalam SA ikut abah pi Mantai Apa mantai ni haaa kat NS sessi jual daging lembu segar tu dipanggil Mantai dimana di setiap daerah di NS ada peniaga jual daging lembu SA memang suka la sebab dapat beli daging segar Mahal mema...
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 163 hits
Wishing all Muslim visitors and followers of Turbineman s log a bless Ramadan
Raya 2019

Raya 2019

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 118 hits
So it has been confirmed that Raya celebration will be on Wednesday that is the 5th of June 2019 Selamat Hari Raya guys I ll be off for a few days Miss me not But I ll be sure to visit you back soon Have a safe and blast hari raya everyone ...
Selamat Hari Raya 2019

Selamat Hari Raya 2019

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 193 hits
hi there hari ni last day puasa wah mesti meriah raya korang dah ada yg bakar lemang anyam ketupat bagai raya mrs pip biasa2 saja mcm tahun2 lalu moreover baby Nami demam bah so mood raya mmg ke laut nampak gayanya mrs pip nak ucapkan selam...
Waran Tangkap Dr Zakir Naik

Harga Emas Kini

Resepi Ikan Siakap Goreng Tomyam Sedap

Kenapa Melayu Pro Dap Tak Sokong Bmf

Bertuah Jika Lakukan 7 Perbuatan Ini

Huawei Keluarkan Handphone Tercanggih Dunia

D Paspor Dengarkan Aku Sayang Chord

Lit Band Hasrat Chord



7 Bukti Saintifik Kenapa Aktiviti Bersemburit Ditegah Agama

Apa Sebenarnya Yang Anda Sedut Ketika Jerebu

Ini Senarai Peserta Gegar Vaganza 6 2019

7 Diet Yang Menjejaskan Kesihatan Dan Otak Anda

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Eina Azman


Joylee Ipump Teknologi Canggih Memudahkan Proses Penyusuan Ibu Kepada Anak

Teroka Keistimewaan New Taipei City Dengan Penerbangan Eva Air

Tips Dapat Produk Dari Hometester Club Malaysia

Rugi Besar Kalau Korang Ketinggalan Promo Bento Onigiri Rm1 00 Dekat Mynews Ni

Isteri Pukul Anak Suami Pula Tengok Saja

Tip Travel Secara Jimat