Cara Buat Blog Dengan Blogspot Secara Percuma




Jika anda mahu mempunyai blog anda sendiri tetapi tidak tahu dari mana mahu bermula, artikel ini adalah untuk anda. Pertama sekali, anda perlu tahu bahawa anda boleh membuat blog secara percuma. Dan dalam artikel kali ini, kita akan belajar cara untuk membuat blog dengan menggunakan Blogger atau Blogspot.



Berbalik kepada perkara yang dibincangkan, secara asasnya membuat blog di Blogger.com adalah percuma 100%. Tiada sebarang bayaran yang dikenakan. Tetapi percuma dengan bersyarat. Syaratnya adalah blog kita akan menjadi subdomain kepada Blogger dan domain anda akan berbentuk begini:
Contoh:domainanda.blogspot.com (percuma)domainanda.com (berbayar)
Cara untuk membeli domain anda boleh rujuk cara beli domain di artikel cara tukar domain blogspot.
Langsung tidak salah untuk menjadi subdomain kepada Blogger, tetapi jika anda nak menjadikan blog anda kelihatan professional, dinasihatkan untuk mempunyai domain anda sendiri berbanding menjadi subdomain kepada Blogger. Untuk membeli domain, anda boleh pergi ke Godaddy.com, Bluehost.com atau syarikat tempatan seperti Webserver dan Yeahhost. 
Perkara pertama yang perlu kita ketahui adalah Blogger merupakan kepunyaan Google dan Blogger hanya menerima Gmail. Jadi jika anda belum mempunyai akaun Gmail, anda perlu buat sekarang.
Langkah 1 : Log Masuk ke dalam akaun Gmail anda
Langkah 2 : Masuk ke dalam Blogger.com
Biasanya Blogger akan terus dapat mengesan bahawa anda telah log masuk ke dalam akaun Gmail anda. Jika tidak, anda perlu log masuk menggunakan akaun Gmail anda.

Langkah 3 : Mula buat blog anda dengan menekan butang 'New Blog'
  Ini adalah paparan utama muka tetapan semua blog anda di Blogger. 

Langkah 4 : Pilih nama blog anda dan pilih tema yang anda inginkan. 
Jangan risau, anda masih boleh tukar nama dan tema anda sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pilihan anda sekarang.



Seperti yang dikatakan diawal tadi, domain anda akan termasuk domain Blogger iaitu Blogspot.com.
Langkah 5 : Ini adalah paparan tetapan untuk blog yang anda baru buat.


Overview : Ini adalah ringkasan pencapaian trafik blog andaPosts : Pautan ini adalah untuk buat blog post baru dan melihat semua blog post yang anda tulisPages : Pautan ini adalah untuk mukasurat blog anda seperti muka untuk 'Tentang Blog', Hubungi dan sebagainyaComments : Pautan untuk menguruskan komen dalam blog andaGoogle + : Pautan untuk menghubungkan akaun Google + anda dengan BloggerStats : Pencapaian trafik bagi blog anda dengan lebih terperinciEarnings : Pautan untuk blog anda dihubungkan dengan Adsense dan pendapatan anda di AdsenseCampaign : Jika anda mahu iklankan blog anda si Adwords, anda boleh buat di pautan iniLayout : Ini adalah untuk anda mengubah susun atur tema andaTemplate : Ini adalah untuk anda buat backup tema anda, tukar tema blog dan edit tema blog andaSettings : Tetapan blog anda. Jika anda ingin menukar domain anda, di sinilah tempatnyaLangkah 6 : Tulis blog post anda yang pertama

Tekan pautan Posts dan Create a new post. 

Ini adalah ruangan untuk anda menulis artikel anda. Di sinilah anda perlu mengeluarkan semua idea-idea kreatif anda untuk dibaca oleh semua orang apabila ianya diterbitkan. Pastikan artikel anda unik dan dapat membantu orang ramai. Tapi jika blog anda berkaitan diri anda sendiri bergantunglah kepada cerita anda sendiri. Apa yang penting anda tulis sendiri artikel anda. Jangan lakukan copy paste! Rujuk gambar di atas:


Compose : Di sinilah anda akan tulis semua artikel anda. HTML : Bagi yang pandai menggunakan kod html, anda boleh edit di sini. Atau jika anda nak embed sesuatu, anda perlu embed di sini.Font : Anda boleh pilih format font anda di sini, tetapi anda tidak boleh tukar jenis font yang digunakan kerana font adalah bergantung kepada tema yang anda gunakan. Untuk menukar font, anda perlu tukar di template tema.Anda boleh buat hyperlink, letakkan gambar dan video ke dalam artikel anda. Gambar dan video boleh dimuatnaik dari komputer anda atau pun dari Youtube.Label : Label adalah penting untuk kategorikan artikel yang anda telah tulis.Schedule : Anda juga boleh memilih tarikh dan masa tertentu untuk anda terbitkan artikel anda.Permalink : Permalink adalah link bagi artikel anda apabila ianya telah diterbitkan. Anda boleh memilih auto atau manual.Location : Anda boleh tag lokasi di mana anda semasa menulis artikel.

Tugas utama anda sebagai blogger adalah untuk menulis, menulis dan menulis artikel mengikut konsep yang anda pilih. Inilah asas untuk anda membuat sebuah blog di Blogger.com. 

Terima kasih kerana membaca Cara Buat Blog Dengan Blogspot Secara Percuma. Berikan komen dan pendapat anda serta kongsikan dengan kawan-kawan.

Selamat mencuba!



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://adajew.blogspot.com/2019/06/cara-buat-blog-dengan-blogspot-secara.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Mengubah Judul Posting Blog Menjadi H1 Agar Lebih Seo Friendly

Cara Mengubah Judul Posting Blog Menjadi H1 Agar Lebih Seo Friendly

papar berkaitan - pada 15/6/2019 - jumlah : 201 hits
Judul tulisan atau postingan blog hendaknya menggunakan heading tag H1 Hal itu agar judul terindeks Google sebagai elemen terpenting sehingga kata kunci yang dibidik dapat berhasil di halaman hasil pencarian Pengoptimalan Judul Posting Blog...
Tutorial Cara Tukar Url Blog Dan Kekalkan Statistik Blog

Tutorial Cara Tukar Url Blog Dan Kekalkan Statistik Blog

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 198 hits
Akhirnya setelah kian lama dapat juga Zati tukar url blog ni Url yang dulu nya agak kebudak budakan gitu Dulu Zati guna sekarang Zati dah tukarkan kepada Tawakal juga lah haritu tukar sebab memikirkan blog yang sedia ada ni dah lama post ko...
6 Cara Hindari Munculnya Gangguan Pencernaan Ketika Lebaran

6 Cara Hindari Munculnya Gangguan Pencernaan Ketika Lebaran

papar berkaitan - pada 6/6/2019 - jumlah : 115 hits
Ketika lebaran kerap kali kita makan secara berlebih Selain itu jenis makanan yang kita konsumsi pada saat lebaran ini juga menyebabkan munculnya sejumlah masalah pada diri kita Munculnya sejumlah masalah pencernaan pada lebaran ini tentu b...
Cara Buat Duit Main Gig Indie

Cara Buat Duit Main Gig Indie

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 226 hits
Buat Duit Main Gig Indie Satu PerspektifTiket Gig RM20Venue RM10Penganjur RM2Band A RM2Band B RM2Band C RM2Band D RM2Kalau dapat 50 orang datang tiap band dapat RM100 Kalau setiap band ada 4 ahli setiap ahli dapat RM25 kos Seorang Ahli Park...
Begini Cara Foya Foya Kim Jong Un Pada Hartanya Bernilai Puluhan Triliun

Begini Cara Foya Foya Kim Jong Un Pada Hartanya Bernilai Puluhan Triliun

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 186 hits
Dalam daftar Forbes Kim Jong un berada di posisi ke 36 di daftar most powerful person Sementara International Business Times kekayaan Kim ditaksir melebihi USD 5 miliar atau Rp 72 triliun pada tahun 2013 Investigator menyebut Kim Jong un me...
6 Cara Tak Bisa Turunkan Berat Badan Pada Saat Libur Lebaran

6 Cara Tak Bisa Turunkan Berat Badan Pada Saat Libur Lebaran

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 229 hits
Usainya puasa Ramadan yang disambung dengan lebaran ini sering membuat kita jadi makan terlalu banyak Baik karena balas dendam atau terlalu segan menolak makan ketika bertamu ke rumah saudara masa masa ini sering membuat kita makan terlalu ...
Toner Buatan Rumah Cara Manfaatkan Sederet Khasiat Teh Hijau Untuk Kulit

Toner Buatan Rumah Cara Manfaatkan Sederet Khasiat Teh Hijau Untuk Kulit

papar berkaitan - pada 6/6/2019 - jumlah : 122 hits
Toner buatan rumah cara manfaatkan sederet khasiat teh hijau untuk kulit Gunakan air seduhan teh hijau usapkan pada seluruh bagian wajah dan usap kembali dengan handuk bersih
6 Cara Ampuh Hindari Kolesterol Meningkat Kala Lebaran Tiba

6 Cara Ampuh Hindari Kolesterol Meningkat Kala Lebaran Tiba

papar berkaitan - pada 6/6/2019 - jumlah : 192 hits
Salah satu masalah yang dialami pada saat lebaran tiba adalah meningkatnya kolesterol pada tubuh Masalah ini terutama dialami karena banyaknya santan daging serta kudapan tak sehat lain yang kamu konsumsi
Baru 2 Tahun 9 Bulan Moleiq Berjaya Solat Penuh Terawih Berpuasa Netizen Kagum Dengan Didikan Jozlyn

Apa Guna Darurat Tiada Perubahan Dilakukan

Lirik Puzzle Of Life Yessy Diana Feat Made Sabda

Mediation Fails In Waytha Moorthy S Defamation Suit Against Ibrahim Ali

Chicken Price Fixed At Rm7 90 For Raya Season

Tablet Kunyah Vitamin Shinjumi Bita V9 Untuk Kecantikan Kulit

Mgc Grateful To Govt For Rm4 Million For Sikh Community

Drama Thriller Malapetaka Dek Penyakit Berjangkit Park Hyungsik Han Hyojoo Dilamar Terajui Happiness



Bagaimanakah Bhutan Berjaya Memvaksin 93 Populasi Dewasa Dalam 2 Minggu

5 Jenayah Yang Lahir Disebabkan Program Vaksinasi Covid 19

Lina Medina Ibu Paling Muda Dalam Dunia

Bateri Berlian Dari Sisa Radioaktif Ini Mampu Bertahan 28 Ribu Tahun

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Ramadani TV3


Simple Tips How To Lose Weight In Just 10 Days

Kini Popular Bell Ngasri Jadi Ikon Muka Orang Tak Puasa

Morning At Tanjung Lumpur

Resepi Mash Potato

E Resouces Recommended For Obstetrics

Wanita Diganggu Saka Ketika Berpantang