Bina Negara Guna Air Tangan Sendiri


DILAPORKAN kira-kira 400,000 pekerja warga asing meninggalkan negara ini akibat pandemik Covid-19 yang melanda negara sejak awal tahun lalu dan 200,000 lagi gagal dikesan ekoran kehilangan pekerjaan kerana penutupan sektor ekonomi.

Ketiadaan 600,000 orang ini didakwa mula memberi kesan besar kepada beberapa sektor ekonomi yang penting apatah lagi kebanyakan daripada mereka dikatakan membabitkan pekerja dari Indonesia, Bangladesh dan Nepal.

Tatkala kerajaan sudah membenarkan hampir semua sektor ekonomi beroperasi seperti biasa, ketiadaan kumpulan ini mula membimbangkan para majikan yang sedang berdepan masalah mencari pekerja terutama bagi sektor 3D (kotor, bahaya dan sukar).

Dalam hal ini, warga tempatan walaupun tiada pekerjaan dikatakan tidak berminat untuk bekerja dalam sektor 3D ini atas pelbagai alasan seperti memenatkan dan gaji yang tidak menarik atau setimpal.

Justeru, persoalan utama ialah sampai bila kita hendak bergantung harap kepada pekerja asing?

Ironinya, masalah yang sedang dihadapi oleh majikan menunjukkan seolah-olah pembangunan dan kejayaan pelbagai sektor ekonomi negara ini bergantung harap sepenuhnya kepada tenaga kerja asing atau dalam lain perkataan, seolah-olah kita tidak boleh maju tanpa pekerja asing.

Jika benar telahan ini, maka ia merupakan satu situasi yang cukup membimbangkan dan kita perlu membuat sesuatu untuk menangani permasalahan ini dengan segera.

Jujurnya, kita mahu membangunkan negara ini menggunakan ‘air tangan’ serta idea dan kepakaran tenaga kerja tempatan sendiri.

Hasrat ini hanya dapat direalisasikan jika majikan dan warga tempatan bersedia menunaikan tanggungjawab masing-masing.

Dalam konteks ini, para majikan dan warga tempatan perlu bersikap lebih terbuka dan mengubah corak pemikiran masing-masing.

Ironinya, kita sudah penat dengan alasan masing-masing di mana majikan mendakwa pekerja tempatan tidak berminat, manakala pekerja pula mendakwa gaji terlalu rendah. Sampai bila keadaan ini akan berterusan?

Hakikatnya, sikap sesetengah majikan yang lebih mengutamakan pekerja asing kerana hanya perlu membayar upah yang rendah berbanding menggaji pekerja tempatan sentiasa menjadi antara faktor utama kebanjiran pekerja asing di negara ini.

Majikan yang hanya mementingkan keuntungan dengan kos operasi yang rendah perlu menjiwai semangat tanggungjawab sosial dalam menyediakan peluang pekerjaan kepada warga tempatan di samping membantu kerajaan menangani masalah peningkatan kadar pengangguran.

Kita berharap para majikan akan serius dalam usaha mencari dan menawarkan peluang pekerjaan kepada warga tempatan.

Janganlah bertindak hanya sekadar sambil lewa untuk mengaburi mata pihak berkuasa dengan akhirnya mendakwa pekerja tempatan tidak berminat untuk bekerja dalam sektor 3D.

SKOP KERJA
Majikan sepatutnya mengambil tanggungjawab untuk menjenama semula skop kerja 3D terutamanya dalam sektor perladangan, pembinaan, perkilangan dan pertanian sekali gus menawarkan pakej gaji dan manfaat yang setimpal agar dapat menarik minat pekerja tempatan.

Misalnya, jika pekerja tempatan kurang mahir, sediakanlah skim latihan yang bersesuaian supaya dapat mengasah kemahiran mereka mengikut keperluan skop kerja masing-masing.

Pada masa sama, pekerja tempatan juga perlu mengubah sikap dan pandangan terhadap sektor pekerjaan 3D.

Tatkala ramai yang diberhentikan kerja dan kadar pengangguran terus membimbangkan ketika pandemik, janganlah kita terlalu memilih atau terus menolak kerja di sektor 3D ini.

Perkembangan semasa menunjukkan pada ketika ini terdapat banyak peluang pekerjaan dalam sektor 3D.

Jadi, inilah masanya untuk kita mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pekerja asing.

Kalau selama ini ada yang marah kerana terpaksa berebut dengan pekerja asing untuk mendapatkan peluang pekerjaan, maka kini kita dihidangkan ruang yang secukupnya untuk mengambil alih tempat mereka.

Percayalah, jika kita benar-benar jujur dan ikhlas mahu mencari rezeki halal, kerja yang susah dan sukar akan menjadi mudah dan biasa.

Malah tidak salah untuk bermula dengan gaji yang rendah kerana kesungguhan dan dedikasi kita kelak pasti akan membuat majikan menawarkan gaji lebih setimpal.

Jadi, inilah masa terbaik untuk kita mengubah persepsi dan mentaliti terhadap sektor pekerjaan 3D yang mungkin selama ini dianggap sebagai pekerjaan ‘kelas kedua.’

Pilihan sekarang adalah di tangan rakyat kita sendiri. Apakah kita akan terus berpeluk tubuh menunggu peluang kerja datang mencari kita, terus merintih dan mengeluh mengenang nasib terpaksa diberhentikan kerja atau bangkit sahut cabaran dan peluang yang disediakan ini untuk merebut apa jua kerja kosong yang selama ini diisi oleh pekerja asing? Tepuk dada dan tanya minda masing-masing.

Kita berharap kerajaan juga akan memandang serius isu ini dan menyediakan inisiatif kepada pekerja tempatan yang bersedia untuk menyahut cabaran bekerja dalam sektor 3D.

Antaranya mewujudkan skim gaji minimum serta tangga gaji bersesuaian mengikut tahap kelayakan serta pengalaman dan kemahiran dimiliki oleh pekerja tempatan.

Cukuplah selama ini kita bergantung harap kepada tenaga kerja asing. Sudah tiba masanya untuk warga tempatan mengambil alih tugas membangunkan negara dan membina masyarakat.

Contohilah negara maju seperti Jepun dan Korea Selatan yang membina empayar ekonomi hebat dengan bantuan dan kudrat rakyat mereka sendiri tanpa mengharapkan tenaga kerja dari luar. - UTUSAN

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://tungkaranhati.blogspot.com/2021/10/bina-negara-guna-air-tangan-sendiri.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Umno Ugut Pas Guna Logo Sendiri Tak Jadi Lantik Najib Pengarah Prn

Umno Ugut Pas Guna Logo Sendiri Tak Jadi Lantik Najib Pengarah Prn

papar berkaitan - pada 29/10/2021 - jumlah : 91 hits
agendaily com29 10 2021UMNO mahu PAS menggunakan logo sendiri dalam PRN Melaka nanti PAS perlu menggunakan logo sendiri dalam Pilihan Raya Negeri Melaka dan bukannya logo Perikatan Nasional ia syarat yang diletakkan UMNO kepada PAS selepas ...
Resipi Honey Mustard Salmon Guna Air Fryer

Resipi Honey Mustard Salmon Guna Air Fryer

papar berkaitan - pada 1/11/2021 - jumlah : 54 hits
Resipi Honey Mustard Salmon Guna Air Fryer Assalamualaikum semua Alkisah resipi ni sis buat masa PKP aritu Maklum la time tu kan tak boleh dine in So bila tekak teringin nak makan yang sedap sedap kena la masak sendiri Tapi bagus juga dapat...
Buat Sanitiser Guna Air Saja Dengan Eleclean Disinfectant Device

Buat Sanitiser Guna Air Saja Dengan Eleclean Disinfectant Device

papar berkaitan - pada 26/10/2021 - jumlah : 135 hits
Salam dears Selain daripada face mask sanitiser atau cecair pembasmi kuman juga salah satu benda penting yang kita semua kena ada pada zaman Covid 19 ni kan Dulu sebelum adanya Covid 19 pun Mama dah biasa bawa hand sanitiser kemana mana seb...
Penjual Nasi Goreng Guna Robot Untuk Memasak Lepas Tangan Kiri Sukar Digerakkan Akib4t Kemal4ngan

Penjual Nasi Goreng Guna Robot Untuk Memasak Lepas Tangan Kiri Sukar Digerakkan Akib4t Kemal4ngan

papar berkaitan - pada 17/10/2021 - jumlah : 97 hits
Baru baru ini viral di media sosial Indonesia tentang seorang penjual nasi goreng yang menggunakan alat seakan robot untuk memasak menu di gerainya Menurut Tribunnews penjual itu mula mendapat perhatian netizen setelah videonya memasak meng...
Rupanya Guna Bahan Ini Barulah Air Cocktail Sedap Ada Kick

Rupanya Guna Bahan Ini Barulah Air Cocktail Sedap Ada Kick

papar berkaitan - pada 22/10/2021 - jumlah : 72 hits
Semua orang boleh buat air cocktail kerana sangat mudah untuk membuatnya Namun tak semua boleh jadikan sedap lemak berkrim Nak buat air cocktail yang sedap dan ada kick bolehlah cuba resipi yang dikongsi Hafidz Idris ini RESIPI COCKTAIL 7 K...
Resipi Sup Cendawan Ala Thai Air Tangan Azlina Ina Ringkas Tapi Padu Terangkat

Resipi Sup Cendawan Ala Thai Air Tangan Azlina Ina Ringkas Tapi Padu Terangkat

papar berkaitan - pada 28/10/2021 - jumlah : 229 hits
Sebut sahaja sup anak anaklah paling suka Nasi putih dengan sup sememangnya kegemaran anak anak kecil kita Tak cukup sepinggan makin bertambah nasi anak anak Cikgu masakan yang cukup popular di media sosial tidak terkecuali turut menyediaka...
The Real Layan Diri Lama Tunggu Order Lelaki Terus Masuk Dapur Kedai Bancuh Air Sendiri

The Real Layan Diri Lama Tunggu Order Lelaki Terus Masuk Dapur Kedai Bancuh Air Sendiri

papar berkaitan - pada 28/10/2021 - jumlah : 90 hits
Sekarang Min tengok dah makin ramai yang dine in kat restoran atau kedai makan dengan kawan kawan lah family lah Meriah betul Bila dah mula meriah balik kedai kedai makan dengan jumlah pelanggan yang ramai mesti pemilik dan pelayan tak mena...
Pn Akan Tewas Jika Pas Guna Logo Sendiri Kata Penganalisis

Pn Akan Tewas Jika Pas Guna Logo Sendiri Kata Penganalisis

papar berkaitan - pada 31/10/2021 - jumlah : 143 hits
freemalaysiatoday com October 31 2021 8 30 AMPN memerlukan PAS untuk bertanding menggunakan logonya sendiri bagi memberikannya kredibiliti menurut penganalisis PETALING JAYA Parti parti dalam Perikatan Nasional khususnya Bersatu dan Gerakan...
Syarat Kepada Pas Guna Lambang Sendiri Apa Sebenar Niat Umno

Syarat Kepada Pas Guna Lambang Sendiri Apa Sebenar Niat Umno

papar berkaitan - pada 30/10/2021 - jumlah : 118 hits
agendaily com30 10 2021UMNO mahu PAS menggunakan logo sendiri dalam PRN Melaka nanti Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO sepatutnya memuktamadkan keputusan berhubung kerjasama dengan PAS dan Bersatu tetapi sebaliknya yang berlaku mereka meletak...
Sejadah Mini Tenun Turki Selesa Cantik Dan Ringan Dibawa Ke Mana Sahaja

Zikir Subhanallah Wabihamdihi Cari Barang Hilang

Rm2 4 Billion Commission For Ventilator Azmin S Portal Must Be Joking

Dia Boleh Berhenti Letak Tepi Jalan Ibu Tersentuh Tengok Cara Suami Didik Anak Tapi Akur Walau Orang Lain Nampak K4sar

Jururawat Maut Motosikal Ditunggang Suami Dirempuh Motosikal

Pu Riz Tabik Peranan Guru Akui Tugas Mereka Tidak Mudah

Dia Bercita Cita Bawa Keluarga Pergi Mekah Ebit Lew Lawat Pus4ra Keluarga Arw4h Zulfarhan Osman Beri Hadiah Pakej Umrah

Ph Desak Menteri Timbalan Menteri Kpdnhep Letak Jawatan



Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Jangan Ganggu Jodohku Slot Megadrama Astro Ria

5 Pasangan Kahwin Campur Agama Paling Terkenal di Bollywood

7 Peperangan Dengan Kos Paling Mahal di Dunia

8 Pelakon yang Memainkan Lebih Daripada 1 Watak Adiwira

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 2021 GV8 Minggu 2


Abang Menangis Bila Adik Sakit Jaga Adik Masa Terkena Sawan Hebat Didikan Ibu Ini

Banyak Kes Anak Tercekik Makan Buah Doktor Syorkan Potong Ikut Teknik Ini

Melawat Zoo Taiping Perak

Kpi 100 Hari Mail Yang Malang

Seb4knya Perasaan Semuanya Bercampur Rasa Ibu Diser4ng Str0k Ini Luahan Hati Dj Lin Sebab Tak Dapat Jaga Di Hospital

Bahagia Itu Bukan Cinta