Apabila Ahli Agama Menjadi Batu Api


Di Malaysia, ada dua isu besar sedang menjadi penyakit yang jika tidak diatasi boleh menjadi barah berbahaya kepada negara, iaitu isu perkauman dan isu sentimen agama. Dua isu ini bukan semata-mata melanda negara kita yang tercinta ini, malah polemik sama juga menimpa negara jiran kita, Indonesia.


Semenjak pilihan raya Indonesia (Pemilu), kelihatan bagaimana sentimen keagamaan dan pribumi membelenggu situasi masyarakat Indonesia.

Lebih menyedihkan, Pemilu yang merupakan mekanisme memilih pemimpin dicemari siri kekacauan sehingga pertumpahan darah.

Perkara sebegini tidak wajar berlaku di negara kita dan semoga negara kita dan negara jiran sentiasa diberikan keamanan oleh Allah.

Apa yang kita lihat terjadi di Indonesia, dari beberapa sudut, tidak jauh beza dengan apa yang berlaku di Malaysia.

Yang menjadi masalah adalah, sentimen perkauman dan agama, bukan dikepalai oleh rakyat biasa, tetapi menjadi "makanan harian" bagi kalangan asatizah (ustaz-ustaz) yang dibenarkan berceramah dan berkuliah di masjid dan surau di seluruh negara.

Sebagai ilmuan dan dai Islam, apabila melihat kekacauan dan permusuhan yang sedang dan bakal berlaku, sikap yang perlu ada adalah berusaha sedaya mungkin memadamkan api permusuhan.

Tetapi ini tidak berlaku pada sebilangan ilmuan dan dai Islam di Malaysia. Lebih menyedihkan, api permusuhan itu diminyaktanahkan oleh mereka, termasuklah mereka yang bergelar mufti.

Mereka sendiri yang menuduh kalangan yang berbeza dengan mereka sebagai "musuh Islam" dan "munafik".

Mereka sendiri yang mengangkat sentimen perkauman, walhal ada pendekatan yang lebih bijaksana - menjadi duta keamanan.

Jika kita teropong apa yang sedang berlaku di negara kita, perkara sebegini sebenarnya berlaku.

Lihatlah kepada dua isu yang terdekat dengan kita; Jawi dan Zakir Naik. Walhal, kedua-dua isu ini boleh diatasi dengan bijaksana.

Tetapi, kebijaksanaan itu ditenggelamkan dengan sentimen sebilangan asatizah, sehingga suasana di media sosial amat membimbangkan.

Apatah lagi, minyak tanah yang menyuburkan kebimbangan ini bersulamkan tafsiran-tafsiran ayat al-Quran dan hadis yang bercanggah dengan maqasid dan tujuannya.

Mengenang Al-Ghazali

Kita sebenarnya amat berbangga apabila negara ini mengangkat Syeikh Abdullah bin Bayyah sebagai tokoh Maal Hijrah buat kali ini.

Seakan-akan tepat dengan masanya, beliau diangkat sebagai tokoh Maal Hijrah pada saat sentimen agama dan perkauman sedang rancak dimainkan oleh sebilangan agamawan dan asatizah di Malaysia.

Syeikh Bin Bayyah yang merupakan salah seorang ulama terkenal yang berasal Mauritania, bukan sekadar dalam negara, malah dunia mengiktiraf beliau sebagai tokoh keamanan.

Bagi yang mengikuti perkembangan Syaikh Bin Bayyah dari apa saluran pun, pasti akan mendapati bahawa tidak pernah terungkap sebarang perkataan yang boleh membawa kepada perbalahan.

Malah, mulut beliau pasti akan terungkap seruan agar berhenti dari permusuhan, sama ada terhadap sesama Muslim mahupun terhadap masyarakat bukan Muslim.

Menarik berkenaan Syaikh Bin Bayyah, beliau boleh dikatakan antara ulama yang berjaya mengolah tradisi ilmu Islam untuk diadaptasi dalam kerangka masyarakat yang pelbagai - kalau diadaptasikan, ia boleh memberi implikasi keamanan.

Bukan tidak ada, tetapi pendekatan beliau boleh dikatakan agak jarang dapat dilakukan oleh ramai ilmuan dunia.

Sepertimana kita mengetahui dahulu terdapat seorang tokoh ilmuan Islam yang terkenal bernama Al-Imam Al-Ghazali.

Kemahiran beliau menggabungkan tradisi ilmu fikah dan tasawuf amat membanggakan, yang dapat kita lihat melalui tulisan beliau yang terkenal - kitab Ihya' Ulum al-Din.

Pendekatan Al-Imam Al-Ghazali amat dekat dalam masyarakat Islam sedari awal.

Ekoran itu, umat Islam lebih mengenali al-Imam Al-Ghazali berbanding anak al-Imam al-Syafie, walhal Al-Imam Al-Ghazali itu adalah ulama mazhab Syafie; masyarakat Islam ketika itu lebih mengenali kitab Ihya' Ulum al-Din karya Al-Imam Al-Ghazali berbanding kitab al-Umm karya Al Imam al-Syafi'i.

Bukan kerana Imam Syafie tidak hebat, tetapi pendekatan dengan menggabungkan fikah dan tasawuf seperti terdapat dalam Ihya' Ulum al-Din amat dekat dengan masyarakat umat Islam.

Sementara itu, apabila kita meneliti dan mempelajari banyak karya dan syarahan Syeikh Abdullah bin Bayyah, kita dapati, pendekatan beliau tidak jauh beza seperti yang dibawa oleh al-Imam Al-Ghazali.

Oleh itu, pendekatan Syeikh Abdullah bin Bayyah amat baik untuk dijadikan teladan bagi para asatizah di Malaysia.

Apatah lagi, apabila kita meneliti dalam banyak komentar ilmuwan Islam dan barat berkenaan Syeikh Abdullah bin Bayyah, rata-rata mereka mengakui bahawa Syeikh adalah seorang ilmuwan Islam yang amat dekat dengan keamanan.

Akal faqih, jiwa sufi

Bagi mereka yang mendalami pengajian Islam, walaupun banyak, tetapi kebiasaannya ada tiga perkara yang amat ditekankan; fikah, akidah dan tasawuf.

Perbincangan berkenaan akidah berorientasikan kepada kepercayaan dan keyakinan dalam agama.

Fikah pula berorientasikan kepada amalan perbuatan. Sedangkan tasawuf berorientasikan kepada pembinaan hati dan jiwa; hindari sifat-sifat buruk (mazmumah) dan membina sifat-sifat terpuji (mahmudah).

Guru agama yang terlibat dalam perbincangan akidah dan tasawuf, mereka mampu memberi pemahaman yang mendalam berkenaan kepercayaan, keyakinan dan amalan perbuatan.

Pun begitu, tidak semestinya mereka mampu menjadi manusia yang budiman, kerana kekurangan tasawuf.

Dengan sebab itu, kita akan dapati terdapat guru agama yang hebat dalam perbahasan akidah dan fikah, tetapi dalam masa yang sama menuduh Muslim yang berbeza pendapat sebagai sesat, kufur dan munafik.

Juga tidak sedikit, mudah menuduh kalangan yang berbeza agama dengan mereka sebagai musuh Islam atau anti-Islam. Dengan sebab itu, pendekatan Syaikh Bin Bayyah ini wajar diangkat.

Bukan tidak ada ulama lain, tetapi manhaj dan pendekatan Syaikh Ben Bayyah yang berjaya mengangkat wacana tasawuf yang digabungkan dengan ilmu fikah dan akidah, menjadikan keputusan hukum yang dikeluarkan beliau mempunyai sifat yang cukup manusiawi.

Dengan itu, kita akan dapati tidak ada sebarang elemen permusuhan datang dari ucapan beliau walaupun sebesar butir pasir.

Ketika wujud pertembungan dan perbalahan, kita akan dapati ucapan beliau adalah memadamkan api permusuhan.

Demi memastikan negara kita ini aman damai, bukan sekadar manhaj dan pendekatan, malah watak ini, wajar diteladani oleh para asatizah di Malaysia.

Di negara Arab, masyarakat mereka biasanya satu bangsa, walaupun wujud kepelbagaian agama. Demikian juga negara selain Arab, seperti Turki, Iran, Pakistan dan sebagainya.

Di negara barat juga tidak jauh beza. Walaupun wujud kepelbagaian bangsa, tetapi sesuatu bangsa itu tidak mewakili sesuatu agama.

Keadaan ini sudah pasti tidak sama dengan Malaysia, kerana setiap bangsa kelihatan seperti mewakili sesuatu agama.

Walaupun bukan kemestian, tetapi dari sudut persepsi di Malaysia, Melayu dianggap seperti mewakili agama Islam, India seperti mewakili agama Hindu dan Cina pula seperti mewakili agama Buddha.

Keunikan masyarakat Malaysia ini, sewajarnya dianggap satu kebanggaan negara kita.

Kita sebagai warganegara Malaysia perlu membuktikan kepada dunia bahawa kepelbagaian agama dan bangsa dalam negara ini tidak menjadikan kita berbalah.

Malah, kita sepatutnya mampu duduk bersama-sama dengan harmoni, kasih sayang dan saling menghormati.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
Memilih Pemimpin Politik Tidak Sama Seperti Memilih Imam SolatApa Itu Pluralisme Dan Bahayanya Kepada Akidah Umat Islam
sumber: malaysiakiniArtikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sentiasapanas.com/2020/01/apabila-ahli-agama-menjadi-batu-api.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pake Jurus Berikut Ini Supaya Menjadi Ahli Jualan

Pake Jurus Berikut Ini Supaya Menjadi Ahli Jualan

papar berkaitan - pada 17/1/2020 - jumlah : 75 hits
Di artikel ini kami akan jelaskan perihal Reseller ialah pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Bila Anda mau berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan mau memiliki income tambaha...
Mengenal Panduan Cepat Menjadi Ahli Jualan Buat Penjual

Mengenal Panduan Cepat Menjadi Ahli Jualan Buat Penjual

papar berkaitan - pada 11/1/2020 - jumlah : 77 hits
Topik kita sekarang adalah Reseller merupakan pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Kalau Anda ingin berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan mau memiliki penghasilan tambahan m...
Ahli Neraka Suka Api Dunia 9601

Ahli Neraka Suka Api Dunia 9601

papar berkaitan - pada 18/1/2020 - jumlah : 73 hits
Ahli Neraka Suka Api Di Dunia Mengapa Ahli Neraka Suka Api Di Dunia Ustaz Jafri Abu BakarKIta ini tiada pilihan lain melainkan kena masuk syurga MESTI masuk syurga Kenapa mesti masuk syurga Kerana kalau kita tidak masuk syurga kemana lagi k...
Bagaimana Cara Menjadi Ahli Jualan Untuk Para Penjual

Bagaimana Cara Menjadi Ahli Jualan Untuk Para Penjual

papar berkaitan - pada 21/1/2020 - jumlah : 25 hits
Sekarang kami akan bahas seputar Reseller adalah pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Kalau Anda mau berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan mau mempunyai penghasilan tambahan...
Boleh Membaca Buku Di Usia Dua Tahun Haryz Menjadi Ahli Temuda Persatuan Iq Tinggi Global

Boleh Membaca Buku Di Usia Dua Tahun Haryz Menjadi Ahli Temuda Persatuan Iq Tinggi Global

papar berkaitan - pada 19/1/2020 - jumlah : 74 hits
Ketika si kecil Haryz sudah mampu mengucapkan kata kata pertamanya pada usia tujuh bulan ibunya Anira tahu dia akan menjadi istimewa Malah ketika berumur dua tahun pemilik nama penuh Muhammad Haryz Nadzim itu boleh membaca buku Sekarang kan...
Adakah Kak Wan Akan Menjadi Pm Pertama Wanita Malaysia

Adakah Kak Wan Akan Menjadi Pm Pertama Wanita Malaysia

papar berkaitan - pada 20/1/2020 - jumlah : 84 hits
Miqdad ZakariaSelepas kak wan mengangkat sumpah sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 10 mei 2018 Ana sempat bertemu dengan seseorang yang mahir dalam membaca ramuan politik tanah air Beliau ada menyentuh beberapa perkara termasuklah tajuk ...
Saat Ketua Kpk Firli Bahuri Menjadi Chef Memasak Nasi Goreng

Saat Ketua Kpk Firli Bahuri Menjadi Chef Memasak Nasi Goreng

papar berkaitan - pada 21/1/2020 - jumlah : 18 hits
Acara dimulai dengan pembacaan doa yang dipimpin oleh Ali Fikri Tak lama kemudian Firli Bahuri diberikan kesempatan untuk memberikan sambutan Dalam sambutannya Firli menyampaikan akan memasak makanan kesukaannya nasi goreng
Ini Salah Faham Tentang Senaman Yang Menjadi Kepercayaan

Ini Salah Faham Tentang Senaman Yang Menjadi Kepercayaan

papar berkaitan - pada 21/1/2020 - jumlah : 100 hits
Bersenam merupakan antara gaya hidup yang terbaik untuk membantu mengurangkan tekanan di samping memperbaiki tahap kesihatan secara keseluruhan Tetapi terdapat beberapa salah faham mengenai senaman yang menjadi ikutan Melakukan aktiviti fiz...
Pakatan Harapan Mungkin Menjadi Kerajaan Satu Penggal

Pakatan Harapan Mungkin Menjadi Kerajaan Satu Penggal

papar berkaitan - pada 21/1/2020 - jumlah : 89 hits
Kata kata yang dikatakan oleh Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir itu menggambarkan kekecewaan setelah Pakatan Harapan gagal dalam merampas kerusi dalam PRK Kimanis pada 18 Januari 2020 Pakatan Harapan yang telah kalah sebanyak 5 kali ...
Main Dengan Anjing Wanita Gantung Anak Sendiri

Allahuakhbar Jeritan Bapa Temui Anaknya 9 Bulan Mati Dalam Kereta

Di Mana Tembok Iskandar Zulqarnain

Banduan Akhir Peluk Islam Ketika Sedang Menanti Hukuman Ke Tali Gantung

Flashcard Animals And Their Babies

Apa2 Pun Jangan Sesekali Kasi Kuasa Balik Kat Umno

Detik Bcl Iringi Jenazah Ashraf Sinclair Dengan Mata Sembab

Bahaya Letak Botol Air Dalam Kereta Boleh Mengundang MautBiodata Dan Latar Belakang Pelakon Ashraf Sinclair

Mengapakah Lensa Kamera Bulat Menghasilkan Gambar Segi Empat

5 Mitos Tentang Dinosaur Yang Ramai Percaya

Resepi Tok Aji Serban Paling Hebat

Biodata Dan Latar Belakang Penyanyi Layla Sania


Dinner Di Restoran De Muruh Lumut Perak

Pasangan Suami Isteri Pelajar Ditahan Edar Ganja

Shah Alam Tersenarai 25 Stadium Terbesar Di Dunia

Pakej Rangsangan Kurangkan Impak Covid 19 Kepada Ekonomi

Audit Kementerian Pertahanan Hampir Siap Mat Sabu Sindir Hisham

Hukuman 20 Tahun Penjara Pemandu Mabuk Dipuji