8 Tempat Di Hong Kong Yang Akan Membuat Anda Menghargai Seni


 
Hong Kong terkenal dengan banyak perkara – pemandangan yang menakjubkan, tarikan menarik, tempat membeli-belah yang menakjubkan, makanan Cina halal dan banyak lagi. Tetapi adakah anda tahu bahawa Hong Kong juga merupakan tempat tinggal untuk tempat-tempat seni yang menarik?
 
Dari seni jalanan berwarna-warni ke ruang yang diperbaharui dan pameran seni, Hong Kong mempunyai tempat seni untuk semua orang, walaupun anda bukan peminat seni. Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan 8 tempat ini untuk menjejak seni. Untuk menjadikannya lebih mudah untuk anda, kami telah menyediakan pilihan makanan halal berhampiran tempat-tempat seni juga
 
Sai Ying Pun
Artlane (Jalan Seni) Daerah Sai Ying Pun kini mejadi tepat popular untuk bergambar kerana mural jalanannya. Melangkah keluar dari stesen MTR Sai Ying Pun, anda akan dapat melihat bangunan kediaman lama yang telah disegarkan semula dengan percikan warna, yang dibuat oleh pelukis antarabangsa dan tempatan Hong Kong.

 
Mural ini diilhamkan oleh seni jalanan di bandar-bandar utama seperti New York dan London, dan mereka dicat dengan tema seni dan muzik di kawasan SoHo.
 

Sebahagian besar hasil karya ini dapat ditemui di Ki Ling Lane dan Jalan Chung Ching. Dengan warna-warna terang dan watak-watak yang menarik, ia akan menjadi sukar untuk melepaskan mereka, terutamanya tangga yang ikonik ini (gambar di atas). Pastikan anda mengambil masa untuk meneroka bukan hanya kedai-kedai di kawasan itu, tetapi juga lorong-lorong belakangnya!
 
Arah: Ambil Laluan Pulau MTR ke Stesen Sai Ying Pun dan ambil keluar B3.
 
Pilihan makanan halal:
Chrisly Café
 
Artlane terletak hanya dalam jarak yang jauh dari kedai roti Halal yang paling asli di Hong Kong, Chrisly Café! Dimiliki oleh seorang Muslim, Chrisly menyajikan tart telur halal, roti bun nenas (bo lo bao) dan banyak lagi. Walaupun tart telur tradisional menggunakan lemak khinzir, Chrisly menggunakan kacang dan minyak vegetarian

 
Perlu diketahui bahawa walaupun kafe keseluruhannya tidak halal, kedai roti Chrisly terpisah dari dapur utama dan mereka berusaha keras untuk memastikan semua ramuan yang digunakan dalam roti adalah halal.
 
Status halal: Bakeri bersertifikat halal (hanya bahagian bakeri kafe yang halal)
Alamat: Shop 3018, 3 / F, Shun Tak Centre, 168-200 Connaught Road Central
Waktu buka: 7 pagi hingga 7 malam setiap hari
Arah: Ambil laluan MTR Island dari Sai Ying Pun dan turun ke Stesen Sheung Wan. Kafe ini terletak di hujung tingkat 3 / F di Pusat Shun Tak. Anda akan melalui Starbucks dan kaunter feri Macau. Teruskan berjalan lurus sehingga anda melihat kafe!
 
Tengah
PMQ, Pusat Bandar Lama Ia adalah bekas asrama untuk pegawai polis, PMQ (pendek untuk Police Married Quarters / Polis yang sudah berkahwin) kini menjadi ruang diperbaharui di mana seni bertemu dengan membeli-belah dan makanan.
Sumber : Twitter  
Di sinilah anda boleh mendapatkan pengalaman membeli-belah yang satu-satunya tempat untuk menemui cenderahati yang unik, butik pereka tempatan semasa Keluar dan masuk dari galeri seni dan studio reka bentuk. Hampir 100 syarikat reka bentuk dan kreatif menjadikan PMQ rumah. Apa yang menarik tentang PMQ adalah tangga dan sudutnya dipenuhi dengan karya seni, jadi anda boleh menangkap gambar yang sempurna untuk Instagram anda.

 
PMQ juga mengadakan pameran seni atau pameran secara berkala seperti Draw HK yang mempamerkan kerja-kerja ratusan pelajar tempatan. Selain itu, bagi anda yang berminat untuk mempelajari bentuk seni, anda boleh mendaftar untuk bengkel seni. Selalu ada sesuatu yang menarik berlaku di PMQ!
 
Tip: Pastikan untuk melihat seni jalanan di jalan-jalan lorong di sekitar PMQ juga. PErgi ke Hollywood Road atau Graham Street untuk mural yang paling ikonik.
 
Alamat: 35, Aberdeen St, Central, Hong Kong
Waktu operasi: 7 pagi – 11 malam (kedai dibuka 11 pagi – 8 malam)
Arah: PMQ adalah kira-kira 5-10 minit berjalan kaki dari Stesen MTR Sheung Wan (Exit E2), Hong Kong (Keluar E1) dan Central (Exit C)
 
Tai Kwun Dalam semua pencakar langit di daerah Pusat, Tai Kwun menonjol sebagai serpihan masa lalu Hong Kong, dengan seni bina penjajah yang dipulihkan. Walaupun PMQ digunakan sebagai asrama polis, Tai Kwun pernah menjadi bekas Pusat Balai Polis, termasuk Penjara Victoria yang ikonik.
Sumber: scmp  
Fakta: Tahukah anda bahawa bekas pemimpin komunis Vietnam Ho Chi Minh pernah dimasukkan di Penjara Victoria?
 
Pernah menjadi tempat larangan, anda kini bebas untuk meneroka semua bangunan di Tai Kwun untuk mengagumi senibina atau bahkan pergi untuk lawatan interaktif dan menghadiri pameran untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah Hong Kong.

 
Tai Kwun juga merupakan hub penting untuk persembahan dan seni. Pergi ke Tai Kwun Contemporary yang memegang 6-8 pameran setahun. Penggemar kesenian juga boleh menonton filem atau persembahan teater, muzik atau tarian di sini – di dalam ruang dalaman dan luarannya
 
Alamat: 10 Hollywood Rd, Central, Hong Kong
Waktu operasi: 10 pagi – 11 malam setiap hari
Arah: Ambil MTR ke Stesen Pusat dan keluar dari D1. Dari situ, lintas Wellington Street dan Lyndhurst Terrace ke Hollywood Road.
 
Pilihan makanan halal:
Ebeneezer’s Kebabs & Pizzeria
 
Selepas menenggelamkan diri dalam seni di PMQ dan Tai Kwun, tuju ke Ebeneezer untuk mengisi perut anda. Rangkaian halal ini mengkhususkan masakan Timur Tengah dan India.

 
Kebabs, biryanis atau kari yang lazat yang pasti memuaskan kelaparan anda!
 
Status halal: Bersertifikat halal
Alamat: G / F, 24 Hollywood Rd, Central, Hong Kong
Waktu operasi: 10.30 pagi – 6 pagi (Sun – Thur), 10.30 pagi – 7 pagi (Jumaat – Sabtu, PH)
Arah: Ebeneezer terletak di luar Tai Kwun dan 5 minit berjalan kaki dari PMQ.
 
Wan Chai
 
Pilihan makanan halal:
Kantin Pusat Islam
 
Anda beruntung kerana Kantin Pusat Islam adalah hanya perjalanan trem 3 minit (atau berjalan kaki 11 minit!) Dari Lee Tung Avenue. Dengan pelbagai dimsum kukus dan goreng, anda dijamin untuk memuaskan semua keinginan anda untuk makanan Cina di sini!

 
Kami suka hidangan di sini adalah kerana ianya lembut dan lazat dari siew mai, har kow (dumpling udang) dan Wantan udang yang digoreng tepung, jadi pastikan untuk mendapatkan semua itu disini.
 
Tip: Ingatlah untuk datang sebelum pukul 3 petang kerana dim sum tidak dihidangkan selepas itu. Walau bagaimanapun, mereka akan hidangankan Kanton pada waktu petang hingga waktu makan malam.
 
Status halal: Bersertifikat halal
Alamat: Tingkat 5, Pusat Islam Osman Ramju Sadick, 40 Jalan Oi Kwan, Wan Chai, Hong Kong
Waktu Operasi: 10 pagi hingga 3 petang (dim sum), 6 petang hingga 9 malam (hanya hidangan Kanton)
Arah: Ambil trem dari perhentian Jalan Luaroad dan berhenti di perhentian Jalan Tonnochy. Selain itu, anda juga boleh berjalan di sepanjang Jalan Wan Chai dari Lee Tung Avenue ke Kantin Pusat Islam.
 
Wai Kee
Terigin makan makanan yang dipanggang? Tuju ke Wai Kee yang terletak di Bowrington Road Market.

 
Setiap gigitan daging itik lembut mereka akan membuatkan anda tak puas dengan satu suap. Dagingnya diperap dengan baik dan kulitnya agak rangup. Terlanjur anda berada di sini, anda juga perlu mencuba Nasi Kari Daging mereka dan mi wonton yang lazat.
 
Status halal: milik orang Islam
Alamat: Kedai 5, Bowrington Road Cooked Food Centre, 1 / F, Bowrington Road Market, 21 Bowrington Road, Wan Chai
Waktu Operasi: 10 pagi hingga 6 petang (pesanan pulang hanya selepas 5.30 petang)
Arah: Ambil trem dari perhentian Luaroad Rd dan turun di Canal Rd West. Pusat makanan terletak di tingkat 2 bangunan Bowrington Road Indoor Market. Masuk melalui eskalator di sebelah Jalan Bowrington.
 
Tsim Sha Tsui
Avenue of Stars (AoS)  
Peminat filem dan TV akan menyukai Avenue of Stars (AoS) yang baru saja diubahsuai!

 
Menampilkan tanda tangan lebih dari seratus selebriti yang merupakan replika Hollywood Walk of Fame yang terkenal, AoS membayar penghormatan kepada industri hiburan Hong Kong. Penanda tangan dapat ditemui di gerbang kayu yang menghadap ke langit-langit Hong Kong yang menakjubkan dan Victoria Harbour

 
Selain daripada tapak tangan, pastikan untuk melihat patung ikon Hong Kong Bruce Lee dan Anita Mui. Bukan sahaja anda boleh mengambil gambar dengan mereka, tetapi anda juga boleh berinteraksi dengan superstar menggunakan teknologi Realiti Semula (AR).
 
Sebagai sebahagian daripada ciri baru AoS, anda juga boleh menjangkakan kios dan gerai mudah alih yang menjual pelbagai cenderahati tempatan kreatif termasuk jenama terkenal seperti Mei Lok Store dan juga edisi terhad AoS dan cenderahati Bruce Lee yang eksklusif.
 
Alamat: Waterfront Podium Garden, Tsim Sha Tsui, Kowloon
Arah: Ambil MTR dan turun di Stesen Tsim Sha Tsui Timur. Keluar dari P1, gunakan tangga atau eskalator bersebelahan dengan Terminus Bus Tsim Sha Tsui Timur (Mody Road) untuk ke AoS.
 
Pusat Xiqu Jika anda berminat untuk melibatkan diri dalam opera Kantonis dan teater Cina tradisional, maka Xiqu Center adalah sempurna untuk anda.

 
Tempat seni persembahan yang baru dibuka ini mempunyai reka bentuk yang diilhamkan oleh lampu tradisional China, tetapi dengan sentuhan moden. Apa yang menarik ialah pintu masuknya dibuat untuk menyerupai langsir perpisahan. Pasti sempurna untuk peluang bergambar
 

Ciri-ciri utama Pusat Xiqu adalah Teater Rumah Teh kerana ia membawa anda kembali ke masa untuk mewujudkan suasana rumah teh awal abad ke-20 di Hong Kong. Percaya atau tidak, sambil menonton persembahan di sini, penonton akan dihidangakan dengan teh dan dim sum juga!
 
Tip: Walaupun anda tidak menonton persembahan, anda juga boleh mempelajari lebih lanjut mengenai teater tradisional China dengan menghadiri pameran filem, bengkel, ceramah, pameran dan lawatan berpandu.
 
Alamat: 88 Austin Road West, Tsim Sha Tsui, Kowloon
 
Pilihan makanan halal:
Restoran Cina Hung
 
Anda tidak akan mendapatkan makanan Cina yang mencukupi di Hong Kong, jadi mengapa tidak pergi ke Restoran Cina Hung untuk hidangan yang lazat? Terletak di Chungking Mansion di mana terdapat banyak pilihan makanan halal, Hung menonjol sebagai satu-satunya di sini yang menyajikan masakan Cina yang enak.

 
Hidangan kegemaran kami menjadi ayam panggang yang sangat enak. Sepasangnya dengan daging lada hitam mereka yang menggiurkan dan nasi goreng untuk hidangan yang tidak dapat dilupakan
 
Tip: Chungking Mansion juga merupakan rumah kepada restoran halal yang lain seperti Mess Khyber Pass, Mess Halal Sedique, Syed Bukhara dan banyak lagi.
 
Status halal: milik orang Islam
Alamat: Chungking Mansion, 36-44 Nathan Rd, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
Waktu operasi: 11 pagi hingga 11 malam setiap hari
Arah: Hung adalah kira-kira 10 minit berjalan kaki dari Avenue of Stars (AoS) dan 17-minit berjalan kaki dari Xiqu Centre.
 
Tsuen Wan
The Mills Apa yang pernah dijadikan kilang kapas pada tahun 1960-an kini telah diubahsuai menjadi warisan dan ruang seni. Salah satu tempat kreatif terkini Hong Kong, The Mills kini menjadi pusat reka bentuk dengan banyak kedai pereka tempatan, kafe dan sudut Instagram untuk anda

 
Bagi anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah industri tekstil Hong Kong, pergi ke Pusat Warisan, Seni dan Tekstil (CHAT). Terdapat pameran dan juga bengkel untuk anda berkenalan dengan tekstil.

 
Tetapi jika anda berada di sini untuk merasai dan melihat nostalgia, anda akan senang mengetahui bahawa ruang yang diubahsuai itu telah mengekalkan beberapa seni bina kilang kapas asli. Berjalan-jalan di sebalik The Mills pasti akan membawa anda kembali dalam masa! Pastikan keluar dari luar untuk melihat beberapa mural yang indah yang mencerminkan kehidupan di kilang kapas.
 
Alamat: 45 Pak Tin Par St, Tsuen Wan, Hong Kong
Waktu operasi: 10 pagi – 10 malam setiap hari
Arah: Ambil Laluan MTR Tsuen Wan ke Stesen Tai Wo Hau. Kemudian, naik bas 302 (terikat untuk Hong Kong Garden) dan turun di Pusat Perindustrian Meningkat. Dari situ, berjalan 4 minit ke The Mills.
 
Pilihan makanan halal:
Lanzhou Halal Beef Mutton
 
Hanya di bawah jalan dari The Mills, anda akan dapati restoran halal menjual Lanzhou yang merupakan mee daging tarik! Buat pilihan anda dari yang bersup atau mi daging lembu kering dan bahagian yang terbaik adalah, mereka adalah dompet mesra dan datang dalam bahagian yang banyak.
 
Ketika gerai ini baru dibuka, menu agak terhad tetapi mereka telah menambahkan beberapa hidangan baru seperti daging kambing cincang dan puff daging. Selepas makan yang memuaskan, akhirinya dengan teh herbal wangi mereka!
 
Status halal: Bersertifikat halal
Alamat: 283 Sha Tsui Road, Tsuen Wan, Hong Kong
Waktu operasi: 10 pagi – 10 malam setiap hari
Arah: Dari The Mills, bas 302 atau 84.
 
Yau Ma Tei / Mongkok dan Sham Shui Po
Shutter Art oleh Urban Canvas  
Jalan-jalan membeli-belah Yau Ma Tei, Mongkok dan Sham Shui Po telah wujud selama beberapa dekad dan pada pandangan pertama, anda tidak akan berfikir bahawa anda akan mencari seni di sini. Tetapi terima kasih kepada projek seni masyarakat bernama HK Urban Canvas, beberapa pintu keluar dari kedai di daerah-daerah ini telah berubah menjadi karya seni yang dinamik

 
Apa yang benar-benar unik tentang seni grafiti ini ialah mereka mencerminkan cerita pemilik kedai dan profesion mereka. Oleh itu, sangat menarik untuk melihat bagaimana artis menggambarkan pemilik kedai!
 

Ia juga sangat menarik kerana projek itu menandakan bahawa seni bukan hanya untuk peminat seni. Jalan-jalan ini dikunjungi setiap hari oleh penduduk setempat, jadi ia menarik untuk melihat bagaimana kehidupan seharian dicerminkan dalam karya seni ini.
 
Tip: Untuk membantu anda menavigasi perjalanan anda melalui karya ini, pastikan anda memuat turun aplikasi HK Urban Canvas pada telefon anda! Bukan sahaja anda dapat mencari mereka, tetapi anda juga akan dapat mempelajari lebih lanjut mengenai cerita-cerita di belakang karya seni.
 
Pilihan makanan halal:
Ma’s Restaurant
 
Rasa lapar ketika mencari karya seni ini? Jangan lupa berhenti Ma’s Restaurant di Sham Shui Po yang mengkhususkan diri dalam masakan halal Xinjiang! Ia hanya beberapa langkah dari surga beli-belah Apliu Street.

 
Hidangan popular mereka, Goulash daging lembu menarik perhatian kami. Daging lembu dan rebus yang sedap, ini adalah rangup di luar dan kenyal di bahagian dalam, menjadikannya hidangan yang sangat menghiburkan. Pesan daging cili mereka dan ikan masam manis untuk hidangan yang sempurna
 
Status halal: Bersertifikat halal
Alamat: 21-25 Cheung Sha Wan Road, Hong Kong
Waktu operasi: 11.30 pagi hingga 11 malam setiap hari
Arah: Dari MTR Prince Edward, ambil Exit E dan berjalan selama 5 minit ke Ma’s Restaurant.
 
Tip #HHWT: Semasa anda sudah berada di Sham Shui Po, anda mesti pergi ke Syarikat Tauhu A1 untuk ban kacang yang lazat. Terdapat pelbagai perisa untuk dipilih tetapi yang paling popular adalah black saseme, Horlicks dan pes badam. Ia terletak tepat di luar Stesen MTR Sham Shui Po keluar dari C2!
 
Sekarang anda tahu di mana semua titik pupular ini, sudah tiba masanya untuk merancang jejak seni anda dan meneroka pemandangan seni dan budaya Hong Kong yang meriah! Sama ada anda peminat seni yang ghairah, pengembara yang ingin tahu atau hanya mencari tempat foto yang sempurna, pasti ada sesuatu untuk anda
Sumber : Have Halal Will Travel
The post 8 Tempat Di Hong Kong Yang Akan Membuat Anda Menghargai Seni (Berhampiran Makanan Halal!) appeared first on Islam Itu Indah.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.islamituindah.my/8-tempat-di-hong-kong-yang-akan-membuat-anda-menghargai-seni-berhampiran-makanan-halal/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
3 Cara Untuk Membuat Tubuh Tidak Mudah Lelah Ketika Bekerja

3 Cara Untuk Membuat Tubuh Tidak Mudah Lelah Ketika Bekerja

papar berkaitan - pada 15/5/2019 - jumlah : 51 hits
Ketika bekerja sehari hari terutama di kantor perasaan lelah kerap selalu saja datang ke diri kita Rasa lelah yang muncul ini sering membuat kita jadi tidak fokus ketika bekerja Untuk membuat produktivitas kerja tetap terjaga perlu dilakuka...
Google Trips Kini Hadir Dalam Bentuk Web Memudahkan Anda Membuat Perancangan Percutian Melalui Desktop

Google Trips Kini Hadir Dalam Bentuk Web Memudahkan Anda Membuat Perancangan Percutian Melalui Desktop

papar berkaitan - pada 16/5/2019 - jumlah : 101 hits
Google Trips merupakan sebuah perkhidmatan yang dapat memudahkan anda membuat perancangan untuk percutian Ia sebelum ini hanya ditawarkan dalam bentuk aplikasi dan kini ia telah ditawarkan dalam versi web Seperti versi aplikasi mudah alih i...
Permintaan Terakhir Vera Oktaria Membuat Prada Dp Murka Berujung Membunuh Dan Nyaris Hanguskan Jasad

Permintaan Terakhir Vera Oktaria Membuat Prada Dp Murka Berujung Membunuh Dan Nyaris Hanguskan Jasad

papar berkaitan - pada 16/5/2019 - jumlah : 88 hits
Beberapa kali aksi main tangan yang dilakukan Prada DP selama memacari Vera Oktaria rupanya membuat almarhumah mantan kasir Indomaret tersebut merasa sangat ketakutan Vera Oktaria merasa makin tak nyaman berhubungan cinta dengan Prada DP ka...
Kanak Kanak Membuat Panggilan Polis Kerana Kesunyian Dan Memerlukan Seorang Kawan

Kanak Kanak Membuat Panggilan Polis Kerana Kesunyian Dan Memerlukan Seorang Kawan

papar berkaitan - pada 13/5/2019 - jumlah : 70 hits
Apabila seorang kanak kanak lelaki di Florida ini mendapati dirinya kesunyian dia memutuskan untuk menyelesaikan masalah itu sendiri Apa yang dia perlukan ialah seorang kawan jadi dia menghubungi satu tempat yang dia tahu pasti akan menjawa...
Pasangan Mata Wang Aud Usd Menghampiri Tahap Sokongan Bersedia Untuk Membuat Lantunan Harga

Pasangan Mata Wang Aud Usd Menghampiri Tahap Sokongan Bersedia Untuk Membuat Lantunan Harga

papar berkaitan - pada 13/5/2019 - jumlah : 139 hits
Harga dilihat sedang menghampiri sokongan utama yang terletak pada tahap 0 6968 di mana ia berpotensi untuk melantun ke tahap rintangan 0 7006 Kemasukan 0 6968Mengapa ia baik sokongan rendah ayunan mendatar Penarikan Semula Fibonacci 61 8 L...
Cara Membuat Soto Daging Yang Gurih Dan Tidak Eneg

Cara Membuat Soto Daging Yang Gurih Dan Tidak Eneg

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 107 hits
Cara membuat soto daging yang gurih dan tidak eneg Rahasianya berada di rempah rempah
Cara Membuat Pangkat Diatas Dan Dibawah Pada Microsoft Word

Cara Membuat Pangkat Diatas Dan Dibawah Pada Microsoft Word

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 87 hits
Pada Microsoft Word selain mengetik kamu juga bisa menggunakan simbol simbol unik di dalamnya Salah satunya adalah membuat pangkat diatas dan dibawah pada microsoft word Membuat pangkat diatas dan pangkat dibawah pada Microsoft Word biasa d...
Tak Hanya Berdoa 3 Hal Ini Membuat Malaikat Menjaga Manusia Saat Tidur

Tak Hanya Berdoa 3 Hal Ini Membuat Malaikat Menjaga Manusia Saat Tidur

papar berkaitan - pada 17/5/2019 - jumlah : 71 hits
Manusia membutuhkan tidur untuk melepas penat lelah dan mengistirahatkan tubuh Malam hari tentunya menjadi waktu yang tepat bagi seluruh umat manusia untuk tidur dan beristirahat Bagi umat Islam tidur tidak dilakukan dengan sembarang tidur ...
Begini Cara Membuat Penderita Diabetes Dapat Jalani Bukber Dengan Tenang

Begini Cara Membuat Penderita Diabetes Dapat Jalani Bukber Dengan Tenang

papar berkaitan - pada 17/5/2019 - jumlah : 54 hits
Semua boleh kok dimakan Siapa bilang enggak boleh makan es buah enggak boleh makan es campur Boleh boleh saja asalkan diperhatikan jumlah dan jenis makanannya jelas dokter spesialis penyakit dalam Sidartawan Soegondo dalam acara diskusi Dia...
Ditolak Dicakar Dan Ditampar Bekas Isteri Dedah Perangai Sebenar Da I Farhan

Kongsi Gelap Gelaran Datuk Dan Duit Sumbangannya Kepada Parti Ph

Saya Mula Tidak Keruan Terpancar Jelas Wajah Ustaz Farhan Erin

Anak Lahir Cacat Sama Seperti Anjing Yang Dibunuh

Src Rarely Asked Najib For Advice Only Did So On 2 Occasions

Doa Yang Boleh Diamalkan Untuk Rumahtangga Bahagia

Telefon Pintar Vivo S1 Pro Dijual Dengan Harga Rm1 199 Di Malaysia

Lirik Lagu Judika Shila Amzah Tentang RahsiaZon Biru Tempat Paling Sihat dan Ramai Penduduk Berumur 100 Tahun

Tradisi Unik Nelayan Berkuda di Oostduinkerke Belgium

Kisah Empayar Fesyen Gergasi Yang Hampir Bankrap Forever 21

Bahaya Simbol Peace Penggodam Boleh Curi Cap Jari Anda

Info Drama Adellea Sofea Slot Akasia


Minuman Protein Shake Dalam Pengalaman Diet Iu Artis Korea

Tips Hilangkan Jerawat Dan Muka Breakout Semasa Mengandung

Kisah Abdul Rahman Bin Auf Masuk Syurga Merangkak Adalah Palsu

Berguru Biar Dengan Yang Pakar

Makan Tengahhari Di Akob Patin House 3 Kuantan

Presiden Pas Bersama Delegasi Pas Hadir Perhimpunan Agung Umno