7 Cara Hilangkan Sakit Gigi Dengan Mudah


AssalamualaikumBismillah

Masalah kesakitan gigi bukan sahaja boleh mengganggu aktiviti di siang hari, kadangkala nak tidur malam pun susah. Ada ke cara hilangkan sakit gigi dengan mudah?

Penjagaan oral sememangnya penting bagi memelihara kualiti hidup individu.

Oleh sebab masalah ini boleh berpunca daripada pelbagai jenis faktor, rawatan boleh jadi berbeza mengikut asbab yang tersendiri

https://siraplimau.com/
7 Cara Hilangkan Sakit Gigi Dengan Mudah!1. Kumur dengan air garam, cara hilangkan sakit gigi yang mudahIni merupakan satu kaedah yang agak popular. Asal ada individu yang mengadu gigi sakit, pasti nasihat ini akan menyusul.

Air yang telah dilarutkan dengan garam mempunyai sifat disinfektan (anti bakteria) semula jadi.

Selain itu, ia juga merupakan medium yang boleh meloloskan sisa makanan yang tersekat di celahan gigi.

Tujuannya untuk mengurangkan proses keradangan dan mempercepatkan penyembuhan luka pada ruang oral.



2. Tuam bahagian yang sakit dengan kain sejuk/ aisAnda pasti pernah menonton filem yang memaparkan penggunaan ais atau kain sejuk jika ada plot kesakitan gigi, kan?

Penggunaan kaedah ini tidak hanya tertumpu kepada kesakitan gigi sahaja.

Ia berupaya untuk menyebabkan salur darah pada permukaan kawasan terlibat untuk mengecut, justeru, mengurangkan rasa sakit.

Pelaksanaannya mudah, anda hanya perlu tuamkan kain sejuk/ais pada kawasan yang sakit selamat 20 minit.

Walau bagaimanapun, kaedah ini sukar digunakan dalam keadaan tertentu, sebagai contoh, jika anda tidak boleh tidur kerana gigi sakit.

Jika letak ais, habis basahlah tempat tidur anda. Lagi tak selesa jadinya.


3. Gunakan uncang teh pudina untuk cara hilangkan sakit gigiMungkin ada yang tidak tahu, uncang teh pudina boleh diambil sebagai satu cara hilangkan sakit gigi.

Ia sesuai terutamanya kepada mereka yang mempunyai gigi sensitif memandangkan penggunaan ais boleh menyebabkan simptom sakit/ngilu.

Ambil uncang teh pudina suam dan tuamkan pada kawasan yang sakit

Pastikan ia tidak panas dan jika anda lebih selesa dengan uncang teh sejuk, ia juga berkesan.

Anda boleh meletakkan uncang teh tersebut di dalam freezer untuk beberapa minit dan letakkan pada gigi yang sakit.


4. Bawang putih, herba yang banyak manfaatnya dalam rawatan sakit gigiMungkin ramai yang tidak suka makan atau bau bawang putih.

Oleh itu, petua ini tidak sesuai dengan semua individu. Sudah berkurun lamanya bawang putih dikenali sebagai herba yang boleh merawat pelbagai jenis keadaan kesihatan.

Khasiatnya disokong oleh kajian sains moden dan jika dilihat dalam konteks kesihatan oral, ia boleh membantu meredakan kesakitan gigi.

Oleh sebab bawang putih mempunyai sifat antibakteria yang bagus, ia boleh mengelakkan pembentukan plak gigi.

Anda boleh tumbuk bawang putih, campurkan dengan garam dan sapukan pada kawasan yang sakit. Atau jika nak ekstrem sikit, kunyah bawang putih tersebut mentah-mentah.


5. Gunakan pengkumur mulut, hidrogen peroksidaHidrogen peroksida boleh memberikan pelbagai jenis manfaat kepada penjagaan oral.

Ia boleh memberikan kelegaan daripada sakit gigi, mengurangkan keradangan, menghalang pembentukan plak dan menyembuhkan pendarahan gusi.

Kebanyakan produk pengkumur mulut di pasaran mempunyai kandungan hidrogen peroksida pada kepekatan rendah.

Jika anda dipreskripsikan dengan pengkumur mulut hidrogen peroksida pekat, pastikan anda campurkan dengan air.

Ikut arahan doktor gigi dan jangan telan cecair tersebut. Selepas kumur, buang.



6. Daun herba Itali, thymeJika anda suka gunakan daun taim (thyme) ke dalam masakan, ketahuilah bahawa ia boleh digunakan dalam rawatan sakit gigi.

Seperti herba yang lain, daun taim juga mempunyai sifat antioksida dan antibakteria yang kuat.

Ia kebiasaannya dijual dalam bentuk minyak pati dan boleh digunakan sebagai pengkumur mulut atau ubat sapu.

Pastikan anda campurkan minyak pati daun taim dengan segelas air kecil sebelum menggunakannya sebagai pengkumur mulut.


7. Cara hilangkan sakit gigi dengan bunga cengkihBunga cengkih merupakan salah satu rempah ratus yang sering digunakan dalam masakan dan perubatan tradisional.

Ia mengandungi bahan antiseptik semula jadi yang dikenali sebagai eugenol.

Perkara ini membuatkan bunga cengkih berkesan dalam merawati masalah gigi dan radang mulut. Seperti minyak pati daun taim, minyak bunga cengkih juga boleh digunakan sebagai pengkumur mulut.

Campurkan ia dengan segelas air kecil dan kumur bagi membunuh bakteria dan melegakan kesakitan.

KesimpulannyaJika anda sukar menjalankan aktiviti harian kerana kesakitan gigi, boleh cuba amalkan 7 tip di atas.

Kalau tak berkesan juga, jangan ambil mudah, jumpa dengan doktor gigi bagi mendapatkan khidmat konsultasi dan rawatan.

Penjagaan oral merupakan sebahagian daripada faktor yang boleh mempengaruhi kualiti hidup individu.

Jangan abaikannya

Sumber : Hello Doktor

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.siinurul.com/2022/05/7-cara-hilangkan-sakit-gigi-dengan-mudah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Semak Baki Yes 4g Yang Sangat Mudah

Cara Semak Baki Yes 4g Yang Sangat Mudah

papar berkaitan - pada 27/5/2022 - jumlah : 142 hits
Bagaimana cara untuk semak baki YES 4G Dalam artikel ini saya akan kongsikan kepada anda cara paling mudah untuk semak atau check baki YES 4G Mungkin ada pengguna perkhidmatan YES 4G yang belum tahu atau kurang tahu bagaimana caranya Oleh i...
Cara Buat Apam Telur Yang Sangatlah Mudah Tak Terkata Sedapnya

Cara Buat Apam Telur Yang Sangatlah Mudah Tak Terkata Sedapnya

papar berkaitan - pada 27/5/2022 - jumlah : 65 hits
Apam Telur memang sedap dimakan bersama kelapa parut muda Ada juga yang panggil apam lambung Bagi anda yang ingin cuba buat sendiri kuih ini di rumah boleh sangat Boleh cuba ikut resipi yang dikongsikan oleh ini Sangat mudah dan sememangnya...
Cara Membuat Auto Reply E Mail Gmail 2019 Dengan Mudah

Cara Membuat Auto Reply E Mail Gmail 2019 Dengan Mudah

papar berkaitan - pada 24/5/2022 - jumlah : 85 hits
Saat ini hampir semua orang mempunyai email apalagi bagi anda yang punya handphone android pastinya tersinkron email gmail di hp android kalian bukan Email kini sudah tidak asing lagi bagi kita semua karena dengan mempunyai email kita denga...
5 Cara Memasang Gorden Yang Benar Dan Mudah Sesuai Jenis Tirainya

5 Cara Memasang Gorden Yang Benar Dan Mudah Sesuai Jenis Tirainya

papar berkaitan - pada 31/5/2022 - jumlah : 97 hits
Kuncinya selalu ukur kerangka jendela dengan akurat dan sabar ketika mengaitkan setiap komponen gorden ke penyangganya
Ini Cara Mudah Mohon Bina Rumah Mesra Rakyat Tahun 2022

Ini Cara Mudah Mohon Bina Rumah Mesra Rakyat Tahun 2022

papar berkaitan - pada 30/5/2022 - jumlah : 112 hits
Syarikat Perumahan Negara Berhada merupakan sebuah syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan yang menawarkan Skim Rumah Mesra Rakyat Sejajar dengan Dasar Perumahan Negara SPNB diletakkan di bawah pengurusan Kementerian Perumahan dan Ker...
Tak Perlu Cuci Selalu Habuk Tak Senang Lekat Dengan Cara Mudah Ni Simple

Tak Perlu Cuci Selalu Habuk Tak Senang Lekat Dengan Cara Mudah Ni Simple

papar berkaitan - pada 28/5/2022 - jumlah : 62 hits
Boleh dikatakan setiap hari kita terpaksa memperuntukkan waktu untuk mengelap pelbagai permukaan kabinet meja makan dan peralatan rumah kerana habuk yang berterbangan di udara Tak perlu mengelap selalu apa kata cuba petua mudah ini Perkongs...
Mula Mula Belilah Yang Halus Tak Perlu Bergaya Sakan Ni Tip Beli Emas Cara Mudah

Mula Mula Belilah Yang Halus Tak Perlu Bergaya Sakan Ni Tip Beli Emas Cara Mudah

papar berkaitan - pada 29/5/2022 - jumlah : 93 hits
Lain orang lain caranya Ada yang suka bergaya dan mengumpul pelbagai koleksi beg tangan perkakasan dapur dan sebagainya untuk kepuasan diri Ada juga yang gemar melancong dan meneroka serata alam Semua ini dilakukan atas minat dan hobi mengi...
10 Cara Memutihkan Gigi Kuning Secara Semulajadi

10 Cara Memutihkan Gigi Kuning Secara Semulajadi

papar berkaitan - pada 28/5/2022 - jumlah : 127 hits
Mestilah semua orang mahukan gigi yang bersih dan putih Ini kerana dengan adanya gigi yang putih dan bersih ianya dapat meningkatkan keyakinan diri terutama ketika berhadapan dengan orang lain Untuk kamu yang ingin memiliki gigi yang putih ...
Apple Pilih Bangunan Milik Kwsp S P Setia Dan Sime Darby Sebagai Pejabat Baharu Battersea Power Station

Guan Zi Zai House By Tanzo Space Design In Beijing China

Wanita Mangsa Culik Ditemui Mati Dalam Gaung

Pengkaramelan Suatu Tindakbalas Kimia Yang Menakjubkan

Menghapus Stigma Negatif Kondom Di Tengah Manfaatnya Bagi Kesehatan

Kedai Merchandise Premium Liverpool Fc Kini Di Buka Di Sunway Pyramid

Jangan Pandai Pandai Ambil Hak Orang Tanpa Izin

Lelaki Pasang 9 Penyaman Udara Di Rumah Bayar Bil Rm32 900 Sebulan



5 Punca Kenapa Mangsa Jenayah Seksual Hanya Berdiam Diri

Undang Undang Disebalik Bertukar Gambar Nakal Walaupun Suka Sama Suka

Aksi Bercium Tersebar Aedy Ashraf Kunci Mulut

Kisah Bagaimana Iran Benarkan Rakyat Mereka Jual Buah Pinggang

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Adakah Engkau Menungguku Slot Lestary TV3


Kamu Dah Lama Berpolitik

4 Tourist Places Recommendation In Kuala Lumpur That You Must Visit

Nasihat Ulama Sunnah Orang Islam

Airasia Exempts Face Mask Onboard

Wao Kicks Off Jenayahkanmenghendap Campaign With Key Influencers

Inside Samsung S Ultra Thin Glass Innovation