5 Tahun Pertama Perkahwinan Fasa Paling Menduga Suami Isteri


 gambar hiasan

 Assalamualaikum acik cukup tertarik dengan perkongsiaan Tuan Miezipro berdasarkan pengalaman beliau sendiri dan acik kongiskan kembali.
 𝟱 𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝗣𝗘𝗥𝗧𝗔𝗠𝗔 𝗣𝗘𝗥𝗞𝗔𝗛𝗪𝗜𝗡𝗔𝗡
5 tahun pertama di alam perkahwinan, orang tua pesan, ini fasa yang paling susah sekali, kalau kita mampu harungi 5 tahun yang pertama ni, maka insyaALLAH, tahun2 selepas itu akan menjadi mudah.
Apa yang bakal kita tempuhi dalam 5 tahun pertama ni.
𝗨𝗝𝗜𝗔𝗡 𝟭- 𝗠𝗘𝗡𝗚𝗘𝗡𝗔𝗟𝗜 𝗔𝗡𝗧𝗔𝗥𝗔 𝗦𝗔𝗧𝗨 𝗦𝗔𝗠𝗔 𝗟𝗔𝗜𝗡
Walaupun dah bercinta bertahun2, selagi tak duduk serumah, sekatil, sebantal, selagi tu kita tak kan betul-betul kenal siapa pasangan kita yang sebenar. Adakah perangainya masa bercinta itu adalah perangai yang sebenar? Ataupun dibuat-buat? Masa ni kita akan kenal.
Then, kita bukan setakat berkahwin dengan pasangan, kita "berkahwin" juga dengan keluarga pasangan. Ibubapa dia, adik beradik dia,sebulan dua berkahwin, tak ada hal lagi, masih dibulan orientasi, suai kenal dengan ibubapa pasangan, adik beradik pasangan. Selepas tu? Kalau dapat yang akhlak baik, insya ALLAH, aman dan tenteram hidup,kalau dapat yang jenis suka cari salah, kena ragging la seumur hidup,selagi pegang title menantu.
𝗨𝗝𝗜𝗔𝗡 𝟮 - 𝗞𝗘𝗪𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡
Bab duit ni pulak, ada banyak benda yang nak kena beli. Kalau tak duduk sekali dengan mertua, duduk menyewa atau dah beli rumah, maka akan kena beli peralatan elektrik, perabot, kelengkapan dapur, barang-barang mentah dan sebagainya which is masa bujang tak beli, tak ada pun tak apa, but after married, its a need to have those things.
Ujian ini yang ramai pasangan failed,sanggup berhutang utk nk melengkapkan rumah. Ada yang all out bawa keluar saving semata-semata nak semua peralatan dan kelengkapan ada. U baru kawin, u baru spend a lot untuk majlis, so balance dah tak banyak, maka be wise. Gaji bulan ni, share dengan pasangan, beli satu peralatan atau kelengkapan. 
Then next month or next 2 month, share lagi, beli lagi satu. Month by month, jangan beli one shot sekaligus. Kalau tak, merangkak nak membayar unless u have a lot of cash.
𝗨𝗝𝗜𝗔𝗡 𝟯 - 𝗣𝗘𝗥𝗔𝗧𝗨𝗥𝗔𝗡
Orang perempuan ni ada peraturan-peraturannya sendiri.
Sebagai contoh, kalau nak makan, makan satu tempat, jangan makan merata nanti nak kemas susah...then, sampah buang dalam tong sampah, jangan tinggal sesuka hati...baju, seluar, tuala tak boleh longgok, kena sidai atau sangkut...kalau keluar malam, kena balik sebelum pukul berapa and etc...masa ni kita boleh tengok, berapa ramai suami yang boleh ikut, yang tak boleh ikut...untuk yang boleh ikut, maka tak akan ada masalah, untuk yang tak boleh ikut, yang ni akan memberi beban pada isteri...isteri akan terbeban dengan sikap suami yang kurang memberi kerjasama...dan akhirnya, daripada berterusan bercakap dengan orang yang tak faham bahasa, maka dia terpaksa buat sendiri...
𝗨𝗝𝗜𝗔𝗡 𝟰 - 𝗞𝗘𝗦𝗘𝗙𝗔𝗛𝗔𝗠𝗔𝗡 𝗗𝗔𝗡 𝗧𝗢𝗟𝗔𝗞 𝗔𝗡𝗦𝗨𝗥
Isteri baru sampai rumah selepas balik kerja, then suami sampai...suami terus tanya, kenapa tak masak lagi? perlu tegok keadaan isteri, perlu tengok situasi isteri, then lebih baik cari altenatif lain daripada nak tanya macam tu...its better to ajak dia makan diluar or keluar tapaukan makanan...perlu faham keadaan tersebut dan perlu bersikap tolak ansur before demand what we needs from our wife...kena waras dalam menuntut isteri melakukan tugas sebagai seorang isteri..
Kredit : Miezipro




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.akupenghibur.com/2021/05/5-tahun-pertama-perkahwinan-fasa-paling.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+JomSenyumBersamaAkuPenghibur+%28Jom+Senyum+Bersama+Aku+Pengh

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
15 Pickupline Raya Aidilfitri Buat Pasangan Suami Isteri Sweet Sekali Sekala

15 Pickupline Raya Aidilfitri Buat Pasangan Suami Isteri Sweet Sekali Sekala

papar berkaitan - pada 9/5/2021 - jumlah : 142 hits
Selalu Bf GF Je Bagi Chancelah buat pasangan suami isteri nak suweet muweet Jadi jom kita selongkar koleksi Pickupline Raya Buat Pasangan Suami Isteri1 Isteri 10 malam terakhir ni jom kita banyakan berdoa Moga dimakbulkan Suami abg doakan a...
Isteri Hamil Dipukul Suami Sehingga Koma Retak Tulang Belakang Amp Pendarahan Otak

Isteri Hamil Dipukul Suami Sehingga Koma Retak Tulang Belakang Amp Pendarahan Otak

papar berkaitan - pada 9/5/2021 - jumlah : 136 hits
Lumrah hidup berumah tangga pasti akan ada saat di mana suami isteri tidak sehaluan dan bergaduh akibat kurang persefahaman Namun jika si suami sampai dah naik tangan tu melampau lah kan Begitulah yang dialami oleh wanita ini dimana dia tel...
Suami Isteri Berjalan Kaki 278km Untuk Pulang Beraya

Suami Isteri Berjalan Kaki 278km Untuk Pulang Beraya

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 104 hits
Oleh TRIBUNENEWS DANI dan keluarga berhenti melepaskan lelah di tepi jalan raya sebelum menyambung semula perjalanan dengan berjalan kaki dari Jakarta ke Bandung TribunenewsJAKARTA Demi untuk berhari raya di kampung pasangan suami isteri be...
Suami Minta Jahitan Extra Lepas Isteri Bersalin Semata Mata Untuk Kepuasan Semasa Bersama Doktor Ini Tinggal Pesanan

Suami Minta Jahitan Extra Lepas Isteri Bersalin Semata Mata Untuk Kepuasan Semasa Bersama Doktor Ini Tinggal Pesanan

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 136 hits
3 398 total views 3 398 views today Pengorbanan seorang isteri dan ibu memang tidak boleh disangkal lagi Membawa kandungan selama sembilan bulan serta bertarung nyawa untuk melahirkan anak sudah cukup menggambarkan betapa kuatnya seorang ib...
Perkara Wajib Para Isteri Tahu Tentang Harta Peninggalan Arwah Suami

Perkara Wajib Para Isteri Tahu Tentang Harta Peninggalan Arwah Suami

papar berkaitan - pada 10/5/2021 - jumlah : 86 hits
ihsan google Pelbagai isu timbul apabila suami yang meninggal dunia tidak membuat apa apa perancangan terhadap harta yang ditinggalkan Di sini dikongsikan perkara perkara PENTING yang perlu para isteri fahami agar sedikit sebanyak dapat mem...
Suami Gigih Siapkan 30 Baju Raya Untuk Dipakai Isteri Cara Saya Hargai Bini

Suami Gigih Siapkan 30 Baju Raya Untuk Dipakai Isteri Cara Saya Hargai Bini

papar berkaitan - pada 10/5/2021 - jumlah : 91 hits
Alang alang gemar menjahit seorang suami Syed Muhammad Shah Hasif Syed Othman sanggup menghasilkan 30 pasang baju raya untuk digayakan isterinya sepanjang Aidilfitri ini Menurut laporan Harian Metro isterinya Fatin Syazwani Ishak tidak pern...
Isteri Kecewa Tengok Layanan Suami Dengan Anak Tiri Hanya Beri Lebih Perhatian Pada Anak Kandung

Isteri Kecewa Tengok Layanan Suami Dengan Anak Tiri Hanya Beri Lebih Perhatian Pada Anak Kandung

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 101 hits
Jika sudah berniat untuk berkahwin dengan ibu tunggal si lelaki perlu memikul tanggungjawab baru termasuk ikhlas menerima dan menjaga anak anak tiri yang hadir dalam kehidupannya Berbeza dengan nasib seorang wanita di Indonesia ini mastaamm...
Suami Menangis Isteri Meninggal Kerana Covid Netizen Turut Bergenang Air Mata

Suami Menangis Isteri Meninggal Kerana Covid Netizen Turut Bergenang Air Mata

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 94 hits
Baru baru ini tular video di media sosial rakaman panggilan telefon dipercayai dengan seorang lelaki yang kehilangan isteri akibat Covid 19 mengundang sebak dikalangan netizen Video perbualan yang dimuat naik oleh seorang pengguna bernama N...
Syurga Buatmu Sayang Baba Janji Jaga Anak Kita Suami Reda Isteri Meninggal Lepas Bersalin

Syurga Buatmu Sayang Baba Janji Jaga Anak Kita Suami Reda Isteri Meninggal Lepas Bersalin

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 116 hits
Siapa yang tak sedih jika orang yang kita sayang pergi buat selamanya Lagi lagi ibu bapa isteri atau anak sendiri Perasaaan sedih itu adalah fitrah bagi setiap manusia tiada siapa yang mampu halang Ia datang dengan sendiri Tapi jangan lupa ...
Kafir Umno Datuk Nikah Kahwin Boleh Padam

Adakah Ada Kejujuran Di Antara Kita

Ujian Saringan Berkurangan Wujudkah Kes Covid Tidak Dilaporkan

Rindu Hendak Ke Sarawak Lagi

Tiada Idea Nak Tulis Apa

Lirik Cobalah Tuk Mengerti Mona Latumahina

Semak Bpr Tambahan Rm500 Sudah Mula Dikreditkan Secara Berperingkat Peringkat

5 Punca Utama Sakit Tumit Kaki



Kenapa Ada Produk Cetak Rompak China 100 Sama Macam Barang Ori

7 Corak dan Warna Ikan Betta Paling Unik di Dunia

Kisah Presiden Burkina Faso Yang Dibunuh Rakan Karib Thomas Sankara

5 Perbuatan Bodoh Yang Buat Kita Rasa Pandai Dalam Media Sosial

Biodata Syarifuddin Azman Damok Pelumba Motosikal Malaysia


Popia Kentang

Bayaran Mahal Tak Setara Dengan Perkhidmatan

Satgas Covid 19 Minta Pemerintah Daerah Segera Optimalisasi Ppkm

Epidemiolog Kasus Baru Covid 19 Bertambah Terus Tanda Gagal Kendalikan Pandemi

Jabar Dan Republik Ceko Bahas Potensi Kerja Sama Di Bidang Kesehatan

Cara Mohon Semak Status Bayaran Bantuan Sabah Prihatin 3 0