5 Guru Yang Terbaik Dalam Hidup


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم  (Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

5 Guru Yang TERBAIK Dalam Hidup| Hari ini 16 Mei 2019, sekali lagi hari ulang tahun untuk meraikan para guru di Malaysia khasnya.

Guru atau popular dengan panggilan cikgu, dikenali sebagai seorang yang bertugas mendidik di sekolah tak kira sekolah tadika, taska, sekolah rendah hinggalah sekolah menengah.

Semua daripada kita dewasa hasil didikan guru. Apa pun jadi kita hari ini sedikit sebanyak hasil didikan guru sekolah.

Namun, dalam mendidik kita menjadi dewasa ada guru yang terbaik mendidik kita menjadi dewasa yang baik.

Siapa guru yang terbaik dalam hidup kita?


5 Guru Yang TERBAIK Dalam Hidup 1. Rasulullah s.a.w Rasulullah s.a.w adalah guru dan murabbi yang terbaik bagi seluruh umat manusia.

Memang tiada yang terbaik melainkan Rasulullah s.a.w yang terbaik. Bahkan Rasulullah digambarkan sebagai sebuah al-Quran yang sangat lengkap dari semua aspek kehidupan.

Rasulullah SAW mengajar kita dari sekecil-kecil hal seperti adab nak buang air hinggalah sebesar-besar hal seperti menjadi pemimpin negara.

Rasulullah SAW adalah yang terbaik. Jadi, sepatutnya Rasulullah SAW adalah role model yang semua orang kena contohi..

Dan Rasulullah S.A.W juga tinggalkan 2 benda yang paling penting untuk kita iaitu al-Quran dan Sunnah Nabi s.a.w untuk jadi panduan sepanjang hidup kita. Pegang 2 ni, in sha Allah tak kan sesat hidup kita.

2. Ibu bapa Ibu bapa adalah guru yang terawal dalam hidup kita. Sebelum kita berjumpa dengan pendidikan yang formal di sekolah, kita akan dididik oleh ibu bapa.

Sebab itu banyak pepatah Melayu dan pesanan Rasulullah SAW tentang didikan ibu bapa kepada anak.

Jadi, kemenjadian seseorang itu asasnya adalah dari ibu bapa. Ibu bapa kena jadi contoh yang baik untuk anak-anak.

Jika anak tak menjadi selepas kita memberikan didikan yang terbaik itu adalah ujian untuk kita. Tapi jika kita tak mendidik dengan baik, itu adalah salah kita sendiri sebagai ibu bapa.

Jadi, jika anak bermasalah sama-sama kita muhasabah diri sebagai ibu bapa. Di mana salah dan silap kita.

3. Guru sekolah Selepas ibu bapa, guru sekolah adalah guru yang terbaik untuk mendidik kita. Memberi seluruh ilmu yang diperlukan dalam hidup di dunia dan di akhirat.

Bermula dari tadika hingga ke peringkat universiti, merekalah guru yang terbaik untuk kita.

Didikan mereka menjadikan kita dewasa dan berjaya hari ini. Jangan pernah lupa jasa mereka menjadikankita dewasa.

4. Pengalaman hidup. Pengalaman itu adalah guru terbaik dalam hidup kita. Bila kita dah habis alam pembelajaran formal, Pengalaman hiduplah mengajar kita menjadi matang dan dewasa dalam hidup.

Segala liku kehidupan itulah pengalaman yang menjadikan kita semakin dewasa dan belajar sesuatu dalam hidup.

Jadi, berterima kasih lah kepada pengalaman hidup yang penuh berliku itu... Kerana itulah guru untuk menjadikan kita dewasa.

5. Rakan dan keluarga Rakan sekeliling kita adalah guru untuk kita. Kalau baik kawan yang kita pilih, baiklah kita begitulah sebaliknya.

Namun, keluarga sentiasa menjadi guru terbaik kita sepanjang hayat kita. Tak kiralah keluarga angkat, keluarga kandung atau di rumah perlindungan itulah keluarga kita yang sentiasa mendidik kita menjadi baik.

Berterima kasih lah kepada 5 Guru terbaik dalam hidup kita.

Dan walaupun kita ada guru dalam hidup kita guru dalam diri kita iaitu iman dan akal kita tetap penting untuk memandu diri kita.. Kerana sebab itulah adanya dosa pahala dan syurga neraka. 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.mariafirdz.com/2019/05/5-guru-yang-terbaik-dalam-hidup.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Telkomsel Kembangkan Teknologi 4 9g Demi Kualitas Layanan Data Terbaik

Telkomsel Kembangkan Teknologi 4 9g Demi Kualitas Layanan Data Terbaik

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 27 hits
Telkomsel akan mengembangkan kapabilitas teknologi 4G yang dimilikinya untuk mengoptimalkan kualitas layanan datanya Pengembangan kapabilitas teknologi 4G itu dilakukan dengan memaksimalkan teknologi LTE Advanced dan Advanced Pro
Microsoft Forms Alternatif Terbaik Google Form Dengan Kod Qr Terbina

Microsoft Forms Alternatif Terbaik Google Form Dengan Kod Qr Terbina

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 74 hits
Sebagai seorang pengguna tegar Google Form saya sering menghadapi masalah untuk berkongsi pautan Google Form kerana langkah yang agak sulit termasuk jika ingin menyertakan pautan kod QR Selain itu rekabentuk tema yang disertakan pada Google...
Alternatif Google Adsense Tang Terbaik

Alternatif Google Adsense Tang Terbaik

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 79 hits
Banyak Blogger baru berfikir bahawa Adsense adalah satu satunya cara untuk menghasilkan wang dari blog mereka Banyak blogger baru yang kecewa kerana apabila mereka menyenaraikan Google Adsense mereka mendapat penolakan atau dilarang dari Ad...
Nak Berjaya Dalam Hidup Jom Amalkan Tips Ni

Nak Berjaya Dalam Hidup Jom Amalkan Tips Ni

papar berkaitan - pada 23/5/2019 - jumlah : 84 hits
Kadangkala pengalaman dan kejayaan orang lain tu lah akan menjadi inspirasi untuk kita dan boleh dijadikan pengajaran untuk diri sendiri supaya kita dapat memperolehi masa depan yang lebih baik Mungkin benda tu nampak remeh tapi kalau diama...
Jangan Jadikan Ramadan Alasan Gagal Berikan Aksi Terbaik

Jangan Jadikan Ramadan Alasan Gagal Berikan Aksi Terbaik

papar berkaitan - pada 6/5/2019 - jumlah : 45 hits
LIGA Malaysia yang tetap rancak berlangsung pada bulan Ramadan seharusnya tidak dijadikan alasan kepada pemain untuk gagal memberikan aksi terbaik Presiden Persatuan Jurulatih Bolasepak Malaysia B Sathianathan berkata setiap jurulatih p
Villa Istana Melaka Tempat Terbaik Untuk Berbuka Puasa Di Melaka

Villa Istana Melaka Tempat Terbaik Untuk Berbuka Puasa Di Melaka

papar berkaitan - pada 6/5/2019 - jumlah : 286 hits
Assalmualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang saya kasihi sekalian Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya Baiklah untuk entri kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai bufet ramadan di...
Rangkaian Produk Laneige Water Terbaik Agar Kulitmu Senantiasa Lembap

Rangkaian Produk Laneige Water Terbaik Agar Kulitmu Senantiasa Lembap

papar berkaitan - pada 6/5/2019 - jumlah : 98 hits
Tidak hanya kulit kusam saja yang kerap menjadi masalah bagi kaum hawa bahkan masalah kulit kering juga cenderung menjadi masalah yang harus segera dipecahkan Salah satu cara yang bisa Anda terapkan untuk membantu mengatasi masalah kulit ke...
Suami Isteri Tak Perlu Tunjuk Sangat Gambar Cium Mulut

Melampau Akhbar Terbitkan Gambar Disunting Zahid Dan Hadi Kahwin

Ular Berkaki Korban Kebakaran Hutan Di Riau Indonesia

Akhirnya Terjawab Filem Remp It 2 Dibatalkan

Sinopsis Hotel Del Luna

Aina Berubat Di Bukit Awang

Sorok Dadah Dalam Bebola Daging

Ladang Persendirian Haram Seluas 35 Hektar Diserbu Bazookapenaka



Bolehkah Majikan Memecat Anda Kerana Mengambil MC Terlalu Banyak

5 Pemain Bola Sepak Terkenal Yang Akhirnya Diisytiharkan Bankrap

Selepas Perang Dagang US China Jualan Iphone 11 Hambar di China

Memahami Masalah Harga Kediaman Yang Terlalu Tinggi

Bekas Bintang Akademi Fantasia Shazroul Kritikal Di ICU


Hasil Berbudi Pada Tanah

Gunakan Prinsip Penting Ini Supaya Jadi Ahli Jualan

Puas Hati Makan Kfc Zinger Double Down

Scam List Malaysia Senarai Syarikat Dan Laman Sesawang Berbahaya Di Malaysia 2019

Low Temperature Chiller Sewa Air Cooled Chiller Water Cooled Chiller

6 Tanda Kalau Anda Sudah Bersedia Untuk Berkahwin