17 Kali Rawatan Baru Dapat Anakanda Pertama Raja Permaisuri Agong Imbas Kembali Usaha Untuk Hamil


Kecekalan dan ketabahan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar dalam usaha baginda mendapat zuriat wajar menjadi sumber inspirasi buat wanita di negara ini.
Bukan sekali, sebaliknya enam kali baginda menghadapi keguguran sepanjang 16 kali melalui proses rawatan kesuburan, termasuk persenyawaan tabung uji (IVF) serta Intra-cytoplasmic sperm injection (ICSI), dan terpaksa menanti kira-kira 10 tahun untuk kelahiran cahaya mata.

Menerusi temu ramah khas, baginda turut berkongsi pahit manis yang dilalui sepanjang usaha dan ikhtiar mendapatkan zuriat. Dalam temuramah ini, sesekali baginda sebak dan menangis mengimbau kembali perjuangan mendapatkan cahaya mata.
Bonda penyayang kepada 5 cahaya mata iaitu . Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah , Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah, Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah dan Tengku Puteri Jihan Azizah Athiyatullah ini berkongsi suka duka perjalanan untuk menjadi seorang ibu.

“Setelah membuat rawatan akan berdebar-debar sama ada rawatan yang dilakukan berjaya atau tidak. Alih-alih menangis patah hati. Jadi ayahanda saya merasa lebih bila dia tengok tu.
“Saya ingat masa lahirkan anak kembar, Almarhum ayahanda cakap dekat saya. Azizah cukuplah. Abah tak sanggup tengok Azizah derita lagi,” kata baginda yang mendirikan rumah tangga dengan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah pada 6 Mac 1986.
YAYASAN FERTILITI TUNKU AZIZAH
Pengalamanmengalami kesukaran untuk mendapatkan cahaya mata, permaisuri berjiwa rakyat ini telah menubuhkan sebuah yayasan untuk membantu pasangan kurang berkemampuan mendapatkan cahaya mata.
“Saya ada Yayasan Fertiliti Tunku Azizah kerana saya tahu susahnya nak dapat anak. Dan anak saya seramai 4 orang pun daripada rawatan IVF. Saya buat tu apabila saya nak lancarkan buku masakan. Saya ditanya ke manakah saya nak salurkan hasil jualan meja-meja.
“Masa tu lah tercetusnya idea. Saya kata saya nak buat yayasan untuk menolong mereka berpendapatan rendah yang tak mampu untuk membayar kos rawatan infertiliti yang mahal iaitu RM20 ribu hingga RM30 ribu. Jadi apa yang Allah kurniakan kepada saya, saya nak beri balik untuk menolong,” kata baginda.

60 PASANGAN AKAN DIHANTAR MEMBUAT RAWATAN KESUBURAN
Alhamdulillah saya ada 115 cucu dan Insya Allah bulan depan, sempena hari keputeraan Tuanku yang ke 60, saya ingat saya nak hantar 60 orang untuk membuat rawatan. Raja Permaisuri Agong turut memberitahu ia masih dalam peringkat mesyuarat.
“Yang saya hantar beratus juga couple trough the years. Itu yang saya terima hasil daripada jualan buku dan makan malam amal, 100 peratus memang disalur untuk yayasan ini. Saya tidak kira bangsa dan agama tapi pasangan tersebut mestilah berkahwin dan bergaji terkumpul RM5,000 ke bawah,” kata baginda.
BERI HARAPAN KEPADA PASANGAN 35 TAHUN KE ATAS
Dalam pemilihan, baginda menumpukan kepada pasangan yang pada peringkat usia 35 tahun hingga 43 tahun.
“Saya selalu tumpukan kepada pasangan yang berumur 35 tahun ke 43 tahun untuk memberikan peluang dan harapan yang lebih. Yang muda-muda saya kata tunggu sekejap. Tapi ada juga yang muda tetapi bila kita tengok surat daripada doktor report 30 tahun kahwin pun tak akan mengandung.
“Dan masalah kesuburan ini bukan masalah isteri sahaja, 50% daripadanya adalah daripada suami. Lelaki juga ada masalah.”

“SAYA TAHU BAGAIMANA RASANYA…”
Baginda Permaisuri Agung yang amat disayangi rakyat ini juga turut menceritakan bagaimana rasanya berada dalam situasi berusaha untuk hamil selama bertahun-tahun. Baginda melalui pelbagai rawatan dan terpaksa berdepan dengan kegagalan dan keguguran. Ketika menjawab soalan daripada media, air mata baginda mengalir dan rasa sebak tidak dapat dibendung lagi.
“Saya tahu apa rasanya seorang perempuan berkahwin tidak boleh dapat anak & semua orang tanya. Apatah lagi saya yang berkahwin dengan Tengku Mahkota, yang patut lahirkan waris ganti.
“It was a pressure on me. Jadi saya faham bagaimana Empress Masako sekarang ni. Apa yang dia lalui saya tahu. Kerana saya dan dia sama masa tu.
“Dan saya ingat saya ada tulis surat kepada dia menceritakan saya buat rawatan. Saya tahu bagaimana perasaannya seorang perempuan yang tidak dapat melahirkan anak dan asyik ditanya.
The pressure……, I know.
“Saya tahu kerana saya juga mengalami keguguran. Saya tahu bagaimana sedih patahnya hati menangis bila kita dah mengandung gugur. Dah lah nak dapat anak tak dapat lagi.

17 KALI RAWATAN BARU SAYA DAPAT YANG MULIA TENGKU HASSANAL
Baginda turut menceritakan cabaran yan dihadapi sepanjang usahanya. Setiap rawatan tidak semuanya berakhir dengan kehamilan.
“Dan setiap kali saya membuat rawatan, tidak semestinya setiap rawatan itu jadi (berjaya). 17 kali saya buat rawatan baru saya dapat Hassanal (Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah).
“Tapi dalam 17 kali nak dapatkan Hassanal. Beberapa kali tu dalam buat rawatan doktor kata “I am sorry, I think I have to abandon. Its not working”

DUA MINGGU BERDEBAR. AKHIRNYA DAPAT KEPUTUSAN TIDAK MENGANDUNG
Baginda Permaisuri Agung juga turut berkongsi kepahitan yang terpaksa didepani. Ayahanda baginda, Almarhum Sultan Iskandar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Ismail Al-Khalidi amat prihatin dengan apa yang dilalui puterinya.
“Macam mana ye, menangis balik. Dah buat rawatan, dua minggu tu kita tahu mengandung atau tidak. Dalam dua minggu tu punyalah hati berdebar-debar. Alih-alih dapat result tak mengandung.
“Menangis patah hati. Jadi ayahanda saya merasa lebih bila dia tengok tu. (Sebak)
“Saya ingat masa lahirkan anak kembar, Almarhum cakap dekat saya. Azizah cukuplah. Abah tak sanggup tengok Azizah derita lagi.
“Setiap kali saya membuat treatment dia tahu apa yang saya lalui. Saya ke Singapura dan balik kena baring selama 6 bulan.
“Azizah Tuhan dah kurniakan Azizah 4 anak, cukuplah dia kata. Abah tak sanggup tengok Azizah derita.
Tapi rezeki sudah tertulis. DYMM Baginda Permaisuri Agung akhirnya hamil sendiri tanpa rawatan pada tahun berikutnya. Apa yang dikatakan Alharhum ayahanda baginda, itulah berkat sabar.

“Dan setiap kali saya mengandung, Tuanku pun tahu. Saya kena baring. Seperti ketika mengandung Tengku Hassanal, saya tak keluar. Duduk di katil. Kerana doktor memantau, dengan suntikan pada kiri dan kanan,” kata baginda yang cukup mahir menyediakan pelbagai jenis masakan.
PASANGAN BERUSAHA DAPATKAN ZURIAT JANGAN PUTUS ASA
Baginda Permaisuri Agung membantu pasangan yang berusaha memiliki anak melalui Yayasan Tunku Azizah. Baginda tidak lupa memberikan motivasi dan tip seperti berdoa, mendirikan solat hajat serta membaca surah Maryam.
“Jadi saya selalu bila dengar orang susah, saya mesti kata. Pergilah, jangan give up on hope. Tapi itu semua kuasa Allah. Kuasa Allah. Kita boleh cuba macam mana pun tapi saya selalu beritahu kepada mereka yang saya berikan bantuan rawatan Allah ada, buat solat hajat. Baca surah Maryam.
“Ada ayat-ayat dalam Al-Quran yang boleh menolong kita dapat zuriat. Sebanyak mana yang saya boleh buat sini, tapi yang menentukan hanya Allah SWT.

MULANYA DOKTOR KATA TAK BOLEH HAMIL LAGI
Selepas kelahiran anakanda sulung, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah, Baginda Permaisuri Agung tidak menyangka bakal menyambut 4 lagi cahaya mata.
“Berkat, Alhamdulillah saya bersyukur saya pun tak sangka lepas dapat satu anak, saya boleh dapat 4 lagi. Itu tidak terlintas dalam fikiran saya.
“Masa saya dapat Hassanal (Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah).
Saya kata Alhamdulillah. Tapi saya kata takkan satu sahaja anak. Jadi saya pergi ke doktor lain.
“Doktor ini bertanya adakah Tengku nak cuba lagi? Saya kata Ya. Doktor kata saya rasa Tengku dah tak boleh dapat anak.
“Saya umur 36 tahun dan saya diberitahu mungkin tidak ada harapan untuk dapat anak. Sedangkan saya baru dapat seorang anak.
“Saya terus balik ke Singapura (baginda menangis dan menyapu air mata). Kemudian saya buat treatment, dapat Tengku Muhammad tu. Kandungan kembar tapi saya gugur satu bayi,” kata baginda.
SELEPAS RAWATAN PERLU BEREHAT DI ATAS KATIL SELAMA ENAM BULAN
Baginda Permaisuri Agung sangat cekal menghadapi ujian ini. Tidak berputus asa untuk meneruskan rawatan walau pun terpaksa melalui masa yang panjang dan perlu berehat selama enam bulan selepas hamil.
“Lepas tu Tuanku tanya, nak try lagi ke lepas ni. Tuanku tanya, sebab dia tahu kerana saya asyik ulang alik ke singapura. Masa tu di Malaysia tak ada.
“Saya berulang alik ke Singapura sehingga sebulan di sana untuk tentukan. Lepas tu balik kena baring lagi. Tak boleh keluar, sembahyang atas katil.
“Saya kata dah lah, dah cukup 2. Tapi ada yang frozen embryo yang dah jadi tu dalam freezer. Ada lagi 5. Saya kira kalau saya membuang itu kira menggugurkan, saya berdosa saya kata. Taruk je lah. Kalau jadi, jadi. Alhamdulilah. Kalau tak jadi, Allah dah kurniakan kita 2 orang anak lelaki yang comel.

SETAHUN SELEPAS KELAHIRAN KEMBAR, HAMIL LAGI SECARA SEMULA JADI
Selepas kelahiran anakanda kembar, Baginda Permaisuri Agung menceritakan kehamilan secara semula jadi berlaku. Berita menggembirakan itu diketahui pada hari ulang tahun pertama anakanda kembarnya iaitu Yang Amat Mulia Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah dan Yang Amat Mulia Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatu’llah.
“Selepas pemindahan embrio, tak sangka dapat kembar. Selepas melahirkan yang kembar, doktor tanya saya. Dah 3 kali caesarean, Tengku nak ikat ke tidak kerana dah 3 kali bedah.
“Saya kata ,Allah, awak ni doktor, saya ni nak mengandung kena pergi jumpa doktor untuk buat treatment. Doktor itu mengusik, tahun depan kalau mengandung lagi jangan cari. Jangan marah ye.
“Betul-betul lepas ulang tahun kelahiran pertama anak kembarnya, saya mengandung. Saya call doktor, saya kata. I think I am pregnant.
“I told you,” kata doktor.
“Alhamdulillah saya dapat anakanda yang kecil sekali (Yang Amat Mulia Tengku Puteri Jihan Azizah Athiyatullah) pada usia 42 tahun. Alhamdulillah ini semua kurniaan yang tak disangka-sangka.


Susahnya saya nak dapat anak.
"Semua tahu bagaimana susahnya saya nak dapat anak. Empat anak saya hasil rawatan IVF.Saya sembilan tahun lebih kahwin pun macam hendak putus asa, 17 kali buat rawatan. Setiap kali saya mengandung, saya kena baring enam bulan tak turun daripada katil," kata Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.
Posted by Utusan Online on Sunday, July 28, 2019
Sumber: Utusan Online
The post 17 Kali Rawatan Baru Dapat Anakanda Pertama, Raja Permaisuri Agong Imbas Kembali Usaha Untuk Hamil appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/17-kali-rawatan-baru-dapat-anakanda-pertama-raja-permaisuri-agong-imbas-kembali-usaha-untuk-hamil/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Raja Permaisuri Agong Pertama Hingga Kini 2019

Raja Permaisuri Agong Pertama Hingga Kini 2019

papar berkaitan - pada 31/7/2019 - jumlah : 225 hits
Hari ini sekali lagi rakyat Malaysia khasnya dapat menyaksikan majlis istiadat pertabalan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong ke 16 Sesuatu yang harus di tonton oleh generasi muda khususnya untuk mengenali adat istiadat Diraja Me...
Menu Kampung Pilihan Agong Raja Permaisuri

Menu Kampung Pilihan Agong Raja Permaisuri

papar berkaitan - pada 31/7/2019 - jumlah : 66 hits
Tunku Azizah pula gemar bersantap masak kicap asam pedas atau stew daging Untuk sayur kegemaran baginda berdua adalah petola tumis air sayur campur goreng sawi masak sos tiram dan kobis masak lemak Ramai yang sukar untuk percaya bila saya k...
Raja Permaisuri Agong Melawat Hospital Rehabilitasi Cheras

Raja Permaisuri Agong Melawat Hospital Rehabilitasi Cheras

papar berkaitan - pada 2/8/2019 - jumlah : 79 hits
KUALA LUMPUR Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah hari ini berkenan mencemar duli melawat Hospital Rehabilitasi Cheras sebuah hospital rehabilitasi terbesar di Asia Tenggara Ketibaan baginda disambut Menteri ...
Selamat Pengantin Baru Tuanku Ydpa Tuanku Permaisuri Agong Malaysia

Selamat Pengantin Baru Tuanku Ydpa Tuanku Permaisuri Agong Malaysia

papar berkaitan - pada 17/7/2019 - jumlah : 359 hits
Selamat Pengantin Baru Tuanku YDPA Tuanku Permaisuri Agong Malaysia First time kan dengar Sultan Permaisuri Agong Malaysia ada akaun twitter hahaha Saya pun terkejut Pagi tadi terrjumpa satu tweet dari akaun username azizah iskandar yang me...
Raja Permaisuri Agong Cantik Bijak Cukup Cekap Memasak Ydp Agong

Raja Permaisuri Agong Cantik Bijak Cukup Cekap Memasak Ydp Agong

papar berkaitan - pada 30/7/2019 - jumlah : 105 hits
Tiga perkara yang menggambarkan keperibadian Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar Cantik intelligent pandai memasak Itu reaksi spontan Yang di Pertuan Agong Al Sultan Ab...
Ydp Agong Dan Raja Permaisuri Imbau Kenangan Manis Majlis Perkahwinan 33 Tahun Lalu Memang Manis

Ydp Agong Dan Raja Permaisuri Imbau Kenangan Manis Majlis Perkahwinan 33 Tahun Lalu Memang Manis

papar berkaitan - pada 29/7/2019 - jumlah : 175 hits
YDP Agong dan Raja Permaisuri Imbau Kenangan Manis Majlis Perkahwinan 33 Tahun Lalu Memang manisYDP Agong dan Raja Permaisuri Imbau Kenangan Manis Majlis Perkahwinan 33 Tahun Lalu Memang manis
Tips Cantik Raja Permaisuri Agong

Tips Cantik Raja Permaisuri Agong

papar berkaitan - pada 17/7/2019 - jumlah : 168 hits
Tips Cantik Raja Permausri AgongRAJA Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah cukup dikenali netizen sebagai kerabat diraja berjiwa rakyat dan ia jelas kerana baginda aktif di media sosial
Rare Footage Raja Permaisuri Agong Mengalirkan Air Mata Sebak Menjelang Istiadat Tanpa Orang Tersayang

Rare Footage Raja Permaisuri Agong Mengalirkan Air Mata Sebak Menjelang Istiadat Tanpa Orang Tersayang

papar berkaitan - pada 20/7/2019 - jumlah : 111 hits
Tanggal 30 Julai ini bakal menjadi hari bersejarah buat rakyat Malaysia apabila Yang di Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri ayatuddin Al Mustaffa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah bakal ditabalka...
Azizah Kuat Seperti Tok Permaisuri Agong Mahu Taja Rawatan Kesuburan 60 Pasangan

Azizah Kuat Seperti Tok Permaisuri Agong Mahu Taja Rawatan Kesuburan 60 Pasangan

papar berkaitan - pada 31/7/2019 - jumlah : 135 hits
KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Al Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al Haj melalui kesukaran untuk hamil dan mengambil masa 10 tahun sehingga mendakap anakanda ...
Sepandai2 Lebai Melompat Akhirnya Ke Mahkamah Juga

Betul Ke 60 Siswazah Peringkat Ijazah Menganggur 3 Point Komen Recruiter Ini Sangat Tepat

Fuhtudiaa Kunci Tayar Kereta Parkir Di Petak Oku Pak Guard Mandi Darah Dipukul Dengan Kayu Golf

Awasi Bacaan Gula Apabila Minum Minuman Ini

Saya Sayang Awak Sampai Mati Aliff Syukri Kongsi Video Peluk Isteri Bukti Dah Berbaik

Reaksi Awal Terminator Dark Fate Telah Mula Tersebar Sifatkan Filem Terbaik Terminator Selepas Judgement Day

Cara Mudah Masak Apam Tokyo Secara Homemade

Jadual Pemakanan Cabaran Diet Sihat 7 Hari10 Teknik Komunikasi Lemah Yang Membuatkan Anda Dibenci Ramai

7 Produk Kegunaan Harian Yang Lahir Ketika Zaman Perang Dunia

Kisah Kematian Marilyn Monroe yang Menjadi Konspirasi Sehingga Hari Ini

Memahami Undang Undang Dan Jenis Kes Fitnah di Mahkamah Malaysia

8 Fakta Boring Tentang Lemak Badan Manusia


Mari Kita Ke Ladang

Pendedahan Tulang Besi Tahun 2008 Dan Pendakwaan Nasha Mat Isa

Komplikasi Semasa Bersalin Disebabkan Kurang Kalsium

Jom Kembali Ke Sekolah Dengan Mcdonald S Malaysia

Dashboard Terbaru Blogger Yay Or Nay

Tofu Telur Pecah