15 Resepi Menarik Aiskrim Buatan Sendiri


Assalamualaikum & Hi Semua



Seronok betul bila dapat buat sendiri pelbagai jenis aiskrim. Sedap pun sedap mengikut citarasa sendiri dan yang paling penting jimat duit! Paling best bila dapat buat aiskrim mahal macam magnum tu kan kan kan. Rasa sedap, puas hati makan. Berikut Nadhie kongsikan resepi pelbagai aiskrim Malaysia Homemade untuk rujukan semua. 


20 Resepi Menarik Aiskrim Buatan Sendiri (Homemade)

1. Aiskrim hipster coki-coki...
Bahan-bahan :-1 tin susu cair1 tin susu manis4 tin air2 sudu makan tepung jagung (Bancuh dengan sedikit air di dalam bekas lain supaya tepung tak berketul)Secubit garam3 paket choki choki
Cara-cara :Campurkan susu cair, susu manis, garam dan air dalam periuk
Masakkankan dan kacau sehingga sedikit panasMasukkan tepung jagung. Kacau sehingga mendidih
Tutup api dan biarkan susu tadi sehingga sejuk
Masukkan separuh choki choki ke dalam plastik aiskrim, dan picit kan choki choki
Tuangkan susu separuh plastik dan ikat
Buat sampai habis. Dah siap simpan dan peti ais
Anggaran aiskim 25-27 bungkus

Selamat mencuba <3
Kredit: Resepi Memikat Suami

2. Aiskrim Homemade

1 tin susu cair1 tin susu pekat1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)1 sdbesar tpg jagung.
Semua ni didihkan n sentiasa kacau tauSejukkkan dulu.
Baru letakkan 1sdbesar ovallate dan 1sdkecil esen vanilaMixerkan bhn ni tahap max mgkin dlm 30 min atau sampai gebu.
Nak tahu gebu ke x.. Bhn jadi 2x ganda dari asal.
Bila dah gebu.. Letakkan perisa yg uolls suka.
Bekukan semalaman
Slmt mencuba.
Aiskrim dibwh ni.
Ice cream Vanila coklatchip.. Ice cream Oreo.
Ice cream cappucino.. Ice cream strawberry4 bancuhan semuanye.

Cdt zamzuraini mat akhir

3. Aiskrim malaysia Terlajak gebu...

Resepi terbaru dari che enon.

15 liter air9 tin susu pekat3 tin susu cairSedikit garam250gm tepung ubi1 bungkus tepung hong kwee
Tepung ubi dan tepung hong kwee dibancuh asing.
Guna air dr yg 15 liter tu.
Bahan2 lain satukan ke dlm periuk..
Kacau rata...lepas tu boleh masak di atas dapur.
Masukkan bancuhan tepung ubi dan tepung hong kwee.
Bancuhan hendaklah sentisa di kacau bg mengelakkan jd berketul..
Tggu sehingga mendidih..boleh ttp api..
Bagi yg nak buat sikit tu...boleh la bahagi bahan2 diatas.

TEPUNG HONG KWEE NI MMG EJEN PENGGEBUAN YANG TERBAIK...BUAT SAHABAT YG MENJUAL AISKRIM...BOLEH LA CUBA TAMBAHKAN KE DALAM BANCUHAN AISKRIM ANDA.

SELAMAT MENCUBA.
SEMOGA BERMANFAAT BUAT SAHABAT SEMUA.
INSYAALLAH AMIN..AMIN..AMIN
Cdt che enon aiskrim

4. aiskrim paddle pop.


✅ Step 1 : Saya tiru bulat-bulat resepi di belakang pack dadih cuma tambah 3 sudu besar gula sahaja
✅ Step 2 : Dadih dah siap masak. Asingkan dalam mangkuk untuk bubuh pewarna dan untuk proses separa beku (+/- 1/2jam)✅ Step 3 : Bila dah separa beku boleh cedok isi dalam corong untuk mudahkan masuk dalam plastik aiskrim. (ikut kreatif anda)✅ Step seterusnye bole fahamkan pada gambar

Tip : Warna tak perlu gelap-gelap untuk elak dari lebam bila dah beku. 😍😍Kredit : Aien Yuss

5. CARA MEMBUAT AISKRIM SUMI JELLY


Bahan-bahan:1 tin susu pekat1 tin susu cair4 tin air kosongsecubit garam2 bungkus sumi - belah 4/6 ikut masing2
Cara2 membuat:1. Campur 2 susu dengan 1 tin air dan garam2. Masak air sampai garam hancur3. Masukkan baki 3 air tin4. Kacau rata, biarkan sejuk5. Sumi yang dibelah tadi masukkan dalam plastik ais krim lepas tu tuang adunan tadi dalam plastik ais krim tersebut6. Sedia untuk dibekukan
Selamat mencuba!! 😋Kredit ;ilham resepiLike share Resepi Panas Media


6. Aiskrim Malaysia Mint Chocolate Rice

Resipi oleh Amira.Hanif via MAHN
Bahan-bahan :3 tin susu cair2 tin susu pekat12 tin air penapis5 sudu gula (ikut tahap kemanisan)3 sudu tepung jagung yang sudah dibancuh1 sudu kecil garamChocolate riceEsen peppermintPewarna turqoise
Masukkan chocolate rice siap-siap ke dalam plastik aiskrim. Bila susu dah mendidih, masukkan esen peppermint. Lepas tu masukkan pewarna turqoise. Tunggu susu sejuk baru masukkan ke dalam plastik aiskrim dan keraskan di dalam freezer


7. Aiskrim cappucino oreo


Base susu sy masak mcm biasa
3tin susu cair2tin susu pekat12 tin air penapis5sudu gula3sudu tpg jagung dibancuh1sudu kecil garam
Masukkan oreo crush siap2 ke dlm plastik aiskrimSusu dah mendidih, msukkan cappucino emulcoKacau hingga sebatiTgu susu sejuk br masukkan dlm plastik
Cdt amira hanif

8. Aiskrim Malaysia versi cheese‼

1tin susu cair1 tin susu pekat (blh guna 1/2 tin shj)3 tin air3 sudu gula (tak suka manis blh kurangkan)2-3 sudu tepung jagung50g tatura cream cheeseSecubit garamFilling blueberry & strawberry (masukkan filling dlm plastik aiskrim siap siap, lg mudah paipkan guna piping bag)
Langkah-langkah :1) masakan semua bahan di atas (kecuali cream cheese) dgn api sederhana2) bila dh mengelegak, masukkan cheese
3) biarkan bancuhan dh agak suam, blendkan sampai cheese dh tak berketul. Sekiranye masih tak halus. Tapiskan bancuhan
Cdt bintu zain

9. RESEPI AISKRIM DURIAN


Base susu saya masak macam biasa

3 tin susu cair2 tin susu pekat12 tin air penapis5 sudu gula (ikut tahap kemanisan)3 sudu tepung jagung yang sudah dibancuh1 sudu kecil garam
Susu dah mendidih, masukkan paste durian yang dibeli di bakery. (Paste durian tu terpulang nak letak banyak mana. lagi banyak, lagi sedap terasa duriannya)Kacau sehingga sebati. Tunggu susu sejuk baru masukkan ke dalam plastik aiskrim dan keraskan di dalam freezer 😋😋
Cdt amira hanif

10. Aiskrim Malaysia Ain Kamis
1 resepi Yang boleh dipelbagaikan. Ikut la citarasa tekak masing²
Bahan A :🍧2500gram air biasa (sukat botol mineral kecik tu 5botol kalau xde penimbang
🍧 1 tin susu cair carnation🍧 1 tin susu pekat manis F&N
Bahan B :🍧 1 sudu kecik garam🍧 3 senduk kecik gula (ikut masing tekak sendiri)
Bahan C : bancuh dgn sedikit air🍧 2 sudu besar tepung jagung🍧 4 sudu kecil vanilla powder (cari kat bakery)
Cara-cara :1) masak bahan A guna api Yang sederhana. Sentiasa kacau utk mengelakkan susu hangit & membuak
2) bila dh keluar wap, masukkan bahan B .didihkan hingga betul2 mendidih
3) dah mendidih, masukkan pulak bahan C. Masak lgi hingga mendidih
4) sejukkan
Perisa :1) blueberry - guna blueberry topping .Cari Yang jenis licin berkilat. Yg ni dia melekat elok di plastik. Xkan bercampur dgn air susu
2) strawberry - sama mcm blueberry3) coklat - guna coklat spread
4) oreo - sebijil oreo dipatah2 kan jadi kepingan kecil
5) dynamite peppermint - tambah sedikit peppermint flavour dalam air susu tadi. Letak pewarna utk kelihatan menarik. Tumbuk sebiji gula² dynamite & masukkan dlm plastik. Klu xnk pon xpe. Sbb kejadian dia berangin giler
6) Bandung - letak esen sirap cap ros. Nk letak cincau @ selasih boleh jgk

Adunan ni dapat 67pcs baby aiskrim. Dimana 1 plastik aiskrim yg standard dipotong 2
Apepon selamat mencuba la ye.
Gunala susu2 yg berkuality sikit ye. Jgn cari yg murah aje. Bahan premium menghasilkan product yg sedap 😁😁

11. Aiskrim viral ala magnum..

Aiskrim vanila tu guna resepi aiskrim oreo mcflurry yang nina pernah share sebelum ni.

Aiskrim ala Magnum2cawan whipping krim(dairy)*nina guna whipping krim aiskrim lagi gebu lagi putih nak guna susu [email protected] fullcream pun boleh je1/2cawan susu pekat1sudu kecil ovellateSedikit esen vanila
*campurkan kesemua bahan [email protected] hingga kembang gebu(nina pakai blender je)[email protected] hingga adunan kembang 2kali ganda350gm coklat [email protected] chocolate apa apa brand pun boleh je(nina guna yang timbang kilo je lebihan buat almond london)*double boilkan hingga cair bila dah suam masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam plastik aiskrim dan ratakan*agak agak je tak nipis sangat tak tebal sangat*tuang adunan aiskrim dan bekukan 5,[email protected]***salutan coklat tu tak perlu mengeras kalau dah mengeras dia tak bersalut dengan ais krim***nak lagi senang buat pendek2 je.. Nina potong sikit plastik aiskrim tu***adunan aiskrim dan coklat tu tak bercampur eh jangan risau kalau guna resepi yang ni adunan aiskrim tu likat boleh tuang macam biasa je***coklat tu pekat bila ratakan dalam plastik,coklat akan lekat kat keliling plastik jadi bahagian tengah2 tu automatik kosong sebab tu boleh tuang aiskrim bahagian tengah
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=489451284939298&id=150408368843593
Kredit raja amanina dan siti zubaidah mohd ruslan


12. Resepi Aiskrim kacang merah lemak berkrim.. 


Lagi banyak kacang lagi sedap makan sejuk sejuk laju je kan masuk mulut... Ais tu nak bagi gebu nina masukkan tepung jagung&tepung ubi
*Aiskrim Kacang Merah*
-4cawan kacang merah(rendam sekejap)*rebus kacang merah hingga lembut&empuk*blend&kisar kacang merah bersama 2cawan air
Bahan A-2cawan gula-sehelai daun pandan-7cawan air
Bahan B-2sudu besar tepung ubi-3sudu besar tepung jagung-1/2cawan air*bancuh tepung jagung&tepung ubi dengan air
Bahan C-1/2cawan susu pekat-2kotak kecil santan kara(200ml+200ml)-1/2sudu kecil garam-sedikit pewarna merah
*masak bahan A hingga gula larut dan mendidih*masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga sebati*masukkan kacang merah yang dikisar*masukkan bahan2 C whisk hingga sebati masak hingga mendidih*perasakan gula(nak manis boleh lebihkan gula)*tutup api dan sejukkan*isikan dalam plastik aiskrim dan bekukan
Credit : Raja Amanina


13. Resepi Aiskrim Malaysia Alaf Baru=========================
Gemok2 dgn perisa viral! Sedap! Blh la cuba, resepi kat bawah ni 👇🏽👇🏽👇🏽. Harini bolehlah buat, nanti bagi kat min sebatang yer 😁😁
✔️ MILO
Bahan-Bahan :AirMiloSusu cairSusu pekatCoklat tabur
Cara2Masak air, buat air milo mcm biasa tp letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur

—————————✔️ JAGUNG CINCAUBahan-Bahan :AirSirap jagungSusu cairSusu pekatGaram sedikitCincauBuat air jagung mcm biasa, letak secubit garam utk 1balang air, bila sejuk letak air dlm plastik dan letak cincau
———————-
✔️ SUSU STROBERIBahan-Bahan :AirSusu pekatSusu cairStoberi segarBuat air susu mcm biasa biasa, setelah sejuk letak stoberi potong. Sejukkan
———————-✔️ Aiskrim Lemon Susu Serbuk CoklatAirSusu segarSusu pekatLemonSebuk coklatBuat air susu mcm biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dlm plastik dan letak serbuk coklat

Cdt aneka resepi kuih muih


14. Resepi aiskrim Malaysia: Kacang hijau

Bahan-bahan:Kacang hijau (rendam semalaman)1 liter santan2 ke 3 cawan gula (boleh kurangkan jika tak mahu terlalu manis)Gula merahSatu ke tiga cubit garam
Cara-caranya:Rebus kacang hijau sehingga kembang dan empuk
Masak air gula merah secara berasingan dan tapis
Bila kacang sudah empuk masukkan air gula merah, gula, garam dan santan
Masak macam buat bubur kacang
Kemudian tutup api dan tunggu sejuk sedikit baru masuk dalam plastik


15. Aiskrim mango dan strawberi yogurt


Bahan-bahan:280gm yogurt tanpa lemak30gm strawberi segar30gm mangga segar1 1/2 sudu teh madu
Cara-cara membuat:Kisarkan strawberi, yogurt, mangga & madu
Masukkan dalam plastik aiskrim


Okay sekian sahaja, selamat mencuba




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://nadhiewueen.blogspot.com/2020/02/15-resepi-menarik-aiskrim-buatan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pelagak Ngeri Terbunuh Ketika Cuba Membuktikan Bumi Adalah Rata Menggunakan Roket Buatan Sendiri

Pelagak Ngeri Terbunuh Ketika Cuba Membuktikan Bumi Adalah Rata Menggunakan Roket Buatan Sendiri

papar berkaitan - pada 25/2/2020 - jumlah : 52 hits
Fakta sains menyatakan bumi adalah berbentuk sfera Fahaman bumi sfera ini telah wujud sejak abad ke lima sebelum Masihi Namun begitu terdapat pergerakan yang percaya bumi sebenarnya adalah rata dan pelbagai eksperimen sains cuba dilakukan b...
Kronologi Mudah Memahami Krisis Politik Ciptaan Pakatan Harapan Sendiri

Kronologi Mudah Memahami Krisis Politik Ciptaan Pakatan Harapan Sendiri

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 42 hits
1 PKR DAP dan PAN Desak Tun M serah takhta PM kepada Anwar berterusan dan kemuncaknya dalam Mesyuarat Majlis Presiden PH 21 Februari 2020 2 PPBM ugut keluar PH jika desakan diteruskan Dimuktamad dalam Mesyuarat PPBM 23 Februari 2020 3 11 Ah...
Rumah Dirobohkan Dengan Tangan Sendiri

Rumah Dirobohkan Dengan Tangan Sendiri

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 28 hits
1 Apa yang berlaku pada kerajaan PH hari ini ialah sebagaimana disifatkan oleh Allah dalam surah al Hasyr ayat 2 Mereka merobohkan rumah rumah mereka dengan tangan tangan mereka dan tangan orang orang beriman Maka ambillah pengajaran wahai ...
6 Figur Publik Ini Pede Make Up Sendiri Di Hari Paling Bahagia Hasilnya Wow Flawless Paripurna

6 Figur Publik Ini Pede Make Up Sendiri Di Hari Paling Bahagia Hasilnya Wow Flawless Paripurna

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 63 hits
Kalau sudah cantik dari sononya kayak Miranda Kerr atau punya skill mirip Khadijah Azzahra mungkin Mimin pun akan pede make up sendiri
Silengit Dan Ketengi Memang Bikin Alasan Tetapi Akhirnya Membuka Pekung Sendiri 9790

Silengit Dan Ketengi Memang Bikin Alasan Tetapi Akhirnya Membuka Pekung Sendiri 9790

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 101 hits
Tirulah Ayyub yang berkata innii masanidha dhurru wa anta arhamur raahimiin Semoga Allah pun berberkendak fastajabnaa lahuu fakasyafnaa maa bihii min dhurrin Atau kenapa tak kita lingkari lingkungan hidup kita dengan ayat Kursi atau banyak ...
Guru Tersangka Susur Sungai Sempor Mengaku Cukur Botak Atas Kemauan Sendiri

Guru Tersangka Susur Sungai Sempor Mengaku Cukur Botak Atas Kemauan Sendiri

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 38 hits
IYA beralasan bahwa pilihan rambut gundul diambilnya agar tak mencolok dengan tahanan yang lain Justru kalau kami tidak gundul dan tidak pakai baju tahanan akan mencolok dan berbeda dengan tahanan lainnya ujar IYA
Hujah Ilmiah Tentang Perobohan Rumah Oleh Tangan Sendiri 9793

Hujah Ilmiah Tentang Perobohan Rumah Oleh Tangan Sendiri 9793

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 108 hits
Orang Melayu juga Orang Melayu yang jadi ketua jadi pemimpin dari dulu dulu lagi sampai laa neh yang buatkan tergadainya maruah wilayah dan terjajah dan asalnya hanya Melayu sekarang telah berbilang bilang kaum Dulunya tiga kaum now macam m...
Serbuk Roti Buat Sendiri Dirumah

Serbuk Roti Buat Sendiri Dirumah

papar berkaitan - pada 28/2/2020 - jumlah : 84 hits
Hello guyss dah lama nya tak share resepi dengan korang sebenarnya blog ni dah hampir nak tutup selepas sis kehilangan suami yang tersayang semua semangat dah hilang dan tak nak buat apa2 pun masa tu hanya bersedih mengenangkan nasib diri T...
Pelakon The Flash Meninggal Dunia Pada Usia 16 Tahun

Pisang Goreng Rangup Yang Nostalgia

Doktor Dedah Kelebihan Nanas Makan Setiap Hari

Obat Herbal Untuk Corona Itu Ada Di Sekitar Kita

Pak Lebai Kaki Putaq

Pakistan Orang Ramai Bertempur Dengan Polis Di Luar Masjid Yang Bertugas Menguatkuasakan Pkp Semasa Solat Jumaat

Aip Sinki Tercabut Cuba Pelekat Kuat Flex Tape Waterproof

Kerajaan Ph Sepatutnya Disaman



Kenali Pangkat Pangkat Dalam Polis DiRaja Malaysia PDRM

Kenali 14 Rakyat Malaysia Yang Diiktiraf Forbes 30 Under 30 Asia 2020

3 Jenis Wabak Bakteria Yang Mampu Menyerang Seluruh Tamadun Manusia

Biodata Usahawan Vivy Yusof Isteri Fadza Anuar

Mengapa Doktor Zaman Dahulu Pakai Topeng Berparuh Burung


Budak Budak Boleh Trade Forex Ini Sebabnya

Nu Dan Muhammadiyah Kompak Sholat Tarawih Dan Idul Fitri Di Rumah Saja Halal Bihalal Dihindari

Dr Hj Een Stop Hubungan Suami Istri Di Tengah Penyebaran Covid 19

3 Bread Maker Yang Berharga Rm300 Ke Bawah

Ibu Tinggal Pesan Jaga Adik Adik

Kritik Sosial Dalam Lagu Rakyat