Yeah Dah Pandai Bawa Kereta Ke Highway Step Beli Kereta Dari A To Z


Salam to all readers,

Selamat Hari Raya Aidiladha semua! Macam mana raya best tak? Puas aku dapat tidur, makan rendang, sup tulang. Berapa kilo pula naik lepas ini. Sekali sekala dapat makan ketupat, makan jerlah selagi boleh makan. Aku sebenarnya dah lama nak kongsi pengalaman aku beli kereta dekat blog. Tapi tak ada masa, tambah agent yang handle kereta aku tu buat aku naik hangin 1 badan lagilah aku berbulu nak update

Aku memang plan dah lama nak beli kereta dari tahun lepas lagi. Tapi tujuan utama aku beli pun sebab untuk kegunaan mak aku kat Klang. Memandangkan kereta yang ada dekat rumah asyik rosak je, beratus-ratus keluar betulkan. Stop juga tengah jalan. Baik aku beli baru satu, dapatlah mak aku merasa bawa kereta baru. Aku duduk KL banyak kemudahan naik LRT je tak pun grab. Kalau bawa kereta dekat KL sara hidup aku pula jadi berlebihan pula nanti. Now naik LRT guna My100 betul-betul jimat duit transport aku. Dalam pada masa yang sama kalau aku balik Klang, aku dah start belajar bawa kereta dengan adik saudara aku. Aku memang dah ada lesen since habis form 6 lagi, dapat lesen terus tak bawa. Nak bawa kereta yang ada dekat rumah, kereta orang. Nanti apa-apa jadi masak pula nak mengganti. So terus tak bawa. 
Ini kerja dah stabil, ada rezeki lebih barulah plan beli kereta sendiri. Sungguhpun awal-awal tu takut juga, macam-macam orang share tips beli kereta di usia muda. Ada yang kata beli second hand je, ada yang kata gaji sekian-sekian boleh beli kereta ini... Yang yanya kau ada duit kau beli jerlah kereta yang kau mampu beli. Ukur baju dibadan sendiri. Aku pun beli yang ikut kemampuan aku. Akhir bulan 12 tahun lepas aku survey kereta dengan moksu aku dekat Proton Center Rahman Brother Sec 22. Aku pergi bukan aku tahu sangat pasal kereta so moksu aku la yang bawa pergi Proton, aku datang tengok je dulu. Test drive pun moksu aku yang bawa sebab waktu ini aku tak reti drive lagi. Awal-awal dulu ingat nak beli Bezza je, lepastu moksu aku kata tengoklah Saga juga. Aku survey baca review kereta both kereta ini ada pro + contra nya. Bezza lebih ringan tapi tulah kalau bawa laju sikit dia akan rasa melambung. Mostly review macam tulah. Then baca orang review kereta Saga baru memang bagus. Mostly orang puas hati pakai Saga. Aku pun malas nak survey lebih-lebih, asal kereta tu boleh jalan, cantik terus jerlah beli

Yang assist aku masa test drive haritu pun bukan agent aku. Dia tak free, dia suruh rakan dia asist memandangkan aku datang nak tengok je. Selesai test drive awal tu dia tanya apa komitmen aku, nak booking kena bayar deposit dulu, nak guna full loan ke nak bayar downpayment. Tak lama lepas tu dia tanya siapa yang kenalkan bila informed nama agent aku ini dia terus takpelah nanti you communicate terus dengan Ms Sofea. Aku pun okay jerlah. So selang 2 3 hari tengok kereta dia agent aku ini whatsapp minta IC, Lesen, Slip gaji 3 bulan terakhir untuk check loan

Perkara Utama yang Perlu Ada untuk Beli Kereta
1) Sediakan IC Front & Back2) Lesen Kereta3) Slip Gaji 3 bulan yang latest
*Semua aku whatsapp aje pada agent aku untuk proses loan bank. Loan bank boleh pilih sama ada nak cari sendiri ataupun guna je bank yang tempat kereta itu disediakan. Aku malas nak ambil pusing agent ini yang uruskan. Proses nak tunggu loan ini lulus tak lama mana pun, tak sampai 2 hari dah boleh tahu. Semua kerja atas talian sahaja sekarang, tu lagi mudah urusan semua hal

Loan lulus aku terus settlekan bayaran downpayment 10%. Kalau pakai full loan bulanan lebih sikit kena bayar nanti + proses loan kau pun nanti ambil masa untuk lulus. Settle bayaran downpayment, kena datang bank sign contract, aku dah bagi masa bila aku free, aku hanya free Sabtu Ahad je. Bila dah buat temu janji, pergi bank orang bank tu boleh lupa pula. Aku call agent aku ini boleh pula dia kata sorry2. Suruh datang KL jumpa center malas bergerak jauh la apalah. Bila aku dah terpacak depan office dia boleh pula lupa temu janji. Bengang pula aku waktu tu. So decide hantar dokumen dekat branch Maybank Bangsar. Bila datang Bangsar semata nak sign contract sahaja aku minta masuk lambat sikit masuk office. Agent aku datang sign je tak ada pula isu kena buat bayaran. Bila aku datang sign, orang bank kata sekarang kalau nak beli kereta ada polisi baru sama ada bayar insuran untuk seumur hidup atau bulan-bulan tu. Seumur hidup tu around RM350 jugalah kena bayar. Aku malas nak banyak bunyi aku bayar jerlah


Settle sign kontrak aku terus text agent aku ini. Dia kata semua dah selesai tunggu kereta keluar je. Aku okay jerlah. Aku tanya dia bila kereta boleh keluar, dia cakap lepas raya awal bulan 2 dapatlah nanti memandangkan aku selesai sign haritu tu pun dah dekat raya Cina. Lepas 2 minggu raya Cina agent aku ini senyap je tanpa khabar berita. Aku pun terhegih-hegih whatsapp la dia, suruh bayar downpayment laju je aku bayar, sign kontrak aku gak kena pergi datang sendiri. Walhal sekarang banyak je orang boleh meet up client dekat area office. Pemalas nak mati orang Maybank yang handle loan aku. Aku pula confuse siapa client siapa penjual. Bila aku tanya dekat agent aku ini bila kereta boleh keluar ya, sebab raya cina habis 2 minggu dah. Dia tak habis-habis Insyallah minggu depan, minggu depannya dah masuk senyap tan khabar berita. Aku takutlah duit dah bayar kereta tak dapat-dapat. Aku punya bengang aku whatsapp lagi, tanya dekat dia kereta bila boleh dapat ya, duit dah bayar, kata minggu depan dah boleh keluar, saya dah tunggu minggu depan ini tak kunjung tiba tanpa khabar berita. Senyap je, ke saya dah kena tipu. Selang 2 3 hari baru reply, kata maaf phone hilang. Kalau tak dapat lagi adik boleh call center Proton katanya. Bila aku call center dia tak dapat check katanya

Janji lagi minggu depan boleh keluar katanya. Bila suruh bagi date bila boleh dapat tak boleh nak bagi lepas tu berjanji next week next week boleh dapat. Siap cakap lagi, akak bercakap atas apa orang bank cakap dekat akak je dik. Kalau kau dah tahu staff bank tu dah macam main tarik tali nak gak syorkan dekat client. Tak faham aku. Finally, aku dapat kereta awal bulan 3, sehari selepas birthday aku. Aku minta dia hantar ke rumah, tu pun nak bergaduh sebelum nak datang hantar. Pasang tinted pun ambil masa seminggu lebih. Konon boleh siap sehari tinted, bila tanya dah siap pasang ke belum, banyak kereta tak sempat ikut turn, staff tak cukup. Macam-macam alasan yang boleh naikkan kemarahan orang. Aku malas nak tanya dah. Aku cakap kalau lama lagi nak pasang tinted tu takyah pasang, hantar je nanti aku pasang tempat lain. Dan dan whatsapp siap dah dekat aku. Dah 1 benda free gift pun habuk tak ada. Tinted harga sampai RM1000 katanya tinted terbaik, ada waranti bagai. Aku okay jerlah kan. Sebenarnya, bergantung pada agent masing-masing juga, ada je kawan aku dapat agent okay siap ada rebate, free payung semua. Aku pula dapat agent memang awal-awal dah out

Sebaik 1 je yang agent aku buat yang memuaskan hati tu pun sebab hantar sampai depan rumah. Lain out okay. Aku tanya dia bila boleh bayar bulanan kereta, berapa, ke akaun mana. Dia kata bulan pertama dapat kereta tak perlu buat bayaran, bulan seterusnya tu yang dah start kena bayar. Aku okay jerlah. Sampai masuk bulan 4 aku whatsapp dia macam mana nak bayar ke akaun mana, dia kata covic-19 apply jerlah penangguhan bayaran. Aku malas nak apply pennangguhan 6 bulan tu. Bagi jerlah orang betul-betul tak mampu nak bayar. Selagi boleh bayar bayar jerlah. Agent aku suruh walk in ke bank untuk yang first time bayaran. Aku cakap kan covic takkan kena pergi bank, online tak boleh ke. Sudahnya aku tanya housemate aku yang kerja etiqa tahu tak kalau nak bayar kereta untuk Maybank ini macam mana, so dia bagilah aku link untuk Maybank. Aku explore la sendiri. 
Sebaik aku memang ada akaun Maybank2u. Buka-buka memang dah ada pinjaman loan kereta. Boleh choose continue pay ataupun apply penangguhan. Aku click jerlah terus bayar. Selesai. Due date setiap bulan aku kena bayar sebelum 4 haribulan. Okaylah nak bajet masa bila nak bayar apa semua. Hardcopy aku sign contract pun lambat sampai ke rumah. Aku pun malas nak banyak bunyi, janji kereta dah depan mata

Baru ini mak aku pergi servis kereta dekat servis Proton. Nak dijadikan cerita aku dah telepas dah servis pertama aku rupanya. Walhal dia cakap haritu 6 bulan sekali kena servis. Ikutkan servis pertama tak ada kena bayar apa-apa. Tapi dah terlepas mak aku bawa pergi servis pun dah masuk appoinment kedua.  Bayarlah RM150. Next appointment bulan 9 katanya. Mak aku pergi servis pun kebetulan, tba-tiba kunci kereta tak boleh nak tekan. Dia terus stop dekat Proton center tanyakan pasal kunci kereta. Alang-lang tu orang tu tanyakan pasal kereta dah servis ke belum. Ini kereta baru maksure 3 bulan sekali kena servis. 
Mujur ada adik saudara aku pergi temankan mak aku servis. Tu yang ada gambar kereta ini. Kalau mak aku tangkap bergegar gambar. Beli kereta ini pun banyak maintenance nya di kemudian hari. Salah satunya, aksesori kereta, servis dia, rox tax kereta semua kena bayar. Janganlah pikir orang beli kereta ini semua banyak duit, bukan beli cash pun. Hutang juga dengan bank. Aku curious juga dengan budak-budak yang suka share pengalaman beli rumah, beli kereta mewah, secara CASH di awal usia 20-an ini. Macam-macam tips dia share. Husnuzzun jerlah ya. Aku tak ada apa-apa tips pun, ada duit lebih, boleh bayar komitmen yaang ada, saving cukup beli jerlah yang mana mampu. Cukup! Awal-awal haritu cuak jugalah betul ke nak beli kereta, nanti bayar sewa rumah lagi, mara lagi, duit poket, saving, cukup ke. Alhamdulillah cukup! 
Mak aku takut nak naik dengan aku lagi. Kalau nak naik kereta dengan dia, biar dia yang bawa katanya. Aku cadang nak pergi bercuti hujung tahun bawa kereta. Lagipun balik Klang takkan nak duduk rumah je, nak juga merasa bawa kereta kan. So dah start belajar bawa atas jalan raya. Last week je, aku pergi Banting cari kerepek. Harini bawa masuk highway pergi Cyberjaya > Putrajaya > Klang. Just nak mahir potong dan kawal stereng. Bawa 2 3 kali lagi baru cekap sikit kot. 
Sempat singgah Tamarind Mall Cyberjaya ini. Dapatlah bergambar dekat taman hijau ini.Tak ada benda pun nak share sebenarnya. Dah beli kereta kenalah jaga elok-elok, rajin pergi servis kereta okay. Lepas ini kena belajar tukar tanya pula, check minyak hitam semua. So pepehal nanti boleh check sendiri

K lah tu je nak share, thank you for reading




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://miss-azwarsyuhada.blogspot.com/2020/08/yeah-dah-pandai-bawa-kereta-ke-highway.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Andai Sinyal Bisa Dibeli Mereka Pun Pasti Beli

Andai Sinyal Bisa Dibeli Mereka Pun Pasti Beli

papar berkaitan - pada 6/8/2020 - jumlah : 28 hits
Sejumlah siswa di Kabupaten Simalungun Sumatera Utara terpaksa memanjat pohon untuk mencari sinyal agar bisa mengikuti pelajaran secara daring Tak hanya itu untuk sampai ke lokasi tersebut para siswa tersebut harus menempuh jarak lebih kura...
Nostalgia Kejayaan Hp Qwerty Sobat Miskin Yang Nggak Bisa Beli Blackberry Pasti Pernah Pakai Ini

Nostalgia Kejayaan Hp Qwerty Sobat Miskin Yang Nggak Bisa Beli Blackberry Pasti Pernah Pakai Ini

papar berkaitan - pada 6/8/2020 - jumlah : 26 hits
Dulu nggak bisa beli Blackberry nggakpapa asal masih bisa pakai Nexian Mito Nokia atau apapun deh yang penting sama sama QWERTY
Bapa Wan Kuzain Minat Beli Kelantan Dengan Syarat Selesai Hutang Lapuk

Bapa Wan Kuzain Minat Beli Kelantan Dengan Syarat Selesai Hutang Lapuk

papar berkaitan - pada 4/8/2020 - jumlah : 18 hits
Jika pasukan bolasepak Johor Darul Tazim dimiliki oleh Tengku Mahkota Johor pasukan Kelantan pula dikatakan telah menarik minat bapa kepada pemain bola sepak iaitu Wan Kuzain Bapanya yang dikenali sebagai Wan Kamal itu menyatakan hasratnya ...
Ini Sebab Kenapa Man City Beli Pemain Pertahanan Nathan Ake

Ini Sebab Kenapa Man City Beli Pemain Pertahanan Nathan Ake

papar berkaitan - pada 6/8/2020 - jumlah : 24 hits
Nathan Ake telah sah menandatangani kontrak lima tahun bersama Manchester City sehingga musim panas 2025 The Citizens dilaporkan telah membayar yuran perpindahan sebanyak 40 juta kepada Bournemouth untuk servis Ake Perpindahan ini pastinya ...
Beli Saham Top Glove Susulan Terbitan Bonus Lonjak Harga Saham Top Glove

Beli Saham Top Glove Susulan Terbitan Bonus Lonjak Harga Saham Top Glove

papar berkaitan - pada 7/8/2020 - jumlah : 52 hits
Sumber Berita Harian Corporation Bhd melonjak kepada RM24 82 sesaham dipacu cadangan pengeluar sarung tangan getah terbesar dunia untuk menerbitkan bonus dua untuk satu Ketika ditutup pada jam 5 petang saham Top Glove menokok RM1 84 berband...
Kerasnya Kehidupan Pelajar Mts Kerja Bangunan Demi Beli Smartphone Agar Tetap Bisa Sekolah

Kerasnya Kehidupan Pelajar Mts Kerja Bangunan Demi Beli Smartphone Agar Tetap Bisa Sekolah

papar berkaitan - pada 8/8/2020 - jumlah : 33 hits
Ada banyak kisah di balik perjuangan siswa tak mampu untuk mengikuti sekolah daring di masa pandemi virus Corona atau COVID 19 Salah satunya dialami Catur Ferianto pelajar asal Grobogan Jawa Tengah ini terpaksa menjadi kuli karena tak punya...
Cara Beli Rumah 2020 Proses Dari Mula Dapat Kunci Elak Ditipu

Cara Beli Rumah 2020 Proses Dari Mula Dapat Kunci Elak Ditipu

papar berkaitan - pada 7/8/2020 - jumlah : 49 hits
Cara Beli Rumah 2020 Proses dari mula dapat kunci ELAK KENA TIPU Ditulis oleh Afiq ShamnazriGreat Casa RealtyThread ni untuk sesiapa yang nak tahu proses untuk beli rumah Lepas baca thread ni korang akan dapat idea sikit la flow beli rumah ...
Dakwa Ditindas Tular Kempen Beli Produk Orang Cina

Dakwa Ditindas Tular Kempen Beli Produk Orang Cina

papar berkaitan - pada 3/8/2020 - jumlah : 17 hits
Jika orang Cina tak sokong Cina kita akan kehilangan kedudukan BANGI Tular di media sosial video mempromosikan kempen Buy Chinese First yang mengajak orang Cina menyokong produk dan jenama milik mereka di Malaysia Video berdurasi 1 minit 23...
Percepat Diagnosis Covid 19 Pemkot Samarinda Beli Mobil Pcr Rp3 Miliar

Percepat Diagnosis Covid 19 Pemkot Samarinda Beli Mobil Pcr Rp3 Miliar

papar berkaitan - pada 3/8/2020 - jumlah : 20 hits
Pemkot Samarinda membeli mobil uji PCR senilai Rp 3 miliar Mobil ini berguna untuk mempercepat diagnosis penyakit menular seperti Covid 19 melalui uji swab
Syed Sadick Tersingkir

Niat Hendak Mengadu Dan Memalukan Pelayan Melayu Yang Tidak Fasih Berbahasa English Akhirnya Memakan Diri

Santa Cruz Colorful Spaces Designed For Students In Braga

Pengkritik Jejaskan Kutipan Filem Tempatan Ellie Harus Tengok Dua Pekara Ini Terlebih Dahulu

Parti Baru Mahathir Takkan Ke Mana

Arguments For Getting Rid Of Play Aussie Casino Online

Jom Ketahui Kandungan Lemak Dalam Makanan Harian Ini Punca Utama Kegemukan Rupanya

Cara Terbaik Untuk Basuh Bekas Plastik Berminyak Dengan Berkesan Mudah Dan Pantas



The Mighty Five Negara Kilang Dunia Baru Yang Bakal Menggantikan China

Bagaimana Seorang Lelaki Model Etnik Uighur Hilang Tanpa Jejak di China

5 Idea Konten Paling Senang Sebagai Youtuber Berjaya

Maskne Masalah Jerawat Disebabkan Pemakaian Topeng Muka

Biodata Penyanyi Hanie Soraya Peserta Big Stage 2020


Kempen Ayambersamamu Menyokong Orang Asli Dengan Makanan Berkhasiat Ayam Brand Jakoa Bantu Komuniti Di Empat Negeri

Petua Menggoreng Masakan Agar Cantik Dan Tidak Melekat

Senarai 5 Restoran Trendy Yang Popular Di Kuala Lumpur Malaysia

Apa Itu Covid 19 Super Spreader Kluster Sivaganga

Perjuangan Catur Jadi Kuli Demi Beli Smartphone Untuk Belajar Online

2 Kali Tubuh Parti Baru Di Usia 90 An Memang Mamak Kerala The Legend