Wajib Baca Buku Kisah Benar Ini Dedahkan Sikap Busuk Dan Sisi Gelap Segelintir Rakyat Malaysia


Foto-Buku The Chinese Dilemma


Baru-baru ini dalam aku melayari Facebook tiba-tiba aku terbaca satu status yang sangat menarik, status itu ditulis oleh seorang pengguna Facebook yang bernama Joseph Wong, berikut adalah statusnya :

Foto- Joseph Wong
Rupa-rupa sikap rasis dan busuk hati segelintir kaum Cina di Malaysia telah disedari oleh seorang ahli perniagaan China juga merangkap penulis buku 'The Chinese Dilemma' itu.

Apa yang mengejutkan ialah pendedahan yang telah beliau tulis didalam buku tersebut.

Berikut adalah sebahagian daripada kandungan buku itu yang telah diterjemah kedalam Bahasa Melayu.

Bahagian ini menceritakan tentang sikap segelintir kaum Cina di Malaysia:

1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin- Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di:

- Malaysia,
- Hong Kong,
- Australia,
- Thailand,
- Singapura,
- Britain dan
- Amerika Syarikat.

Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysia lah yang paling :

- tidak bersyukur,
- kejam, serta
- mengkhianati perjanjian ataupun
- tidak mahu rujuk perlembagaan Malaysia

Dalam buku Ye Lin- Sheng The Chinese Dilemma - East West Publishing, Australia, 2003, Ye Lin- Sheng menulis:

2. Pengiktirafan orang Cina:

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang- orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana- mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik"

3. Keangkuhan orang Cina:

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini.

Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka.

Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina"

4. Perkauman orang Cina:

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu.

Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia daripada orang Melayu. Apa yang ada di minda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. Sebab itu orang Cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini.

Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis"

5. Penghinaan orang Cina : "Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah "Menghina" terhadap orang Melayu.

Dalam dialek Cina yg tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, Bangsa yang tidak Bertamadun.. Malahan orang Cina yang memeluk Islam dikatakan telah ‘masuk Melayu’.

Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi Askar atau Polis kerana anggap itu kerja kotor dan hanya Eksklusif kepada kaum Melayu sahaja.. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan Tamadun Cina lebih tinggi berbanding Budaya dan Tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun.. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘Ketuanan orang Putih’ kerana menganggap tamadun dan Budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap Tamadun Melayu -Bumiputera."

6. Sikap negatif orang Cina :
"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan Kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka.

Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan Usahawan atau Syarikat2 Melayu.. di mana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang Cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka.

Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat"

7. Isu Tuan Rumah:
"Siapakah Tuan Rumah Negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku Tuan Rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanya
lah sbg tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat.

Orang Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi Kerakyatan.... Akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas Tuan Rumah - Bangsa Melayu. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar dan ramai.

Jika saya: Ye Lin Sheng, penulis Buku, adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Sosial Kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar"

8. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah oleh Cina :
"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah satu Bangsa yang bersopan santun dan kaya dengan kesabaran...

Sudahlah mereka bersusah payah Berjuang bermati- matian untuk membebaskan diri dari Jajahan Barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah pula untuk merampas dari orang Cina yang memegang kuasa ekonomi di Tanah airnya.. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana mereka sudah diberi peluang utk mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari negara China berasa malu dengan sikap Bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang Cina Malaysia terlalu keras, Ekstrim serta Perkauman.

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak lagi menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal. serta menyebarkan ideologi Komunis sehingga kini.. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang Menjajah Orang Melayu... Mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh mereka yang nyata"

Rujukan Buku:
The Chinese Dilemma
LIN-SHENG

Sebenarnya apa yang ditulis oleh penulis adalah benar dan ia telah dibuktikan dengan siri-siri penghinaan segelintir kaum Cina terhadap institusi Raja dan Islam.

Terbaru kita telah dikejutkan apabila Permaisuri Agong telah digelar sebagai 'nenek sihir rasis' dan dikecam hebat dalam sebuah portal web berbahasa Cina semata-semata kerana mempertahankan tulisan Jawi.Semoga kaum Melayu dapat bersatu kerana pepecahan hanya akan melemahkan kita dan janganlah ada diantara kita yang sanggup mengkhianati bangsa sendiri hanya kerana pangkat dan wang ringgit.

Bukan semua orang Cina itu berhati busuk ini dapat dibuktikan dengan status Joseph Wong sendiri yang mengajak kaumnya supaya menghormati kaum Melayu.

Aku berharap lebih ramai orang Cina yang bersikap seperti Joseph Wong supaya kita boleh hidup dengan aman dan damai.

Sekian.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://naimnikmat.blogspot.com/2020/01/wajib-baca-buku-kisah-benar-ini.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Penelitian Baca Buku 30 Menit Setiap Hari Bisa Bikin Panjang Umur

Penelitian Baca Buku 30 Menit Setiap Hari Bisa Bikin Panjang Umur

papar berkaitan - pada 30/12/2019 - jumlah : 18 hits
Menurut penelitian membaca buku selama 30 menit setiap hari bisa meningkatkan kemungkinan hidup lebih lama
Percutian Paling Rare Di Tasik Kenyir Terengganu Permata Malaysia Yang Wajib Kita Jaga

Percutian Paling Rare Di Tasik Kenyir Terengganu Permata Malaysia Yang Wajib Kita Jaga

papar berkaitan - pada 31/12/2019 - jumlah : 42 hits
Tak sangka Malaysia ada tempat secantik Tasik Kenyir Sejujurnya bila kami datang ke Tasik Kenyir dengan Kenyir Square Houseboat ianya adalah satu pengalaman yang jujurnya kami katakan TERBAIK Bayangkanlah keindahan alam ikan ikan yang fresh...
Peraturan Buat Rakyat Malaysia Di Thailand Jangan Hisap Rokok

Peraturan Buat Rakyat Malaysia Di Thailand Jangan Hisap Rokok

papar berkaitan - pada 29/12/2019 - jumlah : 111 hits
HATYAI Thailand Pejabat Konsul Malaysia di Songkhla melancarkan Kempen Kesedaran mengandungi lima peraturan dan undang undang perlu dipatuhi pelancong Malaysia yang ingin memasuki negara jiran itu semalam Kesemua peraturan dan undang undang...
15 Juta Rakyat Malaysia Terima Manfaat E Tunai Mulai Esok Lim Guan Eng

15 Juta Rakyat Malaysia Terima Manfaat E Tunai Mulai Esok Lim Guan Eng

papar berkaitan - pada 14/1/2020 - jumlah : 61 hits
PUTRAJAYA 14 Jan Kira kira 15 juta rakyat Malaysia yang layak boleh menuntut wang RM30 pemberian kerajaan daripada mana mana tiga pengendali e dompet terpilih iaitu Grab Boost dan Touch n Go mulai 8 00 pagi esok Menteri Kewangan Lim Guan En...
Kisah Rakyat Kerdil Ditipu K Jaan Awas Jangan Salah Tukar

Kisah Rakyat Kerdil Ditipu K Jaan Awas Jangan Salah Tukar

papar berkaitan - pada 16/1/2020 - jumlah : 64 hits
17 tahun menunggu hak dikembalikan KISAH panjang seorang rakyat marhaen dari Kampung Bukit Tanah Jabi untuk mendapatkan hak milik atas sebidang tanah pusaka peninggalan arwah ayah yang telah diusahakan sejak berpuluh tahun yang lalu Kelulus...
Tahun 2019 Buku Apa Yang Saya Baca

Tahun 2019 Buku Apa Yang Saya Baca

papar berkaitan - pada 12/1/2020 - jumlah : 61 hits
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Tahun 2019 telah berlabuh tirainya Kini kita sudah masuk ke tahun 2020 Pada tahun 2019 buku apa yang saya baca Sasaran awal saya ialah 100 buah buku Setelah mencapai sasaran tersebut saya meletakkan sas...
Lebih 240 000 Rakyat Malaysia Tandatangan Petisyen Desak Haramkan Dong Zong Suara Tv

Lebih 240 000 Rakyat Malaysia Tandatangan Petisyen Desak Haramkan Dong Zong Suara Tv

papar berkaitan - pada 1/1/2020 - jumlah : 159 hits
KUALA LUMPUR Petisyen dilancarkan Gerakan Pengundi Sedar supaya Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia diharamkan sudah hampir mencapai sasaran apabila meraih 246 459 sokongan setakat jam 12 55 tengah hari ini Petisyen...
Tiada Rakyat Malaysia Terjejas Akibat Letusan Taal

Tiada Rakyat Malaysia Terjejas Akibat Letusan Taal

papar berkaitan - pada 13/1/2020 - jumlah : 66 hits
KUALA LUMPUR Setakat ini Wisma Putra menjelaskan tiada rakyat Malaysia dilaporkan terjejas dengan insiden letusan gunung berapi Taal yang terletak kira kira 100 kilometer dari Manila Susulan letusan itu pihak berkuasa Filipina menangguhkan ...
Tidak Puas Hati Ayam Kfc Kecik Ini Tindakan Yang Anda Perlu Lakukan

A Aida Akui Reject Tujuh Lelaki Sebab Tak Sado

Jangan Dengar Sebelah Pihak Saya Sedia Undur Diri

Petua Untuk Melawaskan Kencing

Scammer 03 9212 5840

Home Remedies

Mencari Homestay Di Teluk Intan

Infinity Art Exhibition 2020 Galeri Seni JohorKisah Penggodam Mesin Slot Kasino Paling Power Dalam Sejarah Tommy Glenn Carmichael

5 Selebriti Antarabangsa Yang Sebenarnya Ada Adik Beradik Kembar

Apa Akan Berlaku Jika Tersalah Isi Diesel Ke Dalam Enjin Petrol Dan Apa Perlu Anda Lakukan

Isu Isteri Abam Selepas Sidang Media Ali Puteh Ini Tindakan Tegas Diambil Aliff Syukri

Info Penuh Program Ceria Megastar Musim 2 2020


Berjimat Cermat

The Truth About Deciding What To Feed Your Pet

Persidangan Apec Tidak Menghalang Gerakan Reformasi

Keputusan Ph Mengenai Peralihan Kuasa

Jiwa Besar Anwar Selamatkan Kesepakatan Ph Malam Tadi

Kisah Mesyuarat Semalam