Unlimited Hotspot Internet Versi Bajet


Aku baru je discover ada satu pelan unlimited hotspot yang affordable dan mampu milik. Nama dia Prabayar Hotlink Tanpa Had Internet & Panggilan. Yang menariknya ada tawaran hotspot tanpa quota sekiranya beli pass hotspot. Setelah buat kajian dan berfikir selama beberapa minit, aku pun buat keputusan untuk beli je terus simkad hotlink ni kat 7-eleven berdekatan. Kejap je kan aku fikir, terus beli? Ye lah harga simkad RM10, so takde lah nak risau rugi besar pun.
Aku akan cerita pasal hotlink prabayar ni je dulu. Perbandingan nanti aku buat cerita kat bawah.
Sumber: Maxis

1. Prabayar Hotlink Unlimited Internet
Ada dua jenis tawaran dalam pelan ini:
a) RM35 sebulan unlimited internet(speed 3 mbps) + RM5 (pass unlimited hotpsot)
b) RM45 sebulan unlimited internet(speed 6 mbps) + RM 5 (pass unlimited hotspot)


Jadi , aku pun cuba yang RM35 tu dulu. Sebabnya masa awal2 beli simkad aku cuba buka internet slow semacam je. Tak sampai 1mbps pun. Lepas aku dah beli pelan RM35 dan tambah dengan hotspot RM5, barulah boleh buka youtube, tengok netflix dan sebagainya. Speed aku test paling laju pun dalam 2mbps lebih je. Tapi masih boleh tengok youtube 480p dengan lancar. Netflix pun masih boleh berjalan lancar dengan quality lebih kurang 480p-720p. 
So, untuk light user, kelajuan 3mbps ni masih boleh diterima pakai lagi. Aku pun bukan lah ada kerja kena edit video atau upload video, jadinya pelan ni sudah mencukupi untuk aku gunakan bulanan.
TAPI... nampak macam positif je kan tadi? Setelah aku semak laman web maxis berkaitan FUP (Fair Usage Policy), ada tertulis FUP limit untuk internet 30 hari ni adalah 50gb. 
Maksudnya apa FUP tu?
Maksudnya, kalau kita dah gunakan unlimited hotspot tadi tu sehingga 50gb, kelajuan akan diturunkan kepada 512kbps sahaja. Kira tak betul- betul unlimited jugak lah. Walaupun sebenarnya 50gb untuk hotspot dah kira tinggi juga quota yang diberi dengan harga macam ni.
Rujukan: Maxis FUP
Aku baru je pakai pelan ni. Nak kata puas hati betul pun belum boleh lagi. Setakat ni aku cuba ada masa speed ok ada masa speed kurang sikit. Mungkin disebabkan kawasan aku sendiri yang tak berapa bagus. Sebelum ni aku pun guna umobile gx30 tu untuk jadikan hotspot tapi 6gb je quotanya dan kadang-kadang line pun boleh tahan tak stable kat tempat aku ni. So maxis ni kira dalam fasa testing lagi lah..
Ohh.. untuk hotlink ni korang kena daftar sendiri lepas beli kat 7-eleven tu. Kena download app daftar-hotlink. Nanti kena scan QR code pada simcard, scan Ic dan kena scan muka korang jugak. Pada aku agak kurang user friendly app tu sebab banyak kali aku kena scan asyik unsuccesful je.. 10 kali jugak kot aku try lagi sampai lah successful boleh daftar.


2. Unlimited Unifi Air
Kalau siapa-siapa yang tak pernah tahu lagi, unifi ada sediakan satu simcard 'Unifi Air 4g/Lte' dengan pelan RM79 sebulan internet tanpa had dan hotspot tanpa had. Yang ini betul-betul unlimted dan tak ada diberitahu mengenai adanya FUP. Dari review-review di youtube juga ada yang berjaya dapatkan speed sehingga 40-50mbps walaupun unifi nyatakan secara average hanya 20mbps sahaja untuk pelan ini.
Review Unifi Air- Youtube
Pelan ini terbahagi dua:
a) RM79 sebulan -kontrak 24 bulan (simcard unifi air + free wireless router)
b) RM79 sebulan- tiada kontrak (simcard unifi air sahaja)

Cadangan aku, kalau korang baru nak cuba unifi air ni cuba ambil yang tiada kontrak dulu. Sebabnya korang kena test dulu coverage tempat korang ok ke tak. Kalau ambil yang kontrak, penalti untuk terminate awal pelan ini adalah baki bulan di dalam kontrak kali dengan RM79. Kalau baki ada lagi 23 bulan, masak lah korang. 
23 bulan x RM79 = RM1,817
Kalau korang ada bajet sikit, aku cadangkan ambil unifi air ni je lah terus. So far tengok tak ramai lagi yang complain.


3. Umobile Unlimited Internet (Limited Hotspot)
Aku cerita juga umobile ni sebab ianya dalah price range yang sama. Umobile tawarkan dua pelan:
a) GX30 RM30 sebulan(speed 6mbps) - (limited hotspot 6gb)
b) GX38 RM35 sebulan(speed 6mbps) - (limited hotspot 6gb) + unlimited call
Aku pakai yang GX30 sahaja sebelum ini. Setakat yang aku pakai speed dia kalau normal memang ok je untuk light user, tengok youtube, netflix dan light browsing. Cuma tempat aku ni kawasan tak stable line dia. So aku decide untuk cuba hotlink pulak.


4. Yodoo Unlimited Internet (Limited Hotspot)
Yodoo ni adalah plan internet yang kita boleh custom sendiri nak ada quota berapa banyak. Baru-baru ni Yodoo ada tawarkan pelan unlimited internet:
a) RM 35 sebulan(3mbps) - Limited hotspot 2gb
b) RM 43 sebulan (6mbps) - Limited hotspot 2gb

Harga lebih kurang macam umobile dan maxis, tapi kuota hotspot terlalu sikit. Kurang sesuai kalau nak gunakan sim ini untuk jadikan wifi.


5. Celcom Unlimited Internet (Limited Hotspot)
Celcom pun ada pelan unlimited internet yang bajet ni. Harga dan tawaran yang diberi pun lebih kurang juga dengan telco-telco lain.
a) RM 35 sebulan (speed 3mbps) - (Limited hotspot 3gb)
Haa ada satu tu je pakej celcom ni pada aku monthly plan yang bajet. Yang atas ni je lah.


Kalau ikutkan kesemua yang aku dah senaraikan dari tadi, nampak macam maxis dan unifi air lagi menarik. Yang lain-lain masih lagi ada quota hotspot yang sangat sedikit.
Aku rasa itu je kot internet unlimited yang bajet dan boleh buat hotspot. Saja aku nak kongsikan pengalaman baru dan maklumat berkenaan pelan-pelan internet yang ada ni semua.
Sekian saja. Salam guys..


Baca lagi:

Isharefans scam?Perlu ke masuk kelas saham?Pakej unlimited wifi mana paling berbaloi?Cara berkenalan antara lelaki dan perempuan


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://caspositif.blogspot.com/2020/11/unlimited-hotspot-internet-versi-bajet.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Komuniti Harapan Malaysia Adalah Jasa Versi Ph Ramai Kena Kencing Dalam Isu Bajet Jasa

Komuniti Harapan Malaysia Adalah Jasa Versi Ph Ramai Kena Kencing Dalam Isu Bajet Jasa

papar berkaitan - pada 10/11/2020 - jumlah : 126 hits
Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berharap Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz membatalkan peruntukan Belanjawan 2021 bagi penubuhan semula Jabatan Hal Ehwal Khas dan Penggerak Komuniti Tempatan Anggota parlimen Port Dickson itu berkata...
Kalau Bajet Lulus Pun Kerajaan Meminjam Bayar Gaji

Kalau Bajet Lulus Pun Kerajaan Meminjam Bayar Gaji

papar berkaitan - pada 17/11/2020 - jumlah : 77 hits
Ipohmali Kata menteri Banker Jika Belanjawan tidak diluluskan Kemungkinan Kerajaan tak mampu bayar gaji kakitangan awam terutama frontliner Sebenarnya aku bimbang Jika Belanjawan ini diluluskan pun belum tentu tentu kerajaan mampu bayar gaj...
Bajet 2021 Jelas Abaikan Barisan Hadapan

Bajet 2021 Jelas Abaikan Barisan Hadapan

papar berkaitan - pada 18/11/2020 - jumlah : 62 hits
Kami tidur dengan selamat kerana lelaki dan wanita yang bersedia pada waktu malam yang berjaga bertugas pada waktu malam untuk berdepan dengan keganasan yang akan mengancam kita George Orwell Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan dan Kesatuan P...
Bajet 2021 Untuk Kemakmuran Pulih Ekonomi Pm

Bajet 2021 Untuk Kemakmuran Pulih Ekonomi Pm

papar berkaitan - pada 16/11/2020 - jumlah : 71 hits
BAJET 2021 UNTUK KEMAKMURAN PULIH EKONOMI PM PUTRAJAYA 041120 Kerajaan dijangka membentangkan belanjawan pengembangan bagi memastikan kemakmuran rakyat kelangsungan perniagaan dan daya tahan ekonomi dalam waktu yang mencabar ini kata Perdan...
Muhyiddin Tidak Boleh Bubar Parlimen Jika Kalah Bajet 2021

Muhyiddin Tidak Boleh Bubar Parlimen Jika Kalah Bajet 2021

papar berkaitan - pada 18/11/2020 - jumlah : 57 hits
Semakin hampir tarikh pengundian Belanjawan 2021 pada 25 November ini suhu politik Malaysia semakin hangat berikutan ketidakpastian kemampuan Kerajaan Perikatan Nasional meluluskan belanjawan itu di Dewan Rakyat Spekulasi kegagalan pentadbi...
Tunggu Penggulungan Menteri Kewangan Sebelum Terima Tolak Bajet

Tunggu Penggulungan Menteri Kewangan Sebelum Terima Tolak Bajet

papar berkaitan - pada 15/11/2020 - jumlah : 80 hits
Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu menjelaskan bahawa partinya akan melihat dahulu jawapan Menteri Kewangan ketika menggulung Belanjawan 2021 nanti sebelum membuat keputusan menyokong atau menolak belanjawan tersebut Beliau menjelask...
Ustaz Husam Baderuddin Pendakwah Mee Segera Merosakkan Seluruh Pendakwah

Wanita Ini Baru Sebulan Diceraikan Lihat Apa Dia Lakukan Di Majlis Kahwin Bekas Suami Amat Tak Masuk Akal

Enam Laporan Polis Terhadap Da I Syed Setakat Ini

5 Things To Consider When Choosing A Rooftop Space Design

Mahalnya Harga Bawang

Kenapa Harga Emas Turun Mendadak

Pemberian Suntikan Vaksin Pneumokokal Di Klinik Kesihatan Kkm Bermula 1 Disember 2020

Percuma Suntikan Vaksin Pneumokokal Untuk Kelahiran Bayi 2020



Info Dan Sinopsis Drama Biar Mereka Cemburu Slot Megadrama Astro

8 Perkataan Inggeris Yang Mampu Membawa Gaduh Apabila Disalahertikan

7 Teknologi Yang Diinspirasikan Daripada Haiwan

Biodata Adam Malek Pelakon Drama Biar Mereka Cemburu

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir


Alat Gergasi Hadron Collider Cern Untuk Mencari Partikel Gelap

Wanita Beli Lingeries Tapi Segalanya Sudah Terlewat Saya Selekeh Dan Tak Pandai Layan Suami

Sah Siti Nurhaliza Kongsi Berita Gembira Kini Hamil Anak Kedua

Green Packet S Bumi Deception To Takeover Silterra

Sprm Pakatan Harapan Hanya Nampak Duit Src Rm42 Juta Tapi Buat Buat Buta Dengan Wang Rm642 Juta

Dulu Susi Mati Matian Pertahankan Kini Luhut Bakal Izinkan Kembali Ekspor Benih Lobster