Ulasan Filem Avengers Endgame




Tahun Terbit | 2019Pengarah | Russo BrothersPelakon | Robert Downey Jr, Scarlett Johansson, Mark Ruffallo, Chris Hemsworth
Setahun menunggu, Avengers: Endgame akhirnya ditayangkan sekaligus mengkonklusikan 22 filem yang bermula semenjak 2008. Semenjak daripada filem The Incredible Hulk, lalu ke Iron Man, peminat disajikan dengan kisah berkisar tentang Infinity Stone dari filem ke filem. Dan sepanjang itu, pelbagai perkembangan dunia MCU tercipta. Dan kini, kisah Infinity Stones bakal tertutup dan terakhir kali, sebelum fasa baru MCU bermula

Sebagai sebuah kesinambungan kepada Infinity War, usahlah korang masuk ke pawagam jika korang tidak memahami filem Infinity War. Filem ini berkesinambungan terus dengan filem tersebut yang diterbitkan pada tahun lepas. Lebih mengeruhkan keadaan, Endgame akan jadi lebih memeningkan jika korang tidak pernah melayan filem Avengers (2012), Thor: The Dark World (2013) dan juga Guardians of the Galaxy (2014)

Ringkasnya, Endgame hanya untuk fan yang betul-betul memahami apa itu Cinematic Universe. Ianya bukan sebuah filem yang boleh dilayan sebagai sebuah filem stand alone. Kerana Endgame itu sendiri ibarat bumbung yang gah yang ditongkat oleh lebih 20 buah filem Marvel Cinematic Universe

Pada aku, Endgame boleh dikatakan sebagai sebuah filem untuk menutup segala plot dari filem-filem MCU sebelum ni. Apa yang boleh diharapkan dalam filem ni ialah bagaimana korang bakal melihat Russo Brothers mengait kesemua filem dari pelbagai pengarah dan sekaligus mengisi lompong timeline sedia ada dengan kemas

Baiklah, filem ni aku boleh bahagikan kepada tiga fasa. Separuh masa pertama ialah fasa pasca Infinity War. Fasa ni, pada aku, sedikit membosankan. Tetapi, bahagian ini sememangnya perlu ada sebagai pengikat kepada tragedi di Infinity War. Kita diperlihatkan bagaimana keadaan selepas kejadian Infinity War dan perasaan setiap watak dalam mengharungi kejadian yang sudah berlaku. Tetapi, fasa ini sekejap sahaja, kebosanan korang akan terubat selepas itu

Fasa dua, iaitu fasa time travel. Fasa ni ialah fasa paling fun dan sangat menarik untuk ditonton. Menonton fasa ini ibarat mengimbau kembali beberapa filem Avengers dan superhero solo yang diterbitkan beberapa tahun sudah. Peminat mungkin akan terkenangkan kembali usia MCU yang kini menjangkau usia lebih 10 tahun dan cepatnya masa berlalu. Fasa ini terselit komedi, suka duka dan pelbagai lagilah yang begitu menarik perhatian.

Fasa seterusnya ialah fasa tiga dimana pertarungan terakhir berlaku. Di sini ialah fasa dimana emosi dan keseriusan mengambil tempat. Fasa ini ibarat penyudah kepada apa yang diceritakan dan ianya begitu meremang bulu roma. Jujur aku katakan bahawa pertarungan di dalam filem ni memang epik, tetapi, disebabkan kita sudah pernah menyaksikan pertarungan sebegini di dalam Infinity War, rasa gah itu ada sedikit hilang apabila tiada sesuatu yang baru ditampilkan dalam persembahan kemuncak filem ini. 
Pendek kata, menonton Avengers: Endgame ibarat menaiki roller coaster yang penuh dengan pelbagai liku. Setiap liku mempunyai emosi yang pelbagai, dimasukkan dalam sebuah filem berdurasi 3 jam dan sekaligus mencipta keunikannya yang tersendiri. Endgame sendiri ibarat sebuah hadiah buat peminat yang setia menonton kesemua filem MCU

Walaupun pujian melambung, Endgame tidak lari dari kekurangan. Aspek yang aku kurang gemari ialah elemen ketidak sengajaan yang digunakan untuk membina plot. Paling lemah sekali ialah scene tikus yang menyebabkan Ant-man keluar dari dunia quantum. Agak lemah dan tak menarik langsung penyebab Ant-man dikeluarkan dari quantum.

Baca review Avengers Infinity War di link di bawah: https://www.sukafilem.net/2018/04/ulasan-filem-avengers-infinity-war-2018.html
Selain itu, elemen CGI juga kelihatan agak kurang di sana sini. Jika CGI Bruce Banner mengemudi Hulkbuster di dalam filem Infinity War menjadi kelemahan, sekali lagi, CGI Hulk menjadi kotoran yang mencacatkan filem ni. Beberapa scene filem ni kelihatan agak janggal pada visual juga mungkin kerana penggunaan CGI terutama sekali babak para Avengers bertemu selepas melaksanakan misi time travel

Malah, aku rasakan bahawa kematian Black Widow adalah kematian terburuk dalam filem Marvel Cinematic Universe. Ya, aku tak nampak apa yang bakal berlaku. Namun, once it happen, aku tak rasa apa. Macam oh, ok, dia dah mati. So? Sebuah kematian yang amat useless untuk sebuah karakter yang begitu besar peranannya dalam filem MCU

Apapun, Endgame ialah percubaan untuk menutup kisah Infinity Stones dan kesemuanya lengkaplah saga Infinity sehingga filem ni. Mungkin beberapa plothole angkara gangguan rentas masa yang terjadi akan menjadi pemula kepada kisah baru di masa hadapan. Apapun, kisah Endgame ialah penamat yang sempurna untuk peminat filem Marvel Cinematic Universe

Bagi aku, Avengers: Endgame mungkin akan jadi sedikit celaru jika kau menonton filem ni sebagai permulaan penonton MCU kerana filem ni tiada character building sebab ianya berada di dalam filem lain. Tetapi, bagi yang setia menunggu, apa yang Russo Brothers ni ibarat kenduri yang cukup meriah dengan pelbagai hidangan yang lazat.
Pesta emosi di sana sini, Endgame kini di pawagam.




LIKE DAN FOLLOW KAMI DI FACEBOOK




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sukafilem.net/2019/05/ulasan-filem-avengers-endgame.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dedah Spoiler Filem Avengers Endgame Lelaki Ini Dibelasah Teruk

Dedah Spoiler Filem Avengers Endgame Lelaki Ini Dibelasah Teruk

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 125 hits
Gara gara mendedahkan spoiler atau penamat filem Avengers Endgame yang hangat ditayangkan di pawagam sekarang seorang lelaki telah dibelasah teruk apabila mendedahkan spoiler filem tersebut kepada penonton yang masih menunggu giliran di lua...
Peminat Dedah Kesilapan Kontinuiti Besar Filem Avengers Endgame

Peminat Dedah Kesilapan Kontinuiti Besar Filem Avengers Endgame

papar berkaitan - pada 4/5/2019 - jumlah : 95 hits
Avengers Endgame kini sudah menjadi filem yang meletup di seluruh dunia Sepanjang seminggu tayangan filem ini berjaya mendapatkan kutipan yang memberansangkan sekaligus membuatkan para penonton terus menyokong filem ini Namun filem ini seme...
Filem Avengers Endgame Terbaik Cukup Rencah Cukup Rasa

Filem Avengers Endgame Terbaik Cukup Rencah Cukup Rasa

papar berkaitan - pada 26/4/2019 - jumlah : 115 hits
Peminat siri Avengers pasti tidak akan melepaskan peluang untuk menonton siri yang terakhir Avengers Endgame Hari pertama tayangan di Malaysia 24 April semalam dapat sambutan hangat dengarnya Mai sendiri sudah pun menonton filem ini di pawa...
11 Individu Di Johor Diberi Amaran Selepas Dikesan Cuba Rakam Filem Avengers Endgame Malam Tadi

11 Individu Di Johor Diberi Amaran Selepas Dikesan Cuba Rakam Filem Avengers Endgame Malam Tadi

papar berkaitan - pada 25/4/2019 - jumlah : 58 hits
Memalukan 11 individu dikesan cuba merakam filem Avengers Endgame pada hari pertama filem itu ditayangkan di pawagam di Johor malam tadi lapor Harian Metro Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Johor Mohd Ha
Jualan Tiket Awal Filem Avengers Endgame Berjaya Kutip Rm10 Juta

Jualan Tiket Awal Filem Avengers Endgame Berjaya Kutip Rm10 Juta

papar berkaitan - pada 24/4/2019 - jumlah : 86 hits
Filem terbaru Avengers yang dinamakan Endgame dilaporkan berjaya mengutip RM10 juta bagi jualan tiket awal filem tersebut Tiket filem berkenaan yang dijual bermula 2 April mendapat sambutan hangat apabila rata rata penonton mahu menonton fi...
Pengarah Avengers Endgame Sahkan Akan Ada Watak Superhero Gay Dalam Filem Mcu

Pengarah Avengers Endgame Sahkan Akan Ada Watak Superhero Gay Dalam Filem Mcu

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 70 hits
Filem Avengers Endgame mungkin antara filem yang mendapat perhatian daripada penonton kerana keterujaan menonton pertarungan Thanos dan juga para Avengers Namun ramai yang gagal menyedari bahawa filem tersebut menyelitkan watak sampingan ya...
Durasi Kemunculan Setiap Watak Superhero Dalam Filem Avengers Endgame

Durasi Kemunculan Setiap Watak Superhero Dalam Filem Avengers Endgame

papar berkaitan - pada 30/4/2019 - jumlah : 191 hits
Avengers Endgame menghimpunkan banyak karakter daripada dunia Marvel Cinematic Universe Namun tidak semua watak mendapat penekanan sewajarnya Ada yang muncul sekejap sahaja dan ada yang diberi penekanan yang lebih Berikut ialah durasi masa ...
Fenomena Avengers Endgame Posmen Hantar Surat Pakai Kostum Spiderman

Fenomena Avengers Endgame Posmen Hantar Surat Pakai Kostum Spiderman

papar berkaitan - pada 25/4/2019 - jumlah : 88 hits
Setelah menghasilkan 21 filem dalam tempoh 11 tahun Marvel Studios kembali dengan filem fenomena ketika ini iaitu filem Avengers Endgame Lebih menjadi kegilaan apabila ada yang sanggup bersengkang mata sehingga awal pagi bagi mendapatkan ti...
Bekas Pm Malaysia Tuai Kecaman Karena Bocorkan Film Avengers Endgame

Bekas Pm Malaysia Tuai Kecaman Karena Bocorkan Film Avengers Endgame

papar berkaitan - pada 2/5/2019 - jumlah : 28 hits
Pria yang kini berstatus sebagai terdakwa kasus megakorupsi dana investasi negara Malaysia itu mengunggah bocoran film di Twitter kemarin malam
Rihana Oksana Dicerai Talak Tiga

Kenduri Kahwin Serba Sederhana Di Kelantan

Kebahagiaan Seorang Isteri

Bayi 7 Bulan Sebatang Kara Di Hospital Ibu Tidak Waras Bapa Ada Perempuan Lain

10 Tanda Anda Mempunyai Kehidupan Yang Baik

Orang Nak Tahu Pelakun Bukan Penerbit Pengarah Dan Pengedar

Ibu Bapa Sila Hati Hati Dengan Tutur Kata Terhadap Anak Setiap Hari

Sejarah Ltte Yang Anda Patut Tahu



Sejarah Boba Tea Minuman Unik Kegemaran Gadis Tempatan Kita

Info Filem BoBoiBoy Movie 2

5 Band Rock Indonesia Yang Pernah Mencetuskan Fenomena di Malaysia

6 Ancaman Haiwan Alam Yang Melarikan Diri Akan Keruhkan Keadaan

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Shaheizy Sam


Know What Your Customers Say About You

Bahaya Minuman Bubble Milk Tea

Cara Mempercantik Tampilan Numbered List Posting Blog

Rayuan Zulfadli Dan Chun Seang Di Tolak

Resepi Kuih Serabai Bersama Kuah Durian

Mengenal Rahasia Mudah Pebisnis Jago Jualan Mengapa Engga