Trip Ke Guangzhou Nov 2018 Membeli Belah Di Baiyun Leather Market


Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 💕


Kepada semua sahabat-sahabat duniaku..JM minta maaf dah lama tak blogwalking dan juga tak bersiaran  di blog kerana Ayah JM baru sahaja menghembuskan nafas beliau yang terakhir pada hari Rabu, 30 Oktober 2019 pada Usia 76 Tahun. 
JM sentiasa dengar sahabat-sahabat lain yang kematian ibu bapa mereka, apabila kematian itu berlaku dalam keluarga sendiri, perasaan kehilangan itu amat berbekas di hati. Mungkin mengambil masa berbulan-bulan untuk biasakan diri dan redha akan ketiadaan nya dan sentiasa berdoa agar Roh Arwah Ayah bersama orang-orang yang beriman. Aaminnn.
Apabila kita kehilangan orang yag kita sayang, Ya Allah tuhan sahaja yang tahu betapa pedih dan perit rasa dihati nak lalui hari-hari mendatang dalam hidup.
HIDUP perlu diteruskan..jadi moh kita sambung entri baru sambungan dari entri Cara nak ke Baiyun Leather dan Leather Market

Bila sebut Leather Wholesale Market means apa? mestilah terbayang kat fikiran tempat ni jual produk kulit secara borong..betul tak? itu sebab kami nekad jugak nak pergi walaupun pada awalnya ada yang dah bermasam muka hihihi...penat jalan cari tak jumpa-jumpa.

On the way nak ke Baiyun Leather Wholesale Market tu...dalam dok tercari-cari, ada je mamat China approach kami sambil tunjuk kad yang ada gambar-gambar handbag dan kasut sambil kata 'copy bag..copy bag'. Waktu tu JM tak faham lagi tapi SS dan HH dah tahu ni group jual beg duplicate or ayat mudah beg tiruan dengan harga yang mencekik. Kalau korang setuju, dia akan bawak la ke kedai dorang tapi jangan terpedaya dengan teknik macam ni..bahaya!!

Kami tak endah pelawaan mamat China tu, jalan lagi sehingga nampak jejantas, SS ajak kami naik jejantas tu.

Inilah jejantas yang JM maksudkan..so sebelah kanan tu la Baiyun Leather Market Phase 1 dan Phase2Dari atas jejantas ni akan nampak building Baiyun Leather sebelah kanan tu, tapi bila tengok sebelah kiri ada deretan kedai lagi meriah..sabar dulu..kita pergi yang sebelah kanan dulu.
Baiyun Leather  Trading Centre Phase 2Kami masuk building ni dulu, Baiyun Leather Phase 2. Masuk jek kat lobi, ada la sebuah kedai jual luggage bag, beg sandang...bila tanya harga..Ya Ampun..beratus yuan...terus tak jadi nak pegang dan tengok. Dalam building tu sunyi jek, tak meriah..kami pun naik la lift kot ada lagi jualan kat tingkat atas kan...masuk lift tekan la butang dlm lift tu kalau tak salah tingkat 3, bila keluar lift.."eh apa ni? ni bukan tempat jualan barang-barang kulit, ni ofis ni, patutla sunyi jek" Sah kami salah tempat..tapi kalau google ramai cakap suruh pergi kat sini..adeh!!

Kami turun, keluar dari building tu, kami masuk plak building yang kat bawah ni, tak jauh dari jejantas..Baiyun Leather Phase 1

Baiyun World Leather Trading Centre Phase 1Jom kita masuk building ni pulak, masuk je memang betul ada kedai-kedai jual barang kulit paling banyak hangbag perempuan la. We assume kat sini boleh la beli dengan harga murah la la kan

Kalau follow cerita blogger - blogger yang share entri dorang tak cerita detail cuma cakap kalau pergi sini korang boleh beli beg kulit, beg berjenama, porch bag, beg sekolah, tas tangan, purse, dompet, bagasi..HARGA? susah nak cari orang yang share. Bila kami pergi sendiri..rasai sendiri..serius JM tak suggest korang pergi sini tapi kalau korang jenis duit berkepuk-kepuk..suka barang branded keluaran China dengan harga yang tak mampu milik macam kami..korang boleh ke sini

Ni antara kedai-kedai kat dalam buliding Baiyun leater. Kat luar kedai tu ada dorang letak kotak tau, so boleh beli sebab harga dalam 100yuan atau anggaran RM60 untuk handbag kulit  wanitaKalau nama pun dah gah..mall besar macam tu...memang kami tidak mampu nak beg handbag dalam cemin yang 'display' cantik...kami hanya mapu beli handbag dalam 'kotak' luar kedai serendah 50yuan (RM30) - 100 yuan (RM60)..itu je yang kami mampu. Memang agak frust pergi tempat ni....itu sebab peniaga kat sini relax je dia takkan tarik tangan kita suruh beli..kalau dah harga 200yuan dan ke atas, tak mampu ambe

Dalam-dalam tak mampu tu,..cuba tgk apa yang JM rembat hihihih.

Longchamp - yang ni hadiah dari SS dan HH...tak ingat harga dalam 120yuan kotNah..tiga terus - 320yuan sepasang dalam RM70 (murah ke mahal??)Dah dah..selepas beberapa kali round kat Baiyun Leather ni, kami cross jejantas pergi ke seberang jalan pulak. Kat sini lagi heaven...kalau jenis yang ada kedai nak jual kat Msia, JM saran korang datang sini.

Kiri kanan jalan jual dompet, beg dengan harga mampu milikNahh..pilih..beg untuk kanak-kanak pun ada..dewasa pun ada..kualiti agak tip top..harga pun berbaloiKedai jual luggage bag for traveller pun ada....Nampak tak??? Ni yang JM maksudkan..kalau dorang letak dalam kotak tu means murah...nampak tak beg sandang coklat tu..kain tau..buat daripada kain..jahitan kemas..memang tahan lasak..nak tahu berapa harga???Takkan nak tengok jek kan..so rembat la satu..50yuan (RM30) sahaja...murah ke mahal???Pusing pusing keluar masuk kedai..tambah lagi satu handbang..ahahah...ni memang setiap minggu tukar handbag baru hihih (80yuan)Pegang letak pegang letak..bila tengok harga 15yuan (RM10) terus beli 2 buah/biji/pasang dompet niAda lagi ahaha...sling bag tu kulit tau..soft jek harga 70yuan (RM42), tali pinggan tu masing 20yuan(RM12) dan 25yuan(RM18)Kalau nak tengok berapa banyak JM borong boleh baca kat blog SS...penuh plastik hitam..BERAT??? ofkos la berat macam nak rebeh bahu tapi dah alang-alang sampai takkan nak tengok jek kan..rugi la..dah balik Msia entah bila tahun nak datang lagi hihih

Dah!! cukup duit dah abis banyak ni...esok ada lagi tempat nak pergi jom kita balik..tangan pun dah tak cukup nak bimbit ni hihihih. On the way nak balik ke train station, nampak la kedai makan HALAL di sebelah kanan jalan. Awal tu kami memang tak tahu tau ada kedai makanan HALAL kat deretan kedai yang kami borong tu..Ya Allah memang rezeki!!! Nak tahu lokasi kedai ni boleh entri yang lepas

Tak tahu nama kedai tapi kalau dah tulis Muslim Restaurant ada tanda HALAL lagi masuk je la tanpa was wasBelakang tu tempat dia masak dan depan tu kaunter bayarSenarai Menu..kami pilih noodles with beef..15yuan semangkuk kalau tak salah

Pilih la apa korang nak makanKami pilih 2 mangkuk mee tarik sebab kat semua kedai makan di China ni tak ada jual air tau..maksudnya air dibancuh seperti teh ke, kopi ke, kalau nak dorang ada jual air dalam botol. Jadi sebagai preparation korang sediakan la air mineral sendiri kaalau tak mau tercekik. Macam kami order mee tarik, ada kuah so tak perlu air lagi...Bijak tak? hihihi
Cuba tengok satu mangkuk berapa banyak? memang cukup la 2 mangkuk untuk 3 orang. Minta 1 mangkuk kosong
Mee tarik di China ni memang sedap tau banding yang jual kat Msia ni...letak pulak sambal cili merah tu..pergh..makan panas-panans..slurp slurp sedap. Mee dia liat-liat..ehh..memag sedap lah. SS dan HH pernah makan mee tarik di Xian, dorang cakap kat Xian lagi SEDAP..adeh!! bila la dapat pergi Xian ni....harap-harap dorang dua sudi teman JM pergi Xian hihihhi.

Selesai makan..jom lah balik hotel, naik train di Guangzhou Railway Station ke Beijing Lu Station. Dari kedai nak ke station tu agak jauh..tambah dengan barang-barang shopping memang merengkeh la..pastu plak bila dah sampai station guangzhou tu..jalan dalam walkway station tu nak ke tempat naik tren pun jauh jugak..dengan kena scan beg lagi sebelum naik tren..adehh!! memang GIGIH la...demi kepuasan berganda hahaha...

Mission accomplish...so wait a new story on the next day yeah...muah!!!!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://jarimanistravel.blogspot.com/2019/11/trip-ke-guangzhou-nov-2018-membeli.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Rugi Ramai Yang Tak Sedar Kesilapan Ini Ketika Asyik Membeli Belah

Hiburan Rugi Ramai Yang Tak Sedar Kesilapan Ini Ketika Asyik Membeli Belah

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 79 hits
Biasanya setiap kali musim jualan murah ramai antara kita yang akan terus serbu pasar raya berhampiran untuk membeli belah dengan harga yang rendah Tak kira lah lelaki ataupun perempuan semuanya akan jadi gila bila dengar perkataan SALE dek...
Bagaimana Untuk Berjimat Ketika Membeli Belah Atas Talian Melalui Buyandship

Bagaimana Untuk Berjimat Ketika Membeli Belah Atas Talian Melalui Buyandship

papar berkaitan - pada 4/11/2019 - jumlah : 71 hits
https ift tt 2PImB5N Bersempena dengan perayaan Thanksgiving yang bakal tiba tahun ini kebanyakkan laman e dagang akan menawarkan pelbagai harga promosi untuk Black Friday Kebiasaannya jualan besar besaran ini akan diadakan di negara negara...
Kemenkeu Insentif Pajak 2018 Capai Rp 220 Triliun

Kemenkeu Insentif Pajak 2018 Capai Rp 220 Triliun

papar berkaitan - pada 6/11/2019 - jumlah : 15 hits
Wakil Menteri Keuangan Suahasil Nazara mengklaim sudah memberikan insentif pajak bagi pelaku usaha sepanjang 2018 hingga mencapai ratusan triliun Rupiah Ini dilakukan sebagai salah satu langkah mendorong iklim investasi di Tanah Air
Nikmati Suasana Di Dalam Cruise Hanya Dengan Membeli Barangan Di Watsons

Nikmati Suasana Di Dalam Cruise Hanya Dengan Membeli Barangan Di Watsons

papar berkaitan - pada 18/11/2019 - jumlah : 49 hits
Hadiah yang dinanti nantikan telah tiba buat penggemar barangan jenama Watsons Kali ini anda akan mendapat hadiah yang di luar jangakaan Yang pastinya The post appeared first on
Tema Back To School Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2018

Tema Back To School Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2018

papar berkaitan - pada 9/11/2019 - jumlah : 88 hits
Tema Back To School Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Assalamualaikum dan Selamat Petang Hai reader Bonde nak kongsikan Tahun ini Majlis Anugerah Khidmat Cemerlang 2018 bertemakan Back To School Bila dapat poster dan pengumuman tentang majlis...
Info Penting Untuk Peserta Seleksi Cpns Yang Sempat Lulus Tes Skd 2018

Info Penting Untuk Peserta Seleksi Cpns Yang Sempat Lulus Tes Skd 2018

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 20 hits
Deputi Bidang Sistem Informasi Kepegawaian BKN Suharmen menyampaikan rekomendasi ini diberikan karena hanya peserta dengan skor SKD terbaik yang akan diambil pada perekrutan CPNS 2019
Taspen Raih Penghargaan Juara I Annual Report Award 2018

Taspen Raih Penghargaan Juara I Annual Report Award 2018

papar berkaitan - pada 15/11/2019 - jumlah : 23 hits
Penghargaan untuk Taspen ini diserahkan langsung oleh Deputi Gubernur Senior Bank Indonesia Destry Damayanti kepada Direktur Utama Taspen Iqbal Latanro dan Direktur Keuangan Taspen Helmi Imam Satriyono di Dhanapala Building Jakarta
Warga China Beli Rm8 4 Bilion Hartanah Di Malaysia Sepanjang 2018 Suara Tv

Warga China Beli Rm8 4 Bilion Hartanah Di Malaysia Sepanjang 2018 Suara Tv

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 49 hits
KUALA LUMPUR Pembeli China menyumbang jualan hartanah sebanyak RM8 4 bilion pada 2018 atau 12 2 peratus daripada jumlah nilai urus niaga dan 0 4 peratus daripada jumlah urus niaga saham menurut laporan ekonomi portal hartanah antarabangsa C...
Viral Alhamdulillah Penkid Telah Selamat Melahirkan Anak Lelalki

Gadis Sabah Mirip Mira Filzah Tarik Perhatian Netizen Cantik Baby Sayang

Nature Sunset Picture At The Right Time

Anwar Keluar Penjara Kisah Jubor Bercambah

10 Tempat Menarik Di Genting Highland Yang Ramai Tak Tahu Rugi Tak Datang

Budak Budak Boleh Kena Resdung Jom Ikhtiar Dengan Mmg Rawatlah Sebelum Melarat

Jangan Ambil Mudah Bila Badan Tidak Sihat

Sering Peluk Cium Pipi Naqiu Netizen Tuduh Sham Naqiu Pasangan Gay Sham Beri Komen



Biodata Sharifah Husna Pelakon Drama Seadanya Aku

Biodata Dan Latar Belakang Pakar Bedah Dr Amalina Bakri

Akhirnya Hafreez Adam Dedah Punca Unfollow Zara Zya Di Instagram

Kisah Pesakit Polio Terakhir Paul Si Paru Paru Besi 1952

5 Negara Asia Yang Mewajibkan Program Khidmat Negara


5571 Aktiviti Toqqi Menghadiri Jemputan Untuk Mebuat Liputan Media Oleh Finas Ppim 10 12 2019

Timing Belt Putus

Cium Duit Berkali Kali Lelaki Oku Menangis Jualan Keropok Dan Air Kotak Laris

Mampu Meniru 15 Suara Haiwan

Ini Kes Nak Memalukan Sahaja

Erdorgan Ucap Takziah Buat Keluarga Anwar