Tiap Hari Menangis Tengok Nishka Dicucuk Bayi Derita Kanser Otak Bakal Dibedah Kali Ke 4


Ibu mana yang tidak menitiskan air mata melihat anak sendiri menangis kesakitan. Namun inilah yang dilalui setiap hari apabila anak kecil ini disahkan mengalami kanser otak dan ketumbuhan di buah pinggang selepas 21 hari dilahirkan.
Selepas pembedahan ketiga bulan lalu, bayi berusia tiga bulan yang menderita kanser otak tahap 4 dan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan di buah pinggang kirinya akan menjalani pembedahan terbaru bulan depan.

Menurut Khairiah Kamaruddin, ibu kepada Kyfa Nishka Al-Kautsar Mohd Farham, pembedaahan itu perlu dilakukan segera bagi memasang kimo pod pada badan anaknya itu.
ALAT SEPATUT BERTAHAN DUA TIGA TAHUN TAPI TERSUMBAT
“Kimo pod last pasang pada 22 Julai lalu. Sepatutnya alat itu boleh tahan sampai dua tiga tahun sekiranya tak ada masalah tapi sekarang kena ganti yang baru sebab dah tersumbat.
“Jadi pembedahan segera perlu dilakukan untuk buang dan pasang kimo pod baharu pada 4 September depan. Kalau tak buat, rawatan kimoterapi tak boleh dilakukan. Tempoh hari kimo pod dipasang ialah pada dada sebelah kiri.
“Untuk yang baharu ini saya tak pasti sebab sebelah kanan dada ada shunt. Kemungkinan akan dipasang pada paha tapi doktor masih lagi dalam proses perbincangan,” kata ibu tabah ini.

HOSPITAL JADI RUMAH PERTAMA
Jelas Khiriah atau lebih mesra disapa Kheriy, dia membelanjakan lebih RM1,000 untuk membeli dua alat tersebut.
“Kimo pod berharga RM850 manakala jarum RM240 sekotak (12 batang). Kedua-dua alat tu kena beli sendiri.
Sekarang hospital ni dah jadi rumah nombor 1 saya. Jarak hospital ke sekolah dalam masa 50 minit. Jadi saya harap boleh tukar sekolah dekat dengan hospital memandangkan sata memang ulang alik dari sana.
“Kimo pod tu akan bersambung dengan urat-urat pada badan. Jadi doktor akan masukkan ubat kimo melalui jarum kimo pod,” katanya.

JARUM DITUKAR 5 KALI SEHARI
Ibu kepada tiga anak orang ini berkata, jarum tersebut akan ditukar selama lima hari sekali bagi memasukkan ubat untuk rawatan kemoterapi.
“Jarum tu akan dicucuk pada dada. Jadi tak bolehlah selalu sangat bayi kena tukar dan cucuk (jarum).
“Proses itu amat menyakitkan sebab baby tak dibius. Saya sendiri pun nangis tak sampai hati tengok kaki tangan dia semua lebam. Tapi apa kan daya…kita niat nak berubat,” katanya.

BERULANG ALIK SETIAP HARI
Kheriy yang bertugas sebagai guru sekolah rendah di Machang, Kelantan berkata dia berulang alik ke Hospital Universiti Sains Malaysia selepas habis mengajar.
“Setiap kali habis mengajar saya akan ke hospital. Saya memang tak akan balik rumah. Kiranya dari hospital ke sekolah. Kemudian dari sekolah ke hospital semula.
“Sekolah ni hospital dah jadi rumah No. 1 saya. Jarak dari sekolah dalam masa 50 minit. Jadi saya harap boleh tukar sekolah dekat dengan hospital memandangkan saya memang ulang alik dari sana,” katanya.
SELAIN KANSER OTAK, ADA KETUMBUHAN PADA BUAH PINGGANG
Kisah bayi comel ini mendapat perhatian netizen selepas nasibnya yang terpaksa bertarung nyawa melawan dua jenis barah.
Anak bongsu daripada tiga beradik berkenaan disahkan menghidap kanser otak (Medullablastoma) tahap 4 selepas 21 hari hari dilahirkan dan mempunyai ketumbuhan di buah pinggang kiri sepanjang dua cm ketika berusia dua bulan.

TELAH MENJALANI 3 PEMBEDAHAN
Bayi tersebut sudah menjalani tiga pembedahan termasuk sekali pembedahan utama bagi membuang tumor di kepalanya.
“Menerusi pembedahan itu hanya 30 peratus sahaja tumor berjaya dikeluarkan. Doktor buat saluran air daripada tiub ke tabung. Waktu tu berlaku pendarahan teruk.
“Masa tu doktor cakap peluang baby 50-50. Selepas pembedahan tu baby dalam keadaan kritikal selama tiga mingggu. Dia intubate dan terpaksa guna oksigen sebulan,” katanya.
Sumber: mstar.com.my
Foto: Khariey Khairiah


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/08/tiap-hari-menangis-tengok-nishka.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Berehatlah Annissa Anak Syurga Berakhir Derita 14 Hari Bayi Ajaib Otak Diluar Pergi Selamanya

Berehatlah Annissa Anak Syurga Berakhir Derita 14 Hari Bayi Ajaib Otak Diluar Pergi Selamanya

papar berkaitan - pada 19/8/2019 - jumlah : 303 hits
Hanya sempat menjaganya 14 hari ibu ayah ini reda satu satunya anak perempuan dalam keluarga pergi buat selama lamanya Baru baru ini Pa Ma melaporkan mengenai bayi perempuan berusia 14 hari Nur Annissa Zaki yang menghidap holoprosencephaly ...
Cari Dirut Baru Btn Bakal Gelar Rupslb 90 Hari Lagi

Cari Dirut Baru Btn Bakal Gelar Rupslb 90 Hari Lagi

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 73 hits
Deputi Bidang Usaha Jasa Keuangan Jasa Survei dan Jasa Konsultan Kementerian BUMN Gatot Trihargo mengatakan pemberian waktu 90 hari tersebut sesuai aturan anggaran dasar perseroan yang bersangkutan
Ini Yang Bakal Dibangun Pertama Kali Oleh Pemerintah Di Ibu Kota Baru

Ini Yang Bakal Dibangun Pertama Kali Oleh Pemerintah Di Ibu Kota Baru

papar berkaitan - pada 26/8/2019 - jumlah : 98 hits
Menteri PPN Bappenas Bambang Brodjonegoro menjelaskan rencana pemindahan ibu kota ke Kalimantan akan mulai memasuki tahap groundbreaking pada tahun 2021 di mana yang akan dibangun pertama kali merupakan pusat pemerintahan di atas lahan seki...
Iuran Naik Hampir 2 Kali Lipat Bpjs Kesehatan Bakal Surplus Rp11 5 T Di 2021

Iuran Naik Hampir 2 Kali Lipat Bpjs Kesehatan Bakal Surplus Rp11 5 T Di 2021

papar berkaitan - pada 28/8/2019 - jumlah : 73 hits
Kementerian Keuangan mengusulkan iuran Badan Penyelenggara Jaminan Sosial Kesehatan naik serentak pada 2020 Adapun rincian usulan kenaikan iuran BPJS Kesehatan adalah kelas III dari Rp 25 500 menjadi Rp 42 000 kelas II dari Rp 51 000 menjad...
Minggu Lepas Anak Sulung Lemas Dalam Baldi Allah Gantikan Bayi Kedua Hari Merdeka

Minggu Lepas Anak Sulung Lemas Dalam Baldi Allah Gantikan Bayi Kedua Hari Merdeka

papar berkaitan - pada 1/9/2019 - jumlah : 180 hits
Perancangan Allah mengatasi segalanya Macam tak percaya tetapi itulah hakikat yang harus diterima apabila anak sulung meninggal dunia minggu lalu akibat lemas namun keperitannya terubat selepas melahirkan anak perempuan kedua pada awal pagi...
Hai September 3 Kali Cuti Hari Isnin

Hai September 3 Kali Cuti Hari Isnin

papar berkaitan - pada 3/9/2019 - jumlah : 368 hits
Hai September Ada apa bulan September tahun ni Haa masuk bulan September masing masing dah plan cuti long weekend sebab akan ada 3 kali hari isnin adalah cuti umum bermula minggu ni So akan ada 2 kali lagi cuti hari isnin Hari ni 2 Septembe...
Allahuakbar 1400 Tahun Lalu Nabi Menyatakan Tasik Ini Akan Kering Kiamat Semakin Hampir Ternyata Memang Benar

Bob Lokman Berdepan Risiko Mati Mengejut

7 Fakta Menarik Individu Yang Lahir Pada Bulan November

Hargailah Masa Bersama Anak

Koleksi Masakan Daripada Dapurcikash 2

Cara Kira Kadar Dividen Kwsp

Kes Campak Budak Saya Terdengar Mereka Meminta Tolong Saksi Dakwa Dengar Pertengkaran

Game Over For Anwar Ibrahim



Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 8

Perbandingan Harga Pakej Internet Jalur Lebar di Asia Tenggara

5 Tandas Paling Mahal di Dunia

Resepi Kerepek Bayam Brazil Paling Rangup dan Tahan lama


Reedem Kali Ketiga Jawab Survey Yougov

Pernah Dengar Kisah Pak Man Telo Ya Mlm Pertama Pernah Wujud Di Malaysia

Tips Penjagaan Proton Exora Bold

Tempat Makan Terbaik Di Langkawi

Jadikan Amalan Bacaan Surah 3 Qul Sebelum Tidur Dan Kelebihannya

Mee Hoon Putih Dengan Sambal Kicap