Teknik Menangkap Gambar Cantik Masuk Kelas Fotografi Atau Belajar Sendiri


Cantiknya gambar ni..hasil tangkapan member pejabat k.fiezz...k.fiezz tak berapa pandai tangkap gambar dari bahagian atas macamni..bila tangkap je, dia ada bayang..stress ahkak..terus malas nak amik gambar camni..k.fiezz suka ambil gambar dari sudut tepi...ni kena ambil kursus fotografi ke macamana..hehe..korang yang pandai ambil gambar, masuk kelas fotografi atau belajar sendiri dengan smartphone masing-masing?

k.fiezz?belajar sendiri..guna smartphone yang canggih ni, hah..hehe..tapi tak la pandai sangat pun..masih belajar...adik ipar k.fiezz, kalau k.fiezz yang tangkap gambar dia mesti dia tak puas hati..mesti dia suruh biras atau orang lain yang tangkapkan semula..haha...apa nak buat kakak ipar tak pandai tangkap gambar..masih try & error dengan handphone sendiri..kamera ada..tapi jarang-jarang guna...korang?macam k.fiezz juga ke??heheGAMBAR DARI SUDUT ATASUntuk ambil gambar dari atas macamni, kena adjust tak nak bagi gambar ada bayang-bayang..pencahayaan pun mainkan peranan juga ni..dan k.fiezz rasa kena ambil gambar dari sudut atas ni, tinggi sikit..rasanya la...nanti sis cuba...
eh..kalau sesapa yang terror ambil gambar macamni, meh la ajar tips sikit kat komen..
JADI BLOGGER / INFLUENCER KENA PANDAI AMBIL GAMBARNak ambil gambar ni pun, ada teknik tau..terutama blogger atau influencer ni..bukan senang kerja nak yakinkan orang benda yang kita nak promote tu..k.fiezz pun sampai sekarang masih proses belajar part ambil gambar ni..banyak je kursus fotografi terutama untuk blogger atau influencer yang selalu gunakan smartphone untuk menangkap gambar..pernah la juga k.fiezz macam nak joint kursus fotografi ni tapi tak la citer dia..teragak-agak..rasa teknik fotografi yang sendiri selalu buat tu paling lawa gambar yang sendiri tangkap tu..eh sekali....tengok gambar blogger lain tangkap, lagiiii gojess..tahap pro..baru sis tersipu-sipu..hehe
k.fiezz ada pi ke satu event dengan ramai lagi blogger...dah nama blogger..harus la bergambar kan..untuk promote dalam sosial media ataupun blog...tengok hasil bidikan gambar blogger lain..Allah..cantiknya...Blogger yang berusia dari k.fiezz pun lagi cantik hasil gambar dia dari k.fiezz..aduhhhh..malu sis...hehe..sebelum tu k.fiezz rasa, dah cantik hasil bidikan gambar k.fiezz tu...rupanya tengok blogger lain punya hasil gambar..lagi superbbbb beb...
nampak tak di situ, maksudnya proses menangkap gambar ni nampak senang..tapi tak benornya...ambil masa..proses pembelajaran sentiasa kena diperbaiki dari masa ke semasa...Kalau blogger yang selalu ke event tu lagi cepat proses pembelajaran untuk teknik tangkap gambar ni...Dorang bila posing je..tau dah nak pose gaya macamana..kalau ambil gambar produk/makanan, dorang tau dah nak ambil dari sudut mana..nak susun macamana untuk bagi nampak cantik...
k.fiezz?Blur jap..macamana nak posing..macamana nak bagi gambar produk/makanan tu bagi nampak menarik...haha..k.fiezz pun jenis jarang turun ke event..tunggu time weekend baru dapat hadir ke mana-mana event...lagiiii la lambat nak pro part ambil gambar ni...
tak pe la..slow-slow kita belajar ambil gambar ni...nak ambil kursus fotografi terutama yang gunakan handphone ni..RM, beb...yelah bukan senang orang nak ajar free-free kursus fotografi ni..orang yang nak mengajar tu korbankan masa untuk ajar kita..takkan free je, kan...tapi kalau korang ada dapat offer untuk hadir kursus fotografi free jangan lepaskan peluang..hehe...eh ada ke kursus fotografi, free..kalau ada la citer dia..
kalau tak ada, sila la bayar...ilmu tau ni..terutama yang nak jadi influencer atau blogger ni...gambar memang mainkan peranan paling penting..dari gambar, orang jatuh cinta dan tertarik dengan produk/servis/makanan yang kita kongsikan di sosial media..TIPS TANGKAP GAMBAR DENGAN SMARTPHONEKalau korang perhatikan ramai yang kongsi gambar kat sosial media, gunakan smartphone..sebab..SENANG nak edit boleh guna aplikasi yang ada dalam smartphone masing-masing...tak perlu nak edit guna komputer/pc/laptop...Lagi satu, smartphone senang nak bawa ke mana-mana...kamera..susah sikit sebab saiz dia..beratkan beg..kalau nak edit gambar, kena guna komputer/pc/laptop...leceh, kan...
k.fiezz kadang bawa juga kamera tapi nak tangkap gambar, guna smartphone juga...Jadi nampak kan kepentingan smartphone sekarang ni...Sebabkan kepentingan dia dan jadi pilihan semua orang yang suka kongsikan gambar ke sosial media..Jom kita tengok tips nak tangkap gambar dengan smartphone ni..
BERSIHKAN LENS SMARTPHONE
Mr hubby selalu ingatkan k.fiezz, bersihkan lens kamera handphone tu..kalau tak bersih, itu yang gambar jadi blur...
TAK PERLU GUNA ZOOM
Nak tangkap gambar dari smartphone, tak perlu guna zoom...nanti gambar tak cantik..jadi pecah-pecah...
TAK PERLU GUNA FLASH

K.fiezz pernah cuba guna flash..adeh..terus dalam gambar, mata jadi merah..dan muka nampak berminyak...

GEGARAN

Sila statik masa ambil gambar..jangan gegar..haha...ni untuk yang menangkap gambar atau kita sendiri yang ambil gambar orang lain...pastikan tangan tak bergegar...Nanti hasil gambar seperti yang kita tahu akan bergegar juga..hehe

SETTING

Explore setting dalam smartphone masing-masing..yang setting ni, k.fiezz pun masih belajar..

APLIKASI

Guna aplikasi yang bersesuaian dengan smartphone masing-masing untuk gantikan default apps smartphone...

AKSESORI TAMBAHAN

Terpulang pada masing-masing kalau nak tambah aksesori tambahan untuk mencantikan lagi hasil gambar..contoh macam ring light untuk selfie .. ramai juga beauty blogger / influencer yang guna untuk menampakkan hasil mekap...

EDIT TAPI SEDERHANA

Yang part edit ni, ramai suka kan..tapi hati-hati..jangan sampai nampak fake sangat...lagi cantik biar nampak natural..macam k.fiezz sendiri, k.fiezz suka gambar yang nampak natural...dan walaupun kat smartphone k.fiezz ada aplikasi beauty..k.fiezz tak guna sebab lagi suka nampak originality..


Apapun terpulang pada masing-masing, suka tangkap gambar hasil bidikan dari smartphone atau kamera...ataupun masuk mana-mana kelas fotografi untuk mempelajari teknik menangkap gambar yang cantik..


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.fiezasani.xyz/2019/10/teknik--menangkap-gambar-cantik-masuk-kelas-fotografi-atau-belajar-sendiri.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Aliff Aziz Masuk Kelas Agama Belajar Mengaji

Aliff Aziz Masuk Kelas Agama Belajar Mengaji

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 52 hits
Hampir empat bulan bercerai namun kehidupan Bella Astillah dan Aliff Aziz masih lagi menjadi perhatian ramai Walaupun tidak lagi bergelar suami isteri The post appeared first on
Teknik Fokus Dengan Kamera Utk Gambar Yang Sharp

Teknik Fokus Dengan Kamera Utk Gambar Yang Sharp

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 84 hits
Antara kemahiran yang wajib ada pada setiap jurufoto adalah untuk memastikan setiap gambar sharp terutamanya pada titik POI atau point of interest Sekiranya POI kita subjek portrait maka sangat penting untuk kita memastikan mata subjek bera...
12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone

papar berkaitan - pada 27/9/2019 - jumlah : 60 hits
Tidak dinafikan kamera phone hari ini sudah semakin baik dan mampu menghasilkan gambar yang semakin jelas dan baik Ramai hari ini menggunakan kamera smartphone untuk merakam gambar untuk tujuan kerja Oleh itu disini saya akan berkongsikan 1...
Aliff Masuk Kelas Agama Mengaji Bella Astillah Bersykur Aliff Aziz Semakin Baik

Aliff Masuk Kelas Agama Mengaji Bella Astillah Bersykur Aliff Aziz Semakin Baik

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 102 hits
Baru baru ini pelakon Bella Astillah dan bekas suami penyanyi dan pelakon Aliff Aziz dikecam teruk oleh netizen apabila dilihat menyanyi bersama dalam live di Instagram BACA Namun Bella tampil mendedahkan perkara sebenar yang menyebabkan di...
Berhenti Merokok Sekarang Atau Anda Akan Hilang Peluang Untuk Merasai Sendiri Semua Nikmat Seumur Hidup Anda

Berhenti Merokok Sekarang Atau Anda Akan Hilang Peluang Untuk Merasai Sendiri Semua Nikmat Seumur Hidup Anda

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 49 hits
Isu rokok bukanlah sesuatu perkara yang baharu untuk dibahaskan Walaupun sudah jutaan iklan dan kempen berhenti merokok dilakukan namun bilangan mereka yang merokok masih tinggi dan membimbangkan Gambar Hiasan Maxpixel Di Malaysia sendiri r...
Nak Bawa Kereta Sendiri Masuk Thailand Ini 3 Dokumen Penting Korang Perlu Ada

Nak Bawa Kereta Sendiri Masuk Thailand Ini 3 Dokumen Penting Korang Perlu Ada

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 79 hits
Melancong ke Thailand menjadi salah satu destinasi wajib para pelancong Ya kerana mempunyai pantai yang cantik malah mempunyai budaya dan peraturan berbeza daripada negera yang lain Jika anda baru pertama kali datang ke Thailand pasti peras...
Vivo V17 Pro 6 Kamera Menghasilkan Gambar Yang Cantik Dengan Harga Yang Murah

Vivo V17 Pro 6 Kamera Menghasilkan Gambar Yang Cantik Dengan Harga Yang Murah

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 88 hits
Vivo V17 Pro 6 Kamera menghasilkan gambar yang cantik dengan harga yang murah Sebagai seorang blogger dan pengguna social media platform tegar seperti instagram twitter dan facebook saya memerlukan smartphone dengan kamera yang berkualiti t...
Skrub Bibir Buat Sendiri Pun Boleh Jadikan Bibir Cantik Bak Delima Merekah Tau

Skrub Bibir Buat Sendiri Pun Boleh Jadikan Bibir Cantik Bak Delima Merekah Tau

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 52 hits
Aku paling suka bila dapat tau boleh buat sendiri atau DIY Skrub bibir di rumah saja Guna bahan bahan yang ada di dapur rumah sendiri Jangan tak tau skrub bibir buat sendiri pun boleh jadikan bibir cantik bak delima merekah Skrub bibir buat...
Pakaikan Benang Hitam Di Tangan Atau Kaki Bayi Kerap Menangis Hukumnya Syirik

Pakaikan Benang Hitam Di Tangan Atau Kaki Bayi Kerap Menangis Hukumnya Syirik

papar berkaitan - pada 30/9/2019 - jumlah : 56 hits
unable to retrieve full text content Kebiasaannya apabila bayi atau kanak kanak kerap sangat menangis ibu bapa akan bawa pergi untukThe post appeared first on
2 Kali Kepala Melantun Kat Lantai Padan Muka Kau Netizen Puas Hati Tengok Mangsa Belasah Pembulinya

Take Note Kalau Suka Sangat Share Gambar Apa Yang Anda Makan

Baru Kematian Isteri Bapa Tunggal Ini Bekerja Sambil Dukung Anak Undang Sebak

Jalan Mudah Masuk Surga Tebar Salam Dan Shalat Malam

Adakah Mereka Scammer Semak Dahulu No Akaun Bank Tersebut Disini

Taobao Store Terbesar Di Malaysia Bakal Dibuka Di Cheras

Suami Isteri Yang Naik Motor Bersama Hidup Lebih Bahagia

Kuih Lompang Ada Nostalgianya



5 Kisah Asal Usul Laman Dan Aplikasi Popular Yang Mengejutkan

Bolehkah Seorang Muslim Berkahwin Dengan Individu Kembar Siam

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Fify Azmi

Mengapa Pulut Kuning Sering Dikaitkan Dengan Amalan Mistik

Buat Pertama Kali Erra Fazira Dedah Kisah Perkenalan Awal Dengan Awie


Health Advisory For Workplaces During Haze

Health Advice For Service Sector Workers During Haze

Resepi Karipap Pusing

Resepi Aiskrim Ala Magnum

Tukar Kyb Monoshock Yamaha Fz150

Sedapnya Dessert Di Mykori