Shumi Ke Mrsm


Assalamualaikum. Hari tu Kmia ada cerita tentang Shumi kan .. yang dia belum ada rezeki untuk masuk ke sekolah berasrama penuh. Shumi sebenarnya memang target nak ke MRSM tetapi tidak tersenarai dalam list panggilan pertama. Tapi masih berharap lagi untuk panggilan yang seterusnya. So sementara menunggu tu, Shumi kami daftarkan Form 1 di sekolah menengah yang lokasinya belakang rumah jer. Hehe. 
SMK Bandaraya .. lokasi belakang rumah je. Selama 2 minggu bersekolah di sana Shumi hanya berjalan kaki pegi dan balik sekolah
Sebenarnya Kmia dan Hubby tidak menyimpan harapan untuk mendapat panggilan tapi 17hb Jan tu dapat keputusan yang Shumi diterima masuk ke MRSM. Dah rezeki Shumi .. alhamdulillah. Gembira memang gembira tetapi dalam masa yang sama sedihlah pula sebab Shumi ditempatkan di Tawau. Punyalah jauh. Kalau ikut hati memang nak saja Kmia tolak dan biar Shumi kekal di SMK belakang rumah tu .. tapi kesian pula Shumi yang berharap sangat untuk ke MRSM. Nak tak nak keputusan kena dibuat .. tawaran mesti dipersetujui sebelum 21hb Jan sebab 22hb Jan tu Shumi mesti berada di sana untuk pendaftaran. 
Malam 17hb Jan tu tanya Shumi samada dia sudah nekad masuk ke MRSM Tawau atau tidak. Kmia banyak kali tanya kalau dah terima dan sampai sana tidak boleh u-turn balik tau .. jarak KK dan Tawau bukan dekat. Kalau drive makan masa 10 ke 12 jam. Dalam hati Kmia memanglah ada terselit harapan supaya Shumi tolak .. huhu tak sanggup ni berjauhan huwaaa. Tapi Shumi memang dah nekad terima tawaran tu. Jadi malam tu juga klik butang terima tawaran dan print semua document yang diperlukan.

Punyalah banyak document yang diperlukan. Mana nak buat medical check up lagi. Korang bayangkan dapat tawaran petang hari khamis. Kami ada masa sehari ja untuk sediakan tu semua sebab 22hb Jan selasa Shumi kena mendaftar sudah. Kami sekeluarga akan drive ke Tawau so hari ahad 20hb Jan tu kami kena bertolak dari KK. Kelam kabut kami dibuatnya .. nasib baik ada dokumen2 seperti ic dan slip UPSR dah awal2 kami sahkan. Kmia dah panik takut tak sempat tapi Hubby kan cool saja .. in sha Allah semua ok tu.

Siap semua document Shumi .. nak kena buat surat rasmi tidak hadir ke sekolah untuk Shamzi dan Damia pula. Mestilah kena bawa dorang sama2 hantar abangnya ke Tawau. Lagipun tida sapa yang dapat jaga dan hantar dorang ke sekolah semasa ketiadaan kami plus tak mahu susahkan orang lain.

Hari sabtu 19hb Jan tu, awal pagi dah keluar beli barang-barang kelengkapan Shumi tinggal di asrama. Dalam pada excited tu, Kmia memang dah sedih tunggu masa nak teriak nangis lagi tu .. sedihlah 12 tahun tak pernah pisah dengan anak. Memang awal2 tu suruh Shumi apply sekolah berasrama .. hujung-hujung minggu boleh melawat, sekali ko dapat yang jauh huhu. Kmia tak lah bagi ketara sangat rupa sedih tu kat Shumi dan Hubby. Nanti lain jadinya pula. Seharian kami mencari barang2 Shumi. Mana yang tak sempat Kmia dan Hubby sepakat cari di Tawau sahaja. Petang sabtu tu kami buat kenduri doa selamat. Kenduri kecil2 saja, panggil adik beradik Hubby sekeluarga. Jam 9 malam semua dah selesai, Kmia mula packing barang-barang Shumi. Time packing tu sekejap-sekejap tarik nafas panjang. Sebak tau dada. Nak berpisah dengan anak ni sakit di dalam hanya mak-mak yang faham 😢

Hari ahad 20 Jan tu, jam 8.30 pagi kami bertolak dari KK menuju ke Tawau. Ikut jalan Ranau-Telupid-Sandakan-Lahad Datu-Tawau. Ini pengalaman pertama Kmia ikut jalan darat untuk ke Tawau, sebelum ni naik flight sahaja. Anak2 pula 1st time pergi ke Tawau dan Hubby pula jejakkan kaki ke Tawau selepas 11 tahun.

Panjang pula entri ni so Kmia sambung nanti lah ya. 😉





Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.miakassim.com/2019/02/shumi-ke-mrsm.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Menteri Arah Batal Mrsm Bagan Serai

Menteri Arah Batal Mrsm Bagan Serai

papar berkaitan - pada 12/2/2019 - jumlah : 77 hits
Dari inbox admin Dikhabarkan Maktab Rendah Sains Mara Bagan Serai bakal dibatalkan dengan alasan alasan yang akan diwujudkan untuk memastikan projek tersebut tidak berjaya lantaran perselisihan dalaman antara ahli Parti Pribumi Bersatu Mala...
Class Of 1998 Batch 7 Turn 20 Mrsm Taiping Gathering

Class Of 1998 Batch 7 Turn 20 Mrsm Taiping Gathering

papar berkaitan - pada 17/2/2019 - jumlah : 104 hits
By Mohd Firdaus Mat Saad Assalamualaikum Saya doakan anda yang menziarahi blog ini akan sentiasa dillimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah Semoga Allah memasukkan kita semua ke dalam syurga tanpa dihisab Gathering Batch 7 MRSM Tai...
Sakitnya Bergaji Rm5000 Kisah Pedoman Hidup

Wow Nak Beli Jiwa Tak Perlu Modal Suami Sebak Bawa Keluarga Pusing Mall Dalam Poket Ada Rm20 Sahaja

Kematian Nora Anne Tiada Unsur Jenayah

Genap Sebulan Pantang Sarimah Mulakan Rutin Senaman Di Gym

Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Padu

Pelajar Tingkatan 1 Raba Guru Perempuan

Halau Zakir Naik Atau Cina Keling Ph

Kedudukan Pasukan Terkini Piala Malaysia 2019 19 8 2019



Balas Jasa Baik Neelofa Bantu Warga Utusan

5 Agama Kuno Yang Telah Lenyap Ditelan Zaman

Sejarah Kellogg s Corn Flakes Sebagai Pembanteras Gejala Onani

Lelaki Botak Dilihat Sebagai Lebih Pintar Dan Berjaya Kajian

Mengapa Skrin Komputer dan TV Kelihatan Bergaris garis Dalam Rakaman Kamera


Jadual Hari Kelepasan Am Dan Negeri Tahun 2020

Akad Nikah Day

Intineri Penuh Percutian 3h2m Di Surabaya

Mudahnya Design T Shirt Sendiri Guna Printcious

Saya Pakai Baju Dalam Lah Dayana Roza Bazookapenaka

Maksud Disebalik Bilangan Bunga Ros Untuk Si Dia