Sepenat Mana Kerja Suami Takkan Dapat Lawan Penat Isteri Di Rumah



Kadangkala isteri saya minta izin nak pergi beli barang dapur di pasaraya. Saya kata wasap sahaja list nanti saya keluar belikan

Lagi senang. Dia tak letih. Tapi tidak lama kemudian, saya fikir balik. Saya izinkan dia keluar pergi beli barang sendiri

Maka keluarlah dia dengan anak sulung bersama. Tolak troli pasaraya beli barang. Anak yang nombor dua saya jaga di rumah

Tidak berapa lama kemudian dia balik dengan wajah senyum sampai telinga. Bawa balik barang-barang dapur yang memang saya biasa beli. Bawang, biskut, telur dan lain-lain

Katanya, seronok dapat keluar beli-beli barang. Dapat tolak troli dalam pasaraya tu hilangkan stress

Begitulah isteri kita para suami sekalian. Kadangkala kita kena raikan sifat mereka ini. Jadi isteri dengan anak-anak yang masih kecil sungguh meletihkan. Letih fizikal dan mental serta emosi

Maka kitalah para suami kena sentiasa menyokong. Kalau kita balik rumah asyik mengadap handphone dan laptop sahaja. Lepas tu fikir kerja rumah dan jaga anak ini kerja isteri kita, itu sangatlah silap


Letih macam mana pun kita kerja di pejabat, tak akan sama letih isteri kita mengurus anak-anak kecil di rumah. Tu belum termasuk nak basuh baju, memasak, sapu sampah dan lain-lain lagi

Pernah saya jaga 2 orang anak (seorang umur dekat 2 tahun dan seorang lagi 3 bulan) di rumah. Isteri kena ke sekolah. Balik tengahari. Penat dia tak terkata la

Sorang nak susu, sorang nak kena mandikan, nak makan la, nak dukung la. Exhausted

Maka begitulah isteri kita hadapi. Jadi kalau kita para suami jenis tak buat kerja rumah di rumah

Tak suka bagi ruang pada isteri untuk dia raikan diri dia. Anda jangan pelik jika isteri anda berperangai kasar dengan anda

Sebab dia ibarat gunung berapi yang nak meletup. Stress dan serabut dia tu ditahan-tahan

So para suami anda kena letak mindset ni:
1) Sepenat mana kerja kita di pejabat. Takkan dapat lawan penat isteri mengurus anak-anak dan rumah. Sebab mereka tiada office hour macam kita. Mereka kerja every hour

2) Kena bagi ‘me time’ untuk isteri kita. Sekali sekala bawa gi shopping. Biar dia je beli barang dapur. Kita bagi duit

3) Tiada istilah tolong isteri buat kerja rumah. Tapi yang betul adalah memang kita ‘sedang buat kerja kita’. Kita basuh pinggan mangkuk tu sebab memang kita dah guna untuk makan. Kita basuh dan sidai baju sebab memang kita yang pakai baju tu. Kita urus anak sebab tu anak kita

4) Isteri kita buka robot. Jadi banyakkan komunikasi dengan dia. Tidak perlu bagi cadangan penyelesaian sangat pun apa yang mereka cakapkan. Cukup jadi pendengar tanda kita prihatin dan sokong dia

Sekadar perkongsian. Saya pun sedang belajar-belajar jadi suami mithali. Banyak juga silap. Semoga bermanfaat

Sumber: FB Ehsan Halim

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://sensasi247.blogspot.com/2019/10/sepenat-mana-kerja-suami-takkan-dapat.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Isteri Tuntut Cerai Kerana Suami Terlalu Rajin Kemas Rumah Tanpa Disuruh

Isteri Tuntut Cerai Kerana Suami Terlalu Rajin Kemas Rumah Tanpa Disuruh

papar berkaitan - pada 25/10/2019 - jumlah : 166 hits
Seorang wanita di Emiriah Arab Bersatu menuntut cerai kerana suaminya terlalu rajin membantunya membuat kerja kerja mengemas rumah dan kerap membeli hadiah untuknya Wanita berkenaan memberitahu mahkamah syarah di Fujairah bahawa suami dia t...
Ketika Solat Bersama Suami Isteri Semai Cinta Takkan Pernah Lupus

Ketika Solat Bersama Suami Isteri Semai Cinta Takkan Pernah Lupus

papar berkaitan - pada 21/10/2019 - jumlah : 181 hits
Dengan hanya menghabiskan masa lebih kurang lima ke sepuluh minit sebanyak lima kali sehari anda mampu menyuburkan kasih sayang antara suami isteri Impaknya mungkin tidak nampak terus tetapi jika diamalkan secara konsisten pasti berbahagial...
Isteri Jangan Halang Suami Melepak Barulah Rumah Tangga Bahagia

Isteri Jangan Halang Suami Melepak Barulah Rumah Tangga Bahagia

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 189 hits
Isu suami suka lepak dengan kawan sampai lewat malam Isteri selalu marah marah bila suami lepak malam malam dengan kawan kawan Cuba kita bertanya pada diri kita kenapa kita marah suami lepak Adakah kerana kita cemburu Kerana suami tak lepak...
Macam Mana Kuat Pun Seorang Suami Bila Sampai Soal Isteri Boleh Buat Dia Cair

Macam Mana Kuat Pun Seorang Suami Bila Sampai Soal Isteri Boleh Buat Dia Cair

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 193 hits
Seorang suami tanggung jawabnya besar Bukan sahaja perkahwinannya harus dijaga tetapi isteri tersayang perlu dilindungi Suami mempunyai hati yang keras sukar mengungkapkan kata cinta Tetapi dia akan berkorban apa sahaja demi kebaikan isteri...
Sebenarnya Suami Wajib Miang Dengan Isteri Barulah Rumah Tangga Harmoni

Sebenarnya Suami Wajib Miang Dengan Isteri Barulah Rumah Tangga Harmoni

papar berkaitan - pada 27/10/2019 - jumlah : 243 hits
Suami wajib miang dengan isteri Nampak isteri dari jauh kenyit mata flying kiss selalu ajak isteri bergurau selalu buat lawak bagi isteri ketawa selalu ucap abang sayang sayang Jika tiba tiba mood tidak baik suami lebih baik diam dari berka...
Suami Isteri Jerit Tengking Depan Anak Tercalar Emosi Membesar Ketakutan

Suami Isteri Jerit Tengking Depan Anak Tercalar Emosi Membesar Ketakutan

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 159 hits
Tidak dinafikan setiap pasangan pasti pernah berselisihan faham Perkahwinan mana yang tidak pernah diuji Apabila sesebuah pasangan berkahwin itu mempunyai anak setiap keputusan yang diambil tidak bersifat peribadi dan melibatkan diri mereka...
Isteri Fobia Suami Suka Mencari Wanita Lain

Isteri Fobia Suami Suka Mencari Wanita Lain

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 188 hits
Bila bergaduh dengan abang sayang jadi fobia Sebab apabila berlaku situasi ini saya yakin abang tidak sayangkan saya lagi BUAT para isteri fobia dengan tindakan suami yang gemar mencari rakan wanita bagi meluahkan masalah setiap kali selepa...
Tiada Lagi Aksi Lucu Suami Isteri Dalam Kereta Kak Girl Sahkan Sudah Bercerai

Tiada Lagi Aksi Lucu Suami Isteri Dalam Kereta Kak Girl Sahkan Sudah Bercerai

papar berkaitan - pada 23/10/2019 - jumlah : 202 hits
PERSONALITI media sosial Kak Girl yang mula dikenali menerusi video parodi lip sync mengesahkan sudah bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Johor Bahru pada Ahad lalu Menurut Kak Girl atau nama sebenar Nur Amira Maslan 32 dia dan b...
Lepaskan Sundal Tu Terlalu Sayangkan Skandal Suami Sanggup Biarkan Dirinya Dipukul Isteri

Lepaskan Sundal Tu Terlalu Sayangkan Skandal Suami Sanggup Biarkan Dirinya Dipukul Isteri

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 126 hits
Kantoi curang namun lelaki ini sanggup melindungi kekasih gelapnya dari dibelasah oleh isteri dan beberapa orang rakannya nbsp Dalam kejadian yang berlaku di tempat awam di Anhui China itu disaksikan oleh orang awam dan ada yang mengambil k...
Misteri Istana Bunian Wujud Hampir 33 Tahun Berdekatan Pantai Irama Bachok

24 Jam Sebelum Lahir Ada 11 Benda Bayi Buat Dalam Perut Ibu No 8 Paling Tak Sangka

Makan Mi Yang Disimpan Selama 1 Tahun 9 Anggota Keluarga Meninggal Dunia

Dap Dah Bersuara

Miskin Tapi Beg Cecah Rm17k Ramai Persoal Gaya Kaya Suzy Meskipun Watak Susah Dalam Start Up

Addy Kanna Terlibat Macau Scam Laaa

Rahsia Awet Muda Untuk Wanita 30an Hanya Guna Susu Kunyit Badam Dan Madu

Spesifikasi Dan Kisaran Harga Suzuki Gsx R150



7 Perkara Yang Anda Tak Sangka Boleh Berjangkit

Kenapa Pengawal Keselamatan Kebiasaannya Orang Nepal

Memahami Maksud Negara Dunia Pertama Kedua dan Ketiga

Biodata Penyanyi Iman Troye Imantroye

Biodata Ezurin Khyra Ikon Fesyen Bintang The House Musim 6


Aku Bukan Bimbo

Kes Khairuddin Takiri Implikasi Undang Undang 2 Darjat Kata Peguam

Ada Apa Dengan Mesyuarat Khas Kabinet Esok

Sarapan Cempedak Goreng Rangup Dan Manis

Mesyuarat Khas Di Putrajaya Esok Cetus Spekulasi Rombakan Kabinet

Bicara Peguam Tempoh Liabiliti Kecacatan Rumah Tuntutan Gantirugi Kelewatan