Senarai Semak Cukai Pendapatan



LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

1. Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC. 
Orang kerja swasta, sediakan borang EA. 
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2020. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2020.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.

2. No kad pengenalan ibu dan / atau ayah kandung/angkat

Err…Hafal tak no kad pengenalan mak ayah? Ada mak dan / atau ayah berumur 60 tahun dan ke atas yang bermastautin di Malaysia? Kalau mereka masih bekerja pastikan pendapatan tahunan mak atau ayah TIDAK melebihi RM24,000 seorang. Kalau cukup syarat ni anda boleh claim RM1,500 seorang. Kalau dua-dua masih hidup maka boleh claim RM3,000.

“Tapi mak ayah duduk kampung? “

Rileks, korang masih boleh claim walaupun tidak tinggal bersama.

Individu yang LAYAK menuntut pelepasan ini merujuk kepada anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang. Tuntutan pelepasan ini TIDAK dibenarkan ke atas ibu bapa tiri.

Nota : Kalau yang ada adik beradik ramai dan masing-masing nak claim, cara pengiraan seperti di Helaian Kerja HK15.

3. Penyata Takaful / Insuran

Sila minta statement tahun 2019 dekat ejen Takaful kalau penyata tu tak sampai rumah. Statement Takaful ini penting sebab dalam bayaran bulanan boleh jadi ada bahagian yang tak dibenar tolak cukai. Dekat statement tu biasa ada tulis. Jadi jangan declare semua kalau ada bahagian yang tak dibenarkan.

Yang boleh claim hanyalah Takaful/insuran nyawa, pendidikan dan perubatan. Takaful/insuran kereta tak boleh.

Takaful/insuran nyawa boleh claim untuk individu, suami atau isteri / isteri-isteri. Bayaran premium atas polisi nyawa anak tidak dibenarkan.

Manakala premium Takaful/insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan boleh untuk individu, pasangan atau anak.

4. Resit Gaya Hidup

Silalah korek semula resit-resit dan bil kalau tahun lepas (2019) ada beli dan bayar;

smartphone/komputer/laptop/tablet
buku/ subscription news online
bil langganan internet
Pembelian alat sukan / yuran gym
Boleh claim bawah pelepasan gaya hidup maksimum RM2,500. Belian mestilah untuk kegunaan peribadi saja, bukan untuk bisnes.

Ingat, tipu dosa.

5. Resit Alatan Penyusuan

Korek juga resit-resit berkaitan peralatan penyusuan (kalau ada beli). Pelepasan ini untuk pembayar cukai wanita saja atas pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan menyusukan anak yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Encik suami tak boleh claim (rasanya dalam borang dia disable ruang ini untuk lelaki).

Amaun claim adalah terhad kepada amaun yang dibelanja dan maksimum RM1,000 walaupun ada lebih daripada seorang anak.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat potongan adalah:

(i) set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack);
(ii) bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection
and storage equipment); serta
(iii) set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set / bag).

6. Resit Pra-Sekolah

Ada anak berumur 6 tahun dan ke bawah yang dihantar ke pra-skolah atau pusat asuhan? Simpan lagi tak resit bayaran tu?

Potongan ini terhad kepada amaun yang dibayar dan maksimum boleh claim hanya RM1,000. Tapi tahun depan (tahun 2021) masa isi borang untuk taksiran 2020 boleh claim maksimum RM2,000. Yelah, yuran pra-sekolah macam Little Caliphs, Children Islamic Centre (CIC), Brainy Bunch, Genius Aulad, Smart Reader bukan biashe-biashe.

Tapi, pastikan taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pra-sekolah kerajaan/swasta yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

7. Penyata SSPN-i

Ada menabung untuk anak dalam SSPN-i? Baguslah. Rasanya sekarang dah boleh print penyata SSPNN-i secara online. Kalau takde boleh ke kaunter PTPTN yang berhampiran.

Ingat, boleh claim amaun bersih, bukan berapa banyak korang masukkan dalam akaun.

(Jumlah simpanan dalam tahun 2019 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2019).

Contoh: Dalam tahun 2019,
Baki Bawa Hadapan: RM4,500;
Simpanan : RM2,000; dan
Pengeluaran : RM1,500.
Potongan yang layak dituntut adalah RM500 (RM2,000 – RM1,500). 

Untuk taksiran tahun 2019, maksimum boleh claim RM8,000, sebelum ini hanya RM6,000. 

LHDN mesti dah ada data pencarum SSPN-i ni, jadi berfikir panjang sebelum bertindak mengisi ruang pelepasan tu.

8. Resit bayaran zakat

Resit atau penyata bayaran zakat boleh dapatkan dari Pusat Zakat Negeri masa buat bayaran. Kalau bayar online memang senang nak print balik. Kalau ikut FAQ LHDN, zakat yang dimaksudkan adalah semua jenis bayaran zakat yang dibuat dalam sesuatu tahun tu. Maknanya termauklah zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat emas dan zakat wang simpanan. Biasa yang orang claim adalah zakat fitrah dengan zakat pendapatan.

Dokumen lain yang perlu disediakan (jika ada) adalah yuran sambung pengajian ke peringkat Ijazah di peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah, penyata Skim Persaraan Swasta (PRS), resit-resit kalau ada derma dekat institusi atau organisasi yang diluluskan oleh LHDN (cari dan semak di sini).

Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Ingat, tipu dosa.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

Kredit: Faizah Salleh
www.zukidin.com {Estd 2012}

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.zukidin.com/2024/03/senarai-semak-cukai-pendapatan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Guan Eng Minta K Jaan Semak Semula Cukai Baru Termasuk 8 Sst

Guan Eng Minta K Jaan Semak Semula Cukai Baru Termasuk 8 Sst

papar berkaitan - pada 5/3/2024 - jumlah : 107 hits
malaysiakini comPARLIMEN Kerajaan diminta mempertimbangkan semula cukai cukai baru termasuk kadar baru Cukai Jualan dan Perkhidmatan yang didakwa akan membeban kepada peniaga dan rakyat Lim Guan Eng sebaliknya berkata cukai cukai baru ini b...
Lhdn E Filing Panduan Isi E Filing Cukai Pendapatan Tahun Taksiran 2024 Melalui Mytax Buat Anda Yang Tak Tahu

Lhdn E Filing Panduan Isi E Filing Cukai Pendapatan Tahun Taksiran 2024 Melalui Mytax Buat Anda Yang Tak Tahu

papar berkaitan - pada 8/3/2024 - jumlah : 95 hits
Seperti semua sedia maklum bulan Mac setiap tahun merupakan bulan popular untuk 8216 claim 8217 cukai pendapatan dan tempoh mengisi e filing cukai pendapatan Secara amnya jika anda mempunyai pendapatan tahunan sebanyak RM34 000 dan ke atas ...
Pelepasan Cukai Pendapatan Individu 2024

Pelepasan Cukai Pendapatan Individu 2024

papar berkaitan - pada 4/3/2024 - jumlah : 126 hits
Pelepasan cukai pendapatan individu 2024 Berikut adalah senarai perbelanjaan bagi individu pemastautin yang diberi pelepasan cukai oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Nilai pelepasan ini akan ditolak dari jumlah pendapatan yang anda failkan lal...
Senarai Semak Pengenalpastian Bising Berlebihan Di Tempat Kerja

Senarai Semak Pengenalpastian Bising Berlebihan Di Tempat Kerja

papar berkaitan - pada 7/3/2024 - jumlah : 345 hits
Senarai Semak Pengenalpastian Bising Berlebihan Di Tempat Kerja Tahukah anda bahawa semua tempat kerja adalah wajib menjalankan pengenalpastian bising berlebihan ditempat kerja Mungkin ada yang masih keliru mengapa syarikat yang BUKAN KILAN...
Tarikh Akhir E Filing 2024 Borang Cukai Pendapatan

Tarikh Akhir E Filing 2024 Borang Cukai Pendapatan

papar berkaitan - pada 7/3/2024 - jumlah : 101 hits
Tarikh untuk membuat e Filing bagi tahun 2024 sudah pun bermula sejak 1 Mac dan pastinya ramai yang tertanya tanya apakah tarikh tarikh akhir e Filing 2024 Cukai pendapatan dikenakan terhadap setiap individu bagi pendapatan yang terakru ata...
Contoh Senarai Semak Pemeriksaan Tempat Kerja Jkk

Contoh Senarai Semak Pemeriksaan Tempat Kerja Jkk

papar berkaitan - pada 7/3/2024 - jumlah : 84 hits
Contoh Senarai Semak Pemeriksaan Tempat Kerja JKK Adakah anda sedang mencari Contoh Senarai Semak Pemeriksaan Tempat Kerja untuk Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan ditempat kerja anda Sekiranya tempat kerja anda mempunyai 40 orang dan k...
Cara Semak Senarai Nama Osh Coordinator Di Malaysia

Cara Semak Senarai Nama Osh Coordinator Di Malaysia

papar berkaitan - pada 7/3/2024 - jumlah : 148 hits
Cara Semak Senarai Nama OSH Coordinator Di Malaysia Adakah anda sedang menyemak nama orang terlatih yang kompeten di Malaysia Mungkin anda baru sahaja menghabiskan kursus OSH Coordinator dan mahu menyemak samada anda sudah didaftarkan ataup...
Borang Ea 2024 Borang Cukai Pekerja E Filing Lhdn

Borang Ea 2024 Borang Cukai Pekerja E Filing Lhdn

papar berkaitan - pada 1/3/2024 - jumlah : 102 hits
Apabila tibanya musim pembayaran cukai pendapatan pastinya Borang EA adalah terma yang paling popular dan biasa anda akan dengar Seperti yang dinyatakan dalam Akta Cukai Pendapatan 1967 adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk memastikan ...
Masih Bab Cukai

Masih Bab Cukai

papar berkaitan - pada 4/3/2024 - jumlah : 112 hits
Masih lagi bab cukai Mohd Farul Al QasasKadar cukai hanya dinaikkan dari 6 ke 8 Maksudnya kenaikan adalah 2 sahaja Bukan dari 0 ke 8 kecuali untuk perkara dinyatakan Rujuk m s 3 Apakah cukai baru Contohnya 8 untuk aktiviti karaoke kecuali k...
Wef Mengakui Malaysia Sebagai Kuasa Industri Semikonduktor Global

Deputy Minister Sarawak Premier Recently Held Discussions With Pm Anwar On Padu

Hari Raya Harga Ayam Tidak Melambung Warga Net Puas Hati

Cops Seek Witnesses To Lorry Car Crash Near Bandar Baharu

How East M Sia Can Lead In Political Transformation

Lelaki Memandu Tanpa Lesen Cukai Jalan Dicekup Bawa Mercun

Ringgit Slips On Higher Than Expected Us Inflation Data

Enhancing Home Value Through Interior Design



Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Kuih Muah Tonton

10 Filem Indonesia Terbaru Best 2023 2024 Juga Tersedia Online

10 Filem Melayu Terbaru Best Di Platform Online Netflix Malaysia 2024 Mesti Tonton

Resepi Biskut Coklat Rice Paling Tak Banyak Bahan dan Senang Ingat

Biodata Nor Iman Aliff Rakib Aliff Sor Dechapan Atlet Muay Thai Malaysia Yang Gegarkan One Championship Seangkatan Johan Ghazali Jojo


Lafaz Niat Puasa Ganti Dan Hukum Gabung Puasa Ganti Dan Puasa Enam Syawal

Orang Pertama Menunaikan Solat

Town And Country A Custom Suzuki Tu250 Grasstracker From Taiwan

Meludah Sambil Pegang Tiang Lampu Jalan Pegawai Pln Di Ntt Tewas Tersetrum

Resepi Begedil Ayam Paling Sedap

Salam Aidilfitri 1445 Hijrah 2024 Masihi